Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii)
95 100 1

Review The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii)

Daar is hij dan: de review van the Legend of Zelda: Twilight Princess (vanaf nu Zelda). De score van de review zal jullie niet verbazen, de Zelda serie is nu eenmaal een van de beste die er is en deze game hoort daar zeker ook bij. Deze review is er daarom ook niet om je te overtuigen. Iedereen die een wii heeft, hoort Zelda te hebben. De review is eerder een ode aan Zelda en om toch te kijken of het nog minpunten heeft.
De game is natuurlijk van Nintendo. Eerst alleen gepland voor de gamecube, maar doordat die het erg slecht deed, werd er een wiiversie gemaakt. Niet alleen werd ons de grootste overworld ooit in een Zelda game beloofd, maar ook meer kerkers, Link speelbaar als wolf en natuurlijk bestuurbaar met de wii remote.

Presentatie:
Het verhaal van Zelda is niet beter dan in de voorgaande games. Alle bekende elementen zitten erin, maar er is nu ook een twilight world. Dat is een helemaal grijze wereld met zwarte, rare vijanden. Je hulpje in deze game komt uit die twilight world. Ze heet Midna en je weet, tot het einde van het spel, heel weinig van haar. Het is een best goed verhaal in ieder geval. Het is echter doordat de presentatie van de game zo goed is, dat je meer in het verhaal zit. Normaal speel je Zelda voor de game, maar nu voor het eerst wilde ik ook echt weten hoe het afliep.
Het eerste positieve aan de presentatie zijn de filmpjes. Er zitten meer filmpjes in dan in voorgaande Zelda games en betrekken je meer bij het verhaal. Ze zijn echt schitterend en helemaal niet zo lang. Verder ziet de hele game er gewoon goed uit. Het is niet oogverblindend mooi, maar wel het mooiste wat we tot nu toe van Nintendo hebben gezien. Verder is het heel belangrijk dat de game speelbaar is. Zelda heeft altijd heel goed gewerkt met een normale controller. De controls ondersteunden altijd de ervaring, zelfs de camera was nooit onhandig. Nu heb je echter een wii remote in plaats van een standaard controller. Ik moet dan wel een waarschuwing geven voor de echte diehard fans van Zelda. In de wii versie is Link namelijk rechtshandig! Dit moet omdat men nu eenmaal de wii remote in de rechterhand vasthoudt. Dit heeft als effect dat de wereld in de gamecube versie gespiegeld is aan de wereld in de wii versie.
Toch raad ik iedereen af de gamecube versie te kopen als je de wii hebt. De controls voor de wii zijn gewoon te goed. Je gebruikt je wii remote om zwaardbewegingen te maken. Er zijn een aantal basismoves die later uitgebreid worden. Zeker in het begin is het heel leuk om die bewegingen te maken. Later worden ze gewoon een gegeven, net alsof je een knop moet indrukken. Je hand kan er wel een beetje moe van worden, na wat lange gevechten achter elkaar. Je gebruikt de remote ook om bijvoorbeeld pijlen te schieten of om te vissen. Dit is allemaal erg goed gedaan. De nunchuck gebruik je om rond te lopen en verder heb je nog een aantal shortcuts en knoppen om in je inventory en de map te komen.
De besturing brengt echt Link zijn en hem niet alleen besturen een stap dichterbij.


Figuur 1: De game is echt schitterend

Nieuw:
Laten we nu kijken naar de nieuwe elementen. Link kan namelijk in een wolf veranderen. Ook dit werkt weer perfect. Je kan als wolf met dezelfde bewegingen met je remote ongeveer dezelfde moves maken. Maar je kan als wolf ook extra goed ruiken. Je krijgt dan een ander soort van beeld, waarin je bijvoorbeeld geesten of geuren kan zien. Je kan ook door kleine gaten heengraven. Als wolf spelen is zeker erg cool en afwisselend. De game houdt nooit ook op met je te verbazen. Als je bijvoorbeeld een wolf bent bij andere mensen gaan ze gillen en wegrennen of een beetje bibberen. Dit is echt schitterend om te doen in drukke gebieden. Dit soort dingen zitten overal in het spel.
Epona zit er ook in en dat is dan wel niet nieuw, maar wel sterk verbeterd. Je moet namelijk nu ook echt gevechten vanaf je paard leveren, zelfs bazen. Het kan soms iets te hectisch worden met sturen en met je boog schieten tegelijk.
De bekende elementen zitten er ook in. Je zult door de game heen veel wapens herkennen. Gelukkig zijn er ook nieuwe, waarvan een aantal echt geniaal zijn. Er komen ook bekende personages langs (geen Tingle!) en echte Zelda dingetjes, zoals de kippen.


