Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Thief Benelux Edition (PS4)
70 100 1

Review Thief Benelux Edition (PS4)

Na 10 jaar is er eindelijk weer een nieuwe Thief game uitgebracht. Dit keer onder de vlag van  Square Enix en ontwikkeld door Eidos Montreal. Mijn verwachtingen waren hooggespannen omdat deze twee partijen ook verantwoordelijk waren voor Deus Ex: Human Revolution, één van mijn favoriete games op de Last Gen consoles. Thief komt echter ook uit voor de Next-Gen consoles en ik had daarom het voorrecht om deze game op de PS4 te spelen.

Verhaal
In Thief speel je een meesterdief genaamd Garrett die zijn stad (The City) onveilig maakt door alles te stelen wat los en vast zit. Garrett woont in een klokkentoren waar hij al zijn waardevolle bezittingen uitstalt. Hij komt uitsluitend uit zijn toren als het nacht is en heeft met slechts een paar mensen contact, waaronder een dievegge genaamd Erin. Samen besluiten ze om een uniek object, de Primal Stone,  uit de collectie van de gevreesde Baron te stelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de Baron heeft de touwtjes in de stad stevig in handen en is niet bepaald een zachtaardig type. Hij laat bijvoorbeeld regelmatig mensen verhangen op het binnenplein van de stad. Terwijl je onderweg bent naar de Primal Stone krijgen Garrett en Erin een ongeluk waarna Garrett zijn bewustzijn verliest. Eenmaal ontwaakt weet je niet wat er gebeurd is, behalve dat Erin is vermist en het aan jou is om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. 

 

Als een dief in de nacht
Al in de allereerste missies kun je zien dat Thief geen standaard stealth game is. Het is namelijk stealth in zijn puurste vorm.  Je offensieve vaardigheden zijn beperkt en alles draait erom dat Garrett zo min mogelijk wordt gezien. Tijdens één van de eerste missies werd ik verleid om een speciaal item buit te maken. Ik meen dat het zelfs een optioneel doel was. Maar zoals het een fatsoenlijk dief betaamt besloot ik het op zijn minst te proberen.  Eenmaal binnen stuitte ik op een aantal soldaten waar ik langs moest sluipen. Voorzichtig sloop ik langs een slapende soldaat wetende dat elke misstap de luidruchtig snurkende soldaat wakker kon maken. De spanning en de opperste concentratie zorgden ervoor dat ik helemaal in het moment werd meegenomen. Met behulp van de  schaduwen en mijn stille dieventred kon ik me een weg langs de obstakels banen. Aan het einde van de inbraak werd mijn inspanning dan ook beloond in de vorm van een mooie trofee om  mijn klokkentoren mee op te leuken.  

Dit is een voorbeeld van een kleine missie aan het begin van de game, maar naarmate je verder in het spel komt worden de missies ook complexer. Je moet regelmatig de tijd nemen om eerst de situatie te verkennen om vervolgens pas je strijdplan te kunnen uitstippelen. De complexere missies brengen je ook verschillende manieren om een missie te benaderen. Ga je bijvoorbeeld door de voordeur of besluit je via het dak naar binnen te gaan? Deze keuzes maken een missie aanzienlijk interessanter.  

Na elke missie start Garrett weer in zijn klokkentoren die zich midden in de stad bevindt. De stad is een centrale hub waarin je vrij kan rondlopen. Je kan er collectables verzamelen en nieuwe missies starten, maar ook nieuwe gadgets scoren voor je meesterdief. Denk aan nieuwe pijlen of een gereedschap waarmee je boobytraps onschadelijk kan maken. 

Het spel geeft je verschillende hulpmiddelen om je doel te bereiken, zoals een vaardigheid om snel van schaduw naar schaduw te sluipen (Dash-vaardigheid) of juist met speciale pijlen je tegenstanders afleiden of doden.  Zo heb je bijvoorbeeld pijlen om fakkels te doven of vuurpijlen waarmee je olievlekken in vlam kunt zetten.

 

Dief van je eigen portemonnee? 
Thief is in potentie een erg goede game en weet de speler meer dan eens mee te slepen in de spannende gameplay. Toch zijn er ook een behoorlijk aantal mankementen te benoemen. In games als dit zou het verhaal context kunnen scheppen om de speler zo mee te slepen in de avonturen van Garrett. In Thief is dat helaas niet het geval. Ten eerste wordt het verhaal niet erg goed verteld, waardoor sommige plotontwikkelingen volledig langs me heen gingen. Daarnaast blijft het ook vrij oppervlakkig en worden personages niet echt uitgediept. Met name Garrett roept de ene goed bedoelde oneliner na de andere, zonder dat het iets toevoegt aan zijn personage.  

Verder heeft Thief ook nog eens te kampen met technische storingen, zoals textures die een tijdje duren voordat ze geladen zijn en bugs met het geluid waardoor soldaten onverstaanbaar door elkaar praten. 

