Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Transformers: Fall of Cybertron (Xbox360)
95 100 1

Review Transformers: Fall of Cybertron (Xbox360)

Veel mensen zullen bij het horen van de naam Transformers denken aan de films van Michael Bay en de daarin spelende acteurs en actrices. Maar er zijn meer interpretaties van de Transformers mogelijk, zij zijn immers “More than meets the Eye”. Mensen die geboren zijn rond 1980 kunnen de Transformers ook kennen van de legendarische tekenfilm serie die van 1984 tot 1988 liep. Ik ben zelf zo'n iemand die vroeger om 07:00 opstond om samen met mijn Transformer speelgoed Transformers op Sky Channel te kijken. Dat de nieuwste game van High Moon studios weer teruggrijpt op deze kant van de Transformers en niet op de recente films maakt mij dan ook onmiddellijk blij.

More than meets the Eye
Het is niet de eerste keer dan High Moon de Transformers licentie ter handen neemt. Twee keer eerder deden deze mannen en vrouwen dat al. Transformers: War for Cybertron was het eerste deel. Die game werd goed ontvangen, ook door ons. Daarna maakte High Moon een slippertje met de gameversie van de derde bioscoopfilm. Nu keren zij wijselijk terug naar het universum zoals gecreëerd in War for Cybertron met Transformers: Fall of Cybertron (TFoC). Zoals deze titel al doet vermoeden speelt het verhaal zich nog steeds af op de Transformer-thuisplaneet Cybertron, maar heeft de oorlog zijn sporen op de planeet nagelaten.

 

 

Gameplay in Disguise

 TFoC is wederom een derde-persoons actie game geworden. High Moon heeft goed geluisterd naar de kritiek op het eerste deel. De levels in TFoC zijn daarom groter en meer gevarieerd. Ook is Cybertron nu meer dan een blauw/paarse wereld en ontdekken we ook verloren ruïnes in roeststormen en de buitengebieden op de planeet. Om dit te kunnen realiseren hebben de ontwikkelaars keuzes moeten maken. De opvallendste is het schrappen van de co-op gamemodus. Hiermee samenhangend is ook de keuze voor je speelfiguur weggenomen. Je staat er dus in je eentje voor met een vooraf bepaald character. Is dat jammer? Jazeker, want de populaire co-op zal voor mensen de reden van aanschaf van War for Cybertron zijn geweest. Hiernaast gaf het zelf kiezen van een speelfiguur je het idee dat je invloed op het verloop van het verhaal kon uitoefenen. Maar High Moon is niet zomaar tot deze keuzes gekomen. Door meer de regie te voeren over het verloop van de game, zijn het verhaal en de karakters dieper geworden en is de gameplay afwisselender. Zo zullen grote gevechten met Optimus Prime worden afgewisseld door platform actie met Jazz of stealth missies met Cliffjumper. Gedurende een dergelijk “gespecialiseerd” level krijg je een uniek perspectief van het verhaal te zien en bouw je een band op met de Transformer van dienst. 

Me Grimlock no bozo, me King!

 Ik vond het iedere keer bijzonder jammer als een level afgelopen was. Zo heb ik het Autobot gedeelte (de goede factie) in een enkele spelsessie doorlopen. Dit duurde ongeveer 4 uur. De volgende 4 uur zal je met de Decepticons (kwade factie) doorbrengen, wat mij persoonlijk minder deed. Tegen het einde van het avontuur komt er nog een ruim uur aan gameplay met de grootste publiekstrekker van TFoC: Grimlock. Er is nogal wat te doen geweest om Grimlock. Zo is het canontechnisch niet te verklaren dat de dinosauriër in de ruimte te vinden is en werd High Moon verweten teveel nostalgie in de game te willen proppen. Ik zal niet op de details ingaan, maar als Transformers-fan vind ik de keuze om Grimlock gewoon in de game te verwerken goed uitpakken. De gameplay biedt hiernaast de nodige variatie. Zo kan iedereen tevreden zijn.

 

 

Downloadable content is the right of all sentient beings

 Over de inhoud van TFoC kan ik dus weinig kritische noten bedenken. Ongeveer 10 uur aan gameplay en een degelijke multiplayer is samen alleraardigst. Over de multiplayer gesproken; natuurlijk is Escaltion weer terug als “Horde” mode. Hierin verdedig je met een aantal Transformers de groep tegen hordes vijanden, waarbij je steeds betere wapens en sterkere vijanden vrij speelt. De multiplayer is verder een opgepoetste versie van de MP uit War for Cybertron, met een King of the Hill en Deathmatch modus als belangrijkste punten. Je hebt deze keer nog meer opties  om je eigen Transformer in elkaar te bouwen. Groot punt van kritiek is wel dat je vanaf de release al wordt geconfronteerd met DLC. Zo zijn er nu al 5 sets van robotskins en onderdelen te downloaden voor ongeveer 10 euro. Daar kan ik niet bij met mijn hoofd. Onbegrijpelijk dat zo een mooi product zich zo te kijk zet met dag één downloadable multiplayer skins. Extra zuur is dat dit wel hele mooie skins zijn in vergelijking met enigszins generieke “gratis” keuzes.

 

 

Waar voor je geld?

 Het verhaal van TFoC duurt ongeveer 25 afleveringen van de animatieserie (een aflevering duurde 23 minuten). Met de multiplayer kun je dan nog makkelijk een aflevering of 12 verder. Replay zou verhoogd zijn met een co-op, maar uiteindelijk zijn 37 afleveringen een mooi pakket. TFoC is niet voor iedereen geschikt, maar in het genre van de 3rd person shooters biedt TFoC vernieuwing, verdieping en vermaak. 

Conclusie
 
 Als High Moon zich niet tot DLC had laten verleiden had ik geen kritiek op dit spel gehad. Toch denk ik niet dat het spel iedereen zal bevallen. Een voorliefde voor grote robots en voertuigen is nodig om voluit van TFoC te genieten. Onderstaand punt is dan ook geen gemiddelde, maar een indicatie van hoeveel lol ik met TFoC heb beleefd. Houd je meer van Shia LeBoef dan van robot Tyranosauriers dan moet je een vol punt van onderstaand totaal aftrekken. Ken je de Transformers nog van vroeger, dan staat je een groots avontuur te wachten. Een avontuur dat je nostalgische gevoels vertaald naar deze tijd en er een waardige game van maakt. Voor mij een kandidaat voor de game of the year!


Deze review is geschreven door Jeroen Knop
 
 

 

Oordeel Transformers: Fall of Cybertron (Xbox360)

  • Graphics 90
  • Gameplay 95
  • Originality 95
  • Sound 90
  • Replay 80
  • Eindcijfer 95

Aantal keer bekeken: 6559 

Laagste prijzen voor Transformers: Fall of Cybertron (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 09-09-2012 18:35
Rol: Reviewer
Dat is wel echt een extreem hoog cijfer zeg. Ieder zijn ding natuurlijk; ik heb de game zelf ook liggen en hoger dan een 8.5 geef ik het niet. Juist vanwege het gebrek aan keuze van de personages en het ontbreken van de coöperatieve modus. Maar Metroplex en Grimlock: Awesome!
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 09-09-2012 18:50
spel geef ik een 8