Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Wolfenstein: Youngblood (XboxOne)
70 100 1

Review Wolfenstein: Youngblood (XboxOne)

Het is het jaar 1980. De nazi’s hebben Europa nog steeds stevig in hun greep. B.J Blazkowicz is vermist in actie en zijn twee tienerdochters Sophie en Jess zijn, mede dankzij hun onconventionele opvoeding, klaargestoomd om te kunnen overleven in deze dystopische wereld. Weet Bethesda met Youngblood een waardig vervolg op The New Colossus af te leveren of is het een kleine misstap op weg naar het volgende deel? Je leest het hier in de review.

Na de gebeurtenissen van The New Colussus zijn B.J. en zijn gezin naar het platteland verhuisd. Wanneer B.J. tijdens een routinemissie vermist raakt besluiten zijn dochters Jessica en Sophie om hem te proberen op te sporen. Hun zoektocht leidt hen naar Parijs, waar ze al snel aansluiting vinden bij het Franse verzet. Via het ondergrondse verzet moeten de zussen vervolgens missies uitvoeren om langzaam maar zeker Parijs te verkennen en sporen van hun vader te vinden.


Met z’n tweeën is beter dan alleen?
Wolfenstein: Youngblood is een beetje anders qua opzet dan de laatste paar Wolfenstein games. In Youngblood ligt de focus namelijk op coöperatieve gameplay. Waar de vorige Wolfenstein games uitsluitend singleplayer games waren moet je in Youngblood dus geregeld samenwerken met je zus, door tegenstanders stilletjes uit te schakelen, grote robots te verslaan en natuurlijk de verplichte schakelaars te gebruiken die je alleen als duo kunt omzetten. Daarnaast introduceert Youngblood ook een aantal RPG-elementen zoals het levellen van je personages en het wat directer toekennen van skill points voor vaardigheden waar jij belang bij hebt. Zo kun je skill points investeren in een beukaanval, kun je de aanvallen met slagwapens sterker maken en kun je op een gegeven moment zelfs een vaardigheid kopen die de collectibles op je minimap zichtbaar maken.

Als je solo speelt, dan kies je aan de start van het verhaal welke zus je wilt besturen, wat voor slagwapen je gebruikt (mes of bijl), het type helm dat je al dan niet op hebt tijdens de actie en eventueel nog een kleur van je pak. De zussen maken namelijk gebruik van een Da’at Yichud krachtpak. Mensen die The New Colossus gespeeld hebben weten dat ook B.J. hier geregeld gebruik van maakte. Na een aantal korte expositiefilmpjes die het verhaal opzetten, begint je eerste missie aan boord van een zeppelin en heb je als opdracht om een nazicommandant uit te schakelen. Via deze eerste missie leer je de basisvaardigheden kennen en zul je een aantal collectibles kunnen verzamelen. Maak je geen zorgen wanneer je niet alle objecten bij een eerste bezoek kunt vinden want de verhaalmissies kun je later in het spel via een van de verzetsstrijders eindeloos herspelen.


Deluxe Editie? Gebruik de Buddy Pass
Voor mensen die de Deluxe Edition hebben gekocht heeft Bethesda een zogenaamde Buddy Pass toegevoegd. Hiermee kun je een vriend of vriendin uitnodigen om het spel met je te spelen. Deze vriend kan dan een speciale versie van het spel downloaden en met jouw campagne meedoen. Voor deze review had ik een code voor mijn broer en hebben we samen het hele spel doorlopen. Juist op de momenten dat je met een andere gamer samenspeelt merk je wat de bedoeling van de ontwikkelaars was. De meeste levels zijn namelijk zo opgebouwd, dat ze meerdere routes bieden waar je met goed samenspel de nazi’s snel in de pan kunt hakken. De ene speler kan bovenlangs of via een tunnel de vijand van achteren aanvallen terwijl de andere speler de aandacht trekt. Dit samenspel tussen de twee zussen zorgt ervoor dat grote tegenstanders duidelijk in de war raken en niet altijd lijken te weten wie ze aan moeten vallen. Hier kun je natuurlijk mooi gebruik van maken.

