Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Moeten we Half-life 3 nog wel willen?Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik al jaren loop te mekkeren over het uitblijven van Half-life 3. Mensen die mij niet kennen … wees blij, want ik kan me goed voorstellen dat je mijn geklaag omtrent dit onderwerp een beetje zat begint te worden (inkoppertje voor de comments onder dit artikel: ‘ik was je sowieso al zat, hoor!’). Toch blijft Valve en HL3 de gemoederen bezighouden.

Afgelopen week dook het zoveelste bewijs op dat Half-life 3 daadwerkelijk in de maak is. Via een website en een daarbij horende interface kon de wereld heel even aanschouwen dat er verschillende teams binnen de burelen van Valve bestaan en dat er momenteel dus twee HL3 teams zijn. De zoveelste hoax? Weer een rookgordijn van Gabe Newell en de zijnen? Of gewoon een duivelse plaaggeest die ergens op zijn zolderkamer een hi-la-risch (maar-niet-heus) nepbericht ontworpen heeft? Toch … waar rook is, is vuur; al was het maar omdat Valve in Europe (.eu) recent het HL3 domein geregistreerd heeft.

Half-life was een revolutie in het genre van shooters dat toentertijd gedomineerd werd door Quake en Doom. Die twee games hebben het genre uitgevonden, maar Valve tilde het naar een hoger niveau. Verhalen, interactie met personages, scripted events die zich voor je ogen afspeelden, het idee één te zijn met de wereld. Half-life legde de blauwdruk voor heel veel shooters in de jaren erna. Half-life 2, dat veel later daarop volgde, was niet minder dan een meesterwerk, alsook Episode I en II die daar – met de traditionele vertraging – achterna kwamen. Maar hierna bleef het angstaanjagend stil.

Valve is door de jaren heen een heel ander bedrijf geworden. Haar games – nog altijd briljant met Portal en Left 4 Dead – zijn bijzaak geworden. Steam is het paradepaardje en nu gaat het bedrijf ook nog de console-markt betreden. Het is het goed recht van Valve, maar de onzekerheid richting haar trouwe fans over Half-life 3 is zorgwekkend. Alsof het Gabe geen ene fuck interesseert. Waarom niet gewoon af en toe een update? In de trant van ‘jongens we zijn ermee bezig, maar het gaat wat minder soepel dan verwacht.’ Of ‘HL3 is in de maak, maar nog erg prematuur. Als we wat te tonen hebben laten we het weten.’ Denk ik nu te simpel? Waarom niet het Blizzard model? Ook die games zijn erg lang in ontwikkeling, maar de fans weten tenminste dat de games eraan zitten te komen … uiteindelijk.

Ik vraag me inmiddels af of we Half-life 3 nog wel moeten willen. Natuurlijk wil ik HL3, maar kan die game uiteindelijk niet alleen maar tegen gaan vallen? Veel gamers kennen de lore en de achtergrond van HL en HL2 niet meer. Gordon Freeman? Wie was dat ook alweer? Er moet behoorlijk veel bijgepraat worden om alle gamers weer up-to-speed te krijgen. En waar gaat Valve deze keer de wereld mee verrassen? Met een nieuwe engine? Met een ijzersterk verhaal en dito personages? Hoe verander je een genre dat al jaren min of meer gebonden is aan dezelfde conventies. Het feit dat Valve al zo lang bezig is met HL3 geeft wel aan dat ze het zelf ook niet weten. En dat stemt mij geenszins gerust …

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 07-10-2013
Aantal keer bekeken: 9393

Laatste reacties

avatar van Franckster
Franckster ( 285 ) 07-10-2013 20:06
Het enige wat we kunnen doen is hopen dat het geen DNF verhaal gaat worden... :-( Ik heb de PU's nog op zolder liggen met bewijs hoe die had moeten zijn, maar in werkelijkheid niet eens in zijn schaduw mag staan...

