Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

De Snelheid van het uitspelen

Onderzoek heeft uitgewezen dat veel gamers hun games niet uitspelen. Ik ben hier geen uitzondering op; tientallen games staan in de kast waarvan ik het einde nog moet meemaken, waaronder toppers als FEAR, Oblivion, Zelda: Twilight Princess en Hitman: Blood Money. Ik moet zelfs bekennen dat ik Bioshock nog niet n keer uitgespeeld heb...

Wat valt mij nu echter op met Halo 3?
Iedereen speelt massaal die game binnen twee dagen uit!
Terwijl ik net in de derde missie zit, zie ik via Live dat bijna al mijn vrienden hem alweer uitgespeeld hebben en nu of voor een tweede keer aan het spelen zijn, of massaal online zijn gegaan.

Ik verbaas me hierover.
Zelf loop ik rustig door de levels heen. Ik bekijk de kleine details, geniet van de prachtige muziek, ik zoek naar easter eggs, skulls en secrets, en speel Halo zoals dat voor mij hoort. Rustig op bed met een controller in mijn handen, geen wedloop wie de game als eerste uit heeft. Ook heb ik niet de gigantische drang om het einde te moeten weten. Ik kan ook rustig wachten tot er een vriend langskomt om zo nu en dan een leveltje cop te doen, voor de afwisseling, en om hem mee te trekken in het Halo gevoel. Het gaat niet om het eind, maar om de beleving, het Halo gevoel, en dat mis je toch een beetje als je er in vijf uurtjes doorheen rusht.
Mensen betalen 60 euro om daarna snel door de game heen te spelen, en daarna op internet te gaan en te gaan klagen over de speelduur.
Je moet van de games genieten, er fijn voor gaan zitten, drankje erbij, misschien een zak chips(we blijven gamers!)en dan rustig beginnen.
Dan geniet je er meer van, dan is het gevoel beter, het gevoel dat je krijgt als je een nieuwe game hebt gekocht?

Dan komen we bij de kwestie wat dan een normale speelduur is.
Ik vind de acht uur, die Halo 3 volgens de gemiddelde review duurt, eigenlijk een prima lengte.
Tenminste, als het acht prachtige, meeslepende uren zijn die je jaren later nog bijstaan, en daarop kunnen we Bungie wel vertrouwen. Een game hoeft niet lang te zijn, een game moet goed zijn, want als een game echt goed is wil je hem gewoon nog een keer doorspelen. Dat heb ik met Gears of War gedaan, dat ga ik binnenkort met The Darkness doen en dat heb ik net ook met Halo gedaan.
Acht tot tien uur is voor een shooter genoeg, een shooter is een meeslepende, actievolle belevenis die als je hem lang uit gaat rekken alleen maar saai word. Veel RPG spelers gaan klagen over de lengte van een shooter, maar een RPG is in 90% van de gevallen gewoon veel slomer, met veel menuutjes, random encounters en langzame(re) gevechten.
Als zon game maar tien uurtjes duurt ben je slechts de helft van de tijd aan het spelen!

Laat die mensen maar lekker door Halo 3 rushen, ik heb er dan wel een week langer over gedaan, maar ik durf bijna te wedden dat ik een betere ervaring heb gehad. Ik wacht toch zeker geen drie jaar op vijf uurtjes gamen?

Geplaatst door Fant op 11-11-2007
Aantal keer bekeken: 16800

Laatste reacties

avatar van Oeloeimanu
Oeloeimanu ( 58 ) 04-11-2007 16:56
Had je deze als eens eerder ergens gepost? Komt me best wel bekend voor.

