Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Sonic Generations (PS3)
80 100 1

Review Sonic Generations (PS3)

Sonic was ooit een videogame icoon. Ik kan me nog goed herinneren hoeveel indruk de Sonic games op me maakten toen ik als kind een Sega Megadrive had. Sonic: The Hedgehog, Sonic 2 en Sonic 3 heb ik helemaal grijs gespeeld in die jaren. De extreem snelle egel was een iconische mascotte die Sega in het verleden grote successen heeft gebracht.
Sonic Adventure op de Dreamcast werd ook nog vrij goed ontvangen; het leek er dan ook even op dat Sonic de transitie naar 3D met glans doorstaan had. Helaas volgden er daarna meer en meer Sonic games die niet aan deze hoge standaard konden voldoen. Stukje bij beetje werd het imago van Sonic geschaad. De stoere blauwe egel werd gereduceerd tot een zielloos karakter: we hebben hem zelfs als weerwolf meegemaakt. Sonic was zijn roots vergeten.
Kan Sonic Generations het oude Sonic gevoel terugbrengen bij de fans?


Double trouble
In Sonic Generations maken zowel de klassieke Sonic als de moderne Sonic hun opwachting. Klassieke Sonic, bekend van onder andere de Sega Megadrive, heeft de klassieke Spin Dash en de Spin Jump als wapens. De levels die je met deze Sonic speelt zijn volledig in 2D. Moderne Sonic, bekend van Sonic Adventure en Sonic Colors, heeft andere moves. Deze Sonic kan bijvoorbeeld boosten en heeft een homing attack. De levels die hij af moet werken bestaan uit een mix van 2D en 3D.

Het spel kent negen werelden. Elke wereld bestaat uit twee acts. Act 1 speel je altijd met klassieke Sonic en Act 2 met moderne Sonic. Na het uitspelen van drie werelden moet de speler in elke wereld minstens één Challenge Gate voltooien om een ‘Boss Key’ te krijgen. Na het vrijspelen van drie Boss Keys moet Sonic het opnemen tegen een eindbaas in een Boss Battle.
Naast de normale eindbazen zijn er ook een aantal ‘Rival Battles’ in de story mode verweven. In deze gevechten neemt Sonic het op tegen rivalen uit eerdere Sonic games. Deze moeten worden verslagen om alle Chaos Emeralds te verzamelen. De Choas Emeralds zijn nodig om de laatste eindbaas van het spel te unlocken.

Het verhaal is dunnetjes. Sonic viert een feestje met zijn vrienden, tot er uit het niets een duistere demoon verschijnt. Deze demoon slokt iedereen op, behalve Sonic. Vervolgens komt Sonic terecht in een soort witte limbo met kleurloze werelden. In deze werelden zitten zijn vrienden gevangen. Door beide acts van een wereld uit te spelen, wordt de kleur in die wereld herstelt. Op deze manier worden Sonics vrienden stuk voor stuk gered.

Hoewel het verhaal weinig voorstelt, is het leuk om allerlei bekende gezichten te zien uit oudere Sonic games, zoals bijvoorbeeld Tails en Knuckles. Uiteraard heeft ook Dr. Eggman een grote rol in dit duivelse plan.
Voor liefhebbers van Japanse stemmen in games heb ik goed nieuws: deze zijn te selecteren.


Feest der herkenning

Voor Sonic-fans heeft Sonic Generations veel te bieden. Alle werelden zijn afkomstig uit eerdere Sonic games. Zo bezoek je Green Hill uit Sonic: The Hedgehog en Chemical Plant uit Sonic 2. Uit het Dreamcast tijdperk is onder andere Speed Highway uit Sonic Adventure present.
Ook nieuwere Sonic games worden niet vergeten, zo kan je bijvoorbeeld losgaan op Planet Wisp uit Sonic Colors.