Figuur 2: Link, als wolf in de twilight world

Hyrule en kerkers:
Je brengt je avontuur eigenlijk in twee verschillende vorm door. Ten eerste kun je in gewoon in Hyrule zelf zitten. Het land is inderdaad erg groot, maar ik vind hem toch nog wat te leeg. Er zijn gewoon heel veel lege vlaktes. Ooit zou er een Zelda moeten komen waar altijd wat te beleven is. Gelukkig zijn de velden dan ook niet helemaal leeg, er zijn redelijk wat verschillende dingen te verzamelen en daar moet je soms erg goed voor zoeken. Dat is dan ook het mooie aan Zelda. Als je wilt kun je weinig tijd in Hyrule zelf besteden. Als je snel doorgaat ben je zo weer in een kerker. Maar als je van sidequests houdt, dan kun je echt uren ronddwalen. Het is de perfecte mix. Het tweede deel van het spel zijn dus de kerkers. Hoe kan het anders dan dat die erg goed zijn. Het zijn er namelijk best veel en sommige puzzels zijn heel goed gevonden. Ik moet wel zeggen dat het soms teveel van hetzelfde is geworden. Dat komt omdat je nu al eenmaal heel veel puzzels en vijanden al eens in eerder games hebt gezien. Dat is leuk om te herkennen, maar brengt soms een deja vu gevoel naar boven. Zelfs de themaís van de kerkers zijn bekend. De begintempel is weer in het woud en er is weer een lastige watertempel zijn daar voorbeelden van. De bazen lijken ook enigszins bekend, maar die zijn zo cool dat dit niet uitmaakt. De baas van de laatste tempel was voor mij het hoogtepunt van de game. De bazen geven echt een hele grote adrenalinerush.


Figuur 3: Vissen is ook terug!

Minpunten:
Jammer genoeg is de game niet perfect. Ik heb het al eerder over de presentatie gehad en daar een ding buiten beschouwing gelaten: het geluid. Begrijp me niet verkeerd, de soundtrack van Zelda is echt weer schitterend zoals altijd. Het is alleen onvergefelijk dat er niet gesproken wordt. Dat Link niet praat kan vergeven worden. Zo is hij nu eenmaal. Maar de andere personages, zeker in filmpjes of in belangrijke gesprekken, zouden gewoon moeten praten. Je komt daarom niet helemaal in de wereld van Hyrule, hoe mooi de graphics en hoe goed de besturing ook is.
Verder vind ik de game niet zo heel lang. Ik heb toch wel zeker de helft van de sidequests gedaan en de game uitgespeeld, maar ben daar maar rond de 30 uur mee bezig geweest. Als je goed bent in Zelda spellen en je sidequest niet veel, is hij echt wel binnen 20 uur af. Het is zeker geen kort spel, maar had toch nog wat langer mogen zijn. Het laatste nadeel vind ik de moeilijkheidsgraad. Ik ben misschien twee keer dood gegaan, beide door teveel in gaten vallen. Ik vind het zeker jammer in een spel als je nooit dood gaat bij een baas. Dan is hij gewoon iets te makkelijk. Met goed vechten kom je redelijk makkelijk door de gevechten heen en in de potten zijn altijd wel genoeg hartjes te vinden. Als je dan echt een keer doodgaat heb je wel een feetje achter de hand (waardoor je al je energie weer terugkrijgt).

