Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pro Evolution Soccer 2010 (Xbox360)
79 100 1

Review Pro Evolution Soccer 2010 (Xbox360)

Het is lange tijd stil geweest rondom Pro Evolution Soccer 2010, waar je al vanaf de E3 veel hoorde over Fifa 10, werd er rond PES 2010 slechts sporadisch iets gemeld. Inmiddels is het bekend dat Fifa 10 beter schijnt te zijn dan PES 2010, maar PES heeft wel degelijk punten waarin de game beter is dan zijn grote concurrent. Ditmaal een andere insteek van dit artikel, niet zo zeer hoe PES speelt, maar waarin deze twee grootmachten zich onderscheiden.PES 2010 beter dan Fifa 10
De PES serie heeft de afgelopen jaren flink wat klappen te verduren gekregen van de concurrentie, er moet dan ook flink wat verbeterd worden voor PES weer in de buurt zal komen van Fifa. Toch kan Fifa zeker nog wel wat meenemen uit de stallen van de PES serie, al zal PES dit jaar nog niet zijn grote concurrent inhalen.

De graphics zijn flink opgepoetst. Dit was ook nodig omdat 2009 nog voelde alsof je de game speelde op een PlayStation 2. Voordat de wedstrijd begint en de spelers het veld op komen lopen, is er een filmpje waarin de spelers zich langzaam voorbereiden om naar buiten te komen. Dit korte intro stukje is echt eng realistisch, je mond valt er van open. Wat een verschil met Fifa! Ronaldinho is écht Ronaldinho en geen vaag persiflage. De details zijn bizar te noemen. Ook de details tijdens de wedstrijd ontstijgen zelfs Fifa. Spelers kun je nu duidelijk herkennen als de camera ver van de spelers af staat. Ook het veld heeft een upgrade gekregen en ook hier zijn wat details toegevoegd. Als je in de middag speelt, zie je bijvoorbeeld de schaduw van het dak weergegeven op het speelveld. Er zitten echter nog wel wat lelijke elementen in. Zo is het doelnet lelijk te noemen en wordt het spel wel erg grauw wanneer je in de avond speelt.Sfeer
Het belangrijkste in een voetbal game is echter, naast de besturing en graphics, de sfeer rondom het gehele evenement. Met name als je de UEFA Champions League sppelt is de sfeer enorm goed aanwezig. De introductie is precies als op TV met langwerpige vlaggen die naar beneden vallen met beelden van Messi en Torres er op, de muziek is magnifiek met als toppunt de toevoeging van het welbekende volkslied van de Champions League; Händels ‘Zadok the Priest’. Het klopt gewoon allemaal perfect!

Waar het echter enorm de plank mis slaat is de sfeer tijdens een wedstrijd en dat is bijzonder jammer! Het moet voldoening geven om te scoren, het moet voldoening geven om in een grote finale te staan. Het publiek moet op de tribune staan te springen als je het winnende doelpunt maakt, een feest moet het zijn! Maar dat is het niet. Elke wedstrijd voelt namelijk als een trainingswedstrijd in plaats van een belangrijke match. Dit gevoel wordt gecreëerd door de matige interactie van het publiek met wat er op het speelveld gebeurt. Wanneer jij bijvoorbeeld scoort, zie je de spelers blij op elkaar springen, maar de enige die in eerste instantie in vreugde over het veld spurt, is de scorer, de rest staat er vaak een beetje dommig bij. Daarnaast juicht het publiek niet extra hard als je scoort, de afstand tussen de spelers en het aanwezige publiek is dan ook groot. Dit is een element wat enorm goed verwerkt zit in de Fifa reeks.Het laatste wat dit gevoel helaas afmaakt is het gare fluitsignaal van de scheidsrechter. Dit geluidje zit al jaren in de PES serie, maar is een fluitgeluid wat volgens mij alleen op trainingsvelden tot zijn recht komt en niet in een finale van de Champions League. Het is enorm jammer dat de sfeer om de wedstrijd heen zó goed in elkaar zit en júist tijdens de wedstrijd voelt alsof je een trainingspotje aan het afwerken bent.

Ook het commentaar is ook dit keer weer niet geweldig te noemen en klopt soms niet. Fifa (Nederlands commentaar niet meegerekend) heeft hier gewoon enorme stappen in gemaakt die hier pijnlijk duidelijk worden.

