Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
NBA 2K14 (PS3)
85 100 1

Review NBA 2K14 (PS3)

De graphics van Battlefield, de verhaalvertelling van GTA, de gigantische wereld van Skyrim; het is allemaal fantastisch. Wat echter al enkele jaren op mij de meeste indruk maakt, van alles wat op gamegebied uitkomt, zijn de jaarlijkse NBA games van 2K. Het is namelijk ongelofelijk wat de ontwikkelaar ondertussen voor simulaties voorschotelt. Niet alleen komt wat je op je scherm ziet eng dichtbij het kijken naar echt NBA wedstrijden, inclusief zeer realistisch commentaar, maar ook het gevoel van zelf basketbal spelen weet het spel enorm goed te simuleren. Ik ben dan ook benieuwd wat de serie op de nieuwe consoles gaat brengen, dat gezien de nieuwe trailers echt next-level moet gaan zijn. Maar eerst komt NBA 2K14 nog uit op de huidige consoles. De vraag is nu hoeveel zin 2K had om nog veel te vernieuwen aan dit deel, of dat we dit moeten zien als zoethoudertje totdat de er weer echte vernieuwing wordt geïntroduceerd.Subtiele veranderingen

Als je de gameplaybeelden van NBA 2K14 krijgt voorgeschoteld, zul je nauwelijks verschil kunnen zien met het vorige deel. De kwaliteit van de graphics is exact gelijk gebleven en de hele presentatie van vorig jaar is behouden. Toch is de gameplay qua animaties weer verbeterd, wat zich bij het daadwerkelijke spelen pas openbaart. De grootste veranderingen qua animaties zitten in het passen, verdedigen en het aanvallen van de basket van dichtbij. Met passen zijn er nu allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals no-looks, maar in praktijk zul je die weinig gebruiken. Belangrijker is dat passes nu vaker aankomen en je daardoor makkelijker kan uitvoeren wat je van plan was. Daar tegenover staat dat verdedigen nu ook realistischer is, waarbij je een bal makkelijker kunt stelen en je ook meer blocks zult zien. Daarnaast is het spelen in de ‘post’ (dichtbij de basket) ruwer geworden en daardoor zowel leuker als realistischer. Hoewel dit typisch subtiele verschillen zijn, zorgen ze er toch voor dat je een flink aantal potjes nodig hebt voordat je de tegenstander weer echt de baas kunt zijn.

Alles onder een stickie
Qua gameplay is de besturing voor het derde jaar op rij weer omgegooid. De dribble moves zitten nog steeds onder de rechter analoge stick, maar ook de moves om te scoren zitten weer onder deze stick! Dat werkt als volgt: terwijl je door de stick snel heel en weer te bewegen allerlei dribbles (of bijvoorbeeld post moves) uit je mouw schudt, hoef je de stick maar ietsje langer een bepaalde kant op te houden om meteen door te gaan op een beweging om proberen te scoren. Dit is enorm wennen, omdat het al snel gebeurt dat je de stick iets te lang vasthoudt en dus onbedoeld een scoringpoging maakt. Wanneer je wat langer hebt gespeeld ga je de mogelijkheden van deze combinatie inzien, maar ik merkte dat ik toch vaak weer terugging op het scoren met de knoppen (wat dus ook nog steeds mogelijk is) en alleen met uitzondering een mogelijkheid zag om de nieuwe besturing goed te benutten. Echt grote waarde lijkt de nieuwe besturing dus niet te hebben, terwijl het wel een irritatie kan zijn voor mensen die al wat langer met de serie meegaan.

