Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Watch Dogs 2 (PS4)
92 100 1

Review Watch Dogs 2 (PS4)

Met het originele Watch_Dogs kwam uitgever Ubisoft erachter hoe belangrijk het is om je games niet te veel te hypen als je uiteindelijke game het niet waar kan maken. Graphics die niet in de buurt kwamen van de demo op de E3, behoorlijk eentonige missies en hoofdpersoon Aiden Pearce die het een beetje aan persoonlijkheid ontbrak. Nu is er Watch_Dogs 2. Chicago heeft plaatsgemaakt voor San Francisco, Aiden heeft het veld geruimd voor nieuwkomer Marcus Holloway en DedSec is terug om de strijd aan te gaan met Blume en CtOs. Is Watch_Dogs 2 de game die het origineel had moeten zijn? Je leest het hier.


Exit Aiden, welkom Marcus
Tijdens het spelen van Watch_Dogs 2 moest ik geregeld aan de evolutie van de Assassin’s Creed serie denken. Waar het origineel indruk maakte met mooie graphics en sfeervolle locaties, was het de gameplay die al snel eentonig werd. AC2 en Brotherhood wisten de belofte van de serie wel waar te maken en met Watch_Dogs 2 is dat eigenlijk precies hetzelfde verhaal. Marcus Holloway is een hacker die lid wil worden van het hackerscollectief DedSec. Hij wordt dan ook meteen bij de start van de game op een missie gestuurd, om te testen of hij waardig genoeg is om zich bij de groep aan te sluiten.
Nadat je je een weg door een bewaakte installatie sluipt, moet je uiteindelijk je profiel op de servers van CtOs zien te wissen. Gelijk bij de start valt al op hoe goed de karaktermodellen eruitzien. Zowel tijdens de cutscenes als ingame is er veel oog voor detail. Van de stof van de kleren tot de oneffenheden in de huid van Marcus. Het valt niet te ontkennen dat de meeste aandacht naar de hoofdpersonen in het verhaal is gegaan, maar ook omstanders en bewakers zien er prima uit.

Het is deze eerste missie die gelijk de toon zet voor de rest van het spel. Lekkere elektronische muziek op de achtergrond, soepele gameplay en een leuk samenspel tussen de leden van DedSec. Waar het verleidelijk is om je simpelweg aan je missie te houden en opdrachten te voltooien, nodigt het spel je eigenlijk constant uit om van het hoofdverhaal af te wijken. Het loont in Watch_Dogs 2 namelijk altijd om de omgeving goed te verkennen. Bijna elke locatie heeft wel een geldzak, spraypaint of andere collectible in de buurt liggen. Ook bij de eerste missie ligt er al een zakje met geld in een container verborgen.


Meerdere wegen leiden naar Blume
Wat Watch_Dogs 2 van andere sandbox games onderscheidt, is dat je gebruik kunt maken van hacks. Veel oude bekenden zoals het hacken van verkeerslichten, gasleidingen en het onder stroom zetten van objecten keren ook nu weer terug. Toch zijn het vooral de toevoegingen van een drone en een radiografisch bestuurbaar (RC) wagentje, die een belangrijke rol in de gameplay hebben gekregen. Elke missie kun je op drie manieren aanpakken. Als Aggressor maak je gebruik van je vuurwapens om tegenstanders uit te schakelen. De Trickster is iemand die meer gebruikmaakt van zijn gadgets en drones om de tegenstanders te omzeilen, terwijl de Ghost zich een weg door de beveiliging hackt en zo een pad van camera naar camera kan maken om zijn doel te bereiken. Ik maakte tijdens het spelen meer gebruik van de Ghost en Trickster methodes dan van de Aggressor aangezien je, ongeacht je voortgang in het spel en upgrades, toch behoorlijk kwetsbaar voor kogels blijft. Waar het origineel soms de kritiek kreeg dat de voertuigen niet lekker aanvoelden, had ik hier in deel twee geen last van. Na wat oefenen gebruikte ik de handrem om door de bochten te sliden, schoot ik met gemak over alle hellingen en vloog ik als een volleerd stuntman over schansen en door de lucht.