Ik ben denk ik meer degene die langzaam speelt en overal van probeert te genieten. Levels (of de gehele game) nog eens speelt om te kijken of ik wat gemist heb. Ik wil waar voor mijn geld =)

Over je column: Prima!
avatar van Talicus
Talicus ( 7388 ) 04-11-2007 17:18
Goed stuk, ik heb dat ook!
Aan de ene kant doe ik gigantisch lang over spellen (ik zie mezelf nog wel een omweg van 5 minuten maken, gewoon om een schatkist open te maken waar iets heel onbelangrijks inzit, gewoon om alles maar gezien te hebben), maar aan de andere kant hoeven spellen voor mij helemaal niet lang te zijn.

Sterker nog, ik ken meer games die ik zelf te lang vind duren, dan spellen die ik te kort vond duren. Ik heb vanochtend de hoofdverhaallijn van Puzzle Quest uitgespeeld, en hoewel het me zeker beviel zit ik er toch een beetje mee dat ik nog niet alle sidequests heb gedaan, en dat ik dus de game niet -echt- heb uitgespeeld, maar aan de andere kant is het hoogtepunt van het spel nu wel af, en ergens duurt het me ook te lang.
avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 04-11-2007 17:53
Met Halo 3 was het zelfs zo erg, dat ik er tegenop zag om hem uit te spelen. niet omdat het moeite zou kosten, maar ik wilde het einde nog niet weten. verder heb ik met Saints Row nog een hele tijd de stad doorzocht voordat ik hem uitspeelde, gewoon omdat anders de andere gangs weg zouden gaan en ik de shootouts niet wilde missen. Ik ben ook bang dat heel veel mensen Assassins Creed gaan rushen. want, het jezelf onzichtbaar maken is leuk, maar naar wat ik heb gezien, niet noodzakelijk. er zijn natuurlijk altijd mensen die zo mooi mogelijk het spel proberen uit te spelen, maar niet iedereen is zo. en dan zul je inderdaad mensen horen klagen over dat de game te kort was, terwijl er nog zat andere dingen te doen waren.

ondanks dat je column vrij kort is, slaat hij precies de spijker op zijn kop. goed gedaan fantje!
avatar van Maltorius
Maltorius ( 2350 ) 04-11-2007 18:00
Ik vind dat de speeltijd er wel mee te maken heeft.... ZElda is ook toch heel lang en is vet, er moet minstens 15+ gameplay uren inzitten.. Maar toch verder leuk gedaan
avatar van ConAir
ConAir ( 4474   2) 04-11-2007 18:00
Ik heb helaas de tijd niet om al mijn games uit te spelen inderdaad, maar als ik dan aan een nieuwe game begin, dan wil ik daar zeker de tijd voor nemen.

Bij een RPG overschrijd ik ook standaard de speelduur. Puur en alleen omdat ik altidj van alles ga onderzoeken. Toevallig vorige week nog een hoek met een piratenschip ontdekt in World of Warcraft, wat ik nooit gevonden zou hebben, als ik niet op onderzoek uitgegaan was.

Ik ben dan ook meer van het type van goh, waar zou deze weg eigenlijk naartoe leiden?

God of War II was ook redelijk snel uit te spelen, maar ook hier kun je er voor mij gerust een paar uurtjes aanplakken, omdat ik tig keer op onderzoek gegaan ben of even de puzzel niet kon oplossen en dus eerst verschillende dingen heb geprobeerd.
avatar van Fant
Fant ( 12220   1) 04-11-2007 18:52
Oeloeimanu(gelukt!), deze column staat in iets minder uitgebreide vorm ook op mijn weblog, maar ik heb hem voor BG even aangepast

Verder iedereen bedankt voor de complimentjes, dat geeft me inspiratie om volgende keer een (hopelijk) beter en langer stuk te schrijven.

Ik heb gisteren nog weer 3 games gekocht, terwijl ik een paar dagen daarvoor nog The Orange Box had gehaald, en die speel je niet zo snel uit, het probleem is dat ik geen koopjes kan laten liggen ^^
avatar van Shadowman1969
Shadowman1969 ( 324 ) 04-11-2007 19:14
Helemaal proberen uit te spellen en alles ontdekken en onderzoeken dat is ook wel aan mij besteed,en zeker nu met de Xbox 360 achievements.
Dat zorgt er bij ook wel voor dat ik veel langer bezig ben met sommige games.