Ook nieuw op dit vlak is dat je nu, door een van de schouderknoppen in te houden, de computer de beste ‘play’ (een spel om een bepaald persoon vrij te krijgen) voor je selecteert. Hierdoor hoef je dus niet meer in een sub-menu een bepaalde play te kiezen en hierdoor zijn deze plays ook toegankelijker voor de minder ervaren basketballer. De nieuwe functie werkt goed en maakt het echt leuker om met plays te spelen, al maakt de computer zo nu en dan wel rare keuzes zoals een center vrij te laten komen op de driepuntslijn.King James
Niet alleen is alles een klein beetje verbeterd, er is ook weer een nieuwe modus toegevoegd. Dit keer staat LeBron James centraal, door velen de beste basketballer op dit moment gevonden en de afgelopen twee seizoenen kampioen geworden met zijn Miami Heat. In zijn modus, Path to Greatness, volg je een hypothetisch scenario dat begint op de eerste dag van het komende NBA seizoen. 2K heeft hier dus alle vrijheid gekregen om zelf te bedenken hoe de NBA en specifiek LeBrons carrière zich gaat ontwikkelen en ze hebben deze vrijheid dan ook erg creatief in twee verschillende scenario’s benut. Het is erg leuk om te zien wat de ontwikkelaars allemaal (voor onwaarschijnlijks) bedacht hebben en om steeds afwisselende uitdagingen te krijgen, inclusief bijpassend commentaar van de voice-overs. Het niveau van deze modus zal waarschijnlijk wel iets te hoog zijn voor de minder ervaren basketballer, maar als je eenmaal een tijdje hebt geoefend levert het een leuke nieuwe uitdaging. Je kunt je ergeren aan de enorme LeBron egotrip die de modus is (LeBron heeft zelfs een 99 waardering) en aan het feit dat 2K altijd de nieuwe modi van vorige jaren (de Greatest modus was bijvoorbeeld ook erg leuk) weghaalt in de nieuwe delen, maar ik vond deze creatieve aanpak wel erg verfrissend. Ook is de Crew modus weer terug, waarbij je met enkele mensen samen een online basketbalploeg kunt beginnen.

De basketbalserie staat ook bekend om zijn afwerking en het is fantastisch om te zien hoe mooi de animaties in elkaar overlopen. Daarnaast zijn er nu ook ‘Live stats’, waardoor het niveau van de digitale spelers continu wordt aangepast naar dat van hun evenbeelden. Helaas zijn er met dit deel echter wel wat technische foutjes in geslopen. Vrijwel elke wedstrijd zijn er wel enkele momenten waarop de game erg gaat stotteren en sommige voorkeuren kunnen niet goed worden opgeslagen. Ook mogen de menu’s wel weer eens een update gebruiken, want het voelt allemaal erg onoverzichtelijk ondertussen. Daarnaast is het storend voor mensen die niet altijd uren hebben om NBA op te pakken dat wedstrijden nu standaard op zes minuten per kwart staan. Dit komt er dus op neer dat je minstens 40 minuten per wedstrijd bezig bent en dit geldt ook voor de standaard online potjes. Het is jammer dat je dit niet zelf kunt instellen, want daardoor is de drempel om even een online potje te spelen hoger.Conclusie

Het is een standaardverhaal in de NBA 2K serie: ook dit jaar is alles weer net wat beter en is er een nieuwe modus om je weer even zoet te houden. De game is nog steeds waanzinnig goed, maar toch voelen de vernieuwingen dit keer wel erg subtiel om de zestig euro echt te rechtvaardigen. Voor iemand waarbij de serie nieuw is, is er niet echt een goede reden om niet het deel van vorig jaar op te pikken voor een veel lagere prijs en ik raad ook de NBA fan aan om even te wachten met zijn aankoop. Als je hem dan toch haalt, ga je weer een goede tijd te gemoed, waarbij de nieuwe modus omtrent LeBron James je in eerste instantie een nieuwe uitdaging levert en de subtiele verschillen verder in de game je ook daarna nog een leuke tijd bezorgen. Daarmee is NBA 2K14 toch weer de beste basketbal- en misschien zelfs beste sportgame ooit geworden.


Deze review is geschreven door Wouter Versluijs

 

Oordeel NBA 2K14 (PS3)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 70
  • Sound 90
  • Replay 95
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 13251 

Laagste 1 prijzen voor NBA 2K14 (PS3)

34.99 34.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  34.99€ 0.00   € 34.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van TeddoNL
TeddoNL ( 425 ) 25-10-2013 18:33
Quote:
om de zestig euro echt te rechtvaardigen.
Een echte budgetgamer haalt natuurlijk nooit een game voor de adviesprijs van 60 euro
avatar van Ben
Ben ( 7648 ) 25-10-2013 23:51
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
[..]