Conclusie:
Laten we niet moeilijk doen: iedereen die een wii heeft, hoort Zelda te hebben. Graphics, besturing, verhaal, gevechten en sidequests is allemaal perfect gedaan. Als je al vaak Zelda games hebt gedaan, zul je dingen herkennen wat erg leuk is. Je zult echter ook teveel puzzels herkennen en er te makkelijk doorheen gaan. Verder vind ik het gemis van voice acting onvergefelijk, maar Nintendo heeft daar nog steeds andere ideeŽn over. De game is niet perfect, maar maakt de hoge verwachtingen die iedereen had wel waar.

Deze game is gereviewed door Gothmog

 

Oordeel The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii)

  • Graphics 95
  • Gameplay 97
  • Originality
  • Sound 85
  • Replay 95
  • Eindcijfer 95

Aantal keer bekeken: 19516 

Laagste 3 prijzen voor The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii)

25.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 8.9
€  25.99€ 0.00   € 25.99
Gameshop Play-it 9.7
€  24.99€ 1.98   € 26.97
Gameshop Twente 7.4
€  29.00€ 1.88   € 30.88

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Maltorius
Door Maltorius (2196 reacties) op 04-06-2007 00:52
( PM )
9,5 "De game is niet perfect", dan hoort het eerder rond een 8 te hebben , dit is afgerond een 10

Maar verder, leuke review, heb um effe doorgelezen
avatar van RDB
Door RDB (662 reacties) op 04-06-2007 01:08
( PM )
netjes.. alleen beetje laat :) waarom nemen jullie niet een wat mer up to date reviewer in dienst
avatar van ConAir
Door ConAir (4423 reacties) op 04-06-2007 08:52
( PM )
Het is wel een goede review qua verhaal, maar je brengt het niet uit uitdrukking in de score. Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar je geeft enkele duidelijke sterke en duidelijk mindere punten aan en vervolgens geef je de game toch een 9,5. Een 9,5 is voor een spel weggelegd dat nagenoeg perfect is en als ik je verhaal lees, is dat niet zo.

@ Xplicit: de mensen van BG nemen games uit de eigen collectie om te reviewen. Dit zijn dus vaak oudere games. En voor een game als deze moet je gewoonweg veel tijd nemen. De review zelf is ter informatie naar de bezoekers van onze site, zodat ze een impressie kunnen krijgen van de game.
avatar van Drakebloedje
Door Drakebloedje (1098 reacties) op 04-06-2007 10:42
( PM )
Goede review, en inderdaad is de score te hoog, vooral als je de tekst leest. Zelf zou ik absoluut geen 9 geven of hoger, onder andere om dezelfde minpunten die je zelf al aangaf, maar ook omdat het eigenlijk een port is.

Ik heb gemerkt dat ook veel (lees: alle) gamesbladen dit spel ook zo de hemel in prezen, terwijl het gewoon een port is van de gamecube versie + wii besturing. En als EA iets port hoor je iedereen klagen, maar omdat het Zelda is mag het ofzo.
avatar van Talicus
Door Talicus (7388 reacties) op 04-06-2007 12:43
( PM )
Zo kan je wel bezig blijven: "de gamecube versie is een port van de wii versie met gamecube controls, dus naar beneden dat cijfer!"
Het spel is zolang uitgesteld om de Wii versie te optimaliseren, dus is het geen port maar gewoon multiplatform.
Ik snap het cijfer wel. Zelda blijft Zelda en hoewel ik geen enorme fan ben van de serie, kan ook ik wel zien dat dit gewoon een van de beste Zelda games is en een van de beste games in zijn genre.
Goede review!
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 04-06-2007 15:03
( PM )
Quote:
Goede review, en inderdaad is de score te hoog, vooral als je de tekst leest. Zelf zou ik absoluut geen 9 geven of hoger, onder andere om dezelfde minpunten die je zelf al aangaf, maar ook omdat het eigenlijk een port is.

Ik heb gemerkt dat ook veel (lees: alle) gamesbladen dit spel ook zo de hemel in prezen, terwijl het gewoon een port is van de gamecube versie + wii besturing. En als EA iets port hoor je iedereen klagen, maar omdat het Zelda is mag het ofzo.


Wat een gelul. De Wii besturing maakt dat het geen simpele port is, en dit is tenminste een goede port. Zelfs iemand die geen fan is van de serie, zoals ik, ziet het verschil wel.

