Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App
New Pokemon Snap (Switch)
60 100 1

Review New Pokemon Snap (Switch)

In 2000 verraste Nintendo ons met een spin-off in de toen al razend populaire Pokémon-franchise. In plaats van vangen, ruilen en vechten in een grootse RPG moesten fans nu ... foto’s maken in een zelfrijdend karretje. Het klinkt suf, maar Pokémon Snap is in de 21 jaar sinds release uitgegroeid tot een grote culthit en nu is er eindelijk een vervolg in de vorm van New Pokémon Snap. Bijna een kwart eeuw hebben fans moeten wachten op een nieuw deel; er zijn maar weinig franchises waar zoveel tijd tussen delen zit. Was al dit wachten het echter waard? 


Inktspuitende Octillery
Het eerste dat opvalt als je New Pokémon Snap (NPS) opstart zijn hoogstwaarschijnlijk de graphics. Bandai Namco (Yes, dit is een van de weinige Pokémon-games die niet uit de stal van Game Freak komt) heeft fantastisch werk geleverd met het tot leven laten komen van de verschillende Pokémon in hun omgevingen. Zwemmende Octillery die inkt spuiten, rollende Sandshrew, verlegen Bellossom die zich in de bosjes verstoppen, dit is zoveel stappen beter dan de stijve animaties uit de laatste twee mainline-games. Het is daarom ook zo jammer dat de gameplay nog wel voelt alsof het uit het begin van deze eeuw komt.

In NPS begin je in het Research Lab, het thuisfront van Professor Mirror (want het is geen Pokémongame zonder een wacky professor) en zijn twee 10-jarige assistenten. Dit dient de rest van de game als je main-hub vanuit waar je missies start en foto’s uitzoekt. Deze missies bestaan uit het selecteren van een locatie op een kaart (deze keer bevind je je in de Lental-regio), en een specifieke versie van die locatie (dag, avond, of nacht). Afhankelijk van je keuze zullen er verschillende Pokémon aanwezig zijn en hier en daar kan je een ander pad inslaan. Want je rijdt, net als 21 jaar geleden, nog steeds in hetzelfde zelfrijdende karretje.


Zoveel meer
Ik snap dat het on-rails gedeelte een groot deel van de ‘charme’ van Pokémon Snap is, maar een aspect als dit past niet meer in een game van tegenwoordig. Het feit dat je snel moet zijn met het maken van foto’s of het gooien van appels, uhm pardon, fluffruit om geheimen te ontdekken en ze anders misloopt voelt meer als een obstakel dan een gameplaymechaniek. In een tijdperk waar we al jaren genieten van massieve open werelden met hun eigen flora en fauna als Horizon: Zero Dawn, Xenoblade Chronicles en zelfs Nintendo’s eigen Zelda: Breath of the Wild, worden we in NPS neergezet in een karretje dat niet eens stil kan staan of achteruit kan rijden. De Pokémon zoals ze er in NPS uitzien smeken erom om geaaid, bestudeerd en mee gespeeld te worden. Maar in plaats daarvan voelt je tijd in de game meer aan als een kermisritje dan als interactief research-avontuur.

Dat wil echter niet zeggen dat NPS een slechte game is, meer dat het zoveel meer had kunnen zijn. Kermisritjes zijn namelijk ook leuk, als dat is wat je in eerste instantie verwacht. De locaties zijn gevariëerd genoeg, en met het fotograferen van de dik 200 Pokémon die de game bevat ben je ook wel even zoet. Het kost je tussen de 10 en 12 uur om het eind van het ‘verhaal’ te behalen, en dan kan je nog uren kwijt zijn aan het fotograferen van post-game Pokémon, het voltooien van sidequests (‘tasks’) en het verbeteren van de scores van je foto’s.


A nEw DiScoVerY!!
Dat scoresysteem is echter even wennen. Je foto’s worden beoordeeld op twee manieren: met een sterrensysteem (één t/m vier sterren) en een kleurensysteem (je sterren zijn brons, zilver, goud of diamant). Hoeveel sterren je foto krijgt hangt puur af van de pose van de gefotografeerde Pokémon, bijvoorbeeld of hij er maar slapjes bij ligt of je uit zijn natuurlijke omgeving probeert te weren door middel van een Psybeam. De kleuren van je sterren hangen weer af van meer esthetische aspecten; of de Pokémon goed in het midden van de foto staat, hoe groot hij in beeld is en of zijn gezicht goed zichtbaar is. Dit wordt spelenderwijs wel duidelijk, maar het was leuk geweest als het in het begin even goed uitgelegd zou zijn. Een vreemde keuze, aangezien de game je wel in het kleinste detail uitlegt hoe een camerasluiter werkt of hoe je een appel, uhm excuseer, fluffruit gooit.