Keepertje, wat doe je nu?
De besturing is aardig op de schop genomen sinds deel 2009, het spel speelt minder snel dan zijn voorganger om zo het realisme ten goede te komen. De spelers zijn nog steeds wandelende muren die je haast niet weg kunt duwen als ze op stoom zijn, maar het is voor de verdediging allemaal net iets gemakkelijker om de bal af te pakken. Nieuw is de 360 graden dribbel die er voor moet zorgen dat je de spelers vloeiender over het veld kunt bewegen. Waar het verder bij Fifa enorm lastig is om via een cross of een corner te scoren, kun je bij PES de bal een stuk beter op iemand zijn hoofd mikken om zo te scoren. Ook de individuele kwaliteiten van spelers, zei het bescheiden, komen in PES 2010 een stuk beter uit de verf. Zo is Messi weer loeisnel en Ibrahimovic is op snelheid niet van de bal te krijgen.PES speelt dus lekker snel en ook de verdediging is flink verbeterd. De keepers doen verder hun werk, al hebben zij soms nog wel wat rariteiten. Wanneer je bijvoorbeeld strak van de zijkant in het doel probeert te schieten, wil het nog wel eens zijn dat de keeper zijn eigen doel in springt om de bal te proberen tegen te houden. Als je binnen schiet houdt de keeper de bal dus vervolgens het doel in springend tegen. Ook willen de beste keepers nog wel eens een bal missen die toch echt houdbaar lijkt te zijn. Dit zorgt er voor dat je beter op je verdediging kunt rekenen dan op je keeper.

Als laatste gameplay-element wil ik nog even de scheidsrechter vermelden, waar je in Fifa de bal nog wel eens tegen de scheidsrechter schiet, staat deze in PES gelukkig nooit in de weg.

Wat PES 2010 kan leren van Fifa 10
Een groot nadeel wat al tijden in PES speelt, maar ook dit jaar weer duidelijk naar voren komt, is het gemis van een flink aantal licenties. De incomplete Engelse Premier League op het gebied van teamnamen (spelersnamen kloppen wel) is nog niet eens zo erg, de Duitse Bundesliga is namelijk niet eens aanwezig! Ook dit jaar dus weer niet aan de slag met Louis van Gaal en zijn Bayern München. Dit gevoel van inaccuraatheid wordt tevens versterkt doordat (late) transfers niet zijn doorgevoerd. Zo zit Robben nog steeds bij Real Madrid en zit ook Sneijder nog op de Spaanse bank, die zit tegenwoordig echter bij Inter.
Nu Fifa zelfs weer het Nederlandse team volledig kloppend heeft toegevoegd en Fifa 10 expres later heeft uitgebracht dan normaal om zo alle transfers kloppend te kunnen maken, is het des te vervelender dat Konami hier niet meer aan gedaan heeft om dit goed te krijgen.

Gelukkig hebben ze wel wat gedaan aan het online gedeelte, in PES 2009 hadden veel mensen nog wel eens van lag en moest je door verscheidene pagina’s bladeren om een quick match te kunnen doen. Als je nu online gaat, kun je meteen op quick match klikken om de actie in te duiken. Ook de lag lijkt nu minder te zijn, al was dit in een later stadia van PES 2009 al deels opgelost.Master League
De Master League is ook dit jaar weer terug. De Manager-mode werkt prima en is erg uitgebreid, het menu is wat onoverzichtelijk en een tutorial is er niet, maar als je er wat tijd insteekt heb je het allemaal al vrij snel door. Belangrijk punt wat ik elke speler echter wel mee wil geven is dat je bij PES enorm goed moet letten op je financiën. In september, vlak na het sluiten van het transferwindow moet je namelijk voor een geheel jaar de salarissen van spelers betalen. Dit kan neer komen op een rekening van 100 miljoen euro in één maand! Wanneer je dus begint met 158 miljoen en voor 57 miljoen upgrade en in augustus koopt, zit je dus in september op een budget van 1 miljoen, wordt je jeugdtraining terug gezet naar level 1 en ben je je fanclub kwijt omdat je die niet kunt betalen. Het is allemaal niet zo uitgebreid als bij Fifa 10, maar het staat.Conclusie
Er zijn zoals verwacht flink wat minpunten op te merken aan PES 2010, de meeste zijn duidelijk zichtbaar geworden omdat Fifa flink wat stappen heeft gezet en PES op meerdere fronten heeft ingehaald. PES 2010 doet zijn best en is goed op weg naar verbetering. Toch voelt het allemaal nog wel verouderd aan, de besturing in Fifa en de sfeer zijn daar gewoon een stuk beter geïntegreerd en dat zijn nou juist de belangrijkste elementen in een voetbalgame. Daarnaast wordt het gemis van vele licenties pijnlijk zichtbaar nu ook het Nederlands elftal in Fifa zit. Ook op het gebied realisme van de Manager-mode, keepers en het afnemen van de bal is nog veel werk te verrichten voor Konami.

