Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Monster Hunter: Rise (Switch)
90 100 1

Review Monster Hunter: Rise (Switch)

Ik las op het internet dat in Japan een bedrijf al zijn werknemers vrijgaf vanwege de release van Monster Hunter Rise. Dit zegt iets over de populariteit van deze serie in Japan. Ik zie dit in het westen nog niet gebeuren, maar met iedere nieuwe uitgave neemt de populariteit van de serie toe. Het vorige deel, Monster Hunter World, werd al zeer goed ontvangen, laten we eens gaan kijken of Monster Hunter Rise dit kan evenaren.  


Aan de basis is in Monster Hunter Rise niets veranderd. Je trekt nog steeds de wildernis in om te gaan jagen op grote en kleine wezens. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en zijn vaak gebaseerd op draken, beren, vogels, dinosaurussen etc. Ieder monster is uniek en heeft zijn/haar eigen aanvalspatroon, wat voor veel variatie zorgt. Nadat je ze verslagen hebt, snij je de onderdelen van het gedode wezen. Hiervan kun je wapens en bepantsering maken om zo weer sterkere beesten te kunnen verslaan. Dit alles kun je samendoen met drie andere vrienden, wat een grote aantrekkingskracht is van de serie.  

Kamura
Het verhaal is niet de reden waarom je Rise zult aanschaffen. Het komt erop neer dat jij als nieuwe jager het dorp Kamura moet beschermen tegen de invasie van allerlei verschillende monsters. Dit doe je door verschillende missies aan te nemen. Missies omvatten vaak het omleggen van een van deze gevaarlijke beesten of het verzamelen van specifieke items zoals bessen of insecten.  Het accepteren van missies kan op twee locaties in Kamura. Dit geeft gelijk de scheiding aan van de single- en multiplayer. Voor nieuwe spelers kan dit in het begin verwarrend zijn, doordat als je een moeilijke opdracht online kunt accepteren het niet automatisch betekent dat je dezelfde missie in de singleplayer ook kunt doen. Voor terugkerende spelers zal dit echter bekend voorkomen, waardoor het voor hen geen groot probleem is. Nadat je een missie hebt geaccepteerd wordt het tijd om je hierop te gaan voorbereiden. Bij het restaurant kun je kiezen uit allerlei verschillende Dango om jezelf net even dat extra zetje in de rug te geven. Je kiest uit het menu drie verschillende Dango, welke je kleine bonussen geven (denk aan het sneller slijpen van je zwaard of iets meer levenspunten, etc). Controleer nog even of je de juiste items bij je hebt en je kunt even bij de smid langsgaan om te kijken of je wapens en bepantsering geschikt zijn voor het gevecht of dat je toch nieuwe nodig hebt. Hetzelfde kun je doen voor je hond (Palamute, nieuw in Rise) en kat (Palico) die met je meegaan (in de multiplayermodus zul je moeten kiezen, dan kun je namelijk maar een van de twee meenemen). Als je dan helemaal klaar bent voor de jacht word je met een druk op de knop naar de locatie gebracht waar het monster zich bevindt.


Monsters?!
Monster Hunter Rise bevat net zoals voorgaande delen verschillende locaties. Iedere locatie heeft een bepaald thema, zo zijn er jungle-, steen/rots-, ijs- en lavagebieden. Iedere locatie heeft kleine en grote monsters rondlopen. Aan jou de taak om het beest van jouw opdracht te slachten. Je zult hiervoor veel moeten bewegen door het gebied. Hierbij is de Palamute de ideale uitkomst, door hem te berijden kun je jezelf veel sneller verplaatsen. Naast de Palamute zijn er twee andere in het oog springende veranderingen. De eerste is de toevoeging van rampage-missies. Dit zijn missies waarbij je Kamura moet beschermen tegen hordes van gigantische beesten. Dit doe je door middel van tower defense-achtige gameplay. Je gebruikt kanonnen, bommen en ander zwaar geschut om het dorp te beschermen. Zodra de monsters door alle muren heen zijn gebroken heb je verloren en als je dit weet te voorkomen heb je gewonnen. Het is een leuke afwisseling van de normale gevechten, maar ik ben hier persoonlijk minder enthousiast over. Ik vond het chaotisch overkomen en miste het jagen op een specifiek monster.  De tweede toevoeging is het Wirebugs-systeem. Wirebugs zijn insecten die een kunstmatig koord produceren, welke je kunt gebruiken om jezelf te verplaatsen naar hoger gelegen delen zoals een rots of berg. Daarnaast kun je ze natuurlijk ook gebruiken om jezelf uit een benarde situatie te bevrijden tijdens een gevecht. Je hebt twee Wirebugs tot je beschikking, welke na een bepaalde hoeveelheid tijd weer terugkeren. Dit systeem zorgt net zoals de Palamutes voor veel bewegingsvrijheid, waardoor Monster Hunter Rise snel en soepel aanvoelt.