Met het verslaan van vijanden verdien je experience en langzaam maar zeker wordt je personage zo sterker. Ook de wapens die je veel gebruikt worden sterker en stijgen bij bepaalde drempels in level. Elk nieuw level van een wapen vergroot de schade en daardoor ben je als speler vaak geneigd om bij de wapens te blijven die goed aanvoelen. Toch is het wel belangrijk dat je geregeld schakelt tussen je wapens, omdat bepaalde wapens simpelweg beter werken bij specifieke tegenstanders. Daarnaast is het zo dat tegenstanders steeds meer bepantsering gaan dragen en je deze vaak kapot moet schieten voor je vijanden uit kunt schakelen.


Goede gunplay, slechte A.I.
De wapens die je gaandeweg aan je assortiment toevoegt lopen uiteen van uzi’s, machinegeweren en shotguns tot wat meer experimentele wapens, zoals een wapen dat elektrische golven kan schieten, een granaatwerper en een lasergeweer. Deze wapens zijn ook weer aan te passen op specifieke onderdelen. Zo kun je andere magazijnen, vizieren, geluidsdempers en andere kleuren aanschaffen. Deze upgrades moet je aanschaffen met het geld dat je gaandeweg je avontuur overal aantreft. Elke upgrade is van een specifieke maker en het is, wanneer je drie upgrades van dezelfde maker op een wapen monteert, ook mogelijk om nog unieke bonussen vrij te spelen. Zo kan het zijn dat een combinatie van upgrades je tien procent meer schade bij headshots oplevert. Het levellen en upgraden van je wapens is waarschijnlijk ook waar je de meeste tijd mee bezig bent in Youngblood. De achievements en trophies zijn namelijk voor een groot gedeelte gericht op het verbeteren van specifieke wapens. En aangezien het lekker voldoening geeft om met deze wapens letterlijk honderden nazi’s om zeep te helpen is dat niet eens zo’n straf.

Wat welk vervelend is aan Youngblood, is dat de kunstmatige intelligentie van je zus hopeloos is. Het zou de game ten goede zijn gekomen als je wat meer zeggenschap had gehad over de manier van spelen van de computer. Het is tijdens mijn campagne namelijk vaak voorgekomen dat de A.I. bij mijn lichaam bleef staan en me simpelweg liet doodbloeden. Ook wanneer de computer bovenaan een trap staat en het heel makkelijk is om naar beneden te springen dan is het negen van de tien keer gewoon wachten tot je doodbloedt. Met een speler van vlees en bloed is dat vrijwel nooit het geval.


Naast de matige A.I. is het ook het vermelden waard dat de game een aantal trophies en glitches heeft op het gebied van het bijhouden van je voortgang. Aan het einde van het spel waren er geen missies en sidequests meer om op te pakken maar mijn voortgang was nog niet op honderd procent. Na een zoektocht online bleek dat meer gamers hier last van hadden en dit het dus lastig maakt om een aantal trophies/achievements te behalen. Daarnaast kan de moeilijkheidsgraad van het spel op onverwachte momenten soms omhoog schieten. Vooral het laatste gevecht van het spel was echt een sprong omhoog. Ook kunnen de checkpoints bij eindbazen ervoor zorgen dat je eerst rond moet rennen om genoeg kogels te verzamelen. De meeste gevechten is dat prima op te lossen, maar het laatste gevecht kan frustraties opleveren.

Conclusie
Wolfenstein: Youngblood is een game geworden die op belangrijke vlakken sterk in elkaar steekt. De wapens voelen lekker aan, er is genoeg content te vinden om je bijna dertig uur mee zoet te houden en het verveelt niet snel om een nazi op een gruwelijke manier om zeep te helpen. Helaas zijn er ook minpunten zoals de slechte A.I. van je zus, onverwachte sprongen in de moeilijkheidsgraad bij bepaalde eindbazen en het gegeven dat de gameplay toch behoorlijk eentonig kan gaan aanvoelen. Die minpunten zijn naar mijn mening vooral te wijten aan het niet grondig genoeg testen van de game voor hij verscheept werd. Youngblood is een degelijke game geworden, maar na The New Colossus was de verwachting misschien wel iets te hoog geworden dat dit ook wel een titel van uitstekende kwaliteit zou worden. Desondanks is Youngblood een toffe ervaring wanneer je het met een vriend speelt. Dan zie je namelijk wat het spel kwalitatief ook als solo-ervaring had kunnen en misschien zelfs moeten zijn.
 

