Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Project Cars 2 (Standard Edition) (PS4)
80 100 1

Review Project Cars 2 (Standard Edition) (PS4)We zitten midden in het seizoen van de racegames. Met de releases van onder andere F1 2017, Forza 7, Gran Turismo Sport en Project Cars 2 komen de liefhebbers van dit genre niks te kort. Zelf houd ik er ook wel van om zo nu en dan een racegame op te pakken en ik was dan ook blij dat het review-exemplaar van Project Cars 2 mijn kant op ging. Die blijheid zou echter snel plaatsmaken voor frustratie.

Voor de ervaren coureur
De oorzaak van die frustratie is de moeilijkheidsgraad van Project Cars 2, want wat is die game pittig! Toen ik de game voor het eerst ging spelen dacht ik even snel een paar rondjes te gaan rijden om een beetje gevoel te krijgen met de game. Niet rommelen in de instellingen, geen extra blik op de driving assists, gewoon even snel het circuit op. Daar kwam ik mezelf toch snel tegen, want het lukte me niet eens om op een normale manier een volledig rondje te rijden. Na deze pijnlijke ontdekking van mijn beperkte racekunsten ben ik toch maar even de instellingen ingedoken en heb ik een aantal extra assists aangezet. Vooral het tonen van de ideale lijn op de baan bleek geen overbodige luxe. Die extra informatie over wanneer je moet remmen en hoe je het beste kunt insturen bleek voor mij cruciaal om een beetje door de bochten te kunnen manoeuvreren. Daarna is het een kwestie van heel veel oefenen met de diverse raceklassen en vertrouwd raken met de wagen en het circuit. Waar je bij F1 2017 of een Forza al vrij snel in de top van het veld mee kunt rijden, is dat bij Project Cars 2 toch even anders. Zelfs met alle assists aan is het nog een hele pittige game die veel doorzettingsvermogen van je vraagt. De beloning is dan echter ook groot.Voor de ervaren monteur
Niet alleen qua assists is er veel in te stellen; de game laat je bijzonder veel aanpassen. Zo is het mogelijk om de HUD voor elke camerazichtpunt helemaal naar wens in te stellen. Klinkt als een kleinigheidje, maar het zorgt er wel voor dat je altijd optimaal zicht op de baan en alle informatie hebt. Verder kan je natuurlijk nog de moeilijkheidsgraad aanpassen door bijvoorbeeld te tweaken aan de sterkte van de AI en de impact van opgelopen schade. De meeste indruk op mij maakte echter wel het tunen van je racebolide. Er zijn ontzettend veel afstellingen aan te passen aan de wagens en gamers die weten wat ze doen kunnen zich hier waarschijnlijk uren mee vermaken.  Ben je niet zo technisch onderlegd dan is het gelukkig ook mogelijk om de game de afstelling voor je te laten regelen. Je kunt er dan nog wel invloed op uitoefenen door tegen de race engineer te zeggen dat je bijvoorbeeld onderstuur hebt en die zal de afstelling daar dan op aanpassen. Wat mij betreft een hele goede toevoeging, want niet iedereen heeft de kennis of de tijd om zich daar in te gaan verdiepen.

Voor de ervaren kijker
In diverse video's had ik eerder al prachtige beelden gezien van Project Cars 2. Helaas bleken die beelden niet uit de PS4-versie van de game, want daar vielen de graphics toch wel een beetje tegen. Natuurlijk is het gameplay boven graphics, maar het oog wil toch ook wat. Wil je mooiere graphics dan zul je de game moeten spelen op een PS4 Pro of een dikke (hele dikke) PC. Dat geeft je ook de mogelijkheid om nog meer te genieten van de indrukwekkende weereffecten in de game. Zeker wanneer het (hard) gaat regenen en stormen dan zul je je ogen uitkijken. Wat ziet dat er indrukwekkend uit! Het is ook mooi meegenomen dat er een stuk minder bugs aanwezig zijn dan in deel 1. Ik ben een paar visuele bugs tegen gekomen, maar niks wat heel erg stoorde. Bovendien schijnt er gewerkt te worden aan een patch om die bugs glad te strijken.Conclusie
Net zoals zijn voorganger is Project Cars 2 geen racegame die je even oppakt en al snel een podiumplek mee verdient. Dit is een game waarbij je moet leren omgaan met de racemonsters, de circuits stukje bij beetje moet verkennen en dan moet proberen om een foutloze race te rijden. Het is daardoor soms meer alsof je aan het werken bent dan dat je relaxt aan het gamen bent. En daar moet je van houden. Vind je een beetje uitdaging wel tof, maar klinkt dit teveel als werken? Dan kan je misschien beter even wachten op Forza 7 of Gran Turismo Sport. Ben je echter niet vies van een simulator en heb je misschien ook een mooie playseat in huis, dan is dit dé game voor jou.

Deze review is geschreven door Kevin Blokland.

 

Oordeel Project Cars 2 (Standard Edition) (PS4)

  • Graphics 70
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 85
  • Replay 85
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 6610 

Laagste prijzen voor Project Cars 2 (Standard Edition) (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Rebbels
Rebbels ( 163 ) 02-10-2017 01:19
Ik heb het al ervaren, Project Cars 2 gespeeld op pc bij een vriend van mij met stuur en pedalen, kan alleen maar zeggen: wat een drama...

Karten is helemaal verpest, kom geen bocht door zonder te spinnen en op de baan al net zo met diverse auto's, alsof je op ijs rijdt in de bochten.
Ook nog geprobeerd met alle hulpmiddelen aan te rijden maar tevergeefs, zo jammer terwijl de graphics schitterend zijn en de nieuwe bolides oogstrelend...