Variatie
Aan het vechten zelf is weinig veranderd. Ik merkte alleen dat de monsters nu wat sneller zijn ten opzichte van voorgaande delen. Dit is waarschijnlijk om te compenseren voor de mate van mobiliteit die het Wirebugs-systeem toevoegt. Voor het vechten heb je keuze uit veertien verschillende wapens. Monster Hunter Rise voegt geen nieuwe wapens toe, maar dat is niet nodig. Met de huidige hoeveelheid wapens is er genoeg variëteit en is er voor jou vast wel eentje die bevalt. Ze spelen allemaal anders en als je uitgekeken bent op een zwaard en schild kun je eens kijken of een pijl en boog je misschien bevalt, of je kunt eens helemaal wat anders proberen en met de Hunting Horn of Insect Glaive gaan spelen. Tijdens het vechten komen je Wirebugs dubbel van pas, naast dat je ze kunt gebruiken om jezelf te verplaatsen kun je ze inzetten om een zogenaamde Silkbind-aanval te doen. Deze speciale aanval doet meer schade en omwikkelt het monster in het onzichtbare koord. Als je hem vaak genoeg raakt met een Silkbind-aanval krijg je de mogelijkheid om hem te berijden. Wat is er nu vetter dan paardje te rijden op deze gigantische wezens! Op deze manier kun je veel extra schade doen door hem tegen de muur aan te laten lopen.


Het oog wil ook wat
Op grafisch gebied is Rise natuurlijk een stapje terug ten opzichte van het zeer mooie Monster Hunter World, maar Rise ziet er desondanks helemaal niet slecht uit op de Nintendo Switch. De aangekondigde PC-versie zal er grafisch wel beter gaan uitzien, maar die komt pas volgend jaar. Monster Hunter Rise loopt erg soepel, zelfs met de chaos van vier spelers die aan het inhakken zijn op een van die gigantische wezens haperde het beeld vrijwel nooit. Ik heb Rise zowel online als offline met twee vrienden gespeeld en bij beide vormen van multiplayer had ik geen last van haperingen of verlies van de connectie.  


Conclusie
Uiteindelijk is Monster Hunter Rise gewoon een goed nieuw deel in de serie. In de kern is niets veranderd, maar daar was natuurlijk ook helemaal niets mis mee. De nieuwe toevoegingen zijn bijna allemaal zeer geslaagd. Monster Hunter Rise is zowel voor nieuwe als oude bekenden van de serie een aanrader om te proberen. Capcom heeft al aangekondigd dat ze de komende maanden het spel zullen ondersteunen met nieuwe updates. Hierdoor zie ik mijzelf nog wel even plezier hebben met deze titel.  

 
 

Deze review is geschreven door Pascal Jongsma.
 

 

Aantal keer bekeken: 5499 

Laagste 3 prijzen voor Monster Hunter: Rise (Switch)

28.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  28.99€ 0.00   € 28.99
Gameshop Twente 8.5
€  25.00€ 5.88   € 30.88
Nedgame.nl 9.8
€  28.00€ 3.49   € 31.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Canyarion
Canyarion ( 895   3) 10-04-2021 20:56
Ik snap alleen de titel niet, Rice. Wat wordt de volgende, Monster Hunter Noodle??
avatar van Curapica
Curapica ( 1451   1) 10-04-2021 22:19
Er staat Rise niet Rice
Zijn 2 verschillende dingen
avatar van Maurits2
Maurits2 ( 29   1) 11-04-2021 16:33
Heb deze versie zelf niet maar op andere sites lees ik steeds dat de moeilijk van deze versie wel een stuk lager ligt dan voorgaande, waardoor je sneller door het spel heen loop. (Nog steeds rond de 30 uur gameplay)

Maar waar je bij de voorgaande delen meerdere malen per monster dood gaat, speel je deze in 1 keer uit zonder dood te gaan. Lees in deze review hier weinig over.