De werelden zien er fantastisch uit in HD. Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar de echte klassiekers zoals Green Hill en Chemical Plant, hebben alle werelden wel iets te bieden. Het is erg gaaf om eerst in 2D met klassieke Sonic een wereld te verkennen om er vervolgens met moderne Sonic in een goed uitwerkte mix van 2D en 3D nog eens doorheen te razen. Toen ik op volle snelheid in 2D door Chemical Plant raasde, met bijbehorende soundtrack, kreeg ik zeker dat oude Sonic gevoel terug.
De old school 2D-gameplay met klassieke Sonic heeft mijn voorkeur, maar ik moet zeggen dat ook de 3D-acts goed zijn uitgewerkt.

Als bonus is de orignele Sonic: The Hedgehog game te unlocken in het spel.

Blauwe waas
Sonic Generations gaat snel, heel erg snel. Ik kan me dan ook voorstellen dat de leercurve voor nieuwe spelers vrij steil is. De eerste werelden zijn nog goed te doen qua moeilijkheidsgraad, maar later in het spel worden de acts behoorlijk hectisch. Er gebeurt soms enorm veel op het scherm en opperste concentratie is dan benodigd om Sonic in goede banen te leiden. Je gaat echter zelden dood door een slechte camera of door toedoen van het spel, het ligt meestal toch echt aan jezelf. Na een tijdje went de snelheid en vanaf dat moment is Sonic Generations een enorm vermakelijke platformer.

Een minpunt vind ik de Boss Battles. Exclusief de laatste eindbaas, zijn er maar drie Boss Battles te vinden. In het Sega Megadrive tijdperk had elke wereld zijn eigen eindbaas. De Rival Battles zijn een leuke toevoeging, maar ik mis de hectische en soms bijna psychedelische Chaos Emerald levels uit eerdere Sonic games toch wel een beetje.

Eerder genoemd zijn de Challlenge Gates. Na het uitspelen van drie werelden verschijnen verschillende Challenge Gates. Deze uitdagingen variëren van een race tegen een ‘doppelganger’ tot graven naar munten met Knuckles. Je moet sowieso een aantal van deze uitdagingen halen om de story mode uit te spelen. Er zijn echter een behoorlijk aantal extra Challenge Gates te vinden voor gamers die een spel graag voor honderd procent uitspelen. Er zitten een aantal leuke tussen, maar sommige zijn ronduit saai om te spelen.
Voor spelers die graag alles willen zien en doen in een game zijn in elke act ook vijf rode sterren verstopt. Deze kan je verzamelen om trophies te unlocken.

Een nieuwe toevoeging aan Sonic is de Skill Shop. Iedere keer als je een act uitspeelt krijg je punten. Met deze punten kan je vervolgens skills kopen en in een custom skillset plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het sneller herstellen na een val of een extra leven krijgen als je levens eigenlijk op zijn. Een leuke toevoeging, maar niet meer dan dat.


Conclusie
Sonic Generations is een traktatie voor Sonic-fans. Zeker de oude werelden zijn fantastisch om in HD te spelen. De herkenbare muziek, gecombineerd met de ouderwetse gameplay die we kennen van Sonic, doet oude tijden herleven.
Zowel de 2D-gameplay met klassieke Sonic als de 2D/3D-mix van moderne Sonic zijn goed uitgewerkt, hoewel klassieke Sonic toch mijn voorkeur heeft.
Ik zou graag een keer een volledige 2D Sonic game zien in HD, zonder poespas en toevoegingen als Challenge Gates en Rival Battles. Tot die tijd is Sonic Generations echter een zeer goed alternatief.
Sonic is weer de stoere onnavolgbare egel die hij ooit was, in ieder geval voor een deel.


Deze review is geschreven door Midge


 

Oordeel Sonic Generations (PS3)

  • Graphics 85
  • Gameplay 85
  • Originality 70
  • Sound 85
  • Replay 70
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 9053 

Laagste prijzen voor Sonic Generations (PS3)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2410   1) 15-11-2011 16:28
Geweldige nostalgische trip down memory lane voor de echte Sonic-fan, één groot feest der herkenning. Ben blij om te zien dat Sonic Team terug naar Sonic's roots is gegaan om hem zijn verjaardag te geven die hij gewoon dikweg verdient.