Geduld Jan... Geduld... Zucht...
avatar van EEK79
EEK79 ( 2098 ) 07-10-2013 20:27
Je doet aan het eind een aanname die in ieder geval nergens op gebaseerd is maar verder had hij van mij ook al heel wat jaartjes terug uit mogen komen want beide boxes heb ik destijds vaak rondgespeeld. Wie weet willen ze hem gebruiken als een systemseller ooit of hebben ze een ander doel.
avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 07-10-2013 20:31
Gordon Freeman is nu klaar met de opnames voor Breaking Bad... Dus wie weet?!?
avatar van Logical
Logical ( 488 ) 07-10-2013 20:32
Wie maakt zich druk om Half life 3 als er toppers als GTA V en Battlefield 4 op de plank liggen.
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 07-10-2013 20:35
Jan echt, willen we Half life nog wel? Natuurlijk man, want zelfs de grootste gek weet dat als HL3 komt,en die komt, dat het de vloer zal aanvegen met alles wat er op dat moment uit is en uit gaat komen. Dat deden ze met HL1 en met HL2. De verhalende shooter zoals we die nu kennen, had never nooit zo geweest als ze nu zijn zonder Half Life. Wat HL 2 destijds op grafisch gebied liet zien, was uniek en enig in zijn soort. Met HL games tikte je geen filmpjes door, je speelde in een film.Het gebeurde waar je bij stond. En dat alles gaat weer gebeuren met het derde deel. Kennen de huidige gamers HL nog wel? Man kijk eens op diverse forums, die spatten uit elkaar als er ook maar het verste gerucht is over een derde deel. HL leeft nog als een gek, en alles wat Valve maakt is gewoon goud. Ik verwacht wel dat HL3 en alle nieuwe titels Steam only gaan worden, en steambox only. Ze gaan niet een nieuwe console op de markt gooien en hun titels laten uitkomen op de andere consoles. Dan koopt geen hond die Steambox natuurlijk. Toch vraag ik mij af welke gameshop de Steambox zal gaan verkopen, winst maken op games is er niet bij voor de winkels. Dus ik verwacht de Steambox enkel bij Valve zelf te kunnen kopen. Maar als dat de enige manier waarmee ik HL3 en Portal 3 kan spelen, dan komt dat ding hier te staan..

Vergeet ook niet dat vrijwel het hele HL2 destijds gejat was, en de game daardoor uitgesteld werd. Valve zal dan ook pas met een aankondiging komen als de game op uitkomen staat, en dat is schat ik volgend jaar rond deze tijd. Tegelijk met die doos van ze..
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2108 ) 07-10-2013 20:39
Quote:
Half-life was een revolutie in het genre van shooters dat toentertijd gedomineerd werd door Quake en Doom. Die twee games hebben het genre uitgevonden

Ben je nu niet de geschiedenis aan het herschrijven? Er waren FPSs voor die twee. Denk maar aan Wolfenstein.
avatar van Ben
Ben ( 7646 ) 07-10-2013 20:47
Rol: Toevoeg Moderator
Ik vond Half-Life nooit fantastisch, dus ach ja.
avatar van Dexter010
Dexter010 ( 4180 ) 07-10-2013 21:59
Nog nooit een Half Life game gespeeld en ben het eerlijk gezegd ook niet van plan.
Heb wel Doom, en ook nog heel even Quake (zag het toevallig hierboven staan) wel gespeeld en ook daar was ik niet echt fan van.
Ben toch meer van Battlefield.
Voor de (die-hard) fans zal het zeker wel tof zijn als er een nieuw deel uit komt.
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 07-10-2013 22:31
Ik heb nog nooit een Valve game gespeeld maar was het nou echt zo'n revolutie met verhalende games zoals TLoZ OoT en FF VII reeds op de markt?
avatar van Dre_t_Hunter
Dre_t_Hunter ( 620 ) 07-10-2013 23:49
Het wordt inderdaad tijd dat we weer eens met een koevoet aan de slag kunnen, lekker wat headcrab zombies afslachten. En kom op Jan, wie vergeet Morgan Freeman nu. ....Uhm...wacht...Gordon, Gordon.
avatar van Tielo
Tielo ( 100 ) 08-10-2013 10:33
Ik heb de hele half life serie met veel plezier gespeeld en ik ben Valve dankbaar voor de vernieuwingen die ze hebben geïntroduceerd. Ik wil geen game meer spelen zonder verhaal. Maar inderdaad, kunnen ze het nog wel en voelt het nog als een geheel als ze deel 3 uit brengen. Ik denk dat ze daar zelf ook niet meer zeker van zijn anders hadden ze het toch allang gedaan. Wel jammer dat we nu met een onaf verhaal zitten opgescheept.
avatar van DieHappy
DieHappy ( 101 ) 08-10-2013 10:42
Vreemd genoeg ben ik een grote fan van deel 1, de add ons en de "spinoff" Gunman Chronicles, maar vond ik deel 2 weinig aan.
avatar van DonnyNarko
DonnyNarko ( 323 ) 08-10-2013 11:59
Mjah HL heeft grote schare fans.. ik heb 1 gespeeld.. vond het wel ok, en inderdaad baanbrekend in scripted ingame events. Nadien is datzelfde wiel echter her-her-her-her-her-heruitgevonden en moet HL3 wel echte hele leipe functionaliteiten vertonen om ons weer uit onze sokken te blazen. Ik ben ook van de battlefield reeks ivm het realisme, de engine die rekening houdt met bulletdrop, verscheidenheid aan voertuigen en tactieken.. HL is van toen.. en was toen heel goed.. de vraag is kan HL van nu zijn en nu heel goed zijn.. ik ben benieuwd.
Ik verwacht ook zoals reeds door een collega hiervoor al geopperd dat de release tegelijk met de steambox zal zijn en laten we voor Valve hopen dat dit niet de enige xclusive zal worden, anders wordt dat stoomdoosje ondergesneeuwd in de blizzard tussen PS4 en XB1.
Ik wens valve al het beste gezien hun former achievements, maar portal is niet mijn pakkie an en L4D trekt me ook niet heel erg. Tenzij ze met een klapper komen, heb ik er weinig mee te maken
avatar van BUwe80
BUwe80 ( 568   3) 08-10-2013 14:00
Tuurlijk komt ie er. Nieuwe engine (na 10 jaar mag dat wel), en als ze dan aardg zijn gooien ze HL2 met Episodes in de remake zoals Chronicles of Riddick dat deed met Escape from Butcher Bay. Gooi het in een nieuwe Orange Box en je verkoopt miljoenen exemplaren.

