Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App
Story of Seasons: Pioneers of Olive Town (Switch)
80 100 1

Review Story of Seasons: Pioneers of Olive Town (Switch)

Na Gert Jans review van Harvest Moon: One World begrijp ik dat iedereen met smacht zit te wachten op de review van Story of Seasons: Pioneers of Olive Town (PoOT) van uitgever Marvelous. Zoals Gert Jan ook al uitlegde: de Story of Seasons-serie (SoS) van nu, is het Harvest Moon van vroeger.



Maar is er nog wel plaats voor een nieuwe RPG boerderij-simulator (ook nog eens eentje die enkel voor de Nintendo Switch is uitgekomen)? Of is de markt inmiddels oververzadigd? Je hebt altijd ook nog Stardew Valley, of het vorige deel van Story of Seasons: Friends of Mineral Town, die in 2019 op de Switch is verschenen. Is het ‘t waard om weer helemaal opnieuw beginnen als je al een florerende bio-industrie hebt opgezet?

Arme opa
Het verhaal van PoOT blijft dicht bij het origineel: je opa is overleden en jij erft zijn boerderij. Je moet deze boerderij nog wel even opknappen, want er is al een tijd lang niks meer aan gedaan. De hele grond is verwilderd, en aan jou de taak om alle in de weg staande bomen te kappen en rotsen te hakken. Zo breid je langzaam je landerijen uit, waar je je gewassen op kunt verbouwen (elk seizoen weer andere), dieren kunt hoeden en nieuwe gebouwen kunt maken van de materialen die je verzamelt.



Nog geen olijf gezien
Je boerderij bevindt zich in de buurt van een bruisend dorp, met vele personages waar je afhankelijk van bent. Je hebt de timmerman die je helpt met het uitbreiden van je huis, of de klusjesman bij wie je je gereedschappen beter kunt maken. Maar je kunt ook een vriendschap opbouwen met alle dorpsbewoners en uiteindelijk trouwen (ook met hetzelfde geslacht!). Daarnaast is er een soort van verhaal met een doel, waarbij je kunt helpen om ervoor te zorgen dat Olive Town meer toeristen krijgt. Op deze manier kan het dorp dan uitbreiden en komt er zelfs een kledingwinkel!

Het leuke aan PoOT is dat je je eigen boerderij vorm kunt geven zoals jij dat wilt (tot in zekere mate). Je kunt zelf bepalen waar je alles wilt hebben. Het jammere is alleen dat er hele vervelende restricties aan de omvang van de spullen zitten. Je kunt bijvoorbeeld hekjes niet helemaal tot aan de rotswand plaatsen. Of wil je een kist neerzetten, dan kost dat vier vakjes! Terwijl ze eigenlijk maar 1 vakje groot zijn, waardoor er gigantische ruimtes tussenkomen en binnen no-time je hele grond wordt overspoeld met spullen.

Hier kan de Thread Maker dus niet staan!Hier kan de Thread Maker dus niet staan!

De Maker die geen Maker maakt
Diezelfde restricties in dimensie gelden ook voor de Makers. Dit zijn de machines die nieuwe materialen voor je maken. Zo wordt er bijvoorbeeld van ruw hout planken gemaakt. Alleen kun je slechts één materiaal per keer maken. Het neemt dus erg veel tijd in beslag als je veel planken nodig hebt. Gratis tip: je kunt meerdere van dezelfde Makers neerzetten, dat duurde te lang voordat ik dat door had. Je kunt op een gegeven moment wel een grotere Maker maken, maar dan moet je al een stuk in het spel gevorderd zijn, daarbovenop kosten die zeer veel materialen (Dus voor deze grote Makers heb je kleine Makers nodig die materialen voor je maken voor andere Makers. Ik kan hier geen chocola meer van maken. - red.).

Cuteness overload
Er zijn veel verschillende soorten dieren te vinden: naast kippen, koeien, schapen, alpaca’s en konijnen kun je nu ook geiten houden. Je kunt van de wilde dieren foto’s maken en die foto’s kun je naar het museum brengen. Het museum maakt dan een model na van het dier. Ook kun je vissen vangen en die verwerken in gerechten, of ook naar het museum brengen. Dit doet wel erg aan Animal Crossing denken, maar jammer genoeg is het museum in PoOT niet zó spectaculair uitgewerkt.