Een ander veelgehoord puntje van kritiek is dat Watch_Dogs al snel in herhaling viel qua gameplay. Met het enorme aanbod aan diverse sidequests in Watch_Dogs 2 is dat ook verleden tijd. Zo kun je selfies maken terwijl je voor bekende locaties in de stad staat, heb je de mogelijkheid om als een taxichauffeur door de straten te scheuren voor geld en zijn er meerdere races met motoren, quads, drones en karts op de map te vinden. Naast deze activiteiten zijn er ook meerdere verhalende sidequests, die wat meer de diepte in gaan qua gameplay. Elke activiteit en missie levert je naast geld ook volgers op. Des te meer volgers, des te groter het bereik van DedSec. En dat is belangrijk, omdat je totale aantal volgers dienstdoet als je ervaringsniveau. Bereik je een nieuw niveau, dan krijg je Research Points die je aan zes verschillende skilltrees kunt uitgeven.


Marcus of all trades
Zo kun je punten uitgeven aan een hack die je in staat stelt om de politie op specifieke tegenstanders af te sturen. Maar je hebt ook de mogelijkheid om te investeren in een grotere voorraad hacks, een betere batterij voor je RC wagentje en drone, een nitro-boost voor al je auto’s (een echte aanrader als je snel wilt ontsnappen aan de politie) of betere versies van je al bestaande hack-mogelijkheden. De beste versies van upgrades zijn overigens pas vrij te spelen als je een unieke Data Key in de wereld weet te vinden. Deze Data Keys zijn gelukkig makkelijk op te sporen door in de skilltree aan te geven dat de locatie op de kaart weergegeven moet worden.

Het is kenmerkend voor de gebruiksvriendelijkheid van Watch_Dogs 2. Heb je een missie die start aan de andere kant van de map? Gebruik Fast Travel om de dichtstbijzijnde locatie te bezoeken en jezelf zo veel reistijd te besparen. Niet dat het een kwelling is om San Francisco op je gemak te verkennen per auto, motor of boot. In tegenstelling tot de wat grauwe stad van Chicago, biedt San Francisco namelijk een enorm divers aanbod aan locaties en gebieden. Van bosrijke heuvels en landbouwgebieden, tot stranden en braakliggende bouwterreinen; er is voor ieder wat wils te vinden.


Hack has been initiated
Qua multiplayer was het afgelopen weekend lastig om een inschatting te maken van alle modi. De twee multiplayer mogelijkheden zijn Bounty Hunter, waarbij je jacht maakt op specifieke doelwitten, en Hack Invasion, waarbij een andere speler een datapakket van je moet zien te stelen door je onopgemerkt te hacken. Tot slot zijn er nog coöperatieve multiplayer missies, waarbij je met een andere speler specifieke opdrachten moet uitvoeren. Dat kan uiteenlopen tot het vernietigen van voorraden, het stelen van een specifiek voertuig en deze onbeschadigd af te leveren of het hacken en stelen van gegevens.

In de praktijk bleken de servers moeite te hebben met de toestroom van gamers die dit weekend al vervroegd hun exemplaren van de game ontvingen. Hopelijk zijn de problemen later deze week opgelost als de game wereldwijd verkrijgbaar is voor het grote publiek. Voor nu werken de coöperatieve modi naar behoren en bieden ze leuk en toegankelijk vermaak, maar enorm diepgaand is het allemaal niet. Watch_Dogs 2 moet je spelen voor de singleplayer, de multiplayer mogelijkheden zijn wat de gameplay betreft meer een verlengde van de singleplayer dan echt op zichzelf staand.


Conclusie
Watch_Dogs 2 is wat het origineel had moeten zijn. Ubisoft heeft het smetje op hun blazoen weggepoetst door goed te luisteren naar de kritiek op het origineel. Watch_Dogs 2 biedt enorm veel content, ziet er geweldig uit, draait afgezien van een sporadische framedrop enorm soepel en heeft zo veel afwisseling qua gameplay dat je met gemak veertig uur zoet kunt zijn, zonder je ook maar een moment te vervelen. Hoewel ik voorafgaand aan de release een afwachtende houding had naar dit tweede deel in de serie, ben ik na vele tientallen uren heel erg benieuwd geworden welke kant Ubisoft met een toekomstig derde deel op zal gaan. Als het de kwaliteit van WD2 weet te waarborgen, en niet vaker dan eens in de twee jaren een nieuwe game uitbrengt, kunnen we mooie jaren tegemoet zien.

Deze review is geschreven door Gerard Olsder.

