Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App
Ratchet & Clank: Rift Apart (PS5)
80 100 1

Review Ratchet & Clank: Rift Apart (PS5)


Met Ratchet and Clank: Rift Apart komt ontwikkelaar Insomniac Games na Miles Morales Spider-Man vrij snel met een nieuwe game op de PS5. Na wat kort uitstel en een flexibele toepassing van de term ‘launch window’ ligt de game op 14 juni dan eindelijk in de winkel. Gelukkig mochten wij van Sony en Insomniac Games al ruim voor die tijd met de game aan de slag en heb ik het verhaal van Ratchet, Clank, Rivet, Kit en de rest van de kleurrijke cast van personages inmiddels al meerdere keren weten uit te spelen. Is de game het nieuwe hoogtepunt op de PS5 of stelt de game wat teleur? Je leest het hier.

Ik moet bekennen dat de Ratchet and Clan-serie met de jaren een plekje in mijn hart heeft weten te veroveren. De kleurrijke personages, de humor die vaak wat flauw maar toch vermakelijk is, de spectaculaire wapens die ervoor zorgen dat je door blijft spelen om een nieuwe versie of upgrade te verdienen, en natuurlijk de vijanden zoals Doctor Nefarious die ik met veel plezier elke keer weer mag verslaan.


Beter samen, maar los van elkaar ook absoluut helden
Ook in Rift in Time is de megalomane Nefarious weer de aanstichter van alle problemen. Op de dag dat Ratchet en Clank een enorme parade ter verering van al hun vorige avonturen mogen meemaken, pakt Nefarious de kans om de Dimensionator, die Clank gerepareerd heeft om Ratchet de kans te geven om zijn verloren familie op te zoeken, te stelen en meerdere realiteiten op stelten te zetten. Door die opzet worden Ratchet en Clank al snel van elkaar gescheiden en zullen ze afzonderlijk, maar niet alleen, op avontuur moeten gaan. Omdat Ratchet en Clank in een alternatieve dimensie terechtkomen, zullen ze ook alternatieve versies van zichzelf tegenkomen. In Rift Apart zijn dat Rivet en Kit. En hoewel óók die twee karakters zeker hun eigen achtergrondverhaal en motivaties belicht zien in het avontuur draait de kern van Rift Apart uiteindelijk toch weer om de vriendschap tussen Ratchet en Clank. Juist door hun nieuwe vriendschappen met nieuwe karakters zijn er vaak kleine en subtiele verwijzingen naar de sterke band die de twee hebben. Tijdens het verhaal bezoek je negen verschillende planeten, maar die hebben vaak meerdere routes en alternatieve versies doordat je gebruikmaakt van de verschillende Rifts die je op je pad treft. Met een simpele druk op de L1 knop kun je jezelf naar zo’n Rift toetrekken of een portaal openen om nieuwe gebieden te verkennen.


Afwisselend qua gameplay?
Omdat Ratchet en Clank het verhaal grotendeels van elkaar gescheiden moeten doorbrengen zijn er net als in vorige delen weer unieke secties waar je met Clank puzzels moet oplossen. Dat doe je door verschillende versies van Clank zo te manipuleren dat ze een pad bewandelen naar een einddoel. Daar moeten dan minstens acht Clanks heel snel doorheen rennen om het volgende gebied vrij te spelen. Op die paden bevinden zich obstakels zoals persen die kunnen verpletteren, grote ventilatoren die kunnen versnipperen of andere voorwerpen die je met speciale bollen moet beïnvloeden. Deze bollen hebben verschillende krachten die je op de juiste plekken moet inzetten. Zo zijn er bollen die het wandeltempo van de Clanks kunnen versnellen of juist vertragen, maar er zijn ook bollen om een voorwerp omhoog te liften of juist te laten zakken. Ik had het niet verwacht, maar ik vond deze puzzels uiteindelijk een paar van de leukste stukken in het spel.

Grafisch is de game echt fantastisch, met mooie scherpe textures, raytracing die mooie weerspiegelingen toont, de vacht van Ratchet heeft er nooit beter uitgezien en de lichteffecten en schaduwen geven Rift Apart echt een Disney Pixar kwaliteit van graphics. En dan bedoel ik de meest recente Pixar films en niet de allereerste Toy Story, want die film is grafisch echt niet goed oud geworden.

Natuurlijk is de voice-acting weer steengoed en weten bepaalde emotionele scènes en de sterke dialogen precies de juiste snaar te raken. Het team van Insomniac Games, dat achter de Ratchet and Clank-games zit, weet na al die games natuurlijk ook perfect hoe ze een verhaal op moeten bouwen.


Minpuntje is de lengte
In veel opzichten is Ratchet and Clank: Rift Apart meer van hetzelfde. Koop wapens, bouw ze uit, verken nieuwe locaties en knal vooral heel veel vijanden overhoop. Het is inmiddels een vrij bekende formule en je weet als fan van de serie ook goed wat je van de games kunt verwachten. En op die vlakken zit de game goed in elkaar. De locaties die je bezoekt zien er geweldig uit. Van moerasgebieden, neonverlichte steden en een ruimtebasis tot natuurlijk de alom bekende gladiator wedstrijden die via allerlei toernooien ook weer prijzen kunnen opleveren.

