Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Resident Evil 2 Remake (PS4)
88 100 1

Review Resident Evil 2 Remake (PS4)

Mijn meest gespeelde spel op de PSX? Dat is Resident Evil 2 (na Final Fantasy VII)! Eindeloos liep ik rond in Raccoon city, met Leon en Claire in een A of B scenario, met Hunk en zelfs Tofu, telkens mijn tijd- en itemgebruik verder verbeterend. Des te verbazender is het om vast te stellen hoeveel ik ben vergeten nu ik deze grondige remake speel. Grafisch is het een niet te missen verbetering van het origineel. Op andere vlakken ook? Scroll snel verder naar de conclusie!


Evil Umbrella

Resident Evil 2 (RE2) is dus een remake van RE2 uit 1998, het vervolg op Resident Evil, grondlegger van het survival-horror genre zoals we dat tegenwoordig kennen. Of een Alone in the Dark kloon met meer actie, zoals anderen juist vinden. Anyway, RE2 nam alle elementen van het eerste deel, breide ze uit en verfijnde ze tot een heerlijke survival-horror mix.

Deze remake blijft in grote lijnen heel trouw aan het origineel. Je speelt nog steeds als Leon of Claire, die aankomen in het compleet door zombies onder de slepende voet gelopen Raccoon City. Leon op weg naar het politiebureau, waar hij zou beginnen als nieuwe agent. Claire op zoek naar haar broer Chris, die in het eerste deel zijn eigen zombie-avontuur tot een goed einde heeft gebracht. Al snel scheiden hun wegen, maar allebei banen ze zich een weg door het historische politiebureau naar het top-geheime laboratorium van de eeuwig verdorven Umbrella Corporation. 

Leuke eerste dag Leon.

Een complete remake

Wanneer je RE2 begint te spelen, wordt al snel duidelijk dat het een grondige remake is. Dat is ook wel nodig: de van tevoren gerenderde achtergronden van het origineel zijn niet meer van deze tijd. Evenals de besturing, de animaties en de modellen van de monsters en personages. Alles is dus flink op de schop genomen, terwijl de algehele lay-out en ruimtes wel heel herkenbaar blijven. De grootste ster is eigenlijk het politiebureau, dat op een prachtige manier tot leven is gebracht. Veel meer dan in het origineel zie je dat hier een ware crisis heeft plaatsgevonden, met een enorme ravage tot gevolg.

De nieuwe grafische engine zorgt voor de sterrenstatus van het bureau. Donkere gangen, enkel verlicht door een rood ‘EXIT’ bord, stoffige zolders, gebroken meubilair en bloedige muren. De lichteffecten brengen de omgeving verder tot leven en werpen regelmatig onheilspellende schaduwen over het geheel. Inclusief die van jezelf! Het wordt allemaal prachtig neergezet (tip: zet de FOV slider in de opties wat hoger om meer van de omgeving te zien).

Niet schrikken van je eigen schaduw!

De beelden zorgen samen met de binaurel audio voor een beleving waarvan je nekharen recht overeind gaan staan. Wanneer je de deur van een ruimte voorzichtig openduwt, is goed luisteren het eerste wat je doet. Het is de eerste hint van wat je kan verwachten. Later in de game is het de sleutel tot het ontwijken van een gevaarlijke vijand, die je door het hele politiebureau achterna zit.

Moderne bediening
De vroege RE games werden gekarakteriseerd door hun tank controls. De beperkte wendbaarheid maakte het ontwijken van zombies nog spannender. Het staat in schril contrast tot deze remake, waarin Leon en Claire heerlijk soepel bewegen. Animaties zijn ondanks hun detail heel snel, waardoor je nooit het gevoel hebt dat ze in de weg zitten of te lang duren. Alleen je eigen paniek zit je in de weg, want helaas zijn de zombies ook een stuk wendbaarder geworden. Om dat weer te counteren zijn er ook secundaire wapens aan je arsenaal toegevoegd. Een mes of granaat is een echte redder in nood als je door een zombie gegrepen wordt.

Ook in deze Resident Evil is het weer belangrijk (en leuk) om je items goed te bekijken.

