Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Nintendo Switch Sports (Switch)
60 100 1

Review Nintendo Switch Sports (Switch)

In 2006 stond de gamewereld op zijn kop met de komst van de Nintendo Wii met zijn Wiimotes en Nunchuks. Om deze nieuwe manier van gamen te introduceren kwam de Wii gebundeld met Wii Sports. Een revolutionaire manier van gamen, wat ook echt iedereen en zijn moeder speelde.Dan waren er nog wat vervolgen. Wii Sports Resort kwam ook voor de Wii uit in 2009, en Wii Sports Club (een remake van het origineel) kwam uit voor de Wii U in 2013. Dan is er nu – bijna tien jaar sinds het vorige deel – ook eindelijk een Wii Sports-titel voor de Switch. Vijf jaar na de release van de Switch, dat wel. Zal Nintendo Switch Sports even succesvol zijn als het eerste deel? Of is het onmogelijk om Nintendo’s bestverkopende game (met 83 miljoen exemplaren!) te evenaren?

12-6 verlies
Op de originele Wii Sports zijn er vijf sporten te spelen: bowlen, boksen, golf, honkbal en tennis. Op het vervolg Wii Sports Resort was het mogelijk om maar liefst twaalf sporten te beoefenen! Dit zijn: basketbal, boogschieten, bowlen, chanbara (stokvechten), frisbee, golf, golfracen, kajakken, luchtsport, tafeltennis, wakeboarden en wielrennen. Maar op Nintendo Switch Sports kun je slechts zes sporten beoefenen. Dat is misschien wel één sport meer dan de originele Wii Sports, maar onthoud wel, dat was een gratis game die je kreeg bij de aankoop van je Wii. Als je deze zes sporten vergelijkt met de twaalf van Wii Sports Resort, dan valt dat wel tegen.

Dan de sporten die er wel zijn in Nintendo Switch Sports zijn: badminton, bowlen, chanbara, tennis, voetbal en volleybal. Golf komt nog als gratis DLC in de herfst. Bowlen, chanbara en tennis kennen we al, maar badminton, voetbal en volleybal zijn nieuw.

Er zijn gelukkig wel goede tutorials voordat je een sport begint, maar helaas niet voor tennis en badminton. Dus als je bepaalde trick shots wilt doen moet je die tips halen vanuit een laadscherm. Als je tegen NPC’s speelt kun je hun moeilijkheidsgraad instellen op drie verschillende standen.Strike!
Bowlen blijft een hit, de sport zat in Wii Sports en Wii Sports Resort, en is nu ook weer terug in Nintendo Switch Sports. Er zijn twee opties om te bowlen: gewoon een normaal spel en een speciale variant. Deze heeft allemaal obstakels op de baan liggen, die je kunt omzeilen door een draaiing aan je bal mee te geven. Met de Joy-Cons werkt dit erg nauwkeurig. Je kan bowlen met 1- 4 spelers en iedereen kan tegelijk spelen, dus je hoeft niet te wachten.

Netjes netjes netjes
Dan de volgende drie netsporten: tennis, badminton en volleybal. Tennis is weer terug, maar het is alleen mogelijk om dubbel te spelen. Er staan dus altijd vier sporters op het veld, dus 2 vs. 2. Je kan niet op een enkel veld spelen. Als je 1 vs. 1 speelt bestuur je dus beide sporters aan jouw helft van het net. Omdat tennis geen tutorial heeft wordt dat niet erg duidelijk gemaakt.

Badminton is nieuw, en lijkt erg op tennis. Het is alleen iets sneller. Maar je kan niet heel precies de shuttle raken. Stel je wilt je racket omhoog doen om een smash te maken, dan slaat hij de shuttle al omhoog. In plaats van dat je hem meer naar beneden kunt smashen. Je kunt badminton met 1-2 spelers spelen, jammer genoeg geen dubbel.Volleybal is ook nieuw. Deze sport heeft wat meer afwisseling ten opzichte van tennis en badminton. Je hebt namelijk verschillende posities die je in kunt nemen op het veld: als setter, spiker en blokker. De bal gaat redelijk traag zodat je goed je slag kunt timen. Het is even lastig om in te komen, maar als je even bent ingespeeld heb je echt profijt van goed teamwerk. Je kan dit met 1-4 spelers spelen.