Alle grafische pracht ten spijt, viel het me wel op dat er toch bepaalde elementen wat teleurstelden. Ik vond de negen planeten en de bijbehorende locaties namelijk niet bijster groot om te verkennen. Na ongeveer tien uren spelen zag ik namelijk de aftiteling voorbijkomen en, afgezien van een handjevol beren die ik nog op moet sporen voor een laatste trophy, in die tijd heb ik vrijwel alle verborgen voorwerpen en gouden moertjes weten te vinden. Daarnaast had ik tijdens mijn reviewperiode ook behoorlijk last van bugs die sindsdien gelukkig met de Day1 Patch verholpen zijn.

Toch voelt Ratchet and Clank: Rift Apart een flink stuk korter dan het laatste deel op de PS4. Natuurlijk is het een goed teken dat een game zo leuk is om te spelen dat je vooral door wilt gaan. Maar ik vond de game op de normale moeilijkheidsgraad allesbehalve uitdagend en veel te snel voorbij. Een ander minpuntje is het feit dat, hoewel de game natuurlijk weer een Challenge mode heeft die je Omega wapens biedt om verder uit te bouwen, de wapens zelf qua effecten en uiterlijk nauwelijks indrukwekkender worden met elk nieuw niveau dat je bereikt.

En ik miste simpelweg een paar humoristische wapens zoals de Groovitron, Sheepinator of andere wapens die de game nét even een iets luchtigere toon kunnen geven. Toch is het aanbod van de wapens die wel in de game zitten prima om flink wat chaos mee aan te richten. Ik wil en zal absoluut niets spoilen, maar als je de eerdere games gespeeld hebt en fan bent van andere games van Sony dan zitten er een paar fantastische verrassingen in het spel. Een andere kanttekening is ook belangrijk: Rift Apart heeft geen Skill Points met speciale Challenges die je in de levels moet voltooien. Het was in de vorige games namelijk een beetje vaste prik dat die Challenges de speelduur nog wat extra oprekten, maar helaas ontbreken die dus in Rift Apart.


Conclusie
Ratchet and Clank: Rift Apart is een erg fijne game geworden die in veel opzichten precies levert wat je van de serie mag verwachten. Diverse locaties, een sterk verhaal, goede humor en karakterontwikkelingen van de helden die nieuwsgierig maakt naar wat de serie met een vervolg gaat doen. En natuurlijk wapens. Heel veel wapens. Toch is de game een stuk korter en vloog het avontuur in minder dan twee middagen aan me voorbij. Natuurlijk is dat ook een teken van een hele vermakelijke game, maar ik had graag gezien dat er nog wat meer in de game te doen was. En met een prijskaartje van bijna tachtig euro vind ik een singleplayer-verhaal met tien uren gameplay wel een beetje karig. Al met al is Ratchet and Clank: Rift Apart vooral een hele leuke, grafisch indrukwekkende en lekker spelende game geworden waar je veel plezier aan kunt beleven. Je zult er alleen niet bijster lang mee bezig zijn.


Deze review is geschreven door Gerard Olsder.

 

Aantal keer bekeken: 4150 

Laagste 3 prijzen voor Ratchet & Clank: Rift Apart (PS5)

67.75 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Discountgames.nl 8.2
€  67.75€ 0.00   € 67.75
AllYourGames.nl 9.1
€  67.95€ 0.00   € 67.95
Gameshop Twente 7.4
€  68.00€ 0.00   € 68.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Bokkie
Bokkie ( 187   1) 08-06-2021 16:53
Dat is inderdaad erg kort..
avatar van Chrispat
Chrispat ( 698 ) 08-06-2021 17:05
Wel kort ja, ook geen difficulty trophies. RE8 was ook al zo kort, na net geen 9 uurtjes was ik er de eerste keer doorheen.

Ach ja, wordt wel weer een leuk weekend!
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1630 ) 08-06-2021 17:20
Jammer van die snelle laadtijden. Op PS4 had deze game tenminste een acceptabele 20 uur geduurd.
avatar van Mr_style
Mr_style ( 1323   13) 08-06-2021 17:43
Quote:
Wel kort ja, ook geen difficulty trophies. RE8 was ook al zo kort, na net geen 9 uurtjes was ik er de eerste keer doorheen.

Ach ja, wordt wel weer een leuk weekend!

Quote:
Jammer van die snelle laadtijden. Op PS4 had deze game tenminste een acceptabele 20 uur geduurd.

€75 is echt duur. Ik wacht gewoon op sale…
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1630 ) 08-06-2021 17:46
Quote:
[..]


[...]

€75 is echt duur. Ik wacht gewoon op sale…

Begrijpelijk. Ik heb hem voor 65 gekocht en verwacht hem wel binnen een week uit te spelen en door te verkopen voor ~50. Dan valt het ook nog wel mee.
avatar van Xerxes
Xerxes ( 2070   10) 08-06-2021 17:54
Goede review Gerard! Maar 10 uurtjes... dat is karig, dan maar even wachten met de aanschaf.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 6074   17) 08-06-2021 18:06
10 uurtjes is wel weinig hoor met een retail prijs van 75 euro.
Ik zal de game aanschaffen zodra de prijs wat gezakt is.
avatar van GJ
GJ ( 4347   5) 08-06-2021 18:15
Rol: Forum Moderator
Spider-Man: Miles Morales deed ik de eerste keer zo’n 13 uur over en die heb ik daarna met veel plezier nog een keer uitgespeeld voor de platinum trophy. En dat terwijl ik helemaal niks geef om trophies, haha. Uiteindelijk is een goed spel natuurlijk gewoon goed, ongeacht de lengte, dus ik zal deze Ratchet & Clank waarschijnlijk ook weer met veel plezier doorspelen. Eerst alleen nog een PS5 vinden 😭
avatar van MarkD
MarkD ( 3547   1) 08-06-2021 18:26
Iedereen hier is ineens verrast dat een R&C game 10 uur duurt😂

Alle games in de serie zijn tussen de 10 en 12 uur lang. Dit is natuurlijk aan de persoon om te bepalen of dat 65 (niet 80, we zijn hier toch op budgetgaming?) euro waard is. Echt totale onzin om dit in de review score mee te nemen. Je beoordeelt een game toch voor wat de game is? Niet voor wat je ervoor betaald? Dat kan de gamer zelf beslissen na het lezen van de feiten.