Een echte budgetgamer haalt natuurlijk nooit een game voor de adviesprijs van 60 euro

Staat ook al voor 44/52 euro te koop haha.
avatar van Watever
Watever ( 481   1) 25-10-2013 23:55
heb zelf 2k12 helemaal grijs gespeeld en ga deze zkr nog een keer kopen als ie wat goedkoper is
avatar van Megane377
Megane377 ( 6261   32) 25-10-2013 23:58
begin volgend jaar zal het al in prijs gezakt zijn.
beste B-bal game van het jaar kunnen we nog niet zeggen, ff kijken wat EA mee uit de doeken komt.....
avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 26-10-2013 00:12
Ik had een tijd terug 2k13 gratis gedownload door een foutje van Sony. De game is erg sfeervol en ziet er lekker uit, maar de besturing is te complex geworden voor me om nog echt uren te willen spelen. Hetzelfde gevoel heb ik bij NHL en bij FIFA in mindere mate. Toen ik las dat 2k14 wéér de controls heeft aangepast wist ik meteen dat ik het niet zou proberen. Sportgames zijn naar mijn mening te ver doorgeslagen in het creëren van een perfecte simulatie en elk jaar sijpelt meer en meer het plezier eruit.
avatar van Brepsel
Brepsel ( 194 ) 26-10-2013 00:41
Quote:
begin volgend jaar zal het al in prijs gezakt zijn.
beste B-bal game van het jaar kunnen we nog niet zeggen, ff kijken wat EA mee uit de doeken komt.....

haha EA zal echt geen betere game hebben dan 2k14, die laatste trailer was echt een blamage.
ontopic: Nba 2k14 is echt een goede game, maar ik heb 2k13 en 2k12 al kapot gespeeld en er zitten nog steeds dingen in waar ik me zwaar aan irriteer. En hoe meer je speelt hoe meer het opvalt. Voor mensen die niet heel veel spelen maakt dit niet veel uit, maar ik stoor me behoorlijk aan de ai en ik hoop dat de next gen versie iets beter is in dat opzicht, maar hoorde al dat het niet veel anders speelt dan current gen.
avatar van Frankie
Frankie ( 4926 ) 26-10-2013 13:32
Quote:
Ik had een tijd terug 2k13 gratis gedownload door een foutje van Sony. De game is erg sfeervol en ziet er lekker uit, maar de besturing is te complex geworden voor me om nog echt uren te willen spelen. Hetzelfde gevoel heb ik bij NHL en bij FIFA in mindere mate. Toen ik las dat 2k14 wéér de controls heeft aangepast wist ik meteen dat ik het niet zou proberen. Sportgames zijn naar mijn mening te ver doorgeslagen in het creëren van een perfecte simulatie en elk jaar sijpelt meer en meer het plezier eruit.

Helemaal mee eens. Probeer maar eens een 1-2tje bij een voetbalgame uit te voeren. Houd knop X vast, voordat je Y indrukt en laat 'm daarna op tijd los, dat werk. Ook als je al die keiharde statistieken ziet van alle spelers dan lijkt het wel alsof we het over robotten hebben. Helemaal doorgeslagen, het kan veel eenvoudiger en overzichtelijker. Al die menu's die je moet doorploegen om aan de start te verschijnen zijn bijna niet anders dan de 'one shot, one kill'. oorlog simulaties.
avatar van Globox
Globox ( 12 ) 26-10-2013 14:22
Ik ga deze wel kopen als ie wat goedkoper is. 2k12 helemaal kapotgespeeld..
avatar van Davidov
Davidov ( 13298   2) 26-10-2013 21:22
Zie hier, next-gen oogsnoep!
avatar van Sterrezaat
Sterrezaat ( 34 ) 27-10-2013 17:24
Adviesprijs van 60 euro is teveel, wacht wel even tot ie wat goedkoper is en dan lekker game!!!
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 28-10-2013 16:35
Is het geld meer dan waard.