Opgeschroefde moeilijkheidsgraad

Ook met de secundaire wapens erbij, is de moeilijkheidsgraad een flink stuk opgeschroefd. In de normale modus hebben zombies regelmatig meerdere headshots nodig voor ze neergaan. Evengoed duurt het vaak niet lang voor ze, vergezeld van een hartgrondige vloek van Claire of Leon, gewoon weer opstaan. Munitie is schaars en blijft dat ook tot de laatste momenten van de game. Regelmatig moet je met bijna lege geweren de strijd aangaan met een horde vijanden. Slim ontwijken en rennen voor je leven is dan de geprefereerde strategie. Dit is ook de kracht van RE2: de wetenschap dat je een situatie voorgeschoteld krijgt, die gruwelijk mis kan lopen als je even niet oplet. Of die zo angstaanjagend is dat je er helemaal niet aan wil beginnen! Dat geldt helemaal op de ‘hardcore’ moeilijkheidsgraad, waar nog minder veilige plaatsen zijn en je het weer moet doen met de ouderwetse Ink Ribbons om je spel op te kunnen slaan.

Uitgedund verhaal
Het bijzondere van de originele RE2 waren de twee scenario’s die elkaar aanvulden. Na het A-scenario te hebben afgerond, vertelt het B-scenario een ander deel van het verhaal. Dat is nu weer het geval, maar het lijkt wat minder relevant. Daarnaast voelt het verhaal sowieso minder uitgediept dan in het origineel, op enkele indringende scènes na. Beelden die me sterk zijn bijgebleven uit het origineel, zoals de eerste introductie van de iconische Licker-vijand, missen hier of maken minder indruk.

De Licker hoort je wel, maar ziet je niet!

Gameplay is koning
Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit. In RE2 draait het om de gameplay en die is zo solide als maar kan. Het is wat mij betreft de ultieme RE combinatie van puzzel en actie gameplay, gecombineerd met slim leveldesign en een uitdagende moeilijkheidsgraad. Daarnaast kon ik erg waarderen hoe de map laat zien of je alle collectibles in een ruimte hebt opgepikt, dat wordt aangegeven wanneer je een item kan weggooien als die niet meer nodig is en hoe inventory-management lekker soepel verloopt. Het zorgt allemaal voor een gestroomlijnde ervaring, zonder af te doen aan de gameplay.

Je klinkt als een fanboy! Zijn er nog minpunten?
Euh … jawel hoor! Het aanbod aan vijanden is wat karig, met vooral zombies die gedurende de game je belangrijkste vijand blijven. Daarnaast is de voice-acting soms wat roestig en houdt de game zich erg braaf aan de RE formule. Ook mist de game, wat mij betreft, wat hoogtepunten. RE2 zorgt namelijk voor een constante spanning, die alleen in de item-kamers even afneemt. Dat zorgt er tegelijk voor dat er ook maar weinig momenten écht als hoogtepunt bestempeld kunnen worden. Ik vond dat niet erg, maar ik kan me voorstellen dat er spelers zijn die daar liever meer afwisseling in zien.

Resident Evil is terug!

Om op de vraag uit de intro terug te komen: RE2 is op de juiste punten verbeterd en alle punten die hetzelfde horen te zijn, zijn meestal ook zo gelaten. Daarmee is RE2 een game die het oude en nieuwe op een effectieve manier met elkaar verbindt. Nadat Capcom met RE7 een solide game heeft afgeleverd, zetten ze deze lijn voort met weer een heerlijke RE game. RE2 is de meest verfijnde Resident Evil tot nu toe en mag zich scharen tussen de beste games uit de serie. Daarom kan ik RE2 aanraden voor zowel nieuwkomers als veteranen die de originele RE2 al hebben gespeeld. Nu hopen op een 3make! 

Deze review is geschreven door Chris van Breda.

 

Oordeel Resident Evil 2 Remake (PS4)

  • Graphics 95
  • Gameplay 95
  • Originality 75
  • Sound 90
  • Replay 85
  • Eindcijfer 88

Aantal keer bekeken: 7300 

Laagste 3 prijzen voor Resident Evil 2 Remake (PS4)

17.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.1
€  14.95€ 3.00   € 17.95
GameResource 10
€  21.95€ 0.00   € 21.95
Gameshop Twente 8.5
€  19.00€ 5.88   € 24.88

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Hercule
Hercule ( 6641   4) 05-02-2019 22:35
Zonde dat iets als originaliteit het gemiddelde onodig omlaag haalt.
avatar van Grawl
Grawl ( 169   5) 06-02-2019 06:55
Quote:
Zonde dat iets als originaliteit het gemiddelde onodig omlaag haalt.