Geef mij maar een 10 uur game die fantastisch is en elk jaar opnieuw gespeeld wordt in plaats van 80 uur game opgevuld met onzinnige fetch quests en filler die niet leuk is.

Een 3D platformer van 60 uur lijkt me vreselijk saai. Kijk naar Mario 64, daar beleef ik elke zoveel maanden weer opnieuw 5 a 6 uur lol aan.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 6074   17) 08-06-2021 18:36
Quote:
Iedereen hier is ineens verrast dat een R&C game 10 uur duurt😂

Alle games in de serie zijn tussen de 10 en 12 uur lang. Dit is natuurlijk aan de persoon om te bepalen of dat 65 (niet 80, we zijn hier toch op budgetgaming?) euro waard is. Echt totale onzin om dit in de review score mee te nemen. Je beoordeelt een game toch voor wat de game is? Niet voor wat je ervoor betaald? Dat kan de gamer zelf beslissen na het lezen van de feiten.

Geef mij maar een 10 uur game die fantastisch is en elk jaar opnieuw gespeeld wordt in plaats van 80 uur game opgevuld met onzinnige fetch quests en filler die niet leuk is.

Een 3D platformer van 60 uur lijkt me vreselijk saai. Kijk naar Mario 64, daar beleef ik elke zoveel maanden weer opnieuw 5 a 6 uur lol aan.

Ik ben er niet verrast om. Maar ik ga niet 75 euro voor een spel uitgeven. En al helemaal niet als het maar 10 uurtjes is. Ratchet and Clank games zijn leuk en ik zal de game niet op de prijs beoordelen. Maar heb nog nooit meer dan 25 euro betaald voor een Ratchet and Clank game en dat hou ik zo.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 563 ) 08-06-2021 18:50
Quote:
Iedereen hier is ineens verrast dat een R&C game 10 uur duurt😂

Alle games in de serie zijn tussen de 10 en 12 uur lang. Dit is natuurlijk aan de persoon om te bepalen of dat 65 (niet 80, we zijn hier toch op budgetgaming?) euro waard is. Echt totale onzin om dit in de review score mee te nemen. Je beoordeelt een game toch voor wat de game is? Niet voor wat je ervoor betaald? Dat kan de gamer zelf beslissen na het lezen van de feiten.
.

Natuurlijk neem je dat mee in de beoordeling. RE3 remake was ook zo'n geval. Veel te kort.
avatar van Chrispat
Chrispat ( 698 ) 08-06-2021 19:12
Quote:
[..]


Natuurlijk neem je dat mee in de beoordeling. RE3 remake was ook zo'n geval. Veel te kort.

Ik heb wel liever een weekendje fun met een korte game dan een lange 60 uur durende singel player waar ik al tegenop kijk om mee te beginnen. Ik heb ook gewoon niet zo veel tijd tegenwoordig. Bovendien is het een game die ik kan spelen als de kinderen er bij zijn.
avatar van L1F3Stream
L1F3Stream ( 4777 ) 08-06-2021 19:15
Hypez, vrijdag halen en zaterdag uitspelen
avatar van MarkD
MarkD ( 3547   1) 08-06-2021 19:23
Quote:
[..]


Ik ben er niet verrast om. Maar ik ga niet 75 euro voor een spel uitgeven. En al helemaal niet als het maar 10 uurtjes is. Ratchet and Clank games zijn leuk en ik zal de game niet op de prijs beoordelen. Maar heb nog nooit meer dan 25 euro betaald voor een Ratchet and Clank game en dat hou ik zo.
Dat begrijp ik helemaal, ik ben er ook nog niet uit of ik m deze week al koop. Maar om een game lager te beoordelen vind ik wel bijzonder. Natuurlijk kun je als reviewer benoemen dat de game wat kort is naar zijn mening. Maar om dat nou de score te laten beïnvloeden..

Misschien is dat hier ook niet het geval.. maar ik lees een review waarin een game helemaal fantastisch wordt gevonden in al zijn onderdelen.

Denk ook dat het onrealistisch is om meer te verwachten (voor de mensen die wél verrast zijn door de lengte). Games moeten steeds gedetailleerder.. het is absoluut onmogelijk om een game van deze kwaliteit 30 planeten te geven met 3 verschillende routes en 12 eindes.... zonder er a la Assassin’s Creed filler aan toe te voegen.

Edit: het scheelt trouwens ook nog hoe je speelt. Ik zal met tien uur gameplay ongeveer 2 weken bezig zijn, dat is anders terugkijken op een game dan wanneer je er doorheen vliegt omdat je vlot een review online wilt hebben. Dat is overigens heel begrijpelijk als je een game mag reviewen, maar het lijkt totaal niet op een normale consumenten ervaring.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1630 ) 08-06-2021 19:37
Quote:
[..]

