Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
NBA 2K19 (PS4)
60 100 1

Review NBA 2K19 (PS4)De NBA 2K-serie domineert al een decennium lang de wereld der sportspellen. Zoals elk jaar is ook nu de vraag: “weet de serie er dit deel wéér een schepje bovenop te doen”? Het antwoord is simpelweg ja; de gameplay is weer wat beter, het ziet er weer wat mooier uit en de modi zijn verder uitgebreid. Maar raden we ook aan om NBA 2K19 in huis te halen? Als we naar de afgelopen vijf jaar kijken, zien we verschillende redenen waarom 2K zichzelf wel of niet wist te overtreffen:

•    We gaven NBA 2K14 en 2K15 beide een 8.5 omdat met de stap naar de next-gen NBA 2K ook next-level graphics en gameplay wist neer te zetten
•    NBA 2K16 en 2K17 brachten daarbij veel uitgebreidere (MyCareer) modi en wisten de gameplay uitdagender te maken; we beloonden dat met een 9.0
•    NBA 2K18 deed een stapje verder met heel veel aspecten, maar een flinke stap terug qua ‘replaywaarde’. Het spel kreeg een 7.0, omdat commercialisatie de lol in de weg zat; iedere seconde leek er gevraagd te worden of je euro’s in wilde ruilen voor in-game VC

Veel elementen zitten dus ieder jaar spot-on; de gameplay is fantastisch, de graphics ongelofelijk (bijna fotorealisme), het geluid – zowel de effecten als de soundtrack – is van topniveau. Op grond van de lessen van afgelopen vijf jaar formuleren we hieronder drie vragen om te testen of je deze ook echt in huis moet halen:1.    Levert de MyCareer-modus een waardevol portie nieuw avontuur?
MyCareer begint ditmaal in China en het is je missie om je ‘way back’ richting de NBA te vinden. In een uur of vijf krijg je een leuk verhaal voorgeschoteld; het is minder ‘cringy’ en afwisselender dan eerder en de productiewaarde is duidelijker hoger.

Na deze introductie, word je net als in 2K18 losgelaten in de (verbeterde) ‘Neighborhood’. De buurt is dit keer handiger opgezet en de vele mogelijkheden die er al waren – trainingen, online (straat)basketbal, merchandise, grappige minigames – zijn weer aanwezig en er zijn een paar nieuwe mogelijkheden zoals trampolinebasketbal. Toch voelt MyCareer dit jaar na de filmische introductie vooral als een herhaling van vorig jaar. Er is te weinig vernieuwing. En alleen de echte fans of NBA 2K newbies zullen de zin kunnen opbrengen hun ‘baller’ weer helemaal tot de 99 te grinden.

Antwoord: Ja, maar helaas wel maar een paar uur echt nieuwe content; hier had meer ingezeten dan een subtiele evolutie.2.    Kon er echt nog meer verbeterd worden aan de gameplay of kan ik net zo goed 2K18 blijven spelen?
Op de gameplay van 2K18 was erg weinig aan te merken en deze had intussen zo’n hoog niveau bereikt – in ieder geval de ‘standaard’ 5-vs-5 gameplay – dat deze nog jaren mee had gekund. Toch zijn er dit jaar – naast de standaard tweaks en uitbreidingen op de bewegingen –  drie nieuwe belangrijke veranderingen:

-    Het verdedigen: Het is 2K gelukt om in 2K19 het verdedigen leuk en uitdagend te maken! Ik merkte dat ik al jaren op de automatische piloot verdedigde en de lol in 2K vooral haalde uit het aanvallen. Niet langer; omdat je nu zelf moet zorgen dat je speler op tijd zijn handen omhoog doet en echt dicht op zijn tegenstander moet blijven, is er in één klap een laag aan deze gameplay toegevoegd. Net als in het echt vinden nu op het veld steeds kleine 1-op-1 of 2-op-2 ‘gevechten’ plaats en is de strijd gelijkwaardiger dan ooit. Doordat er minder vanzelf gebeurt, voelt de beloning dan ook een stuk groter als je het de aanvaller flink moeilijk weet te maken. Een behoorlijke verbetering dus en de gameplay als geheel voelt hierdoor weer meer ‘skill-based’ aan, vooral in 5-vs-5.

-    Takeover: Spelers konden altijd al ‘hot’ of ‘cold’ worden naarmate ze beter of slechter speelden. Nu is dit echter explicieter in de gameplay verweven (in Mycareer de ‘takeover meter’); het verschilt per speler door wat voor acties deze ‘heetheid’ wordt aangewakkerd en wanneer het zover is worden specifieke skills uitvergroot. Niet wereldschokkend, maar wel een aanpassing waardoor je meer specifieke strategieën kunt gaan toepassen per speler.

-    Play-picking: Het is nu veel intuïtiever om bepaalde plays via bepaalde spelers te laten lopen (namelijk via icoontjes boven hun hoofd), waardoor het ook leuker wordt en sneller is uit te voeren. Daardoor is het ook voor niet-hardcore spelers toegankelijk om deze diepere laag gameplay te ontdekken.