 

Deze review is geschreven door Gerard Olsder.

 

Aantal keer bekeken: 3809 

Laagste 3 prijzen voor Wolfenstein: Youngblood (XboxOne)

34.50 36.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
YGZ.nl 9.4
€  34.50€ 0.00   € 34.50
Game-Outlet NL 9.0
€  36.94€ 0.00   € 36.94
Bol.com 8.2
€  36.99€ 0.00   € 36.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Door Gunghir (3263 reacties) op 11-08-2019 23:29
( PM )
Leuk als frisbee of voor onder de koffie mok.
Wel jammer dat er een gat in zit, dus als je morst is je tafel wel vies.

8 outa 8
avatar van Beunhaaz
Door Beunhaaz (3574 reacties) op 12-08-2019 00:04
( PM )
Ik had een speciale edition bestelt bij game.co.uk.
De voorgaande delen met heel veel plezier gespeeld maar dit was echt vreselijk! Eerste level voltooid daarna verwijdert en meteen op marktplaats gezet. Gelukkig kreeg ik er nog wat geld voor ondanks dat ik de steelbook voor mezelf hield.

Die overbodige RPG elementen en overal die muntjes. IK was zwaar teleurgesteld in deze game.
avatar van Gunghir
Door Gunghir (3263 reacties) op 12-08-2019 00:13
( PM )
Quote:
Ik had een speciale edition bestelt bij game.co.uk.
De voorgaande delen met heel veel plezier gespeeld maar dit was echt vreselijk! Eerste level voltooid daarna verwijdert en meteen op marktplaats gezet. Gelukkig kreeg ik er nog wat geld voor ondanks dat ik de steelbook voor mezelf hield.

Die overbodige RPG elementen en overal die muntjes. IK was zwaar teleurgesteld in deze game.


wel slim dat je steelboek editie koos. Die lijkt me een stuk beter voor een koffie mok.
Volgens mij passen er zelfs 2 op.
avatar van CommDante
Door CommDante (89 reacties) op 12-08-2019 02:12
( PM )
Imo: Enige goede aan die game is dat je een 'buddy pass' kan kopen, zodat al je vrienden een gratis 'demo' kunnen downloaden en je in coop kan laten zien hoe slecht deze game is zodat ze hun geld niet verspillen ...

Je bent beter af gewoon orginele Doom te kopen voor 1,50 op gog ofzo, van wat ik ervan gezien heb.... tenzij je grinden en kunstmatige 'muren' leuk vind in ... EEN SHOOTER!

30u, lol, meeste reviewers liepen in 6-8uur al tegen eindbaas aan. Enige reden dat je 30u bezig zou zijn is omdat je HELE level voor een baas opnieuw moet doen als je doodgaat bij een baas... Maja, AI is zo dom, dat je makkelijk 99%-100% kan negeren en gewoon naar de baas kan sprinten.

Vrijwel alle upgrades zijn hetzelfde, maar dan voor andere wapens, wat alles generiek doet aanvoelen schijnbaar. Als vijand paar levels hoger dan je is, insta killed hij je, maar je doet zelf (vrijwel) geen schade meer etc... stomme 'vierkantje/rechthoekje' schade systeem etc ...

Ook dat als je solo speelt je 'mede speler' continu dood gaat of niks doet is bijna van Daikatana niveau... zat filmpjes waar er 10x om 'res me'/help me wordt gedrukt, NAAST DIE 'zus', en die gewoon stilstaat, kogels opvangt en niet eens terug schiet...maar ook de vijandelijke AI is erg dom en simplistisch te exploiten.

Wapens/gunplay is waar meeste reviewers zich het meest aan irriteren met deze game, gezien je al snel zit met 'bullet-sponges' als je level of wat te laag bent, of door de 'juiste minutie' heen bent...

Ook staat er nergens vermeld dat je vaak 2-3x naar hetzelfde gebied moet terug keren voor iets stompzinnigs bij veel side-missies... (buideltje, schakelaar, briefje oid), had makkelijk allemaal tegelijk gekunt. Niet alleen de gameplay is saai (bulletspnoges, gebrek aan goede gunplay/varieteit) ,ook dat je CONTINU in dezelfde 5-6 leveltjes rondloopt!