Dat begrijp ik helemaal, ik ben er ook nog niet uit of ik m deze week al koop. Maar om een game lager te beoordelen vind ik wel bijzonder. Natuurlijk kun je als reviewer benoemen dat de game wat kort is naar zijn mening. Maar om dat nou de score te laten beïnvloeden..

Misschien is dat hier ook niet het geval.. maar ik lees een review waarin een game helemaal fantastisch wordt gevonden in al zijn onderdelen.

Denk ook dat het onrealistisch is om meer te verwachten (voor de mensen die wél verrast zijn door de lengte). Games moeten steeds gedetailleerder.. het is absoluut onmogelijk om een game van deze kwaliteit 30 planeten te geven met 3 verschillende routes en 12 eindes.... zonder er a la Assassin’s Creed filler aan toe te voegen.

Edit: het scheelt trouwens ook nog hoe je speelt. Ik zal met tien uur gameplay ongeveer 2 weken bezig zijn, dat is anders terugkijken op een game dan wanneer je er doorheen vliegt omdat je vlot een review online wilt hebben. Dat is overigens heel begrijpelijk als je een game mag reviewen, maar het lijkt totaal niet op een normale consumenten ervaring.

Hier ben ik het mee eens. Wat voor mij ook meespeelt is dat er deze zomer zo bizar veel goeie games uitkomen door al het uitstel eind vorig jaar. Als games als Resident Evil Village en Ratchet & Clank ook allemaal 50+ uur zouden duren zou ik gewoon echt nooit meer wat uitspelen. Dan liever een spectaculaire rollercoaster van 10 uurtjes zonder filler, anders zou ik moeten stoppen met werken om überhaupt ooit nog een game af te ronden.
avatar van Nilis007
Nilis007 ( 1482   37) 08-06-2021 19:43
Quote:
[..]


Hier ben ik het mee eens. Wat voor mij ook meespeelt is dat er deze zomer zo bizar veel goeie games uitkomen door al het uitstel eind vorig jaar. Als games als Resident Evil Village en Ratchet & Clank ook allemaal 50+ uur zouden duren zou ik gewoon echt nooit meer wat uitspelen. Dan liever een spectaculaire rollercoaster van 10 uurtjes zonder filler, anders zou ik moeten stoppen met werken om überhaupt ooit nog een game af te ronden.

Persoonlijk maakt me de lengte niet zoveel uit. En voor de gemiddelde consument ook niet vermoed ik. Maar de prijs moet wel enigzins in verhouding staan, anders zal de gamer bij een tweede aankoop wel even nadenken omdat de vorige game in 2 middagen uit was.

Uiteraard kun je 'm gewoon nog tig keer uitspelen, dat deed ik vroeger ook
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 1589   1) 08-06-2021 19:56
Zo'n 6 euro per uur aan vertier, waar vind je goedkoper tijdverdrijf...
Prima lengte, games hoeven niet allemaal zo lang te duren voor mij..
Ook een reden waarom ik nagenoeg geen films meer kijk, als ik al 125 minuten zie staan,haak ik al af. Veel en veel te lang voor mij...
avatar van DennisM
DennisM ( 43 ) 08-06-2021 20:18
Als ik een avondje uiteten ga met het gezin ben ik ook zo €80 kwijt. Dan ben ik 2 a3 uurtjes zoet. Dat gemier over speelduur in verhouding tot speeltijd. Ik betaal liever €75 voor een game van 10 uur waar ik veel plezier beleef dan €40 aan een matige game van 80 uur.
avatar van Cynch
Cynch ( 266 ) 08-06-2021 21:34
Ik heb veel plezier gehad met de PS4 variant. Als ik ooit een PS5 haal dan hoort deze er zeker bij.
avatar van MarkD
MarkD ( 3547   1) 08-06-2021 22:36
Quote:
Als ik een avondje uiteten ga met het gezin ben ik ook zo €80 kwijt. Dan ben ik 2 a3 uurtjes zoet. Dat gemier over speelduur in verhouding tot speeltijd. Ik betaal liever €75 voor een game van 10 uur waar ik veel plezier beleef dan €40 aan een matige game van 80 uur.
Ik gok ook dat je food critics nooit over de prijs zult horen in relatie tot het oordeel. Als je ergens een perfecte oester kan eten voor 200 euro, dan zeg je niet perfecte oester, nergens zo goed te krijgen, een fantastische ervaring, maar deze oester krijgt een 6 want te duur. De oester is gewoon een 10. Of je er 200 euro aan uit wil geven moet de lezer daarna zelf maar beslissen.

En ja, de oester was binnen 1 minuut op
avatar van Katmi
Katmi ( 199 ) 08-06-2021 22:54
Quote:
Als ik een avondje uiteten ga met het gezin ben ik ook zo €80 kwijt.

Daar hebben dan ook wat meer mensen plezier van dan enkel jij.
Eigenlijk zou je dan de vergelijking moeten maken wat het eten voor jou alleen zou kosten op een avondje want de game speel je ook alleen.

Zo kan ik ook zeggen ''phoe een avondje bioscoop kost me 65 Euro want ik heb Jos, Martijn, Sophie en Annick meegevraagd en getrakteerd '' maar in realiteit zou de film mij maar 13 Euro kosten als ik naar mijzelf zou wijzen.

