Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Spyro: Reignited Trilogy (PS4)
83 100 1

Review Spyro: Reignited Trilogy (PS4)

Ergens moet het zuur zijn voor de eindbazen bij Insomniac Games. De studio die twee jaar geleden nog een prachtige remake uitbracht van Ratchet & Clank, is ooit begonnen met Spyro. Ze waren vast en zeker bereid om na Ratchet & Clank het paarse draakje wat virtuele liefde te geven, maar de rechten voor dat personage liggen al tien jaar bij Activision Blizzard.

Ontwikkelaar Toys For Bob heeft het paarse draakje sinds die tijd geadopteerd en een hele reeks Skylanders games gefabriceerd. Alhoewel het eerste deel daarvan nog netjes ‘Spyro’s Adventure’ heette, was het niet bepaald Spyro’s gameserie. Het ging vaak meer om het verzamelen van alle Skylanders dan om de populariteit van Spyro, die in latere delen niet eens op het hoesje stond. Lange tijd zag het er voor echte Spyrofans een beetje somber uit …Volgepropt schijfje
Maar na het eruit knallen van zes deeltjes Skylanders, raakte Toys For Bob vorig jaar opeens nostalgisch. De Crash Bandicoot N. Sane Trilogy werd aangekondigd en het is dan ook niet zo vreemd dat Spyro dit jaar dezelfde extreme makeover krijgt. Alle drie de games krijgen een enorme facelift en worden allemaal op een schijfje gepropt, zodat nieuwe en nostalgische gamers eens die legendarische Spyro games kunnen spelen zonder een stoffige PS1 van zolder te halen.

Althans, het is wel jammer dat de trilogie niet in zijn geheel op een schijfje staat. Wij hebben een digitale kopie gekregen, dus we hebben het niet kunnen controleren, maar het lijkt erop dat de meeste fysieke schijfjes eerst een flinke download moeten binnenhalen voordat je alle levels kunt spelen. Vandaag de dag is die ‘day one patch’ eerder gewoonte dan een uitzondering … Toch is het vreemd als dat zelfs bij een remake van een klassieke game gebeurt. Voor de nostalgische verzamelaars onder ons, is het toch een beetje zuur dat zo’n schijfje over een jaar of twintig maar gedeeltelijk werkt zonder internet.Sappige Graphics
Desalniettemin merk je dat Toys For Bob heel veel liefde in deze remakes gestopt heeft. Als je de intro van de originele game en deze remake naast elkaar legt, is de grafische oppoetsbeurt zo intens en uitgebreid, dat je zou zweren dat Insomniac Games in de archieven is gedoken.
Alle originele ontwerpen, grapjes en werelden zijn nog intact, maar met ontzettend veel detail en prachtige animaties. Zo zie je opnieuw Gnasty Gnorc reageren op een interview met een draak, waarin hij voor schut wordt gezet. In de remake zit hij echter niet in een vage onduidelijke wereld, maar in een volledig ingerichte Gnorc cave, volgepropt met de nodige Gnorcdetails.

Wederom moet Spyro alle draken redden, die getransformeerd zijn in een soort jade-beelden. Wanneer je ze redt, word je beloond met een korte animatie, en daarbij is elke draak uniek in zijn ontwerp en behoorlijk gedetailleerd in zijn animatie. De oude games lijken uit de steentijd te komen als je weer terugblikt naar de originele graphics en designs. Het enige minpuntje aan de graphics, is dat de frame rate niet altijd supersoepel is, maar voor de laagdrempelige gameplay is het niet echt een probleem.Ouderwetse Collectathon
De games zijn in de kern vrijwel hetzelfde gebleven. Het is een lekker ouderwetse ‘collectathon’, zo’n platformer game waarbij je voortdurend juweeltjes, schatkistjes, eieren en weet ik veel wat mag oprapen door alle levels. Tegenwoordig zie je dit soort gameplay niet meer zoveel terug, behalve in een retro game als Yooka-Laylee. Terwijl die game niet door iedereen de hemel in werd geprezen met zijn ouderwetse fratsen, speelt Spyro nog best lekker weg. Je merkt hier en daar wel dat het een ouder soort game design is. De speelwerelden zijn wat klein, de gameplay best laagdrempelig en het verhaal is nog simpeler dan de gemiddelde kindershow.

Toch maakt dat op de een of andere manier niet uit. Dit soort games moeten het namelijk niet zo hebben van uitdaging, verhaal of epische werelden. Juist van variatie in de gameplay en speelse personages. De drie Spyro games zitten dan ook vol met vijanden op ski’s, dansende totempalen, penguins met zwembanden en trollen in vliegtuigjes.