Ja, want 88/100 is om je voor kapot te schamen.
avatar van Nonexistinghero
Nonexistinghero ( 486   1) 06-02-2019 07:09
Originaliteit is een vaag begrip. Bovendien is er geen enkele game op de markt die een ervaring als dit aanbied. Het gaat niet om de totaalscore v/d game, maar om de beredenering. Wat wordt er met originaliteit gedefinieerd en waarom is het 75 zonder dat het ook maar ergens naar voren komt in de review?
avatar van MasterSS
MasterSS ( 3114   4) 06-02-2019 07:32
Spel is vet. Maar na eenmaal uitgespeeld te hebben, ga ik het meteen verkopen.
avatar van Doc81
Doc81 ( 348 ) 06-02-2019 07:36
ach ja, het is gewoon een baas spel, ik was er vorige week aande slag mee gegaan (misschien herkenbaar voor de vaders onder ons, tijd nood ), maar toen ik begon was ik al meer dan 4 uur verder, ik moest stoppen van mezelf. ik vindt het heel goed gedaan, en kan niet wachten tot deel 3, want die heb ik nooit goed uit gespeeld, nemesis is meer op de loer daar. Ik ruik ook een prequel dat er misschien ook komt aangaande nemesis of in andere verhalen die je kan lezen op de notities, ken iemand nog "itchy tasty" hehehehehe
avatar van Asimb0mb
Asimb0mb ( 3558   9) 06-02-2019 08:31
Ik heb sinds maandag de platinum trophy. Top game!
avatar van Sigpro
Sigpro ( 1529   2) 06-02-2019 09:04
Deze remake vind ik top, alleen sommige dingen hebben ze wel verkort of weg gelaten. Zoals de krokodil gevecht was echt minder dan verwacht.
Maar ik ben een paar keer goed geschrokken, dat heb ik al heel lang niet gevoeld in een game.

Er gaan geruchten dat 3 Remake al een tijdje in de maak is
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 06-02-2019 09:05
Nu pas een review
Heb het spel al een aantal keer uitgespeeld
avatar van Sebasmeer
Sebasmeer ( 48   5) 06-02-2019 09:59
Dit is een van de beste games van dit moment.
De 88 ligt vrij dicht bij het gemiddelde van de "Top Critic Average" van 92 op opencritic.com.

avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39417   67) 06-02-2019 10:23
Quote:
Nu pas een review
Heb het spel al een aantal keer uitgespeeld
Is wel vaker hier. Reviews verschijnen meestal een week naar release. Je leest ze dan meer voor de leuk dan om je over te laten halen om het spel nog te halen of om je te laten waarschuwen dat het een bagger titel is.
avatar van Enlighted17
Enlighted17 ( 2624   16) 06-02-2019 10:32
Quote:
ken iemand nog "itchy tasty" hehehehehe

Meest memorabele note uit deel 1, de transformatie van een persoon naar zombie waar de notes steeds grimmiger werden en je voelde hoe ver hij getransformeerd was, fantastisch gedaan.

Deze remake speelt goed weg, en ziet er mooi uit. Toch had ik heel erg gehoopt dat ze er wél VR ondersteuning in hadden gebouwd zoals in deel 7. De ervaring was zoveel beter in VR dat ik nog moeilijk écht kan genieten van games op een traditioneel scherm.
avatar van Sigpro
Sigpro ( 1529   2) 06-02-2019 10:38
Quote:
Nu pas een review
Heb het spel al een aantal keer uitgespeeld

Denk dat je silmmer bent toch?
De meeste reviews waren klaar voordat het released was, internet stond er vol van
avatar van Sigpro
Sigpro ( 1529   2) 06-02-2019 10:41
Quote:
[..]


Meest memorabele note uit deel 1, de transformatie van een persoon naar zombie waar de notes steeds grimmiger werden en je voelde hoe ver hij getransformeerd was, fantastisch gedaan.

Deze remake speelt goed weg, en ziet er mooi uit. Toch had ik heel erg gehoopt dat ze er wél VR ondersteuning in hadden gebouwd zoals in deel 7. De ervaring was zoveel beter in VR dat ik nog moeilijk écht kan genieten van games op een traditioneel scherm.