Overigens ontopic: De tekst klopt niet helemaal met het uiteindelijke cijfer.
avatar van Herman
Door Herman (503 reacties) op 04-06-2007 15:30
( PM )
Ik heb de gamecube versie, dus over Wii-besturing kan ik niets zeggen. Hij is inderdaad veel te makkelijk. En dan niet alleen dat de eindbazen lachwekkend simpel zijn, maar ook dat je telkens netjes wordt verteld waar je naar toe moet. Ik wil juist zelf ontdekken ipv met een veredelde TomTom rondhuppelen!
Verder nog 2 dingen:
Het aantal sidequest viel mij juist erg tegen, waardoor de dorpjes/stadjes snel erg saai aanvoelden.
En over het geluid ben ik juist wel te spreken. Ingesproken teksten vind ik juist 3x niks, omdat het altijd zo overdreven over komt.

Awel, zo heeft iedereen zijn eigen smaak. Als je deze Zelda met andere spellen vergelijkt, of voor het eerst een Zelda-game speelt, dan is het inderdaad een topgame (9.5)
Maar als je het met andere Zelda's vergelijkt zakt het cijfer juist weer :)
avatar van Mntl
Door Mntl (237 reacties) op 04-06-2007 23:15
( PM )
Ik vind het ook zeker een dikke 9.5 waard
avatar van Baz
Door Baz (2721 reacties) op 05-06-2007 19:59
( PM )
Quote:
netjes.. alleen beetje laat :) waarom nemen jullie niet een wat mer up to date reviewer in dienst


Als je deze game hebt dan begrijp je het wel. Het is een enorm grote game, lange game en leuke game. En je wilt er van geniet en dan zitten er wat uurtjes in :).
avatar van DanLee
Door DanLee (45 reacties) op 06-06-2007 15:49
( PM )
Ik vind de score perfect.

Alleen vind ik de GameCube versie veel beter dan de wii versie, ik vind die wii mote helemaal niks. De gamecube controls zijn veel beter.

En waarom vind je het een nadeel dat de figuren niet praten in deze game? Ik vind het zo perfect. De game kort? Ik heb de eerste keer 70 uur gespeeld en echt alles gehaald. En me echt goed vermaakt.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 08-06-2007 11:06
( PM )
Het verhaal van Zelda is niet beter dan in de voorgaande games. Alle bekende elementen zitten erin, maar er is nu ook een twilight world. Dat is een helemaal grijze wereld met zwarte, rare vijanden. Je hulpje in deze game komt uit die twilight world. Ze heet Midna en je weet, tot het einde van het spel, heel weinig van haar. Het is een best goed verhaal in ieder geval. Het is echter doordat de presentatie van de game zo goed is, dat je meer in het verhaal zit. Normaal speel je Zelda voor de game, maar nu voor het eerst wilde ik ook echt weten hoe het afliep.

Spreek je jezelf hier niet heel erg tegen?!
avatar van Moekefoek
Door Moekefoek (300 reacties) op 09-06-2007 11:14
( PM )
Typ fout!

Citeer: 'Als je goed bent in Zelda spellen en je sidequest niet veel, is hij echt wel binnen 20 uur af'.

Zo moet het: Als je goed ben in Zelda spellen en je de sidequests niet veel boeien, is hij echt wel binnen 20 uur af.

Voor de rest is het een goeie review. Ik heb zelf een Wii maar geen Zelda (eigenlijk nooit van gehouden). Maar nu ik de review lees denk ik toch wel dat ik hem ga kopen.
avatar van Wars
Door Wars (1156 reacties) op 10-06-2007 11:19
( PM )
@UberGaar, je vergat een T bij ben =P

Goeie review, de score 95 is niet te laag voor mij ^_^

avatar van Clamticore
Door Clamticore (4458 reacties) op 12-06-2007 16:11
( PM )
De score is naar mijn mening veeeeeel te hoog. Twilight Princess is een leuke game, maar een slechte Zelda. Naar mijn mening een grote tegenvaller.