Ook is het best wel tof om weer te zien hoe een libelle dat rondom Spyro vliegt eigenlijk je health meter is. Zijn kleur bepaalt hoeveel je nog geraakt kan worden en mocht 'ie een beetje dof worden, dan kan je hem wat vlinders voeren. Diezelfde libelle gaat ook zwaaien naar de camera als je even zit te niksen op de bank en dat zijn van die onnodige details die zo’n game toch een hoop charme geven. Als je dan een moderne game opstart en je naar een levensmeter zit te staren, voelt dat toch als een gemis.Laagdrempelig kan ook lekker zijn
Alhoewel deze games vrij simpel zijn, zorgt alle variatie en charme ervoor dat het absoluut geen straf is om te spelen. Terwijl bijvoorbeeld een LEGO game op een gegeven moment ook wel z’n charme kwijtraakt vanwege al die simpele gameplay, kom je met Spyro voortdurend compleet nieuwe en verrassende werelden tegen. Soms zijn het simpele dingen zoals een ijswereld, een vlieglevel of een upgrade waardoor je onderwater mag zwemmen. In de tweede game zie je ook wat vaker dat een level een miniverhaaltje heeft, waardoor je niet blind fonkelende steentjes verzamelt, maar je nog een soort doel hebt. Maar voor je het weet ben je een paarse draak, op een skateboard, die bevelen krijgt van een Cheetah om achter een zooi dino’s aan te sjezen. Als je dat niets vindt, dan moet je misschien maar stoppen met lezen en een grauwe survival game gaan spelen of zoiets. Ben je er nog? Kan je best leven met een laagdrempelige game af en toe? Dan kan ik zeggen dat Spyro ondanks zijn leeftijd nog best mee kan.

Het is best opvallend dat deze verzameling op twee puntjes wat slordig is. Naast het feit dat je een deel moet downloaden, is er geen ondertiteling tijdens cutscenes. Aan de rest van de games is echter behoorlijk veel aandacht besteedt. Je kunt de games volledig in het Engels of Nederlands spelen, en ja, dat geldt ook voor alle stemmetjes. De soundtrack kan je zowel in een vernieuwde als een nostalgische variant afspelen. Bovendien zijn er nog wat opties zoals een minimap, voor degenen die snel de weg kwijtraken. Je merkt dat er qua presentatie en toegankelijkheid best is nagedacht. Als er nou een nieuwe uitgave zou komen met alle content op het schijfje en ondertiteling, dan zou de presentatie helemaal perfect zijn.Zeker met die gave graphics, de vreemde lekkere en ouderwetse gameplay en het feit dat je alle games in een ruk kunt uitspelen, is Spyro echt wel een aanrader. De adviesprijs ligt daarnaast redelijk laag, waardoor je niet lang hoeft te wachten op een mooie aanbieding. Het zit wel snor met de hoeveelheid speeluurtjes die je krijgt voor dat geld.

Vroeger vond ik draken, games en skateboarden zo’n beetje de coolste dingen die er waren. Spyro is zo’n game die vandaag de dag een beetje achterhaald is, maar ook een type gameplay biedt die je nergens meer kunt vinden. Dit soort platformers zijn vrijwel uitgestorven en dat is best zonde. Gelukkig hebben we dankzij remakes als deze nog een kans om het met moderne techniek een nieuw leven in te blazen. En als je een tienjarige versie van mij deze remake zou voorschotelen, zou ik echt dolblij zijn geweest. Wat mij betreft mag Toys For Bob best in deze nostalgische bui blijven hangen en een nieuwerwetse Spyro game maken hierna.

Deze review is geschreven door Martijn Hamerling.

 

Oordeel Spyro: Reignited Trilogy (PS4)

  • Graphics 100
  • Gameplay 85
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 70
  • Eindcijfer 83

Aantal keer bekeken: 9907 

Laagste 3 prijzen voor Spyro: Reignited Trilogy (PS4)

28.79 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 6.7
€  28.79€ 0.00   € 28.79
Nedgame.nl 9.6
€  28.00€ 2.99   € 30.99
MediaMarkt 6.2
€  29.99€ 2.99   € 32.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 621 ) 28-11-2018 01:27
Leuke review heb nooit een playstation gehad maar zou spyro wel eens willen spelen. Crash op de pc laatst geprobeerd maar dat was niks voor mij. Is er bekend of deze trilogy ook naar de pc of mssn switch komt?
avatar van Iersmeisje
Iersmeisje ( 284   2) 28-11-2018 08:07
Op 30 november komt een bundel uit met Spyro en Crash Bandicoot voor PS4 en X1.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 28-11-2018 08:30
Jammer dat de hele game niet op een schijf staat deze sla ik dus over.
avatar van EPMD
EPMD ( 6986   6) 28-11-2018 09:38
Hebben de platinum trophy gehaald van alle 3 games.