Stokslagen
Chanbara is weer terug vanuit Wii Sports Resort. Er zijn drie verschillende opties om te vechten, met één stok, met één die zich kan opladen als je goed blokt en daarmee een speciale aanval kan doen, en met twee stokken. Als je tegenstander zijn stok horizontaal houdt en blokt, dan word jij even stil gezet als je zijn stok verticaal raakt. Maar je mag dan dus wel horizontaal slaan, dan is zijn blok niet goed genoeg. Chanbara is echt ook een mentaal spelletje. Jij blokt bijvoorbeeld horizontaal, dus je weet dat je tegenstander dan ook horizontaal gaat slaan. Dus dat is het moment om je Joy-Con verticaal te gaan houden zodat je hem goed blokt. Als je wint wordt je tegenstander van het platform in het water geslagen en dit is wel een van de meest leuke replays die er zijn. Je kunt chanbara met 1-2 spelers spelen.Rocket League van Nintendo
Voetbal is anders dan de andere sporten. Je beweegt je over het veld met je linker Joy-Con. Waarbij de andere sporten statisch zijn en je automatisch naar de juiste plek loopt, moet je dat met voetbal dus helemaal zelf doen. Voetbal in Nintendo Switch Sports heeft veel weg van Rocket League. Maar dan wel iets trager, want je rent niet zo snel als dat de auto’s rijden. Je moet tegen een grote stuiterende bal aanschoppen die niet uit het veld kan vanwege de hoge zijmuren. Het is ook best wel moeilijk, want met je rechter Joy-Con zou de bal de richting op moeten gaan waarnaar je hem beweegt. Dit kan omhoog voor een hoge bal, omlaag voor een lage bal en nog naar de zijkanten. Maar dit is lastig om onder de knie te krijgen.

Je kan voetbal spelen met 1-2 spelers. Dit kan 1 vs. 1 op een klein veld of 4 vs. 4 op een groter veld (tegen elkaar met 3 NPC’s in je team of samen in één team met 2 NPC’s tegen een team met alleen maar NPC’s). Op dat grote veld ren je dus wel echt alleen maar veel achter de bal aan.Met de beenband kun je ook penalty’s schieten. Dit is momenteel de enige optie waarvoor je de beenband nodig hebt. Als je de game online aanschaft, mis je dus niet heel erg veel. Het is het in ieder geval niet de ongeveer €15 waard om er een los aan te schaffen. Als je er al een had van Ring Fit Adventure kun je die uiteraard gewoon gebruiken. Of je DIYed er zelf een, we zijn Budgetgamers nietwaar? Of schaf gewoon de fysieke versie aan want die is maar €4 duurder (en staat leuker in de collectie). Wel komt deze zomer nog een gratis software-update uit waarbij je ook tijdens de wedstrijden gebruik kan maken van deze beenband. Verschuif je tv maar vast naar achteren!

Samen vs. alleen
Je koopt Nintendo Switch Sports voornamelijk voor de multiplayer. Met je vrienden schreeuwend naar elkaar omdat ze die bal niet goed hebben gegooid of met je moeder die veel te beweeglijk voor de tv staat. Zo krijg je weer die ouderwetse gezellige Wii-taferelen.  

