Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Playstation Vita Buyer´s Guide

Hij is er dan eindelijk, de Playstation Vita! Nadat we zo’n 250 euro of 300 euro hebben neergelegd voor respectievelijk de Wifi of 3G versie, kunnen we los! Of toch niet helemaal? In deze guide zullen accessoires worden besproken die noodzakelijk, handig of gewoon leuk zijn om bij je Vita aan te schaffen. Via de links naar onze prijspagina’s kom je erachter waar jij het goedkoopst je Playstation Vita compleet kunt maken en zo optimaal kunt genieten.Memory card
De Vita beschikt zelf helaas niet over intern geheugen waarop kan worden opgeslagen, dus een memory card is nodig om goed gebruik te kunnen maken van de nieuwe handheld. De games voor de Vita worden wel op geheugenkaartjes verkocht, maar alleen een klein deel van de games zal gebruik maken van de mogelijkheid om spelvoortgang of extra content op een deel van de kaart op te kunnen slaan. Sommige games zullen niet eens speelbaar zijn zonder een extra geheugenkaart (bron tweakers). Als je goed gebruik wil maken van de Vita, kan je er dan ook niet omheen: je zult een speciale Vita memory card moeten aanschaffen. Voordeel is wel: je kunt het kaartje meteen gebruiken om games van het Playstation Network te halen, muziek en films op te zetten en zo gebruik te maken van alle mogelijkheden die de nieuwe handheld biedt.

Voor de Vita kunnen (op dit moment) alleen officiële geheugenkaartjes gebruikt worden. Deze zijn verkrijgbaar in grootte van 4 GB, 8 GB, 16 GB en 32 GB, waarbij die laatste niet in Europa wordt verkocht en je dus zult moeten importeren via bijvoorbeeld Ebay (let daarbij op de kans op douanekosten en het gevaar voor namaak). Wanneer je een volledige game op het Playstation Network koopt, gebruikt dat over het algemeen minstens 1 gb en bijvoorbeeld Uncharted: Golden Abyss heeft al een bestandsgrootte van zo’n 3.2 gb. Sony zelf zegt dat je op de 16 gigabyte versie vier tot acht spellen kwijt kunt en we raden je dan ook aan om zo groot mogelijk te gaan wanneer je verwacht digitaal spellen aan te schaffen. Een memory card is een eenmalige investering en zal je waarschijnlijk veel ergernis op de lange termijn besparen.Bescherming
Nu je Vita helemaal klaar is voor gebruik zul je er natuurlijk direct urenlang op willen spelen. Misschien is het toch slim om toch eerst nog een keer je portemonnee te trekken, zodat je Vita goed beschermd wordt wanneer je jezelf in de digitale avonturen stort. De ‘echte wereld’ is immers niet altijd even vriendelijk voor je nieuwe handheld. Zoals we het ondertussen wel kennen van de PSP, maar ook vooral van de smartphones: er is een enorme verscheidenheid aan attributen te koop die ervoor moeten zorgen dat je Vita niet beschadigd wanneer je hem met je meeneemt.

Screenprotector
Het meest kwetsbare aan de PSP was het scherm, waar al krasjes op tevoorschijn leken te komen wanneer je er naar keek. Hoewel de Vita over steviger glas zou moeten beschikken, heeft deze geen Gorilla Glass en lijkt een screenprotector geen overbodige luxe. Zo bescherm je de nieuwe handheld ook direct tegen de vette vingers van iedereen die hem een keer wil proberen. Lastig is wel dat het scherm een touchscreen is, waardoor het slim is om op je schermbeschermer niet teveel besparen: je wilt immers wel een goede bediening behouden over je handheld. Speedlink biedt een screenprotector vanaf vier euro en ook bij andere merken kun je een beschermer kopen voor onder de tien euro. Wanneer je om wat voor reden dan ook behoefte hebt aan wat extra privacy, biedt Madcatz de ‘privacy screen protector’ aan . Wij zullen in ieder geval geen verdere vragen stellen!

Vita-bescherming
Ook om de Vita zelf als nieuw te bewaren en handig mee te kunnen nemen zijn diverse oplossingen te koop. Hierbij heb je twee keuzes: 1. Dunne hoesjes, die als extra laag op je Vita komen en hem zo beschermen tegen krasjes en andere beschadigingen, zoals deze en deze. Met dit soort hoesjes kun je soms ook meteen het uiterlijk van de Vita aan jouw wensen aanpassen en kun je de Vita bijvoorbeeld een blauwe of zilveren kleur meegeven.
2. Opbergdoosjes waar je je Vita handig in mee kan nemen, die ook de knoppen beschermen en een algehele oplossing zijn voor degene die vaak met zijn Vita op stap gaat, hoewel ze vaak wat afdoen aan de draagbaarheid van de handheld. Voor tien tot twintig euro kun je jouw Vita veiligstellen met bijvoorbeeld een lichtgewicht of juist een extra stevige. Wanneer je meer games mee wilt nemen en je opbergaccessoire niet toereikend is, zou je een extra ‘card case’ kunnen kopen. De Vita-spelkaartjes zijn erg klein, dus zo’n doosje kan je helpen om ze goed te bewaren. Helaas is de card case nog niet te vinden in de Nederlandse shops, maar de ervaring leert dat speelgoedwinkels dit soort accessoires vaak wel gaan verkopen, al zijn die dan misschien niet officieel van Sony.Een beetje extra spanning
Er wordt geschat dat je drie tot vijf uur met de Playstation Vita kunt gamen, voordat je de batterij op zal moeten laden. De batterij is niet makkelijk te verwisselen, dus zul je op zoek moeten gaan naar een andere oplossing wanneer je de Vita wilt kunnen gebruiken tijdens een lange treinreis, vliegtocht of schooldag.