Echter, het grootste minpunt van Thief is dat het nergens echt origineel durft te zijn. De minigames die je moet doen voordat je een kluis kan openen hebben we al tientallen keren gedaan in andere games. En ook de quick-time-events die je doet om laadtijden te maskeren. Alles doet een beetje afbreuk aan de algehele beleving. Afgezien van de graphics voelt de gameplay alsof die al vier jaar oud is. 

 

Conclusie
Thief voelt niet echt als een nieuwe game aan, laat staan een Next-Gen PS4 game. Grafisch ziet het er prima uit, maar nergens geeft het een wow-gevoel. Ook op het gebied van originaliteit schiet het te kort en heeft het daarnaast te kampen met verschillende bugs en technische oneffenheden. 

Persoonlijk miste ik vooral het gevoel van vrijheid. Een gevoel dat ik in Deus Ex wel had bijvoorbeeld. Daarmee bedoel ik dat het spel je aanmoedigt om verschillende tactieken uit te proberen. 

Alles bij elkaar heeft Thief een beetje de plank misgeslagen en kan het niet opboksen tegen de hoge verwachtingen. Maar enige relativering is op zijn plaats. Het spel geeft misschien geen echte Next-Gen ervaring, maar is wel prima speelbaar en heeft me zeker op een aantal momenten gegrepen. Spelers die zich niet te veel aantrekken van het matige verhaal en een flinke dosis geduld kunnen opbrengen, zullen dan toch zeker een aantal heel leuke speeluren met deze game gaan beleven. 

Deze review is geschreven door Daan Ceelie

 

Oordeel Thief Benelux Edition (PS4)

  • Graphics 80
  • Gameplay 75
  • Originality 30
  • Sound 90
  • Replay 75
  • Eindcijfer 70

Aantal keer bekeken: 10511 

Laagste 1 prijzen voor Thief Benelux Edition (PS4)

18.48 18.48 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  14.99€ 3.49   € 18.48

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Bart1622
Bart1622 ( 1076   1) 08-03-2014 09:07
Reeel eindcijfer. Zie het ook op gamerankings. Had hem bijna gekocht vanwege de 9 die Thief kreeg in de power unlimited. Krijgt waarschijnlijk alleen zo een hoog cijfer daar omdat ze een abo van PU verkopen icm die game. Zit een vies luchtje aan. Wacht wel tot thief wat is afgeprijsd. Denk dat ik de PU maar opzeg...
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7263   2) 08-03-2014 09:10
Rol: Forum Moderator
Ze zagen de bui natuurlijk al hangen. Dat ze met hele stapels opgescheept zouden blijven.
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6066 ) 08-03-2014 09:39
Quote:
Reeel eindcijfer. Zie het ook op gamerankings. Had hem bijna gekocht vanwege de 9 die Thief kreeg in de power unlimited. Krijgt waarschijnlijk alleen zo een hoog cijfer daar omdat ze een abo van PU verkopen icm die game. Zit een vies luchtje aan. Wacht wel tot thief wat is afgeprijsd. Denk dat ik de PU maar opzeg...

Ik denk dat dat komt omdat Jan een enorme Thief fanboy is en sowieso alles hoog beoordeeld.
avatar van MJB
MJB ( 4353   4) 08-03-2014 10:25
Quote:
[..]


Ik denk dat dat komt omdat Jan een enorme Thief fanboy is en sowieso alles hoog beoordeeld.

Heb het spel en ik moet zeggen een 7 is laag! Het spel velangt geduld en een behoorlijke portie nadenk werk!
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2413   1) 08-03-2014 10:55
Geweldige game, zeker beter dan een 7 imo.
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 08-03-2014 12:25
een 7 is een leuk cijfer had meer van de game verwacht
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6066 ) 08-03-2014 12:33
Quote:
[..]


Heb het spel en ik moet zeggen een 7 is laag! Het spel velangt geduld en een behoorlijke portie nadenk werk!

Ik zeg niet dat het een slecht spel is, maar een 9 lijkt me overdreven.
avatar van Budgetguy
Budgetguy ( 251 ) 08-03-2014 12:44
Ik zou hem met een 8 beoordelen. Maar heb hem nog niet volledig uitgespeeld .
avatar van Spacetraveler
Spacetraveler ( 79   3) 08-03-2014 15:36
Wat een thiefus game.
Vond de gameplay erg saai en repetitief.
avatar van Michel_044
Michel_044 ( 805   1) 08-03-2014 21:59
aparte game nu chapter 5 ren er doorheen zodat ik hem uitgespeeld heb haha en klaar voor de 21 ste !
avatar van Kjell_
Kjell_ ( 1 ) 09-03-2014 13:23
ik ben tevreden van gamedumpers vlotte service
avatar van MJB
MJB ( 4353   4) 10-03-2014 21:54
Quote:
aparte game nu chapter 5 ren er doorheen zodat ik hem uitgespeeld heb haha en klaar voor de 21 ste !

Hier zelfde!
avatar van Michel_044
Michel_044 ( 805   1) 11-03-2014 00:19
Heb hem inmiddels uitgespeeld beviel me wel maar game vond ik meer een mhew einde werd die wel pittig
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 11-03-2014 11:06
Hoog cijfer nog.

Snap alleen het cijfer voor originality niet.