 

Oordeel Watch Dogs 2 (PS4)

  • Graphics 95
  • Gameplay 90
  • Originality 90
  • Sound 95
  • Replay 90
  • Eindcijfer 92

Aantal keer bekeken: 14726 

Laagste 2 prijzen voor Watch Dogs 2 (PS4)

17.98 32.98 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 6.7
€  14.99€ 2.99   € 17.98
Nedgame.nl 9.6
€  29.99€ 2.99   € 32.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Jaspelino
Jaspelino ( 127 ) 14-11-2016 21:42
Een 92, haha.


Hahahaha.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 14-11-2016 21:46
Ik vind de personages in de game zo lame en overdreven....
avatar van DeGeksteKaas
DeGeksteKaas ( 5507 ) 14-11-2016 21:50
Quote:
Een 92, haha.


Hahahaha.

Enige toelichting?
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8260   3) 14-11-2016 22:02
Jaspelino, onze mooiboy die niks hoeft te beargumenteren. Zijn mening is waar, zijn mening is leidend.

Kekke game verders, speelt lekker soepel. Maar ga toch wachten tot ik mijn echte tv terug heb voor ik verder ga.
avatar van Deplana
Deplana ( 204 ) 14-11-2016 22:05
I played it this weekend and I am not impressed. Exploring San Francisco and hacking are nice but the rest looks again like a hipster gta clone with cheesy humor. And ja, I have frame rate issues on xbox one S. I'm waiting to play co-op before dropping to conclusions but i see myself getting bored pretty fast with it.
avatar van Thetick
Thetick ( 133 ) 14-11-2016 22:21
Er mag wel wat kritischer gereageerd worden op het feit dat een game, die morgen wordt uitgebracht, niet volledig werkt. Het kan wel zo zijn dat het voornamelijk een single player game is, maar om het nu zomaar normaal te vinden dat er halve games worden uitgebracht en je volle prijs betaald en je achteraf moet hopen op een oplossing lijkt me totaal de verkeerde instelling.
avatar van Mr_Mojo27
Mr_Mojo27 ( 1506   2) 14-11-2016 23:10
Ik vind het in ieder geval een leuke game. Het rijden in voertuigen is nu gelukkig veel beter dan deel 1. Marcus als hoofdpersonage is veel interessanter dan die dude van deel 1. Verder ziet de game er zeer goed uit. Het hacken is uitgebreider. De hoofdmissies zijn leuk en gevarieerd zo ook de vele zijmissies. De muziek vind ik erg goed in de game. Deze game vind ik in alle opzichten beter dan deel 1 en beter dan de laatste sandbox game mafia 3. Een 9 is misschien te hoog maar een dikke 8 verdient deze game zeker wel.
avatar van Jaspelino
Jaspelino ( 127 ) 15-11-2016 07:45
Gekkigheid. De lege, kale stad, auto's die wederom voor geen meter sturen, die quasi-hippe characters met hun domme outfitjes die op dit moment kennelijk in de mode zijn daar bij Ubisoft Montréal, de complete afwezigheid van ook maar enige vorm van AI.. Het is echt een verschrikking.

En sorry jongens, maar een 95 voor deze graphics en een 90 (!) voor originaliteit? He-le-maal lijp die reviews hier.
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 15-11-2016 08:37
Quote:
I played it this weekend and I am not impressed. Exploring San Francisco and hacking are nice but the rest looks again like a hipster gta clone with cheesy humor. And ja, I have frame rate issues on xbox one S. I'm waiting to play co-op before dropping to conclusions but i see myself getting bored pretty fast with it.

Wist je al dat dit een Nederlandse website was?
Voor jouw stukje verwijs ik je graag naar EngrishGameOpinions.co.cn

Dropping to conclusions is wel een leuke, die hou ik erin.
avatar van LockdownZ
LockdownZ ( 573 ) 10-01-2017 14:58
Ik was zelf geen fan van deel 1 maar deel 2 maakt dat helemaal goed. De graphics zijn geweldig, auto's voelen wat klunzig aan maar ik verw8 ook geen gta, en t hacken is heel leuk. Enige dat ikzelf een minpunt vind is dat de geweren die je zelf kunt gebruiken ietwat overpowered al niet onnodig zijn. Ik bedoel je bent een hacker, wrm zou je in t rond beginnen te schieten?

Maar voor de rest een top game, 92 welverdiend!