10 uur is gewoon karig voor het geld, steengoed of slecht is een aparte discussie.
Daarmee zeg ik niet dat een game 25 uur moet duren voor ik credits zie, voor mij persoonlijk is de sweetspot een uurtje of 16. ( maar dat is dan ook de reden dat ik op een sale wacht en jij er met plezier meteen 75 Euro aan geeft )

avatar van Gunghir
Gunghir ( 5513   18) 08-06-2021 23:19
Ik snap dat argument wel van dat 80 euro pittig is.
Cod was 65 en die komt over een paar dagen met een nieuw seizoen uit.
(Al meer dan 300 uur gespeeld)

Waarom is deze game 80? En waarom zou ik niet gewoon de vorige nu gratis versie spelen van deze serie. En dan deze later proberen als hij 40 kost.
avatar van Thijs92
Thijs92 ( 813   10) 08-06-2021 23:40
Ik vind dat de reviewer in kwestie dit zelf mag bepalen of die het meeneemt of niet. Een cijfer is heel arbitrair en de ene persoon neemt andere dingen mee dan de andere persoon. Ik zou iedereen adviseren om gewoon te kijken naar de overwegingen en er dan zelf conclusies uithalen.

Vanwege dit soort discussies geven ze bij Gamekings geen cijfer meer, maar zeggen ze gewoon wat ze er van vinden en dan moet je er zelf mee doen wat je wilt.

Ik moet eerst het vorige deel nog spelen, maar ik denk dat voor mij €65 ook vrij prijzig is, ik zou het voor €40-€50 wel kopen denk ik. Ik ben het er zeker mee eens dat een platformer met een uurtje of 10 wel mooi is geweest. Zeker als het keuze is tussen kwaliteit en kwantiteit.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1630 ) 08-06-2021 23:56
Quote:
[..]

Daar hebben dan ook wat meer mensen plezier van dan enkel jij.
Eigenlijk zou je dan de vergelijking moeten maken wat het eten voor jou alleen zou kosten op een avondje want de game speel je ook alleen.

Als nou één game bij uitstek geschikt is voor het hele gezin is het Ratchet & Clank wel. Bij een gezin met een gemiddeld aantal kinderen, 1,57, en een vrouw die ook graag gamet zit je dus al op ruim 35 uur plezier!

Quote:
Ik vind dat de reviewer in kwestie dit zelf mag bepalen of die het meeneemt of niet. Een cijfer is heel arbitrair en de ene persoon neemt andere dingen mee dan de andere persoon. Ik zou iedereen adviseren om gewoon te kijken naar de overwegingen en er dan zelf conclusies uithalen.

Maar dit is ook weer waar. Een reviewer bepaalt zelf wat die allemaal wel en niet meeneemt in het oordeel. Het is helaas wel zo dat we zullen moeten wennen aan de nieuwe prijs van firstpartygames van Sony. Bij een laagste verkoopprijs van 55 euro was in de review misschien alleen gemeld dat de game wat langer had mogen zijn.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 5068 ) 09-06-2021 00:41
De game is op Bol.com voor 67,50 te krijgen maar ik snap het punt van de reviewer.

https://www.bol.com/nl/p/ratchet-clank-rift-apart-ps5/9300000004211644/

En ja het is een hoop geld maar een nieuwe film op Blu-Ray kost ook zo'n 20 Euro en is met 2-3 uur voorbij.
avatar van Xenomar
Xenomar ( 111 ) 09-06-2021 04:11
Ik was er al bang voor. Wat een afgang, een 10 uur durende game en dat voor €75. Wat een bedrog.
avatar van FreakGIB
FreakGIB ( 272 ) 09-06-2021 07:22
Zit er ook niet een gratis DLC bij die er nog bij komt uiteindelijk ?
avatar van Bart4june
Bart4june ( 682 ) 09-06-2021 08:23
Had Sony nu maar een abonnementsvorm met deze game speelbaar op de dag van release. Zoiets zou toch fantastisch zijn?

(beetje trollen op de woensdagochtend)
avatar van Hercule
Hercule ( 4891   1) 09-06-2021 08:38
Er is in deze discussie geen juist antwoord. Vind het wel goed dat er aandacht aan besteed wordt zodat iedereen kan bepalen of die de game koopt ondanks de lengte.

Vroeger kreeg ik maar een paar games per jaar, dan zou ik erg teleurgesteld geweest zijn met een game van maximaal 9 uur
Voor mensen met een vast inkomen en minder vrije tijd zal het waarschijnlijk minder belangrijk zijn dat een game kort is
avatar van GrimR1vaL
GrimR1vaL ( 43 ) 09-06-2021 08:58
Er is nogal wat discussie omtrent de lengte lees ik in de comments. Ik zou niet enkel uitgaan van wat de reviewer in de review aangeeft. Hier is aangegeven dat de game 10 uurtjes zou duren… ik lees bij IGN dat de reviewer er 15 uur over heeft gedaan, Gamerant ook 15 uur en de Washington Post reviewer heeft er ook 15 uur over gedaan…
Geen idee hoe deze reviewer op 10 uurtjes komt… gerushed om de review er optijd uit te krijgen? Zaken geskipt? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar als ik zo de reviews een beetje doorspit is de toch echt wel wat langer dan 10 uurtjes.
avatar van Jellevdburg
Jellevdburg ( 3047 ) 09-06-2021 09:17
Quote:
Er is nogal wat discussie omtrent de lengte lees ik in de comments. Ik zou niet enkel uitgaan van wat de reviewer in de review aangeeft. Hier is aangegeven dat de game 10 uurtjes zou duren… ik lees bij IGN dat de reviewer er 15 uur over heeft gedaan, Gamerant ook 15 uur en de Washington Post reviewer heeft er ook 15 uur over gedaan…
Geen idee hoe deze reviewer op 10 uurtjes komt… gerushed om de review er optijd uit te krijgen? Zaken geskipt? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar als ik zo de reviews een beetje doorspit is de toch echt wel wat langer dan 10 uurtjes.