Dat betekent echter niet dat PES 2010 een slechte game is, zeker niet. De game is enorm uitgebreid en kan je zeker wel een jaar zoet mee zijn, ook is er al aardig wat vooruitgang geboekt en speelt het allemaal erg soepel. Het is alleen een andere game dan Fifa.

Wil je snelle gameplay waar je snel via mooie crosspasses goals kunt scoren, dan is PES voor jou, ga je voor de sfeer en het realisme, dan staat Fifa dit jaar bovenaan het lijstje.

Deze game is gereviewed door Yorn

 

Oordeel Pro Evolution Soccer 2010 (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 75
  • Originality 65
  • Sound 75
  • Replay 85
  • Eindcijfer 79

Aantal keer bekeken: 9836 

Laagste 1 prijzen voor Pro Evolution Soccer 2010 (Xbox360)

11.99 11.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  11.99€ 0.00   € 11.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Robert®
Robert® ( 222 ) 17-11-2009 13:37
360 dribbel in PES2010? No f*cking way!
avatar van Rickdehoop
Rickdehoop ( 83 ) 17-11-2009 17:24
yes it is...
avatar van BoogiePimp
BoogiePimp ( 86 ) 17-11-2009 19:16
Ik heb hem niet gezien die 360 dribbel, niet in de ps3 demo iig.

En mijn god wat was die slecht zeg, dat het spel nog 79 punten krijgt is mij ook een raadsel
avatar van Coenitje
Coenitje ( 963 ) 18-11-2009 07:33
Quote:
Ik heb hem niet gezien die 360 dribbel, niet in de ps3 demo iig.

En mijn god wat was die slecht zeg, dat het spel nog 79 punten krijgt is mij ook een raadsel

De demo was echt bagger ja, maar op een of andere manier schijnt eindversie veel beter te zijn. Hoe dat kan is voor mij een raadsel, want waarom geven ze dan zo'n demo uit. Maargoed. Ik blijf lekker Fifa fanboy :-)
avatar van UniX-Thanatos
UniX-Thanatos ( 219 ) 18-11-2009 12:11
Leuke review! Zeker voor een Fifa fan ;-)

Heb eigenlijk altijd Fifa en Pes afgewisseld, maar Pes2009 was zo slecht (lag, etc.) dat 2010 geen kans krijgt van mij.

Heb dit jaar maar weer een exemplaartje fifa gekocht! En ben zeer tevreden!
avatar van Axelwg
Axelwg ( 13 ) 19-11-2009 17:29
Dat er weinig teams zijn is de PES fan nu wel gewent. Fifa is misschien wel op sommige aspecten beter dan PES. Fifa is een spel en daar blijft het bij, PES heeft een hart en en ziel. Het gevoel wat je krijgt bij PES is niet te beschrijven, Fifa 09 en 10 laten mij koud.
avatar van BlackI3lueDutch
BlackI3lueDutch ( 1072 ) 19-11-2009 22:08
De graphics zijn dit jaar niet zo slecht. Zag er in mijn ogen mooi uit.

maar 1 grote nadeel, Tijdens je aanval.. je vleugelspelers lopen NIET vooruit.. en das jammer.. dus je moet altijd de aktie maken of proberen lang je tegenstander te gaan op de flanken..
avatar van Yørn
Yørn ( 4188   22) 23-11-2009 23:16
Rol: Administrator
Quote:
[..]


De demo was echt bagger ja, maar op een of andere manier schijnt eindversie veel beter te zijn. Hoe dat kan is voor mij een raadsel, want waarom geven ze dan zo'n demo uit. Maargoed. Ik blijf lekker Fifa fanboy :-)

Die demo is inderdaad gek genoeg niet te vergelijken met het uiteindelijke spel. De demo was zelfs zo slecht, dat bij een corner kick alle 20 poppetjes tegelijk de lucht in sprongen om de bal te koppen. lol:-)

Mij idd ook een raadsel waarom ze de demo op die manier de deur uit hebben gedaan.