Wat een gemiste kans en wat een onwaardige opvolger.
Na dit fiasco deel 1 weer opgestart en dat is zoals deel 2 had moeten zijn...
Hopen dat er nu een fatsoenlijke update uitkomt die dit alles fixed anders uninstall.
avatar van Joost013
Joost013 ( 253 ) 02-10-2017 08:58
Alles zit gelukkig wat logischer in elkaar dan bij deel een, maar een aantal voertuigen moeten nog wel iets beter gebalanceerd worden (renault clio moeilijker te rijden dan sommige 80's raceauto's). Heb er nu al wel plezier mee, maar met een of twee fatsoenlijke patches zou deze ruwe diamant flink kunnen schijnen (gek genoeg net als bij deel 1).
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2818   2) 02-10-2017 09:21
Quote:
Ik heb het al ervaren, Project Cars 2 gespeeld op pc bij een vriend van mij met stuur en pedalen, kan alleen maar zeggen: wat een drama...

Karten is helemaal verpest, kom geen bocht door zonder te spinnen en op de baan al net zo met diverse auto's, alsof je op ijs rijdt in de bochten.
Ook nog geprobeerd met alle hulpmiddelen aan te rijden maar tevergeefs, zo jammer terwijl de graphics schitterend zijn en de nieuwe bolides oogstrelend...

Wat een gemiste kans en wat een onwaardige opvolger.
Na dit fiasco deel 1 weer opgestart en dat is zoals deel 2 had moeten zijn...
Hopen dat er nu een fatsoenlijke update uitkomt die dit alles fixed anders uninstall.

Dit dus. Project Cars 2 is eerder een spin simulator dan een race game. Hoe lichter het voertuig, des te onmogelijker het is om je neus de goede richting in te houden. Deel 1 had dit probleem ook al bij diverse auto's, maar deel 2 doet daar nog een klap bovenop.

En het is niet zo dat ik een onervaren (sim)racegame speler ben. Ik speel nagenoeg alle (top) racegames, en ik heb een paar jaar ervaring in ProKart. Dat maakt mij geen Verstappen, verre van, maar ik beschouw mezelf toch wel als degelijke racer. PC2 haalt wat dat betreft je ego flink naar beneden. Overstuur is vaak onrealistisch groot, waardoor de lol er gewoon snel af is. Voor een instapklasse Formule Fordje heb je een fluwelen voetje nodig en dan nog gaat het altijd wel ergens fout, tenenkrommend.

Rijden in natte omstandigheden is helemaal verschrikkelijk. 0 grip, voor jou dan, de AI kachelt lekker door.

Je begrijpt het al, de 8.0 die de game hier krijgt vind ik veel te hoog, de gameplay een 8.5 geven terwijl deze gewoon niet goed is. Ik snap het niet.
avatar van Rebbels
Rebbels ( 163 ) 02-10-2017 18:34
Zal de pc versie dan zo anders zijn dan de PS4 versie?
Zou wel een gemiste kans zijn zeg...
Het lijkt hier wel of de reviewer een andere game gespeeld heeft.

En inderdaad, zoals Montalvo als zegt, de AI kachelt lekker door, in wat voor omstandigheden dan ook, lachwekkend.
Als je bijvoorbeeld met slicks rijdt en het gaat regenen en je duikt de pits in voor regenbanden dan rijdt de AI gewoon door zonder problemen en net zo hard.
Tergend slecht.
avatar van Twisted-D
Twisted-D ( 5534   2) 04-10-2017 11:06
Quote:
Zal de pc versie dan zo anders zijn dan de PS4 versie?
Zou wel een gemiste kans zijn zeg...
Het lijkt hier wel of de reviewer een andere game gespeeld heeft.

Bij het lezen van de review krijg ik meer het idee dat de reviewer de game nauwelijk gespeeld. Simpelweg een raceje gedaan een daar een review op geschreven.
De reacties bevestigen in ieder geval andere reviews die ik gezien heb. De opzet van de game spreekt mij wel aan. Wat het (voorlopig) is een stuk minder. Hopelijk pakken ze de tekortkomingen dmv patches aan en dan pik hem later nog wel eens op.
avatar van Remedy
Remedy ( 1260   2) 01-11-2017 12:01
Voorheen heb ik alle Gran Turismo's op hoog niveau gespeeld (behalve GT Sports) met controller en met die games kon ik auto's redelijk hard de bocht inzetten en in bedwang houden. Onlangs heb ik gekozen voor Project Cars 2, omdat GT Sports teveel online georiƫnteerd is voor mij.

In een sim wil ik graag de uitdaging aan met de auto/weg en niet ten eerste de community (zoals in extreem Trackmania). In PC2 was ik ook giga gefrustreerd dat ik zelfs op de meeste eenvoudige stukken in de spin ging. De rede achter al het gespin werd mij duidelijk: Als je voluit gas geeft vanuit lage km/h, dan spinnen je banden. En als je de remknop volledig indrukt, dan blokkeren je wielen. Als je net de baan opgaat, dan zijn je banden nog niet warm. Etc. Deze componenten zaten niet of weinig in de GT reeks. Maar na een beetje gegoogle, vond ik wat aanpassingen om de besturing met de controller te verbeteren in PC2. PC2 is in default mode namelijk echt niet te doen als je GT gewent bent. Ik zou zeggen: google naar betere controller instellingen, ga veel practise rondjes rijden, pas wellicht wat auto instellingen aan, oefen meer en begin dan pas aan de race .

PC2 is dus een game waar jij moet ervaren hoe de gekozen auto aanvoelt op de weg en dat in veschillende weersomstandigheden. Je kunt niet direct perfecte laps rijden, maar neem de tijd om dat via stapjes wel te doen.