Ik heb altijd al een tick gehad van alle spellen proberen te kopen die ik mooi vond,en dat is ook wel aardig gelukt tot nu toe,maar daardoor had ik wel soms zoiets van,even snel proberen uit spelen dan kan ik weer aan een nieuwe game beginnen die ik nog heb liggen want er ligt nog zoveel moois op de plank!

De laaste tijden ben ik wel veel meer aan het genieten van een spel(ook door multiplayer) en heb me ook voorgenomen om 1,hooguit 2 spellen tegelijk te spellen en dan als het kan ook 1 shooter of iets dergeljks en voor de afwisseling een racer of net iets anders.
Zodra ik er dan 1 helemaal van uitgespeeld heb pak pas weer een andere erbij.
Maar wat en hoe je ook speelt het blijft genieten!
avatar van Cruelloon
Cruelloon ( 291 ) 04-11-2007 20:05
Ondanks dat ik geen halo fan ben en dus halo 3 ook nog niet gespeeld heb 9wat ik ook niet van plan ben) her ken ik me wel in het stuk ik kan me ook heerlijk inleven op games en ze mogen van mij wel langer als 2 weken duren duurt dat het niet verkoop ik de game maeestal omdat ik die games dus niet voor een 2e keer speel. maar zeer goed stuk
avatar van Chaoot
Chaoot ( 902 ) 04-11-2007 21:37
Ik speel heel veel spellen ook niet uit, teveel spellen weten me helaas niet te boeien tot het bittere eind.

Halo 3 vond ik persoonlijk zwaar kut en heb ik alleen in coop snel uitgespeeld en daarna snel verkocht.

Maar Oblivion bijv. heb ik wel helemaal uitgespeeld, ook alle sidequests, heb hier (net zoals in Morrowind) vele tientallen uren (zelfs honderden) van genoten. _O_
De duur van een spel maakt hierbij niet uit, toevallig zijn deze RPGs erg lang, maar ook korte spellen kunnen top zijn (GOW, Chronicles of Riddick, etc.).

Ben het wel met je stuk eens, dat genieten van de kleine dingen een spel vaak top maken en snel door de levels rennen een spel vaak geen recht doet (zoals met GOW op casual).

Erg leuk trouwens die stukjes elke week op budgetgaming! Ook leuke onderwerpen telkens, top!
avatar van Talicus
Talicus ( 7388 ) 05-11-2007 10:06
Ik vind zelf de moeilijkheidsgraad van een spel eigenlijk weinig uitmaken.
Ik heb zelf de eerste keer GOW op casual gespeeld, en dat beviel me best goed. Veel stukjes waren een beetje makkelijk, maar ik vind dat nog steeds leuker dan doodgaan waardoor je iets opnieuw moet spelen, dat heeft niets meer te maken met ergens snel doorheen rennen, maar gewoon meerdere keren hetzelfde moeten doen en daar vind ik weinig aan.
avatar van Haaibaai
Haaibaai ( 255 ) 05-11-2007 11:29
Geef mij maar een game die niet al te lang is. Gears of War vond ik prima. Zag er ERG mooi uit, goeie coop (Ook heel belangrijk) en als je wilt kun je het gerust nog een keer op een hogere moeilijkheidsgraad proberen (Rechts en links kiezen voegt niet zo heel veel toe wat mij betreft). Zelda vond ik veel te lang, bij de Watertemple was ik het wel zo'n beetje zat (Helaas, want ik wil graag het einde zien).
avatar van Divinenanny
Divinenanny ( 661 ) 05-11-2007 11:45
Bij mij hoeft een game niet te lang te zijn, ik ben blij als ik in een review lees dat een game kort en makkelijk is. Omdat ik echt geen goede gamer ben (ik ben met Spyro op de PS2 gestopt omdat ik niet tien targets rennend kon halen binnen de gestelde tijd) ben ik blij als een game makkelijk is, dat betekend voor mijn haalbaar.