Voor mij blijft Spyro 1 de beste. Erg vermakelijke platformers. Halen net niet het niveau van Ratchet/Crash. Maar dat hoeft ook niet.
avatar van Asharon
Asharon ( 891 ) 28-11-2018 09:47
Quote:
Hebben de platinum trophy gehaald van alle 3 games.

Voor mij blijft Spyro 1 de beste. Erg vermakelijke platformers. Halen net niet het niveau van Ratchet/Crash. Maar dat hoeft ook niet.

Grappig, ik vond juist twee en drie leuker. Deze twee voelden wat completer. Één was wel lekker overzichtelijk. Maar echt, wat een ontzettend leuke games om te spelen, kon Spyro maar moeilijk aan de kant leggen.
avatar van SGT xan
SGT xan ( 3320   4) 28-11-2018 11:57
Quote:
Jammer dat de hele game niet op een schijf staat deze sla ik dus over.

+1
avatar van M-iichel
M-iichel ( 347 ) 28-11-2018 12:00
Quote:
Jammer dat de hele game niet op een schijf staat deze sla ik dus over.

Dus.. wat een reden zeg
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 28-11-2018 12:03
Quote:
Jammer dat de hele game niet op een schijf staat deze sla ik dus over.
Volgens mij klopte dat verhaal niet en staat gewoon de volledige game op disc.. Je moet geloof ik wel een day one update downloaden.
avatar van Asharon
Asharon ( 891 ) 28-11-2018 12:07
Hoe bedoelen jullie dat de game niet op disc staat? Er zit verder geen code bij de game namelijk. Ik moest alleen een 17gb patch downloaden maar daar sta ik niet meer van te kijken. Je kan dus gewoon de volledige game doorverkopen mocht je deze fysiek kopen.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 28-11-2018 12:12
Die patch van 17gb zijn dus deel 2 en 3. En voor mensen die geen internet hebben (ik ken er één. Ik verzin dit niet) kunnen het dus niet spelen.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 28-11-2018 12:12
The trilogy will ship with content from each of the three games, including the entire first game and a subset of levels from games 2 and 3. In order for the full Reignited Trilogy offerings, a day one update is required.
avatar van Asharon
Asharon ( 891 ) 28-11-2018 12:21
Oké, duidelijk. Kan mij voorstellen dat dat lastig is. Aan de andere kant, werkelijk elk spel komt met een day one patch tegenwoordig.
avatar van Remedy
Remedy ( 1260   2) 28-11-2018 12:41
Quote:
Oké, duidelijk. Kan mij voorstellen dat dat lastig is. Aan de andere kant, werkelijk elk spel komt met een day one patch tegenwoordig.

Ach zoiets gebeurt binnen elke bedrijfstak tegenwoordig. Planningen zijn door de huidige snelle maatschappij zo strak, dat opleverdata voor een mooi werkend product niet haalbaar zijn. Als ik een gebouwontwerp maak, dan wordt er tijdens de bouw en de gebruiksfase nog nodige wijzigingen doorgevoerd om het ontwerp passend te maken. Eigenlijk waanzin, maar zo werkt het tegenwoordig
avatar van Pep5
Pep5 ( 557   3) 28-11-2018 13:35
Had voor Sound wel een hoger cijfer verwacht. Hoe gaaf is het dat je naast de compleet vernieuwde soundtrack ook de originele muziek kunt kiezen!

De originele soundtrack is gecomponeerd door Stewart Copeland, drummer van The Police en klinkt nog steeds heel erg goed
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 28-11-2018 13:42
Quote:
Eigenlijk waanzin, maar zo werkt het tegenwoordig
Yep. En met elke release van een triple A titel vinden wij het meer dan normaal om nog tientallen gig aan updates en patches te downloaden. Je zou het willen boycotten maar dan zit je met stapels games die onspeelbare meuk zijn.
avatar van Ghostly
Ghostly ( 522 ) 28-11-2018 15:42
Deze maar eens gauw aanschaffen!
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1803   2) 28-11-2018 16:09
Framerate doet echt afbreuk aan een verder supertoffe (het)beleving.
Ook wat irritant.... je zit erg dicht op Spyro. Was mooi als ze net als games warmere opties hadden voor de controle van de camera.

Ondanks dit alles... zonder meer in mijn top 10 dit jaar. Good ol’ fashioned fun plug ‘n play game.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7143   2) 28-11-2018 16:13
Rol: Forum Moderator
Quote:
The trilogy will ship with content from each of the three games, including the entire first game and a subset of levels from games 2 and 3. In order for the full Reignited Trilogy offerings, a day one update is required.

Bizar dat wist ik ook niet. Beetje jammer weer.
avatar van Ice-T
Ice-T ( 1611 ) 28-11-2018 16:18
Quote:
Framerate doet echt afbreuk aan een verder supertoffe (het)beleving.
Ook wat irritant.... je zit erg dicht op Spyro. Was mooi als ze net als games warmere opties hadden voor de controle van de camera.