En zo heeft NPS nog wel meer vreemde designkeuzes. Grootste gemis, kijkende naar de grootste doelgroep van de franchise tegenwoordig, is dat de game niet in het Nederlands te spelen is. Weer teruggrijpend op Breath of the Wild dat volledig vertaald is, was een Nederlandse taaloptie voor de kleintjes dan echt te veel gevraagd? 

Zeker aangezien NPS ad nauseam verschillende tekstlijnen herhaalt. Fotografeer je een Noibat die een Supersonic-aanval uitvoert en daarna een Magikarp die uit een waterval komt springen? Beide foto’s kunnen rekenen op een generiek “Now that’s something you don’t see every day!”-opmerking van de professor. Om maar niet te beginnen over de ene “A new discovery!”-lijn die je constant om je oren krijgt als je voor het eerst een Pokémon fotografeert.


Sweet!
Tenslotte is het op z’n minst apart te noemen dat je aan het eind van een level geen foto’s in meerdere sterrencategorieën aan de professor kan laten zien. Heb je twee prachtige foto’s van een Alolan Raichu gemaakt aan het eind van Blushing Beach, maar vallen ze beiden onder verschillende sterrencategorieën? Jammer, kies er één en de ander mag je opnieuw gaan maken. Dit voelt als het artificieel oprekken van de replaywaarde en mag wat mij betreft zo snel mogelijk gepatcht worden.

Wat wel volledig nieuw is in dit deel is uiteraard de internetfunctie. NPS biedt je de mogelijkheid om je foto’s te bewaren in een album en te bewerken met filters, stickers en frames. Deze foto’s kan je daarna delen op social media (lees: Facebook en Twitter. Waar is het veel te goed passende Instagram?) en het ingame online-netwerk waar andere spelers ze kunnen belonen met een “Sweet!” (Serieus, op een gegeven moment moeten de synoniemen voor likes toch wel op zijn?). Het is een leuk alternatief op het moeten meenemen van je gamecartridge naar een videotheek om daar je foto’s fysiek uit te printen. Voor de oudjes onder ons die hun foto’s liever wel nog uitprinten is Nintendo een leuke samenwerking met Fujifilm aangegaan waarmee je je kiekjes via een smartphone-app kan printen. 


Conclusie
New Pokémon Snap is eigenlijk precies wat je ervan kan verwachten; een direct vervolg op een cultgame van bijna een kwart eeuw oud. In die kwart eeuw zijn videogames echter enorm veranderd, en het feit dat NPS blijft vasthouden aan gameplayaspecten uit zijn voorganger is teleurstellend. Het is heerlijk om elke dag een halfuurtje door de mooie omgevingen te rijden voor wat kiekjes, maar toch blijf ik bij elk gemist shot zien hoeveel meer het had kunnen zijn. Misschien word ik gewoon te oud voor Pokémon, maar ik had gehoopt dat op z’n minst één gedeelte van de gigantische franchise met mij mee geëvolueerd zou zijn.




Deze review is geschreven door Peter Paardekooper.

 

Aantal keer bekeken: 2488 

Laagste 3 prijzen voor New Pokemon Snap (Switch)

51.75 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Discountgames.nl 8.2
€  51.75€ 0.00   € 51.75
AllYourGames.nl 9.1
€  51.95€ 0.00   € 51.95
Amazon.nl 9.0
 