Oh en graphics zijn ook gedowngrade/meer simpel ivm W2: NC, wellicht om de Switch versie er beter uit te laten zien naar verhouding? Imo niet zo'n probleem, ziet er nog steeds prima uit, maar wel iets dat opvalt. Vergelijksfilmpjes zat op yt.

Oh ja, en als je doodgaat, wordt je helemaal teruggezet aan begin van level (boven al vermeld), MAAR je bent wel al je minutie kwijt die je verspilt had...
Maar, geen zorgen, je kan ammo kopen ...in de 'Store' voor echt geld!

Zeker geen 7 waard imo, hooguit een 4. Je kan er lol mee hebben als er niks beters voor je is, maar het is geen voldoende. ;)
avatar van Gunghir
Door Gunghir (3263 reacties) op 12-08-2019 02:57
( PM )
die haat in die comments
kan er bijna me koffie van opwarmen
is die game toch ergens goed voor
avatar van CommDante
Door CommDante (89 reacties) op 12-08-2019 03:26
( PM )
@Gunghir
Zou het zelf pas kunnen haten als ik er uberhaupt geld en of tijd aan uitgegeven zou hebben. (Hmm, reviews kijken zouden daar onder kunnen vallen, maja is ook wel beetje vermaak bij meeste reviewers ;) ).

Anyhoo +1 voor jou voor 'koffie opwarmen', 'warms my heart'.
avatar van DaggieWaggie
Door DaggieWaggie (28687 reacties) op 12-08-2019 08:42
( PM )
Quote:
De voorgaande delen met heel veel plezier gespeeld maar dit was echt vreselijk!

Dat zeg je alleen maar omdat je een hekel hebt aan vrouwen. En dat twee vrouwen de hoofdrol spelen.
avatar van Kubuss
Door Kubuss (1708 reacties) op 12-08-2019 09:49
( PM )
Heb mij hier goed mee vermaakt in co-op. Ik ben het eigenlijk op alle vlakken wel eens met de review :)
avatar van Gunghir
Door Gunghir (3263 reacties) op 12-08-2019 10:45
( PM )
Quote:
[..]

Dat zeg je alleen maar omdat je een hekel hebt aan vrouwen. En dat twee vrouwen de hoofdrol spelen.

Heb je weer zo iemand die de nieuwe ghostbuster film ook slecht vind.
avatar van ArdiBacardi
Door ArdiBacardi (2004 reacties) op 12-08-2019 11:10
( PM )
Wat een farce, deze game! Had me er ZO op verheugd... Blij dat ik dan maar Kirby heb gehaald voor de Switch. Daarentegen is Wolfenstein Cyber Pilot VR wel vermakelijk.
avatar van Wedlock
Door Wedlock (628 reacties) op 12-08-2019 11:51
( PM )
"Wat welk vervelend is..."

Just trying to help :)
avatar van Wedlock
Door Wedlock (628 reacties) op 12-08-2019 11:54
( PM )
Als ik het zo lees, lijkt het meer op een extraatje net zoals de cooperative maps uit Portal 2.