Op PU.nl las ik ook dat Florian er 20 uur over had gedaan... Ik zal wr zeker meer uren uit halen omdat ik games altijd op de moeilijkste difficulty speel... Het is sowieso een no-brainer, gelukkig hoefde ik maar €20 bij te betalen omdat ik €50 voor m'n verjaardag kreeg vorige week!
avatar van GrimR1vaL
GrimR1vaL ( 43 ) 09-06-2021 09:29
Quote:
[..]
Nog gefeliciteerd! Mooi verjaardagscadeau om dan zo deze game te kunnen kopen! Geniet ervan!

Op PU.nl las ik ook dat Florian er 20 uur over had gedaan... Ik zal wr zeker meer uren uit halen omdat ik games altijd op de moeilijkste difficulty speel... Het is sowieso een no-brainer, gelukkig hoefde ik maar €20 bij te betalen omdat ik €50 voor m'n verjaardag kreeg vorige week!
avatar van Duro95
Duro95 ( 21   7) 09-06-2021 10:24
Quote:
Er is nogal wat discussie omtrent de lengte lees ik in de comments. Ik zou niet enkel uitgaan van wat de reviewer in de review aangeeft. Hier is aangegeven dat de game 10 uurtjes zou duren… ik lees bij IGN dat de reviewer er 15 uur over heeft gedaan, Gamerant ook 15 uur en de Washington Post reviewer heeft er ook 15 uur over gedaan…
Geen idee hoe deze reviewer op 10 uurtjes komt… gerushed om de review er optijd uit te krijgen? Zaken geskipt? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar als ik zo de reviews een beetje doorspit is de toch echt wel wat langer dan 10 uurtjes.

Weet niet hoe lang de remake uit 2016 was, maar ook die heb ik met veel plezier gespeeld. Dit beloofd (wat mij betreft) een pareltje te worden. Ontzettend zin in deze game, hopelijk komt Post NL op tijd
avatar van Nickachu
Nickachu ( 1051 ) 09-06-2021 10:32
10 uur is toch een prima lengte, ik word juist moe van die games die onnodig uitgerekt worden (kuch Assassins Creed kuch).
En ja, ook ik vind 60 euro voor 10 uur gameplay teveel, dat is ook een rede waarom ik bijna geen singleplayer games op de release koop. Maar een game afkeuren omdat 10 uur te kort is vind ik toch wel bijzonder hoor.
avatar van Hellkith
Hellkith ( 1298   1) 09-06-2021 10:45
of 10u lang/kort is natuurlijk afhankelijk van de mix tussen gameplay en cutscenes. Als bijvoorbeeld 3 van de 10 uur cutscenes is dan is het zeker kort. Is het 10u exclusief cutscenes dan is het een redelijke lengte.

Persoonlijk vind ik games die wat meer tijd kosten een stuk leuker. Zitten dan ook vaak meer hidden items in of gebieden om te verkennen.
Als ik de review zo lees zal de game zelf wss geweldig zijn, maar vind de prijs voor mezelf toch iets aan de hoge kant. Wacht wel op een goede sale voor deze
avatar van Pulkovic
Pulkovic ( 857 ) 09-06-2021 10:57
Iemand enig idee hoe het met de language settings zit?
In de vorige delen nam de game de taal van het systeem over.
Hoop eigenlijk dat dit nu in de game zelf is aan te passen
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 2086   3) 09-06-2021 11:05
Quote:
De game is op Bol.com voor 67,50 te krijgen maar ik snap het punt van de reviewer.

En ja het is een hoop geld maar een nieuwe film op Blu-Ray kost ook zo'n 20 Euro en is met 2-3 uur voorbij.

De meeste mensen kopen dan ook niet snel een Bluray op dag 1 voor 20 euro, maar wachten op een flinke afprijzing, of tot het op een streaming dienst of op TV verschijnt.

Bij de meeste games wacht ik ook op een aanbieding, meestal tot het onder de 30 euro komt. Dan klinkt 70-80 euro dus sowieso heel erg duur, en helemaal wanneer het een lineaire game van zo'n 10-15 uur betreft.

avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 280 ) 09-06-2021 11:07
Ik wacht wel tot ie in de sale is. Ik ga niet 70-80 euro voor een kort spel betalen.
avatar van Asimb0mb
Asimb0mb ( 2171 ) 09-06-2021 12:39
Quote:
Iemand enig idee hoe het met de language settings zit?
In de vorige delen nam de game de taal van het systeem over.
Hoop eigenlijk dat dit nu in de game zelf is aan te passen
Hetzelfde hier. Dus als je NL taal wil, zet systeem taal op NL. Hetzelfde voor andere talen.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 2086   3) 09-06-2021 12:47
Quote:
[..]

Hetzelfde hier. Dus als je NL taal wil, zet systeem taal op NL. Hetzelfde voor andere talen.