Antwoord: drie nieuwe elementen en een algehele verdere evolutie richting skill-based gameplay betekenen geen radicale omzwaai, maar zijn wel voldoende om de gameplay van 2K19 echt beter te noemen dan die van vorig jaar.3.    Probeert 2K nog steeds ons gamers helemaal leeg te plukken en gaat dit ten koste van de game?
Helaas is het korte antwoord nog steeds “ja”: de ‘Virtual Currency’ is nog steeds overal en aan alles vastgeplakt, zij het iets minder extreem dan vorig jaar. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer voor nieuwe kapsels te betalen, maar toch voelen de MyCareer en MyTeam modus nog steeds teveel als ‘grinden’ met te trage progressie. Dit blijft jammer, en elke BudgetGamer zal het als pijnpunt ervaren. Terwijl NBA 2K in feite steeds verder evolueert van een simpel sportspelletje naar een uitgebreide RPG, weerhoudt deze pay-to-win mechaniek de game ervan echt die volgende stap te maken. Het is simpelweg veel minder leuk om veel tijd in de game te investeren omdat je weet dat je altijd ook zou kunnen winnen door je portemonnee erbij te trekken (en dat veel online tegenstanders dat ook gedaan hebben). De motivatie verdwijnt en het begint steeds meer ten koste te gaan van de ‘ziel’ van de serie.

Antwoord: progressie in 2K19 gaat iets sneller dan vorig jaar, maar ‘VC’ speelt nog steeds een te grote rol en verpest elke neiging om echt veel tijd in 2K19’s vele modi te steken.Conclusie
NBA 2K19 doet er wéér een schepje bovenop en levert op het eerste gezicht een fantastisch nieuw totaalplaatje. Het is voor ons (Budget)gamers alleen wel erg jammer dat 2K nog steeds het grote geld belangrijker vindt dan een game die leuk blijft. Alle pay-to-win mechanieken zitten in de weg van de game die NBA 2K intussen had kunnen zijn; eentje die je simpelweg niet meer weg wil leggen. Zoals The Witcher of Skyrim ook hun charme zouden verliezen als we steeds moeten kiezen of we voor XP willen betalen of uren ‘grinden’, zo voelt NBA 2K intussen als een game zonder ziel. Als we de zure blik van ons gezicht vegen, zien we heus wel dat hier weer een bizar goed-ogende game ligt, met een leuk nieuw stukje verhaal en een aantal goede gameplayverbeteringen; maar zonde blijft het wel.

Deze review is geschreven door Wouter Versluijs.
 

 

Oordeel NBA 2K19 (PS4)

  • Graphics 95
  • Gameplay 95
  • Originality 60
  • Sound 90
  • Replay 25
  • Eindcijfer 60

Aantal keer bekeken: 6200 

Laagste 1 prijzen voor NBA 2K19 (PS4)

34.98 34.98 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  34.98€ 0.00   € 34.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Andromeda
Andromeda ( 97 ) 19-09-2018 00:48
Goede review. Ik vind deze games wel tof, maar ga dit jaar wachten op een prijsdaling
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 417 ) 19-09-2018 07:03
Tijdens het lezen ben ik halverwege toch even naar de header gaan kijken wat ik nu precies aan het lezen was. Is dit nu een review of.....? Ja bleek, en dit bedoel ik positief. Net ff anders opgesteld dan je gewend bent. Top!

Of het nou compleet andere afdelingen zijn of niet; 2K is bij mij aardig in punten gedaald sinds de dramatische release van Mafia 3. Het pay 2 win systeem maakt dit er absoluut niet beter op.
avatar van DanielC
DanielC ( 83 ) 19-09-2018 09:45
lol ... ik geef nooit geld uit aan extra in game shit en zal dat ook nooit doen. Dat games maken een dure business is geworden geloof ik zo, en als een kwaliteitsgame 70 euro gaat kosten ipv de standaard 60 zou ik geen probleem vinden. Maar lever dan wel een complete game af.
avatar van Gamer88
Gamer88 ( 1723   9) 19-09-2018 10:26
NBA2k17 voor mij nog de beste.
18 en 19 hebben van die zweverige speler bewegingen, kan er niet naar kijken.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 19-09-2018 12:58
Replay moet toch juist enorm hoog zijn door het grinden?
avatar van Mave XI
Mave XI ( 221 ) 19-09-2018 17:41
Wachten tot het een koopje is
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3795 ) 20-09-2018 13:32
Ik snap het replay cijfer niet helemaal,sport games kun je toch tot uitentreuren spelen? Ongeacht je nu shit koopt of niet?
avatar van Tinkso
Tinkso ( 56 ) 20-09-2018 16:00
Jammer dat er niets in de review staat over de auction house. Doordat deze in Nederland niet te gebruiken is in MyTeam is voor mij deze modus toch echt minder leuk. Dit was voor mij een reden om de game niet aan te schaffen.