Ja man itchy tasty was gewoon vet, je las gewoon hoe deze persoon veranderde en voelde wel met hem mee.
Kijk zulke kleine details mis ik wel in de remake, maar verder erg goede game.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 06-02-2019 10:45
Rol: Reviewer
De meeste reviewers hadden voor de release een reviewcopy ontvangen. En bij budgetgaming is dat niet altijd het geval, dus ter verdediging van het later verschijnen van deze tekst: het kost tijd om de game uit te spelen, dan een tekst te schrijven en tot slot moet er ook nog een eindredactie naar kijken. Als dat proces pas na de release van de game start, dan is het logisch dat de tekst wat later online staat. Maar ik vind het een prima review. Hoewel ik het er niet echt mee eens ben dat de game moeilijker is dan het origineel. Bij het origineel had ik vaak moeite om een goede rating te halen en hier haal ik op meerdere runs S en zelfs S+ rankings.
Maar ieder zijn eigen mening natuurlijk.
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 06-02-2019 11:58
Quote:
[..]


Denk dat je silmmer bent toch?
De meeste reviews waren klaar voordat het released was, internet stond er vol van

Klopt genoeg websites gelezen maar het spel kwam er toch al waren de reviews slecht fan van de 1998 versie die ik stiekem nog steeds leuk vind. Zelfs grafisch (pc versie) nog steeds prachtig vind.
avatar van Phoenix
Phoenix ( 68 ) 06-02-2019 12:06
Quote:
Zonde dat iets als originaliteit het gemiddelde onodig omlaag haalt.
Onnodig? Ik zou bijna zeggen onterecht, waarom is dit überhaupt een onderdeel van de score wanneer het hier overduidelijk gaat om een remake?
avatar van EPMD
EPMD ( 7098   7) 06-02-2019 12:47
Quote:
[..]

Onnodig? Ik zou bijna zeggen onterecht, waarom is dit überhaupt een onderdeel van de score wanneer het hier overduidelijk gaat om een remake?

Snap ik ook niet.
Een remake hoeft niet origineel te zijn.

En wat wordt er verstaan onder originaliteit; Assassin's Creed, Call of Duty, Far Cry ?. Er zijn sowieso weinig originele games tegenwoordig. Geef mij dan maar liever een remake van een iconische game. Die vrijwel alles goed doet.

Maar goed, reviews zijn subjectief. En dat moet je respecteren he. 88/100 is alsnog een mooie score.
avatar van Phoenix
Phoenix ( 68 ) 06-02-2019 14:11
Quote:

...Maar goed, reviews zijn subjectief. En dat moet je respecteren he. 88/100 is alsnog een mooie score.

Het gaat mij ook niet om het cijfer, maar meer de wijze van scoren, vind ik gewoon raar...
avatar van Enlighted17
Enlighted17 ( 2624   16) 06-02-2019 14:28
Quote:
[..]


Ja man itchy tasty was gewoon vet, je las gewoon hoe deze persoon veranderde en voelde wel met hem mee.
Kijk zulke kleine details mis ik wel in de remake, maar verder erg goede game.

Let wel op, itchy tasty kwam uit deel 1, en voor mijn gevoel werden de notes uit deel 1 ook niet geëvenaard in het origineel van deel 2.

Het is inderdaad zeker wel een goede game, ik geniet er van!
avatar van Doc81
Doc81 ( 348 ) 07-02-2019 08:36
probeer es voor de gein resident evil 1 op de gameboy te spelen, wel lache hihihihi
avatar van Sigpro
Sigpro ( 1529   2) 07-02-2019 12:23
Quote:
[..]


Let wel op, itchy tasty kwam uit deel 1, en voor mijn gevoel werden de notes uit deel 1 ook niet geëvenaard in het origineel van deel 2.

Het is inderdaad zeker wel een goede game, ik geniet er van!

Ik geniet er ook van, wilde gister spelen maar viel al 20:30 in slaap hahah.
avatar van Enlighted17
Enlighted17 ( 2624   16) 07-02-2019 13:21
Quote:
[..]


Ik geniet er ook van, wilde gister spelen maar viel al 20:30 in slaap hahah.

Haha, voor mij bijna hetzelfde, was helemaal op gisteren. Vanavond maar eens verder oppakken, en The Division 2 Beta eens uitproberen.
avatar van Sigpro
Sigpro ( 1529   2) 07-02-2019 16:55
Quote:
[..]


Haha, voor mij bijna hetzelfde, was helemaal op gisteren. Vanavond maar eens verder oppakken, en The Division 2 Beta eens uitproberen.

Hahah we worden oud man, ik kan morgen pas weer spelen.