Op de singleplayer ben je snel uitgekeken. De enige troost is dan nog de online modus, maar dan moet je wel een abonnement op Nintendo Switch Online hebben. Maar dit is in ieder geval vele malen leuker dan alleen maar tegen NPC’s spelen, want online kun je tenminste nog een ranking krijgen. En je kunt hiermee nieuwe items winnen en nieuwe opties om je sporter mee aan te passen. Want er zijn standaard maar een handjevol opties om je sporter mee aan te passen. Maar als je veel online speelt, dan kun je meer opties vrijspelen. Denk aan leuke hoedjes, kleding, maar ook andere rackets of ballen.Wel kun je online met meer spelers spelen, zo kun je bijvoorbeeld voetbal 4 vs. 4 spelen. En bowling kan tot zestien man. Wel met willekeurige mensen online of soms zelfs NPC’s, want je lobby kan maar maximaal acht man groot zijn.

Recordtijd?
De game ziet er goed uit met zijn mooie kleuren en omgevingen. Al voelt Spocco Square, het sportplein waar je alle sporten kunt beoefenen, nou niet echt levendig aan. De sporters hebben wel realistischere lichamen dan die van de Mii-personages, dus dat is wel een plus. En als je écht die nostalgie wilt hebben kun je altijd het hoofd van je Mii op je sporter plakken. Verder zijn er overal leuke catchy muziekjes onder gezet wat de game een heel vrolijk geheel maakt.

Qua performance is er niks te klagen, de game heeft een stabiele framerate, ook online. Je moet alleen wel onthouden: je kan deze game alleen met Joy-Cons spelen. Op een Nintendo Switch Lite of met een Pro controller kun je dit niet spelen.Conclusie
Nintendo Switch Sports is een aardige game. De game ziet er goed uit en presteert voldoende. De deuntjes zijn aanstekelijk en de nieuwe look van de sporters ziet er gelikt uit. Toch voelt de content karig aan. Voor €39,99 in de eShop of €43,95 (op moment van schrijven) voor de fysieke variant met beenband voelen de zes sporten als te weinig. Zeker omdat de originele Wii Sports met vijf sporten gratis was bij de aanschaf van de Wii. Of in vergelijking met Wii Sports Resort waar je wel voor moest betalen, maar wel twaalf sporten kreeg. Oké, golf komt deze herfst ook nog naar Nintendo Switch Sports en wie weet wat nog meer, maar dat duurt nog wel een tijdje.

Het is zeker leuk om de game met vrienden te spelen en het brengt zeker die Wii Sports-herinneringen weer naar boven. Maar om nu te zeggen dat je een hele avond hier zoet mee bent? Misschien voor de grote Wii Sports-fan. Maar anders is daar net iets te weinig variatie voor. Maar de game is zeker leuk om af te wisselen met andere multiplayer games die je samen met je vrienden speelt.

Ik geef de game daarom voor nu een 6 (voor de 6 sporten) en een 7 als straks golf uit is! Als de game tegen die tijd ook nog een beetje is afgeprijsd, is het zeker een leuke titel om op te pakken.

 

 

 

 

Lisa Halman (Lisa)

Lisa is een Nintendo-fan in hart en nieren, maar spendeert de laatste tijd toch meer tijd achter haar zelfgebouwde PC. Heeft een grote amiibo verzameling.

Aantal keer bekeken: 6380 

Laagste 3 prijzen voor Nintendo Switch Sports (Switch)

42.69 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  42.69€ 0.00   € 42.69
Bol.com 6.7
€  42.69€ 0.00   € 42.69
Coolblue 6.5
€  42.99€ 0.00   € 42.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Anton de Beuker
Anton de Beuker ( 498 ) 13-05-2022 00:20
Bedankt voor de review! Had hem persoonlijk wel echt een lagere score gegeven. Met een vriend gespeeld en eigenlijk geen één spel was de moeite waard om meer dan 2 potjes te spelen. Het werd nergens echt leuk en voelde allemaal bijzonder matig. We zijn nota bene direct overgestapt op Mario Tennis Aces om te kijken of het nu echt zo'n wereld van verschil was. Het antwoord was helaas ja.
avatar van Josplays
Josplays ( 3608   2) 13-05-2022 09:47
Ik ga het wel halen gewoon als "relax" game, maar dan moet de prijs wel eventjes dalen, want het lijkt mij niet het geld waard op het moment.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 8901   14) 13-05-2022 11:22
Heb hem zelf puur voor het bowlen gekocht. Dat speelt lekker alleen is het een buitenbaan en de wind gooit steeds roet in het eten.