Gameplay waren ze het allemaal wel over eens dat hier niets aan ontbreek.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 11-04-2021 19:10
Quote:
Heb deze versie zelf niet maar op andere sites lees ik steeds dat de moeilijk van deze versie wel een stuk lager ligt dan voorgaande, waardoor je sneller door het spel heen loop. (Nog steeds rond de 30 uur gameplay)

Maar waar je bij de voorgaande delen meerdere malen per monster dood gaat, speel je deze in 1 keer uit zonder dood te gaan. Lees in deze review hier weinig over.

Gameplay waren ze het allemaal wel over eens dat hier niets aan ontbreek.

Hier mijn toevoeging aan de review.

De moeilijk van dit spel ligt laag waardoor je snel door het spel heen loop.

Aan de gameplay ontbreek niks.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 812 ) 11-04-2021 19:28
Voor mij de eerste monster hunter die ik heb gekocht. Ben benieuwd, wat ik vaak heb gezien is dat het erg logge gameplay heeft en het slaan allemaal wat lomp is. Ik heb het nog niet gespeeld, ga het volgende week ervaren.
avatar van Frax1988
Frax1988 ( 250   2) 11-04-2021 20:35
Quote:
Voor mij de eerste monster hunter die ik heb gekocht. Ben benieuwd, wat ik vaak heb gezien is dat het erg logge gameplay heeft en het slaan allemaal wat lomp is. Ik heb het nog niet gespeeld, ga het volgende week ervaren.
Dat vond ik ook tijdens het spelen van Monster Hunter World, Rise voelt voor mij een stuk vlotter en speelt lekkerder weg vind ik persoonlijk. Ook de village vind ik persoonlijk makkelijker alles te vinden, in World was ik in het begin maar aan het zoeken waardoor ik het spel uiteindelijk links heb laten liggen.

En het slaan zelf is nog steeds relatief lomp (sterk afhankelijk ook van je wapen) maar door oa wirebugs voelt het net wat sneller.
avatar van SSJDennis
SSJDennis ( 5232   13) 12-04-2021 09:21
Voor de nieuwkomer, niks mis met de moeilijkheidsgraad! Ik ben een echte n00b, dus ik zie mijzelf als een goed voorbeeld Op monsters af rennen, zonder echt te weten wat je doet, compleet gesloopt worden, terwijl je door je (mega) potions heen brand. Lekker farmen voor gear en wapens. Erachter komen dat je geen idee hebt wat de slots op je gear inhouden, ruzie hebben met het item menu, te ongeduldig zijn om te wachten. Yup, zeer toffe ervaring tot dusver. Ik heb net 4* afgerond en zit op 36uur. Merk dat ik echt een collector ben. Kies doelbewust bepaalde sub-quest en ga dan op zoek naar de steentjes, botten, flora, fauna, heerlijk. Ben dankzij deze game benieuwd geworden naar andere Monster Hunter games, maar zonder mijn hondje en wirebug denk ik, dat dit toch niks voor mij gaat zijn....
avatar van Metalhearty
Metalhearty ( 109 ) 12-04-2021 18:37
De low rank village quests vormen een hele goeie introductie naar monster hunter, maar de difficulty is lager dan de voorgaande spellen.
Een nieuw monster die je nog nooit gehunt hebt binnen 5 minuten in mootjes hakken is jammer.
Maar nu ik eindelijk in highrank zit, met low rank armour en wapens, is de moeilijkheid zeker wel terug. Een aanval niet ontwijken is vaak bijna een ohko.

Dus ja, het spel is makkelijker dan de voorgaande spellen, maar je kunt het jezelf moeilijker maken door slechtere wapens en armour te gebruiken.