Oplaadsnoeren van andere handhelds, smartphones of tablets kunnen waarschijnlijk niet gebruikt worden bij de Vita. Gelukkig kun je voor een tientje al een nieuwe oplader halen en voor dezelfde prijs één die ook in de auto te gebruiken is. Een andere oplossing is de Portable Charger. Deze accu kun je apart opladen, om zo in noodgevallen de levensduur van je Vita vier tot zeven uur te verlengen, door hem op je Vita aan te sluiten.

Een andere opvallende accessoire is de cradle waarop je de Vita weg kunt zetten wanneer je er even niet mee bezig bent. Deze laadt de Vita meteen op, zodat je daar nooit problemen mee krijgt. Helaas is deze (nog) niet verkrijgbaar in Europa, dus zul je hem moeten importeren, voor zo’n 20 dollar.

Combinatiepakketten
De beste keuzes voor de Budgetgamers zijn misschien nog wel de combinatiepakketten waarmee je veel van bovenstaande attributen in één keer kunt aanschaffen. Vooral het Big Ben Essentials Pack lijkt veel te leveren voor zijn prijs: voor zo’n 20 euro beschik je over een opberghoes, schermbeschermer, koptelefoon, splitter en nog enkele extra’s! Ook kun je voor de nog iets luxere Premium Pack gaan, waar onder andere ook een autolader bij zit.

Andere uitgevers hebben ook mooie deals en daarnaast geeft ook Sony zelf een starters pakket uit, zodat je meteen over alle nodige accessoires beschikt. Ook bieden ze een Travel Kit aan, waar bijvoorbeeld ook een lader bijzit voor in de auto.

Overige accessoires
Big Ben brengt een ruime keus aan accessoires voor de Vita, een opvallende is de ´controller grip´. Door deze module op je Vita te zetten, kun je hem als de bekende Playstation-controller vastpakken. Het is de vraag of dit goed gaat werken, maar het zou een oplossing kunnen zijn voor gamers die toch nog last van hun handen krijgen bij het spelen op de Vita, ondanks de grotere afmetingen dan de PSP. In dezelfde lijn geven ze ook een stuurwiel uit, die bedoeld is voor racegames die gebruik maken van de zwaartekrachtsensor. Ook geeft Big Ben een ‘sound tower’ uit, die samen met de Vita een stereotoren vormt en waar ook andere mediaspelers op aan kan worden gesloten.

Conclusie
Er is een ruime keus aan accessoires te koop voor de nieuwe Vita, waarvan de meeste onder de twintig euro blijven. Voor het noodzakelijke geheugenkaartje zul je wel wat meer moeten neerleggen, maar daar kom je helaas moeilijk onderuit. Waarschijnlijk zullen veel speelgoed- en gamewinkels ook accessoires in de winkels verkopen die niet op de website staan. Ben jij dus nog leuke attributen of aanbiedingen in de winkel of online tegen het lijf gelopen? Laat het hieronder weten en help je mede-Budgetgamer!

Geplaatst door Wouter Versluijs op 21-02-2012
Aantal keer bekeken: 12932

Laatste reacties

avatar van Syphrone
Syphrone ( 4253 ) 21-02-2012 23:13
Speedlink screenprotector komt pas volgende week in de winkels in NL.

En de portable charger (oftewel die batterij op usb aansluiting) komt pas in mei uit in NL.

Ik ga zelf voor het starterpack van Sony.
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 21-02-2012 23:42
Rol: Toevoeg Moderator
Voor de mensen die geen grote geheugenkaart willen importeren uit Amerika, Sony zei dat de 32 GB memory cards wel naar Europa komen, enkel niet direct bij de launch. Je zou dus ook eerst een kleinere memory card kunnen halen om later direct naar de 32 GB te gaan.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 22-02-2012 01:15
Wederom ben ik blij met deze uitstekende info.... Great job! ;-D
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 160 ) 22-02-2012 02:11
Rol: BG Redacteur
Goed bezig Wouter! ;)
avatar van Unknown Ninja
Unknown Ninja ( 867 ) 22-02-2012 06:50
Controller grip is voor mij met iedere handheld altijd een must buy.

Leuke guide Wouter!
avatar van Always4psv
Always4psv ( 4230 ) 22-02-2012 14:11
Controller grip vind ik normaal echt rotzooi, maar misschien nu nog niet eens verkeerd. Zelf al een Speedlink screenprotector besteld en ik zit te denken aan een 4gamers hoesje.
avatar van Unknown Ninja
Unknown Ninja ( 867 ) 22-02-2012 17:00
^Denk dan echt dat je een verkeerde besteld hebt want heb ze hier liggen voor de GBA, PSP, DS en de 3DS en deze gamen heerlijk en zijn erg stevig. Waren ook best prijzig en heb ze toen geïmporteerd uit een Aziatisch land.

Het is wel waar dat er veel troep te koop is voor handhelds. Gewoon goed opletten en goed kijken hoe het vast zit aan de handheld, je ziet vrij snel of het troep is of niet.

Ken iemand die een controller grip kocht en hij kon de koptelefoon er daardoor niet meer in doen, dat is echte troep.