Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

FIFA 12 vs PES 2012 (Gamescom 2011)Net als vorig jaar zaten Yorn en ik op weg naar de GamesCom al te discussiëren hoe FIFA dit jaar weer zal gaan aanvoelen. Toen ik zei dat we ook mijn oude liefde Pes natuurlijk even moesten checken kon ik niet op hetzelfde enthousiasme rekenen. Toch is het gebeurd! Yorn is enthousiast geworden van PES 2012 en dat kan maar één ding betekenen: FIFA 12 en PES 2012 gaan de strijd weer aan voor de titel ‘koning der voetbalgames’!

FIFA 12
Het eerste dat opvalt bij het spelen van FIFA 12 is dat alles weer behoorlijk soepeler aanvoelt. Spelers bewegen beter, de animaties zien er beter uit en er wordt gebruik gemaakt van de Impact Engine die de duels nog realistischer laat verlopen. Bovendien is het verdedigen dusdanig verandert dat fysiek sterke teams niet meer automatisch in het voordeel zullen zijn. Deze keer kun je met mooie dribbelacties de sterke verdedigers de loef afsteken en Messiaanse (klinkt bijna Christelijk) doelpunten maken. Ook lopen je medespelers weer net wat beter vrij, zodat briljante steekpassjes soms tot geweldige doelpunten kunnen leiden. FIFA 12 lijkt weer precies die aanpassingen gekregen te hebben, die de serie weer naar een hoger platform brengen. En toen ik tijdens het spelen van de demowedstrijd bij een bezoek aan EA ook nog eens een scheidsrechtersbal kreeg voelde ik het realisme meer dan ooit, ook al zal het misschien voor velen als een suffe feature klinken.Qua mogelijkheden in de menu’s willen de makers van FIFA dat je meer het gevoel krijgt competitief bezig te zijn op je eigen niveau. Daarom introduceren de maker de FIFA 12 Football Club. Je hoeft hier niet meer de vier miljoenste beste speler van het FIFA universum te zijn, want je kunt hier je eigen vrienden en bekenden in een Facebook-achtige omgeving beheren om onderling uit te vechten wie de beste FIFA speler is. Verder zullen hier regelmatig uitdagingen geplaatst worden, waarmee je extra ervaringspunten kunt verdienen.
Ook mooi is de onmiddellijke toevoeging van Ultimate Team, waardoor de fans van deze gamemode hier meteen mee aan de slag kunnen. Nieuw in FIFA is de mogelijkheid om aan te geven van welke ploeg jij supporter bent. Wanneer jij bijvoorbeeld Arsenal opgeeft (sc Cambuur zit er vast niet in…) en je wint veel wedstrijdje, krijgt deze club punten toebedeeld. Alle andere Arsenal supporters doen hetzelfde waardoor er een soort competitieranglijst ontstaat waaruit ploegen kunnen promoveren en degraderen.
Na het spelen van heel wat potjes FIFA 12 en de toevoeging van bovenstaande vernieuwingen is EA’s voetbalgame uitgebreider dan ooit maken.

Pro Evolution Soccer 2012
Vorig jaar mocht ik Pro Evolution Soccer 2011 reviewen en ik concludeerde toen al dat de weg omhoog ingezet was. Maar de aanwezigheid van rare bugs en niet goed lopende animaties zorgden ervoor dat ik uiteindelijk toch weer meer FIFA ging spelen. Toch had ik er een goed gevoel aan overgehouden en met PES 2012 lijkt mijn voorgevoel te kloppen.
PES 2012 doet namelijk in veel opzichten dat goed, wat in het vorige deel frustraties opleverde. De spelers lopen beter vrij, de bal is minder stroperig, de AI van de tegenstander is opgeschroefd en het passen gaat vloeiender. Dit zorgt ervoor dat je weer ouderwets kan dribbelen, snel kan passen en natuurlijk veel scoren! Want waar FIFA staat voor het bouwen aan een realistische voetbalaanval staat PES vooral voor pure fun. Flitsende acties, passes en schoten zijn kenmerkend voor de serie en voor de Pro Evolution fans is het juist dat wat de serie bijzonder maakt. Misschien wel de meest opvallende feature is de invoering van het ‘off the ball control’ systeem dat EA ooit al eens probeerde. Hierbij kun je met de rechter analoge stick spelers laten bewegen, om zo vrij te komen of gaten voor medespelers te trekken. Dit zal even wennen worden, maar als echte voetbalfan kun je alleen maar enthousiast worden van de potentiële mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een corner of vrije trap veel realistischer aanpakken om zo je tegenstander met mooie loopacties dol te draaien.Konami heeft net als EA gekozen om spelers meer samen te krijgen in een sociale omgeving, maar in dit geval is er zelfs een heuse Facebook applicatie ontwikkeld. Deze app kan gelinkt worden aan je game om zo statistieken bij te houden, wedstrijden op te zetten en speciale uitdagingen aan te kunnen gaan. Hierbij kunnen bonussen worden verdiend, die extra zaken in de game opleveren. Ook dit klinkt op papier interessant, maar wie van de beide voetbalgames dit gedeelte het best gaat uitwerken is nog even afwachten.
Verder is natuurlijk de sfeervolle Champions League aanwezig in PES 2012, wat mij betreft toch een plusje is ten opzichte van FIFA. Voor de één misschien leuk voor de ander (lees Frido) een triest feit: het nieuwe gezicht van PES 2012 is Christiano Ronaldo. Ik weet dat het een geweldige speler kan zijn, maar ik heb gewoon iets tegen die gast. Toch moeten we dit natuurlijk even melden.