€  51.95€ 0.00   € 51.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van MaryAnn
MaryAnn ( 1195 ) 12-05-2021 09:57
Ik vind het een heerlijk spel en heb geen enkele moeite mee om een parkour meerdere malen te doen voor een goede foto en om in elke ster categorie een foto te krijgen. Ik snap dat het makkelijker was geweest als je gelijk al je foto’s kon laten zien aan de professor, maar dit is gewoon niet de bedoeling. Als je het nu al snel vind om het in 10-12 uur uit kunnen spelen, wordt het met meerdere foto’s te laten zien alleen nog maar sneller. Dan had ik de meeste Illumina Pokémon met 1 ronde in elke categorie wel een foto gehad.
Verder zou een open wereld natuurlijk ook echt fantastisch zijn en dat het karretje kon stilstaan, maar dan haal je de uitdaging ook weer weg om het goede plaatje te krijgen in de korte tijd dat het ‘mogelijk’ is.
Kortom: Het spel voldoet helemaal aan mijn verwachtingen. En ik heb er zo’n 30 uur oid inzitten en ben nog lang niet klaar met alle Pokémon en alle categorieën fotograferen. Maar uiteraard ieder zijn eigen.
avatar van MarkD
MarkD ( 3531   1) 12-05-2021 10:20
Net de game kado gehad, perfect! Had enorm zin om hem te spelen maar in deze drukke game maanden geen 55 euro voor over.

Opgelost!
avatar van Swizard
Swizard ( 865 ) 12-05-2021 10:56
Ik mis in je review dat dit spel gemaakt is voor een (zeer) jong publiek. Het verklaart oprecht de meeste van je klachten. Verder in mijn ervaring spreekt deze doelgroep genoeg handen en voeten engels om er wel mee door te kunnen, maar gebrek aan nederlands is inderdaad slordig.
Voor mijzelf is deze game wat ik van een snap verwacht, een sequel met moderne graphics maar vergelijkbare gameplay. Waar ik mij meer aan stoor is de laad tijd elke keer, al helemaal als je perongeluk verkeerd klikt in een menutje
avatar van Gunghir
Gunghir ( 5495   18) 12-05-2021 12:15
Ik vind 3 biggen nog teveel.
Maar spel is wel leuk voor 15 minuten.

Zou het beter doen als een spel van 10 euro of gratis bij NSO.
Maar goed pokemon staat in 2021 gelijk aan fanbase melken.

Dus iedereen die dit onzin vind lekker kopen!!
avatar van Josplays
Josplays ( 2753 ) 12-05-2021 12:23
Vind gewoon jammer dat er zo'n heel verhaal achter zit. Laat mij toch gewoon foto's maken van Pokemon!
avatar van AngeloG
AngeloG ( 2502 ) 12-05-2021 13:50
Ik vermaak mijzelf prima met deze game.
Inmiddels ruim 17 uur inzitten.
Heb pas alle requests van het 1e en 2e parkoer geheel compleet!
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 279 ) 12-05-2021 14:43
Ik snap niet wat mensen hier aan leuk vinden. Ben een enorme fan van Pokémon, maar foto's maken lijkt mij heel snel saai worden.
avatar van GJ
GJ ( 4277   5) 12-05-2021 15:07
Rol: Forum Moderator
Quote:
Ik mis in je review dat dit spel gemaakt is voor een (zeer) jong publiek.
Ik ben 30 en heb hier als groot Pokémonfan meer plezier mee dan met welke game in de franchise dan ook sinds Black & White, haha.
avatar van Pinkbulbasaur
Pinkbulbasaur ( 13 ) 12-05-2021 15:10
er zijn nu eenmaal verschillende mensen met verschillende soorten speelstijlen die diegene leuk vind. ik geniet hier enorm van! maar was ook groot fan van de 64 editie.
ik heb er ook al veel uur inzitten en zelfs nog niet uitgespeeld, omdat ik de mapjes eerste een paar keer achter elkaar speel voor ik doorga!
Maar vind het jammer om te lezen dat sommige het helemaal afzeiken terwijl er genoeg mensen wel van genieten en er blij mee zijn en het geld waard vinden
Ik klik in ieder geval nog even door <3
avatar van Swizard
Swizard ( 865 ) 12-05-2021 15:15
Quote:
[..]