Je kunt meerdere huisdieren houden, je kunt ze aaien en ze kunnen je volgen. Er zijn veel evenementen door de seizoenen heen en vele hebben ook minigames. Denk aan een race met je huisdier, of het ver gooien van een ton het water in. Jammer genoeg zijn ook enkele evenementen waarbij je helemaal niks hoeft te doen en alleen maar een filmpje te zien krijgt. Is het zo moeilijk om mij paaseieren te laten zoeken?

Fulltime baan
Pioneers of Olive Town is echt een game die je veel blijft spelen. Je hebt altijd wel wat op de planning staan: ga je eerst je gereedschappen upgraden, of ga je je grondgebied groter maken, of ga je je huis uitbreiden omdat je toch echt dat tweede huisdier nodig hebt? Het blijft maar doorgaan, en dat is super leuk! Zeker omdat het geld niet zomaar binnen stroomt. Je moet er hard voor werken en het is zeker niet zo dat je snel zult zwemmen in het geld. Het is overigens wel mogelijk om op een makkelijkere moeilijkheidsgraad te spelen waarbij je meer geld verdient.



Uitnodigend voor het oog
PoOT heeft een erg mooie en unieke grafische stijl. Het is een erg kleurrijke game en daardoor een lust voor het oog. De anime-achtige karakters passen goed bij deze boerderij-simulator, en de getekende stijl die je ziet in de menu’s en op de kaart zien er erg leuk uit. De dorpsbewoners hebben niet veel variatie in hun dialogen, maar op het moment dat je beter bevriend met ze raakt verbetert dat gelukkig.

De dieren zijn zoals je gewend bent echt in SoS-stijl, dus inclusief de veel te dikke koeien. En hun geluidjes als je aait zijn erg aandoenlijk (ik verbaas me nog elke keer over het alpaca geluid, maar dat terzijde). Het camerastandpunt bevindt zich altijd op een vast punt van boven, je kan de camera alleen een klein beetje naar links en naar rechts verschuiven, alvorens hij weer centreert. Maar als je foto’s maakt dan kun je wel overal rondkijken, dus dan zie je ook eens de achterkant van de bomen! Gemiste kans is dat je echter maar tien foto’s kunt opslaan, wat heb je daar nu aan?



Lachen naar de camera!
Wat overigens wel grappig is: de foto’s die je maakt kunnen op het laadscherm bij anderen terecht komen en andersom, als je de online optie aan hebt gezet. De andere vorm van multiplayer is overigens dat je personage als niet-speelbaar-karakter toerist speelt in de dorpen van andere spelers. Het is jammer genoeg niet mogelijk om samen te spelen, zoals dat bijvoorbeeld wel kan in Stardew Valley.

De framerate laat ook nog wel eens te wensen over. Als je een gebied inloopt waar veel in gebeurt of waar veel elementen ingeladen moeten worden, dan hapert de game nogal. Ook zijn er best wel lange laadschermen. En als je internetconnectie even wegvalt dan blijft hij erg lang hangen op het laadscherm, omdat hij dan die online foto van een ander niet kan inladen. Dan krijg je op een gegeven moment een foutmelding. Gelukkig is dat niet erg voor de game zelf en ben je geen progressie verloren. Maar het is de eerste keer wel even schrikken en eigenlijk ook onnodig. Laad de game gewoon zonder foto! Naast deze ongemakken loopt de game verder prima. Let trouwens wel: de game is niet in het Nederlands te spelen.



Conclusie
Story of Seasons: Pioneers of Olive Town is een hele goede game. Het heeft alles wat je van een RPG boerderij-sim mag verwachten: van het verbouwen van groenten en het melken van koeien tot aan materialen verzamelen voor de vele uitbreidingsmogelijkheden. Tel daar de schattige diertjes, leuke dorpsbewoners, minigames, je eigen doelen en het doel om het dorp weer bruisend te maken bij op, en deze titel is gegarandeerd succes voor vele uren speelplezier. De nadelen - zoals de frustratie om items naast elkaar op je grond te plaatsen, of de af en toen wat lagere framerates en die lange laadtijden - zijn allemaal wel omheen te werken of slechts kleine ongemakkelijkheden. Ze doen zeker niet af van de charmes van de game!