Oordeel Frido:
We hebben uiteindelijk minder tijd gevonden om de nieuwe PES te spelen dan FIFA, maar het gevoel dat beide games alleen maar beter zijn geworden stemt mij tevreden. Nu kan ik ouderwets wisselen tussen twee goede voetbalgames, die beiden hun eigen stijl hebben. FIFA loopt natuurlijk al jaren prima en zal met dit deel weer beter worden. Maar ouderwetse PES wedstrijdjes spelen maakt me minstens zo enthousiast. FIFA 12 zal eind september uitkomen en PES 2012 twee weekjes later. De strijd der Titanen kan weer losbarsten!

Oordeel Yorn:
Ik ben in positieve zin verbaasd over de kwaliteit van PES 2012. Beide footies lijken daardoor weer dichter bij elkaar te komen liggen. Maar waar FIFA 12 zich op realisme lijkt te richten, voelt PES 2012 wat meer arcade aan. PES 2012 speelt loeisnel. Je kunt iemand compleet zoekspelen door venijnige steekpassjes en snelle kapbewegingen. In het echte voetbal gaat het er dan wel iets trager aan toe, maar de soepele en lekkere manier waarop deze bewegingen op het scherm getoverd worden, maken het spelen van PES 2012 gewoon dikke fun. FIFA 12 heeft voor mij nog net een streepje voor omdat ik realisme prefereer, maar de kans is groot dat ik dit jaar niet één, maar twee footies in mijn kast zal hebben staan.

Geplaatst door Yorn & Frido op 30-08-2011
Aantal keer bekeken: 9627

Laatste reacties

avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 30-08-2011 13:46
Denk dat Fifa er na een aatal jaar wel weer eens in komt. Ziet er goed uit allemaal.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 160 ) 30-08-2011 13:57
Rol: BG Redacteur
Het zag en speelde zeer goed! Maar schrijf PES niet te snel af! ;) Hoe meer goede footies, hoe beter!
avatar van Yørn
Yørn ( 4084   5) 30-08-2011 15:29
Rol: Administrator
Ik kijk erg uit naar beide games dit keer. Rond 20 september pas de demo van Fifa 12, jammer dat die zo laat komt. Maar goed, dan nog maar even geduld hebben dan :-)
avatar van MitchDylan
MitchDylan ( 297 ) 30-08-2011 16:58
weet iemand waar je de gezichten van spelers kan vergelijken. Ik vind dit zelf erg belangrijk in een voetbalspel. Ik speel zelf vaak met psv en feyenoord dus zou graag de teams willen vergelijken. Weet iemand waar dit kan??
avatar van SR8
SR8 ( 3627   2) 30-08-2011 17:43
Quote:
Ik kijk erg uit naar beide games dit keer. Rond 20 september pas de demo van Fifa 12, jammer dat die zo laat komt. Maar goed, dan nog maar even geduld hebben dan :-)


Niet helemaal goed op de hoogte. ;-)

Quote:
EASPORTSFIFA EA SPORTS FIFA
Correction on the demo dates: PS3 users in Europe will get it 14th September; everywhere else on PC, 360 and PS3 is 13th.
avatar van Maniac2003
Maniac2003 ( 19 ) 30-08-2011 17:58
In het algemeen lijken de gezichten beter in PES, ze zijn in ieder geval beter/uitgebreider te wijzigen.

Verder vond ik beide demo's (Xbox 360) op de Gamescom goed spelen. Ben zeer benieuwd welk spel uiteindelijk de 'beste' is voor mij.
avatar van Yørn
Yørn ( 4084   5) 30-08-2011 18:14
Rol: Administrator
Quote:
[..]


Niet helemaal goed op de hoogte. ;-)

[..]


Woei! Dat is beter werk dan, nice:-)
avatar van DeeKIDestiny
DeeKIDestiny ( 589 ) 30-08-2011 19:33
Met dit soort games ben ik altijd erg benieuwd welke uiteindelijk het best beoordeeld en verkocht wordt, net als met Battlefield 3 en MW3.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 160 ) 31-08-2011 11:49
Rol: BG Redacteur
klopt, dat is toch altijd de strijd tussen beiden ;) Er komt ook nog wel een MW3 vs Battlefield 3 special!
avatar van Elconquistador
Elconquistador ( 2422 ) 04-09-2011 15:53
Voor mij wordt het weer PES dit jaar denk ik. Fifa 11 was OK, maar vond hem minder vernieuwend en minder lekker spelen dan Fifa 10. Bovendien ziet PES er echt superlekker uit dit jaar. En na 2 jaar Fifa wil ik wel weer wat anders. Kan niet wachten tot de demo's op XBL staan, dan ga ik ze eens uitgebreid uitproberen.