Heb de andere sporten niet gespeeld maar het voelt inderdaad best mager aan vergeleken met de voorganger. Het kunnen customizen van je character is leuk maar de initiële opties zijn te mager (je kan de bal kleur al niet eens aanpsssen) en wat je kan unlocken varieert per week dus dan kan het best even duren voordat je iets leuks hebt.

En dat zijn ook de grootste problemen aan de game. Dit kan alleen online dus single player spelers of mensen die alleen thuis met anderen spelen hebben hiermee pech. Dat is toch wel heel bespottelijk.

Een kleiner issue (maar toch het vermelden waard) is voor mij dat als je een bepaalde sport speelt je items unlocked van andere sporten. Als ik bowl verwacht ik ook bowling gerelateerde items te unlocken. Als die op zijn, prima maar ik doe -zeker voorlopig- niks met een volleybal maar die heb ik wel unlocked.

Wist waarvoor ik het kocht en in dat opzicht ben ik tevreden maar als reviewer zou ik de game inderdaad een niet hoog cijfer geven. Een 6 is terecht.
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 10504   52) 13-05-2022 23:29
Ik wacht sowieso tot die onder de 30 zakt.
Maakt dan niet uit fysiek of digitaal, want ik heb 3 van die been bandjes (wel voorkeur voor fysiek als het heel weinig scheelt qua prijs)
avatar van Stift
Stift ( 59 ) 14-05-2022 12:02
Quote:
Ik wacht sowieso tot die onder de 30 zakt.
Maakt dan niet uit fysiek of digitaal, want ik heb 3 van die been bandjes (wel voorkeur voor fysiek als het heel weinig scheelt qua prijs)
Gepost door: Eek2nd op 13-05-2022 23:29

Helaas gebeurd dat nooit met first-party Nintendo titels
Ik ben wel van mening dat deze game met de huidige content niet full-price waard is.
avatar van Blueping
Blueping ( 947   10) 14-05-2022 14:28
Quote:
Ik wacht sowieso tot die onder de 30 zakt.
Maakt dan niet uit fysiek of digitaal, want ik heb 3 van die been bandjes (wel voorkeur voor fysiek als het heel weinig scheelt qua prijs)
Gepost door: Eek2nd op 13-05-2022 23:29

Heb je voor alle 3 je benen een bandje nodig?
HD rumble FT”W”
avatar van AndSimonSaid
AndSimonSaid ( 553 ) 16-05-2022 09:08
Wat klopt er nu over een update in de herfst dat er golf bij zou komen? Want die mis ik nu wel heel erg in deze release.
avatar van Zezima
Zezima ( 56   4) 16-05-2022 12:25
Hmm... heb 'm zelf nog niet mogen spelen maar wel een flink aantal video's gezien inmiddels. Had er interesse in omdat Ring Fit hier wel goed in de smaak viel. Dit spel is echter wel iets heel anders en heeft veel meer een 1-2-Switch gehalte. Ook best leuk voor 'n keer, maar dan houdt het ook wel op. Ik zeg wel eens voor de grap dat 1-2-Switch een gratis tutorial spel op de Switch had moeten zijn. Dat zegt genoeg.

Maar mogelijk komt het ook omdat ik dus een soort Ring Fit had verwacht bij de aankondiging. Dat is een fout van mij.
avatar van Rockman_X
Rockman_X ( 543   7) 17-05-2022 09:27
Ik denk dat ze met deze niet wilde kannibaliseren op de andere sports games. Ik had ze gewoon goedkoop als 4€ per spel oud in de shop gezet. Want veel mensen zal bowlen wel willen spelen maar de overige games niet. Mensen geven daar geen € 40+ aan uit; daar koop je een hele Wii voor met games en controllers tegenwoordig...