 

Deze review is geschreven door Lisa Halman.
 


 

Aantal keer bekeken: 2490 

Laagste 3 prijzen voor Story of Seasons: Pioneers of Olive Town (Switch)

49.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 7.9
€  49.99€ 0.00   € 49.99
Mindscape 8.6
€  49.99€ 0.00   € 49.99
bookspot.nl 8.6
€  48.99€ 2.95   € 51.94

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Lemmiwinks
Lemmiwinks ( 154 ) 04-04-2021 22:58
Het ziet er leuk en schattig uit maar lijkt niet anders dan andere boerderijspellen te zijn...en dat je de Boerderij van je opa erft...tsjonge dat is wel erg origineel
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3798   5) 05-04-2021 01:33
Rol: Forum Moderator
Jammer van de framerate, maar verder ben ik blij dat deze in ieder geval wel goed is geworden! Voor nu blijf ik denk ik bij Stardew Valley, maar ik hou deze zeker in de gaten om voor de afwisseling te spelen. Ik heb die van Doraemon ook nog altijd op het oog.
avatar van AGradeMint
AGradeMint ( 97 ) 05-04-2021 07:50
Quote:
Het ziet er leuk en schattig uit maar lijkt niet anders dan andere boerderijspellen te zijn...en dat je de Boerderij van je opa erft...tsjonge dat is wel erg origineel
Ja ik had ook gehoopt dat het een FPS Battle Royal was waar je tegen zombies moest vechten in ruimte station bij Mars. Denk dat ik dit deel maar skip en wacht tot ze weer wat innovatie in de serie steken.
avatar van Pinkbulbasaur
Pinkbulbasaur ( 10 ) 05-04-2021 08:14
Als ie eens in de aanbieding komt dan haal ik hem wel! Klinkt erg leuk. Maar meestal speel ik t een week lang hardcore en daarna word t saai. Omdat je dan zo druk bent met alles omderhouden dat je verder geen tijd meer hebt voor andere dingen in de game.
Ben bang dat t bij deze net zo gebeurd😂
avatar van Mauz
Mauz ( 115 ) 05-04-2021 10:01
Goeie review! Zat er zeker op te wachten en ga de game zeker halen. De expansies zien er ook veelbelovend uit dus, na uren in AC (waar ik nu per dag niet meer dan 30 minuten in kwijt kan/hoef) lijkt dit weer een leuke timesink te worden .

*edit* inmiddels gekocht, gedownload en nu fijn aan het spelen .
avatar van Yue
Yue ( 2394 ) 05-04-2021 10:32
Interessant dat je hem zo hoog scoort. Nu ben ik er niet een voor framerates, maar die pop ups en dat gestotter is wel heel hinderlijk.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 5370   18) 05-04-2021 11:38
Grappig dat de zogenaamde “echt” harvest moon ook gewoon echt een bagger versie is.

Blijf lekker Star Dew Valley spelen.. zo veel beter dan deze rommel.
avatar van LostInBlue88
LostInBlue88 ( 98 ) 05-04-2021 12:37
Ik vermaak me erg met de game!
Er is super veel te doen en veel om naartoe te werken.
Ik vind de art style leuk en de diertjes super cute.
De frames en pop in zijn inderdaad wel enorm storend en jammer.
Hoop echt dat ze dat gaan fixen!
avatar van ThijssieNL
ThijssieNL ( 387 ) 05-04-2021 12:53
Als je zon soort game wil kan je beter stardew spelen.
avatar van Hercule
Hercule ( 4677   1) 05-04-2021 15:40
Dit deel is helaas duidelijk veel te kort in ontwikkeling geweest. Hopelijk lukt het om de mankementen te fixen. De harvest moon community is niet lief voor dit deel
avatar van Minoesh
Minoesh ( 48   1) 05-04-2021 17:15
Dit is de eerste positieve review die ik zie.
Ik heb de afgelopen vier games in de serie gespeeld en heb deze nog niet gekocht omdat ik de kritiek die mensen uiten toch wel terecht vind klinken.