Ook is mijn kritiek hetzelfde als de meesten hier al zeggen; Je verteld dat de game niet perfect is, maar geeft het een haast perfecte score. yeah right..
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 12-06-2007 19:07
( PM )
Ja, hele vage review. Tekst klopt niet met elkaar en met het cijfer en aardig wat spelfoutjes, zo zijn we ze op BG niet gewend!
Tip: Lees hem na voordat je hem post.
avatar van RedLouis
Door RedLouis (185 reacties) op 12-06-2007 19:15
( PM )
een te kort spel.. een verhaal dat niet goed is en toch boeit.. veel filmpjes bekende themas en geen moeilijkheidsgraad... en alles is herkenbaar qua thema's en het als nieuwe toegevoegde elementen zijn de bekende elementen...
en dan toch nog een 95..

Heb je nu een film zitten reviewen of een game?
avatar van Deryck
Door Deryck (1540 reacties) op 18-06-2007 20:08
( PM )
ik vind het een goede review hoor
avatar van RedLouis
Door RedLouis (185 reacties) op 19-06-2007 20:01
( PM )
Ja en dat zegt iemand met zo'n avatar... Ik kijk naar de inhoud van de review en niet naar de naam van de game.... Ik zie veel minpunten in zijn verhaal en lees het nergens meer terug in de uiteindelijke score...
Al eerder geciteerd:"De game is niet perfect.."
Met een replay waarde van 95 terwijl hij zelf zegt dat hij maar zoveel uur tijd nodig heeft om hem uit te spelen en ook nog eens te makkelijk vind...
Zelda heeft al een naam gezet, ik had liever gezien hoe hij dieper op de toegevoegde "nieuwe" onderdelen was ingegaan...
Het is nu een zoveelste produkt op rij op weer een nieuw platform en ja het is het mooiste wat er is... tot de volgende game? console?

De review is best goed maar om van een goede review te spreken let je meer dan alleen op de naam.

Zoals ik het zie nu overgewaardeerd en niet als game er goed uitgelicht.
avatar van Talicus
Door Talicus (7388 reacties) op 20-06-2007 17:10
( PM )
Graphics is voor mij hoe goed het er grafisch uitziet, voor zover dat mogelijk is op een bepaalde console.

Als je het niet zo bekijkt kunnen we alle Playstation 1 en Nintendo 64 spellen die proberen iets met 3D te doen wel een 1 geven voor graphics.
Bovendien heb ik geen idee waarom je het over "maar zo weinig uur" hebt.
30 uur zonder alle sidequests gedaan te hebben?! Dat is RPG proporties, en dat is zeker niet slecht voor een spel als dit.
Bovendien is het onbelangrijk of er minpunten zijn, net zo min als dat die per se afgetrokken moeten worden van de eindscore. Er is geen standaard "lijstje" met een aantal te behalen punten per onderdeel zoals bij een proefwerk. Ja, er zijn minpunten, maar als die volledig te niet worden gedaan door de andere goede punten in een game vind ik dat een spel een 10 moet kunnen krijgen.
avatar van RahXephon
Door RahXephon (1109 reacties) op 02-08-2007 15:15
( PM )
"zucht" volgensmij snap je niet waar het in zelda om gaat Gothmog, het gaat om het genieten van de omgevingen en alle kleine dingetjes is het spel zoals het schrikken van mensen als je in een wolf bent veranderd, het om je heen lopen van mensen als je voor ze gaat staan etc.
De lengte van het spel vond ik ook goed, ik had ongeveer 80/90 uur over het spel gedaan en dat in 6 dagen, het is voor mij gewoon 1 van de beste spellen ooit gemaakt.
Ojaa, en de mensen die het spel te makkelijk vinden, ga eerst maar even alle 50 floors (met name de laatste 2) halen en dan praten we weer verder.
avatar van Laki
Door Laki (15 reacties) op 07-10-2007 09:41
( PM )
Fantaschtich spel en een fantatische reviewn alleen...Het punt van geen spraak in Zelda, het hoort gewoon niet erbij vanaf het begin al niet.
Verder een zeer goede review, beetje laat maar ach:p.
avatar van Beany
Door Beany (90 reacties) op 04-06-2009 20:30
( PM )
... deze uitslag is uiteraard geen verrassing!:p
De beste game-reeks ooit.

Inmiddels is alweer een nieuwe zelda voor de ds aangekondigd... kan niet wachten!!