Wat ik persoonlijk van mhr wel wat minder vind zijn de rampage quests. Gelukkig zitten er maar een paar van deze quests in de story, de rest kun je skippen.
Het idee van een tower defense achtige modus lijkt leuk, maar het begon me al snel te vervelen en heb in de 50+uur die ik in mhr heb zitten niet meer dan 3 rampage quests gedaan.

Qua hoeveelheid content is er niks mis met mhr. Is het minder dan mhw nu heeft? Ja.
Minder dan mhw had voor alle updates? Ik betwijfel het.
Al met al, ik ben nu door alle village quests en de 4* gathering hub quests heen na 50 uur. Dat is meer dan je tegenwoordig van de meeste games mag verwachten.

Monster hunter rise heeft de 4.5/5 zeker verdiend
avatar van Swizard
Swizard ( 891 ) 13-04-2021 08:39
Quote:

Wat ik persoonlijk van mhr wel wat minder vind zijn de rampage quests. Gelukkig zitten er maar een paar van deze quests in de story, de rest kun je skippen.
Het idee van een tower defense achtige modus lijkt leuk, maar het begon me al snel te vervelen en heb in de 50+uur die ik in mhr heb zitten niet meer dan 3 rampage quests gedaan.

Qua hoeveelheid content is er niks mis met mhr. Is het minder dan mhw nu heeft? Ja.
Minder dan mhw had voor alle updates? Ik betwijfel het.
Al met al, ik ben nu door alle village quests en de 4* gathering hub quests heen na 50 uur. Dat is meer dan je tegenwoordig van de meeste games mag verwachten.

Lage difficulty in low rank is altijd al geweest, denk dat veel reviewers vergeten dat ze net honderden uren in world hebben geoefend, en dat ervaring best goed over de delen heen mee gaat. De difficulty begint meestal pas echt in G-rank / late game monsters. Die rampages zijn inderdaad wel minpuntje, en voor lategame charms zijn ze wel de beste optie.

Inderdaad, wat betreft content is het allebei rond de 30 monsters zonder updates. Vergelijkbaar met world. Dat gezegd hebbende, was die ook wat leeg totdat alle update kwamen, dus hopelijk komen er snel meer details vrij voor mh rise
avatar van Edwinvdheijd
Edwinvdheijd ( 127 ) 13-04-2021 16:40
Quote:
[..]
Lage difficulty in low rank is altijd al geweest, denk dat veel reviewers vergeten dat ze net honderden uren in world hebben geoefend, en dat ervaring best goed over de delen heen mee gaat. De difficulty begint meestal pas echt in G-rank / late game monsters.

Als iemand die Monster Hunter speelt sinds MH 2 (Dos) voor de PS2 (ja, die ene die nooit buiten Japan is verschenen) sluit ik mij hier volledig bij aan. De laatste game waar ik echt moeite had met monsters was G-rank in Freedom Unite. Voor mijn gevoel is Rise echter net zo moeilijk als World.

Overigens is het van belang te vermelden dat de moeilijkheidsgraad van de oudere games niet alleen kwam door game design o.i.d. Mensen vergeten hoe ongelofelijk kut sommige hitboxen waren, om maar iets te noemen.

Shoutout naar Dual Rajang, JUMP Teostra en level 140 guild quest monsters in MH4U.
avatar van Tinusie
Tinusie ( 51 ) 14-04-2021 16:54
Quote:
[..]


Lage difficulty in low rank is altijd al geweest, denk dat veel reviewers vergeten dat ze net honderden uren in world hebben geoefend, en dat ervaring best goed over de delen heen mee gaat. De difficulty begint meestal pas echt in G-rank / late game monsters. Die rampages zijn inderdaad wel minpuntje, en voor lategame charms zijn ze wel de beste optie.

Inderdaad, wat betreft content is het allebei rond de 30 monsters zonder updates. Vergelijkbaar met world. Dat gezegd hebbende, was die ook wat leeg totdat alle update kwamen, dus hopelijk komen er snel meer details vrij voor mh rise

De village monsters hebben een stuk minder HP dan gebruikelijk is voor een Monster Hunter game. Vandaar dat mensen het makkelijker vinden.

Los daarvan snap ik het ook niet. Je bent gewoon wat langer bezig met de hub monsters en dat is helemaal prima.