Ik wacht nog even om te zien wat er met de patches gaat gebeuren.
avatar van MarkD
MarkD ( 3060   1) 05-04-2021 18:53
Dit is niet de eerste positieve review: we zijn gewoon zo verwend dat alles onder een 9 het niet waard is.

Bedankt voor de mooie review Lisa.
avatar van Hercule
Hercule ( 4677   1) 05-04-2021 20:28
Quote:
Dit is niet de eerste positieve review: we zijn gewoon zo verwend dat alles onder een 9 het niet waard is.

Bedankt voor de mooie review Lisa.

Het zijn niet zozeer de critici die kritisch zijn, HM games scoren zelden hoog. Het zijn vooral fans die teleurgesteld zijn. Op Amazon.jp zijn de user reviews zeer negatief en ook de Harvest Moon YouTubers zijn erg kritisch. De ontwikkeling van deze game was hooguit 1 tot maximaal 1,5 jaar. Dat is veel te kort gebleken.

Het team achter de game heeft dit ook erkend en beterschap beloofd in de vorm van patches.
avatar van MarkD
MarkD ( 3060   1) 05-04-2021 21:26
Mineral Town remake was top!

Misschien wat vaker je eigen mening volgen in plaats van youtubers etc.
avatar van Hercule
Hercule ( 4677   1) 05-04-2021 22:41
Quote:
Mineral Town remake was top!

Misschien wat vaker je eigen mening volgen in plaats van youtubers etc.
Dat is het niet dit keer.
Ik volg de reeks al sinds het prille begin, ik heb het merendeel van de games gespeeld. Mijn avatar op Twitter is zelfs al jaren Jack/Pete uit Harvest Moon.

Iedereen is terecht kritisch op de Harvest Moon games gemaakt door Natsume. De Story of seasons games zijn de echte Harvest Moon games, dat is ook maar deels zo.

De snes Harvest Moon is gemaakt door Pack-In-Video, PiV fuseerde met Victor Interactive die op zijn beurt weer fuseerde met Marvelous. Van de oorspronkelijke makers werkt niemand meer aan de reeks, het laatste deel waarin dat het geval was, was Animal Parade.

Sindsdien werken er iedere keer andere teams aan de hm franchise. Met wisselend succes.

Mineral Town remake was een remake waarin een nieuw team mocht bewijzen of ze in staat waren een goede Harvest Moon te maken. Die remake was zeer geslaagd, het is echter enigszins zorgwekkend dat hun eerste nieuwe titel bij launch middelmatig is.

De volgende Harvest Moon game zal weer een remake zijn maar het is te hopen dat de game daarna een stuk beter ontvangen wordt. Het is niet gezond voor een reeks als alleen de remakes goed scoren.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 4892 ) 06-04-2021 16:13
Quote:
[..]


Het zijn niet zozeer de critici die kritisch zijn, HM games scoren zelden hoog. Het zijn vooral fans die teleurgesteld zijn. Op Amazon.jp zijn de user reviews zeer negatief en ook de Harvest Moon YouTubers zijn erg kritisch. De ontwikkeling van deze game was hooguit 1 tot maximaal 1,5 jaar. Dat is veel te kort gebleken.

Het team achter de game heeft dit ook erkend en beterschap beloofd in de vorm van patches.


Het helpt ook die dat (en daar is ie weer) Eric Barone zo'n ongelooflijk goed alternatief heeft gemaakt met Stardew Valley.

En dat hij die game nog steeds ondersteunt, zorgt ervoor dat men ook geen vervangende game hoeft te kopen.
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3798   5) 06-04-2021 18:10
Rol: Forum Moderator
^ En dat die game slechts €13,99 kost, waar de nieuwe Harvest Moon en Story of Seasons gewoon lekker de €50 aantikken.