Ik ben 30 en heb hier als groot Pokémonfan meer plezier mee dan met welke game in de franchise dan ook sinds Black & White, haha.
Haha wat dat betreft zit in dezelfde situatie. Maar neem dus ook wel voor lief dat ik niet de target doelgroep ben
avatar van GJ
GJ ( 4277   5) 12-05-2021 15:21
Rol: Forum Moderator
Quote:
Ik snap niet wat mensen hier aan leuk vinden. Ben een enorme fan van Pokémon, maar foto's maken lijkt mij heel snel saai worden.
Naast dat het een ontzettend rustgevende spelervaring is is het ook een hele toffe puzzelgame. Je wordt soms echt aan het denken gezet hoe je Pokémon bepaalde poses laat aannemen of hoe je geheimen vrijspeelt. In het Junglelevel zit bijvoorbeeld een geheime route waar je niet langs kunt omdat er een Liepard voor ligt. Appels gooien werkt niet, muziek afspelen heeft geen effect, dus je moet uitvogelen hoe je dat beest aan de kant krijgt. Uiteindelijk blijkt dat je eerder in het level wat Pikipek richting de Liepard kunt lokken die hem dan wegjagen. Wat dat betreft is het echt veel meer dan alleen even richten en een fotootje maken.

En het is ook gewoon een hele natuurlijke Pokémonbelevenis. Qua geluid zit het zeer sterk in elkaar, met Pokémon die allemaal unieke geluiden maken en wanneer je die geluiden leert kennen hoor je soms Pokémon die je niet eens ziet, dus dan weet je dat ze ergens verstopt zitten. Maar ik had bijvoorbeeld ook twee Bouffalant naar elkaar toe gelokt met een appel die vervolgens begonnen te vechten met de koppen tegen elkaar. Er zit heel veel interactie in de Pókémon zoals je dat niet ziet in andere games. Pidgeot die een Magikarp uit het water vist, Squirtle die een ritje maakt op de rug van een Lapras, ga zo maar door. En het is een hele uitdaging om er achter te komen hoe je die dingen voor elkaar krijgt, maar vervolgens ook hoe je daar de perfecte foto van schiet.

Dus ja, een ieder die fan is van Pokémon —en dan doel ik op de beesten zelf, niet op de RPG’s— zal waarschijnlijk z’n ogen uitkijken met New Pokémon Snap omdat dit niveau van interactie tussen Pokémon eigenlijk nog nooit eerder is getoond in games. En dat je daar als speler dan een handje in hebt in de vorm van puzzels maakt het helemaal af .
avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 146   7) 12-05-2021 17:58
Eerlijk gezegd vind ik Snap een saaie game. Maar het is wel de leukste saaie game, die ik heb. Het gekunstelde verhaal zit de voortgang een beetje in de weg en het is niet altijd duidelijk wat de professor wil om verder te kunnen, maar eenmaal daar doorheen geworsteld kun je naar hartelust alles verkennen en op de foto zetten. Het enige is het levelsysteem om nog betere foto’s te kunnen maken van de Pokémon. Snap is geen game die ik uren achter elkaar kan spelen, maar het is leuk om enkele ritten te maken en te kijken wat Pokémon in het wild daadwerkelijk uitspoken.
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 279 ) 13-05-2021 13:51
Quote:
[..]

Naast dat het een ontzettend rustgevende spelervaring is is het ook een hele toffe puzzelgame. Je wordt soms echt aan het denken gezet hoe je Pokémon bepaalde poses laat aannemen of hoe je geheimen vrijspeelt. In het Junglelevel zit bijvoorbeeld een geheime route waar je niet langs kunt omdat er een Liepard voor ligt. Appels gooien werkt niet, muziek afspelen heeft geen effect, dus je moet uitvogelen hoe je dat beest aan de kant krijgt. Uiteindelijk blijkt dat je eerder in het level wat Pikipek richting de Liepard kunt lokken die hem dan wegjagen. Wat dat betreft is het echt veel meer dan alleen even richten en een fotootje maken.

En het is ook gewoon een hele natuurlijke Pokémonbelevenis. Qua geluid zit het zeer sterk in elkaar, met Pokémon die allemaal unieke geluiden maken en wanneer je die geluiden leert kennen hoor je soms Pokémon die je niet eens ziet, dus dan weet je dat ze ergens verstopt zitten. Maar ik had bijvoorbeeld ook twee Bouffalant naar elkaar toe gelokt met een appel die vervolgens begonnen te vechten met de koppen tegen elkaar. Er zit heel veel interactie in de Pókémon zoals je dat niet ziet in andere games. Pidgeot die een Magikarp uit het water vist, Squirtle die een ritje maakt op de rug van een Lapras, ga zo maar door. En het is een hele uitdaging om er achter te komen hoe je die dingen voor elkaar krijgt, maar vervolgens ook hoe je daar de perfecte foto van schiet.