Onbegrijpelijk dat dit soort onzin nog steeds voor komt. Dit soort settings hoor je gewoon in-game via het menu te kunnen instellen.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 5068 ) 09-06-2021 13:03
Quote:
[..]


De meeste mensen kopen dan ook niet snel een Bluray op dag 1 voor 20 euro, maar wachten op een flinke afprijzing, of tot het op een streaming dienst of op TV verschijnt.

Bij de meeste games wacht ik ook op een aanbieding, meestal tot het onder de 30 euro komt. Dan klinkt 70-80 euro dus sowieso heel erg duur, en helemaal wanneer het een lineaire game van zo'n 10-15 uur betreft.


Ja maar het is in verhouding want dergelijke films kan je later 5 voor 30 bij Bol.com kopen terwijl de game zo'n 30-40 gaat worden.

En men kan zelf kiezen of men voor een day one aankoop gaat of langer wacht.
avatar van Saego
Saego ( 1285   1) 09-06-2021 13:17
Quote:
Er is nogal wat discussie omtrent de lengte lees ik in de comments. Ik zou niet enkel uitgaan van wat de reviewer in de review aangeeft. Hier is aangegeven dat de game 10 uurtjes zou duren… ik lees bij IGN dat de reviewer er 15 uur over heeft gedaan, Gamerant ook 15 uur en de Washington Post reviewer heeft er ook 15 uur over gedaan…
Geen idee hoe deze reviewer op 10 uurtjes komt… gerushed om de review er optijd uit te krijgen? Zaken geskipt? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar als ik zo de reviews een beetje doorspit is de toch echt wel wat langer dan 10 uurtjes.

Je doet wel enorm erg alsof het een conspiricy is hoor. Voor elke review die jij naar voren schuift dat de game langer is dan 10 uur, doe ik er een die aangeeft met ongeveer 10 uur klaar te zijn.

Dikke boeie verder, de indicatie is er en ook dat zal niet helemaal overeenkomen per user case. Elke game is weer verschillend, speelt een spel weer heel anders. Prima toch?
avatar van Vrodmaniac
Vrodmaniac ( 8 ) 09-06-2021 16:53
De game is niet korter. Letterlijk elke R&C game speel je binnen 10 uur uit als je je best doet. 100% in het dubbele ofzo
avatar van NLegendkiller
NLegendkiller ( 906 ) 09-06-2021 16:56
Heb deze game ook zelf mogen reviewen en ben het met twee punten oneens:
> De game in tien uur uitgespeeld en dan ook nog eens bijna alles gepakt is onzin. Heb er zelf zeventien uur over gedaan om tot honderd procent te komen op de normale moeilijkheidsgraad.
> Je klaagt dat de game te makkelijk is op de normale moeilijkheidsgraad. Een heel raar argument, er zijn toch niet voor niets hogere moeilijkheidsgraden? Had dan een tandje hoger geschakeld. Ratchet & Clank spreekt een breed publiek aan en als je de game te weinig uitdagend vond had je dit naar boven bij kunnen stellen.

Just my 2 cents.
avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 37 ) 09-06-2021 19:55
Deze Budgetgaming-recensent heeft 'm elders gerecenseerd. Na een dikke 10 uur had ik een uitspeelpercentage van 64%, dat kon ik nog wel aandikken met alle extra's te zoeken.

Ben ook meteen opnieuw begonnen in New Game+. De uitdaging gaat wat omhoog en je kan de wapens weer wat extra levelen.

Ik vond 'm fantastisch en ik speel persoonlijk veel liever elke week een game van pakweg 15u dan die eindeloos durende games .

Het argument van @NLegendkiller is ook sterk. De normale moeilijkheidsgraad te simpel voor de geoefende gamer die je bent, schakel dan gerust eentje hoger

Btw, ik zie hier veel reacties over 'snel door de game knallen om de recensie online te hebben', maar die vlieger gaat in dit geval niet op. De game kwam ruim op tijd binnen, dus je had voldoende tijd om deze gewoon goed te spelen
avatar van DennisM
DennisM ( 43 ) 09-06-2021 19:55
Quote:
[..]


Daar hebben dan ook wat meer mensen plezier van dan enkel jij.
Eigenlijk zou je dan de vergelijking moeten maken wat het eten voor jou alleen zou kosten op een avondje want de game speel je ook alleen.

Zo kan ik ook zeggen ''phoe een avondje bioscoop kost me 65 Euro want ik heb Jos, Martijn, Sophie en Annick meegevraagd en getrakteerd '' maar in realiteit zou de film mij maar 13 Euro kosten als ik naar mijzelf zou wijzen.

10 uur is gewoon karig voor het geld, steengoed of slecht is een aparte discussie.
Daarmee zeg ik niet dat een game 25 uur moet duren voor ik credits zie, voor mij persoonlijk is de sweetspot een uurtje of 16. ( maar dat is dan ook de reden dat ik op een sale wacht en jij er met plezier meteen 75 Euro aan geeft )


Niet alleen van het etentje genieten meer mensen. Mijn zoon van bijna 9 en dochter van 10 beleven er ook veel plezier aan, net zoals aan het etentje. Dus dat argument gaat niet op.
avatar van AJZellner
AJZellner ( 32 ) 09-06-2021 22:58
Mario Odyssey kun je ook supersnel uitspelen maar was een geweldige ervaring. Tuurlijk je kunt daarna nog alle manen zoeken maar voor mij persoonlijk vond ik het na een tijdje wel prima. Andere games zoals Rime die je vrij rap kan uitspelen deed me zoveel dat ik die altijd zal herinneren. Het gaat om de kwaliteit van de game, de gevoelens en herinneringen die je eruit haalt. Als die factoren goed zijn, is een game al snel een van de beste amusementsvormen qua prijs kwaliteit verhouding. En een reden waarom ik ook zo graag indiegames speel is omdat ze vrij kort zijn. Het is heerlijk om tussen al die giga games een lekkere korte originele indie game te spelen. We moeten af van dat tijd belangrijk is in games, kwaliteit is het enige dat telt.
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 439 ) 10-06-2021 06:23
Quote:
Jammer van die snelle laadtijden. Op PS4 had deze game tenminste een acceptabele 20 uur geduurd.