Misschien had het meer tot z'n recht gekomen als het als extraatje aan de originele game was toegevoegd. dan had het de originele game versterkt, i.p.v. als stand-alone game te moeten worden beoordeeld
avatar van Wargirl007
Door Wargirl007 (651 reacties) op 12-08-2019 16:32
( PM )
Ik vond h'm een beetje eentonig, dus heb h'm ook snel, binnen 24 uur weer verkocht.
avatar van Vanderplaat
Door Vanderplaat (38 reacties) op 12-08-2019 16:57
( PM )
Die geglitchte trophies zijn inmiddels wel gefixed.
avatar van Albatros
Door Albatros (122 reacties) op 12-08-2019 18:58
( PM )
Ik had er vroeger al zo'n grafhekel aan in GTA4 dat je als je een missie verknalde dat je dan HELEMAAL opnieuw moest beginnen inclusief het naar de missie toe rijden en dezelfde irritante conversatie moest aanhoren. Deze game ga ik NOOIT spelen.
avatar van Jmdeking
Door Jmdeking (37 reacties) op 13-08-2019 10:18
( PM )
De game viel zwaar tegen. Wat een repetetieve eentonige game die totaal geen inhoud heeft.
Het geeft gewoon geen plezier om deze game te spelen dus na 2 uur heb ik hem weggelegd en nooit meer aangeraakt. Zonde.
avatar van Beakz
Door Beakz (354 reacties) op 13-08-2019 11:44
( PM )
Gratis gekregen bij mijn videokaart. Hoogste tijd om op marktplaats te gooien zie ik.
avatar van VTec555
Door VTec555 (93 reacties) op 13-08-2019 16:34
( PM )
Spel valt mij ook tegen. Heb nu ook besloten om voortaan eerst de reviews af te wachten en daarna pas wel of niet een spel te kopen
avatar van RMNiels
Door RMNiels (7 reacties) op 13-08-2019 17:23
( PM )
Ik heb deze game hooguit een 5 gegeven op de website waar ik schrijf. Na 8 uur gamen ben je bij de eindbaas en ik zie niet in waarom je langer zou willen spelen. Wat een faal-game is dit.
avatar van Nilis007
Door Nilis007 (447 reacties) op 15-08-2019 23:00
( PM )
Quote:
Imo: Enige goede aan die game is dat je een 'buddy pass' kan kopen, zodat al je vrienden een gratis 'demo' kunnen downloaden en je in coop kan laten zien hoe slecht deze game is zodat ze hun geld niet verspillen ...

Je bent beter af gewoon orginele Doom te kopen voor 1,50 op gog ofzo, van wat ik ervan gezien heb.... tenzij je grinden en kunstmatige 'muren' leuk vind in ... EEN SHOOTER!

30u, lol, meeste reviewers liepen in 6-8uur al tegen eindbaas aan. Enige reden dat je 30u bezig zou zijn is omdat je HELE level voor een baas opnieuw moet doen als je doodgaat bij een baas... Maja, AI is zo dom, dat je makkelijk 99%-100% kan negeren en gewoon naar de baas kan sprinten.

Vrijwel alle upgrades zijn hetzelfde, maar dan voor andere wapens, wat alles generiek doet aanvoelen schijnbaar. Als vijand paar levels hoger dan je is, insta killed hij je, maar je doet zelf (vrijwel) geen schade meer etc... stomme 'vierkantje/rechthoekje' schade systeem etc ...

Ook dat als je solo speelt je 'mede speler' continu dood gaat of niks doet is bijna van Daikatana niveau... zat filmpjes waar er 10x om 'res me'/help me wordt gedrukt, NAAST DIE 'zus', en die gewoon stilstaat, kogels opvangt en niet eens terug schiet...maar ook de vijandelijke AI is erg dom en simplistisch te exploiten.

Wapens/gunplay is waar meeste reviewers zich het meest aan irriteren met deze game, gezien je al snel zit met 'bullet-sponges' als je level of wat te laag bent, of door de 'juiste minutie' heen bent...

Ook staat er nergens vermeld dat je vaak 2-3x naar hetzelfde gebied moet terug keren voor iets stompzinnigs bij veel side-missies... (buideltje, schakelaar, briefje oid), had makkelijk allemaal tegelijk gekunt. Niet alleen de gameplay is saai (bulletspnoges, gebrek aan goede gunplay/varieteit) ,ook dat je CONTINU in dezelfde 5-6 leveltjes rondloopt!

Oh en graphics zijn ook gedowngrade/meer simpel ivm W2: NC, wellicht om de Switch versie er beter uit te laten zien naar verhouding? Imo niet zo'n probleem, ziet er nog steeds prima uit, maar wel iets dat opvalt. Vergelijksfilmpjes zat op yt.

Oh ja, en als je doodgaat, wordt je helemaal teruggezet aan begin van level (boven al vermeld), MAAR je bent wel al je minutie kwijt die je verspilt had...
Maar, geen zorgen, je kan ammo kopen ...in de 'Store' voor echt geld!

Zeker geen 7 waard imo, hooguit een 4. Je kan er lol mee hebben als er niks beters voor je is, maar het is geen voldoende. ;)


Mooie samenvatting. Het is geen slecht spel. Maar ik vond 't vooral niet zo leuk door alle dingen hierboven genoemd