Maar soms wil je ook gewoon iets anders. Iets wat ik altijd leuk vind aan deze spellen is het verhaal. De gesprekjes met de dorpsbewoners etc. Na een x-aantal playthroughs van Stardew Valley ken je dat ook wel. Daarom heb ik ook liever dat ConcernedApe gewoon aan een vervolg werkt ipv dat 'ie deze game constant blijft updaten, al zeg ik natuurlijk nooit nee tegen gratis updates. Maar ik ken de dorpsbewoners, ik ken de trucjes, ik ken de manieren om de bundles compleet te krijgen, ik ken de manieren om stardrops te krijgen etc. Ik ben na het spel meerdere malen doorgespeeld te hebben op de Mac, de PS4, de Switch en de iPhone wel toe aan een nieuw avontuur waar al die dingen anders zijn.
avatar van Mauz
Mauz ( 115 ) 06-04-2021 18:15
Ik ben een van de weinigen die gewoon niet in Stardew Valley komt, terwijl het alles zou moeten hebben wat me aanspreekt (heb m op PS4, mn Ipad en de switch, waarbij de switch mn langste playthrough had). En ik kan niet geloven dat het komt door de pixelachtige 2D. Ik weet niet wat het is, het pakt me gewoon niet.

Story of Seasons heb ik nu een dag en al 10X meer plezier van!
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 4892 ) 06-04-2021 20:59
Quote:
^ En dat die game slechts €13,99 kost, waar de nieuwe Harvest Moon en Story of Seasons gewoon lekker de €50 aantikken.

Maar soms wil je ook gewoon iets anders. Iets wat ik altijd leuk vind aan deze spellen is het verhaal.

Heb me met de laatste grote update prima vermaakt al heb ik nog niet alles gedaan. Maar ik snap wat je bedoelt. Graveyard Keeper is momenteel in de aanbieding op de Switch en die game trok totdat ik las dat sommige quests een paar uur kunnen duren.

Maar ik zou geen nee zeggen tegen Stardew Valley 2. Maar ja hoe maak je zo'n game vraag ik me af.
avatar van Minoesh
Minoesh ( 48   1) 06-04-2021 22:32
Quote:
Ik ben een van de weinigen die gewoon niet in Stardew Valley komt, terwijl het alles zou moeten hebben wat me aanspreekt (heb m op PS4, mn Ipad en de switch, waarbij de switch mn langste playthrough had). En ik kan niet geloven dat het komt door de pixelachtige 2D. Ik weet niet wat het is, het pakt me gewoon niet.

Story of Seasons heb ik nu een dag en al 10X meer plezier van!

Ik ben nu SV aan het spelen op PC met wat mods die de dingen net wat beter maken. De grond is na het wateren net wat donkerder, dieren hebben een tekentje boven hun hoofd als ze geaaid en gemolken kunnen worden, vriendschappen met npc's gaan niet achteruit en zo nog meer dingen.

Ik zou zelf het spel zonder al die kleine aanpassingen niet half zo fijn vinden spelen als ik nu ervaar. Ik kan me best voorstellen dat je op consoles afhaakt.
avatar van SonicRPR
SonicRPR ( 2252   4) 07-04-2021 13:37
Zelf niet mijn game maar mijn vrouw haar eerste spel die ze in pre order had aangeschaft en ze heeft er al flink wat uren in zitten. In dat opzicht een topaankoop.
avatar van Supergoku
Supergoku ( 14 ) 14-04-2021 09:06
Goede review, ben zelf in de game tot nog toe tot halverwege de 1e zomer gekomen en heb er tot nog toe zelf heel veel plezier in, eigenlijk de enige klacht die ik heb zijn die makers, ipv dat ze toelaten dat je er 20 neer kan zetten hadden ze het gewoon zo kunnen/moeten maken dat je er 1 20x kan upgraden en ik had er geen enkel probleem mee gehad. Makers gaan geloof ik ook wel in de updates aangepakt worden dus wie weet.
Ik ben ook iemand die niet in stardew valley kan komen, voor mij zijn Story of seasons en rune factory echt veel beter al kan ik ook niet echt uitleggen waarom.