En kort is relatief. Inderdaad, kort maar intens en mooi is veel beter dan lang en uitermate saai. Een spel als Another Code: Two Memories voor de DS is kort, niet zo moeilijk, maar zo goed dat ik hem, nadat ik hem had uitgespeeld, meteen weer gespeeld heb. En ik weet dat ik hier niet de enige in ben.

Ik ben het dus helemaal met je eens. Een spel hoeft niet lang te zijn, als er maar wat te zien en beleven is!
avatar van Fant
Fant ( 12220   1) 05-11-2007 16:14
@Talicus
Ik speel de eerste keer vaak op normal of easy, gewoon om lekker te genieten van de game, daarna als ik daar zin in heb nog op hogere moeilijkheidsgraden, zo ben ik GoW nu voor de 3de keer aan het spelen, 1ste op casual, toen hardcore en nu insane.

@HaaiBaai
hehe, ik vergat altijd welke kant ik de vorige keer had gekozen en deed dus vaak dezelfde
avatar van TNT LotLP
TNT LotLP ( 163 ) 05-11-2007 17:11
Gast, je weet wat voor gamer ik ben ^^
En het is toch niet persé slecht om in de 50 uur die ik NWN speel 35 zit te fucken met mijn equipment? Het is toch vooral of je het leuk vind? Ikzelf rush nooit, en speel games graag langzaam uit, of gewoon nog een paar keer (RPG's FTW! XD)

Ik vind een hoge replay value eigenlijk het belangrijkst. Dingen zoals coöp maken games nou eenmaal veel leuker. Vooral splitscreen, zodat je niet met een willekeurige amerikaan crackdown hoeft te spelen. (zeikt crackdown opnieuw af ^^)
avatar van Fant
Fant ( 12220   1) 05-11-2007 18:18
hehe, de speciale tekens werken niet zo goed
En ik zeg niet dat het slecht is dat je 35 uur zit te kloten, ik zeg dat het dan logisch is dat de game langer duurt.
avatar van Tim_Spr
Tim_Spr ( 12 ) 05-11-2007 20:09
Precies, leuke colum! Ik moet zeggen dat games als halo mij ook boeien vanwege de coop. Ik heb Legendary leuk met wat vriendin rustig uitgespeeld en genoten van de storyline!
avatar van Xhome
Xhome ( 1787 ) 06-11-2007 20:04
ALs je veel geld voor een game betaald dan moet je het ook rustig aan doen en ervan genieten vindt ik. Ik heb zelf een enorme berg games maar gelukkig is bijna alles gratis dus dan doet het me niet zoveel maar als ik voor alle games het volle pond had moeten betalen dan denk ik dat de collectie gehalveerd zou zijn

PS : check dit filmpje, een gast die zowel Half Life als Half Life 2 uitspeelt in 1 minuut !!

link

avatar van Chaoot
Chaoot ( 902 ) 07-11-2007 01:33
Hahaha wat een prachtig filmpje.
avatar van Gryphonrider
Gryphonrider ( 2637   2) 07-11-2007 17:05
Complimenten, Fant! Prima column. Zelf heb ik overigens ook diverse spellen nooit uitgespeeld..
avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 14-11-2007 16:46
Spellen die me echt boeien speel ik 100% uit. Spellen zoals God of War, Castlevania of Pokemon. Spellen die altijd leuk blijven of waar zoveel in te ontdekken valt .
avatar van RDB
RDB ( 662 ) 01-12-2007 19:46
Uitspelen = op het moeilijkste niveau spelen en alles halen, wat ik nooit op mn gamecube deed. Met de achievements en gamerpoints ben ik dit wel gaan doen.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 07-08-2011 08:25
Nice one!