Waarvan dus 75% laadtijd was dan. Ja dat wil je ook echt....
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 439 ) 10-06-2021 06:24
Lijkt meniet dat de hele wereld uitgecheckt is want van wat ik gezien heb zoveel werelden dat je hebt kan je er nooit de volle 100% alles gezien hebben in een paar uurtjes....
avatar van Himathrad
Himathrad ( 1418   1) 10-06-2021 08:48
Tis goed, snap niet dat jullie je daar zo druk over kunnen maken - ik ga er morgen gewoon lekker van genieten..
in mijn tempo zal het sowieso wel 30+ uur gaan duren voor ik erdoor ben
mijn 59.99 euro is dan in ieder geval goed besteed

Ga in de tussentijd ook nog wel een keer uit eten en naar de bioscoop
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1630 ) 10-06-2021 09:50
Quote:
[..]


Waarvan dus 75% laadtijd was dan. Ja dat wil je ook echt....

Ja, dat was de grap. Slimmerik.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1482   2) 10-06-2021 12:13
De speelduur van een game is in mijn ogen misschien wel de meeste controversiële factor in reviews.

Het is allemaal persoonlijk. Van sommige games als the Last of Us 2, kreeg ik geen genoeg en ik was compleet klaar met Resi Village na een aantal uren en heb mij door die game geworsteld.

Nu ik er zo over nadenk, mijn favoriete games waren , enkele uitzonderingen daargelaten, meestal korte en gefocuste games. Neem Inside of een game als REZ. In mijn ogen meesterwerken en bij die games wordt de korte speelduur niet als negatief gezien. Wellicht is het dan toch de prijs?
avatar van NinjaX
NinjaX ( 138   2) 10-06-2021 12:15
Ik heb alle games van R&C gespeeld al vanaf de eerste PS2 game maar deze zal nog wel even op zich laten wachten denk ik. Sony heeft met opzet de release datum nog verschoven maar dat hielp ook niet, erg zijn gewoon niet genoeg PS5's om iedereen deze game te kunnen laten ervaren.
Op Metacritic geven sommige reviewers deze game een 100, wat echt onzin is. Geen enkele game verdient een 100 (of een 10) dat zou betekenen dat er nooit meer een betere game kan worden gemaakt. Dat zou wel erg jammer zijn voor toekomstige generaties gamers.
avatar van Hercule
Hercule ( 4891   1) 10-06-2021 12:17
Speelduur is altijd heel persoonlijk. De een hecht er minder waarde aan dan de ander.

Ico was toen het uitkwam ook een game waar best veel discussie over was.
avatar van MarkD
MarkD ( 3547   1) 10-06-2021 12:49
Quote:
Mario Odyssey kun je ook supersnel uitspelen maar was een geweldige ervaring. Tuurlijk je kunt daarna nog alle manen zoeken maar voor mij persoonlijk vond ik het na een tijdje wel prima. Andere games zoals Rime die je vrij rap kan uitspelen deed me zoveel dat ik die altijd zal herinneren. Het gaat om de kwaliteit van de game, de gevoelens en herinneringen die je eruit haalt. Als die factoren goed zijn, is een game al snel een van de beste amusementsvormen qua prijs kwaliteit verhouding. En een reden waarom ik ook zo graag indiegames speel is omdat ze vrij kort zijn. Het is heerlijk om tussen al die giga games een lekkere korte originele indie game te spelen. We moeten af van dat tijd belangrijk is in games, kwaliteit is het enige dat telt.
Hier helemaal mee eens.

Als ik terugkijk op een game weet ik eigenlijk pas echt hoeveel geld het waard was. Mijn herinneringen aan de eerste uren met Dark Souls zou ik voor geen 1000 euro willen missen. Dat had die game voor mij persoonlijk gezien dus mogen kosten.

Die tijd in mijn leven was magisch, plus die perfecte game. Dat maak je niet vaak mee.

Is Elden Ring al uit? 🤪
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 5068 ) 12-06-2021 01:42
Heb er nu een aantal uren inzitten en zit op 20%.

De game ziet er geweldig uit en de kleuren: WHOA! Ok, ik speel ook op een 4K Qled met HDR maar deze game geeft me eenzelfde gevoel wat een BBC Earth docu op 4K geeft. Of een Pixar film want het voelt alsof je een film speelt.

Game speelt ook heerlijk, heeft veel humor en een voice cast om te zoenen. David Kaye speelt Clank en dat is echt wel een van de top qua beste robot acteurs die een robot kan spelen en ook Armin Shimerman speel zijn rol geweldig.

Zelfs al is die dan wat kort. Deze game is het geld echt dik waard.