Dus ja, een ieder die fan is van Pokémon —en dan doel ik op de beesten zelf, niet op de RPG’s— zal waarschijnlijk z’n ogen uitkijken met New Pokémon Snap omdat dit niveau van interactie tussen Pokémon eigenlijk nog nooit eerder is getoond in games. En dat je daar als speler dan een handje in hebt in de vorm van puzzels maakt het helemaal af .

Bedankt voor je uitleg! Ik ben niet de doelgroep hier denk ik, niks voor mij.
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 4577   31) 13-05-2021 14:58
Quote:
[..]

Naast dat het een ontzettend rustgevende spelervaring is is het ook een hele toffe puzzelgame. Je wordt soms echt aan het denken gezet hoe je Pokémon bepaalde poses laat aannemen of hoe je geheimen vrijspeelt. In het Junglelevel zit bijvoorbeeld een geheime route waar je niet langs kunt omdat er een Liepard voor ligt. Appels gooien werkt niet, muziek afspelen heeft geen effect, dus je moet uitvogelen hoe je dat beest aan de kant krijgt. Uiteindelijk blijkt dat je eerder in het level wat Pikipek richting de Liepard kunt lokken die hem dan wegjagen. Wat dat betreft is het echt veel meer dan alleen even richten en een fotootje maken.
Gewoon een steen tegen zn kop aangooien 🤣

Denk dat deze game wel erg mooi is qua wat je allemaal ziet, maar voor mij niet echt lang leuk blijft.
Misschien ooit in de aanbieding meepakken
avatar van Koei
Koei ( 96 ) 14-05-2021 10:42
Ik vind het een van de leukere games van het afgelopen jaar. Het biedt een totaal andere speelbeleving, een beetje zoals animal crossing dat ook nergens mee te vergelijken is.

Ik kan me verder in de minpunten uit de review niet echt vinden. Ik was in eerste instantie ook teleurgesteld dat het niet Nederlandstalig was, maar tegelijkertijd zit er amper gesproken taal in, en lezen kunnen mijn kinderen nog amper. Het is dus niet echt een gemis.

Qua gameplay heb je het duidelijk niet begrepen als je vindt dat het niet kunnen besturen van het karretje ouderwets is. Als dat wel kon was je heel snel klaar met de game, die beperkingen zijn juist wat er wat uitdaging in brengt. Shooters zijn met onbeperkte ammo, wapens en kogelwerend pak aan ook niet leuk meer. En daarnaast zou dat het spel voor kinderen ook gelijk veel lastiger maken.

Wij hebben het spel voor onze zoon (5) gekocht, maar wij hebben er ieder ook al een uurtje of 8 in zitten wanneer zij op bed liggen, en ook dochter (3) speelt graag een rondje mee. Even 3 minuten spelen en zonder gedoe het apparaat weer uit kunnen zetten is daarvoor ook een duidelijk pluspunt!

Het enige echte minpunt aan de game vind ik dat het puur voor 1 speler is. Het zou leuk zijn als je van alle spelers op je Switch de scores per foto zou kunnen vergelijken bijvoorbeeld, zodat daar ook nog wat strijd over kan ontstaan. Of een modus waarbij je achter elkaar beide hetzelfde level speelt en dan de totaalscore van alle foto’s die in die rot gemaakt zijn vergeleken wordt. Dat zou beide niet heel lastig toe te voegen moeten zijn, dus ik hoop dat er nog een dergelijke update komt om de levensduur wat te verlengen als je eenmaal alle foto’s hebt gemaakt.
avatar van Qontroller
Qontroller ( 572   4) 20-05-2021 07:50
Kan me ook niet vinden in deze review. Ik zou niet weten hoe de gameplay zou moeten werken en interessant zou zijn als je rustig rond zou kunnen lopen en foto's maken t.o.v. on rails. Daar zit juist de uitdaging in. Al aantal uurtjes inzitten samen met mn zoon maar ook zelf. Enige minpunt is dat ze m best wel even naar t Nederlands hadden kunnen vertalen.
avatar van Chrispat
Chrispat ( 697 ) 20-05-2021 08:18
Ja, dat naar het Nederlands vertalen ben ik wel met je eens. Als er 1 spel was wat het in het NL gewenst was dan was het deze wel. Wel raar om daarna bijvoorbeeld god of war wel met helemaal NL teksten te spelen.