Ondanks dit alles... zonder meer in mijn top 10 dit jaar. Good ol’ fashioned fun plug ‘n play game.

Wat is er mis met de framerate dan. Ben wel geinteresseerd in de game aangezien ik ze nog op de ps1 heb gespeeld. Maar 40 euro vind ik teveel icm de backlog die ik heb
avatar van Qoncrete
Qoncrete ( 66   9) 28-11-2018 16:44
Goede review een een erg toffe game! Heb Spyro 1 inmiddels ook al 100% uitgespeeld.

Wat een gehuil over het feit dat niet alles op disc staat zeg... Helemaal in een land waar vorig jaar 98%(!) van de huishoudens internet had. In een niet al te verre toekomst moeten we alles streamen/downloaden, gaan jullie dan helemaal niet meer gamen omdat niks meer op een schijfje staat?
avatar van Leatherhide
Leatherhide ( 72   5) 28-11-2018 17:40
Quote:
Goede review een een erg toffe game! Heb Spyro 1 inmiddels ook al 100% uitgespeeld.

Wat een gehuil over het feit dat niet alles op disc staat zeg... Helemaal in een land waar vorig jaar 98%(!) van de huishoudens internet had. In een niet al te verre toekomst moeten we alles streamen/downloaden, gaan jullie dan helemaal niet meer gamen omdat niks meer op een schijfje staat?

Omdat we de volledige trilogie willen bezitten en niet afhankelijk willen zijn van Activision. Die servers blijven niet voor eeuwig in de lucht.
avatar van AngeloG
AngeloG ( 2768 ) 28-11-2018 19:14
Quote:
[..]


Wat is er mis met de framerate dan. Ben wel geinteresseerd in de game aangezien ik ze nog op de ps1 heb gespeeld. Maar 40 euro vind ik teveel icm de backlog die ik heb

Die framerate laat af en toe de wensen over..
En in het begin voelt het storend aan.

Na de 1e 10min ben je er aan gewend.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 28-11-2018 19:29
Quote:
Wat een gehuil over het feit dat niet alles op disc staat zeg...
Ja, zo kan je elk probleem natuurlijk afschrijven. Als 'huilen'.
avatar van Coenstegeman
Coenstegeman ( 193 ) 29-11-2018 17:18
"Voor de nostalgische verzamelaars onder ons, is het toch een beetje zuur dat zo’n schijfje over een jaar of twintig maar gedeeltelijk werkt zonder internet."

Precies de reden dat ik deze gemakzuchtige uitgave ook laat liggen. Jammer, want ik had er zin in, maar ik ga geen geld betalen voor een veredelde demodisc.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 29-11-2018 17:21
Quote:
"Voor de nostalgische verzamelaars onder ons, is het toch een beetje zuur dat zo’n schijfje over een jaar of twintig maar gedeeltelijk werkt zonder internet."

Precies de reden dat ik deze gemakzuchtige uitgave ook laat liggen. Jammer, want ik had er zin in, maar ik ga geen geld betalen voor een veredelde demodisc.

ja daarom begrijp ik ook echt niet dat JUIST deze game zo lui word gereleased.
doe dan gewoon digitaal only,


avatar van Riinyosa81
Riinyosa81 ( 142 ) 29-11-2018 20:31
Review heeft me over de streep getrokken; vanmiddag de game besteld!
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1803   2) 29-11-2018 20:50
Quote:
[..]


Wat is er mis met de framerate dan. Ben wel geinteresseerd in de game aangezien ik ze nog op de ps1 heb gespeeld. Maar 40 euro vind ik teveel icm de backlog die ik heb

Framerate is wellicht het verkeerde woord. Het probleem
is framepacing. Check ff de digital foundry analyse op YT.
Kortom...soms behoorlijk storend.Niet iedereen is hier even gevoelig voor btw, maar ik vind het jammer.
avatar van Sp4re
Sp4re ( 372 ) 30-11-2018 09:45
Toch wel schrikbarend dat er behoorlijk wat mensen het normaal vinden dat als je een fysiek spel koopt je nog GB's moet downloaden om hem te kunnen spelen.

Ik heb juist de voorkeur voor fysiek zodat ik niet zo veel hoef te downloaden. Helaas is dat, inderdaad, tegenwoordig, eerder uitzondering dan regel.

Dat er een patch is waarin enkele overkomelijke bugs zijn gepatch en mogelijk wat graphics (verder) zijn opgepoetst kan ik nog begrijpen.

Denk bij Spyro overigens ook aan kinderen die een console hebben die door de ouders bewust niet op internet is aangesloten.

Mocht er nog een nieuwe oplagen komen waar wel alles op de disc staat pak ik hem waarschijnlijk alsnog mee.

Overigens staat het wel op het hoesje vermeld "Games 2 and 3 require download via internet."