Valve heeft als cultuur dat je mag werken waar je maar aan wilt werken, en je gaat mij niet vertellen dat er niet een aantal medewerkers wil werken aan HL3. Ik denk dat ze op een gegeven moment wel hebben besloten voor de nextgens te ontwikkelen, en dat daar de laatste vertraging in zit.

Maar laten we afwachten. Nog een jaartje.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 08-10-2013 18:53
Quote:
Ik vraag me inmiddels af of we Half-life 3 nog wel moeten willen. Natuurlijk wil ik HL3, maar kan die game uiteindelijk niet alleen maar tegen gaan vallen?


Dat zeiden ze bij Deux Ex ook en die game was geweldig goed.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 338 ) 08-10-2013 19:54
Heb nog mooie herinneringen aan HL en AG mode. Wat een tijden waren dat.
avatar van Pinautomaat
Pinautomaat ( 431 ) 09-10-2013 12:02
Moeten we Half Lfe 3 nog willen? Nee.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2108 ) 09-10-2013 13:56
Quote:
Ik heb nog nooit een Valve game gespeeld maar was het nou echt zo'n revolutie met verhalende games zoals TLoZ OoT en FF VII reeds op de markt?

WTF? Die twee spellen waren helemaal geen revolutie als 'verhalende' spellen.
avatar van Sjordi
Sjordi ( 504   5) 09-10-2013 15:08
Jan Meijroos, je bent een huilie.

Uit je bezorgdheid blijkt ook wel je liefde voor HL3, maar dit stuk klinkt vooral heel desperate. Als een tiener die hotel de botel is op het leukste meisje van de klas, maar steeds maar geen erkenning van haar krijgt. Man the *peep* up and get over it.

HL3 komt. En het komt whenever the *peep* Gabe pleases. En jij zal vooraan in de rij staan traantjes in je ogen. Dit is gewoon Valve immitating Apple. En het werkt.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 231 ) 09-10-2013 19:42
Quote:
Mensen die mij niet kennen … wees blij, want ik kan me goed voorstellen dat je mijn geklaag omtrent dit onderwerp een beetje zat begint te worden (inkoppertje voor de comments onder dit artikel: ‘ik was je sowieso al zat, hoor!’).


Uhm, als mensen je niet kennen, hoe moeten ze dan je geklaag zat zijn?

On topic: Nou ja, ik type nu wel on topic, maar deze column ging natuurlijk helemaal nergens over. Net zoals elk artikel over Half-Life 3. Totdat er een bevestiging is dat de game in ontwikkeling is zijn het toch allemaal maar geruchten.

Wel knap op zich dat Valve een hype voor een game gaande weet te houden door helemaal niets te doen.
avatar van Tweaktubbie
Tweaktubbie ( 53 ) 09-10-2013 23:57
Als d'r een multiplayer mod/modus in zit, die het CS-gevoel weet te geven in een HL jasje - dan moet ie komen. Na BF2 is het gevoel daar verdwenen, CS was qua beperkte gaming modus kansloos (DOM, HQ enz). HL3 moet geen BF2142 worden of modernere CoD. Het was en is een apart iets, waarvan ik de singleplayer zeker van HL2 met veel plezier heb gespeeld. Alleen, valt er nog een onvoorspelbaar en geloofwaardig verhaal te maken daarvoor? Na Duke z'n #fail revival weet ik dat vervolgen soms niet gemaakt hadden moeten worden. Misschien een nieuwe Delta Force? ;)
avatar van Lil_Frankie
Lil_Frankie ( 20 ) 10-10-2013 17:44
Ik denk dat wat Jan bedoelt met 'Willen we HL3 nog wel' hij net zoiets bedoelt als Diablo 3 en Duke Nukem Forever. Er werd enorm over die games gehypd en toen vielen ze een beetje tegen. Maar ik denk dat dat met HL3 niet gebeuren gaat. :)
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 10-10-2013 19:02
Quote:
Ik heb nog nooit een Valve game gespeeld maar was het nou echt zo'n revolutie met verhalende games zoals TLoZ OoT en FF VII reeds op de markt?

Verhalende shooter ..
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 10-10-2013 19:05
Half Life 3? Nee, bedankt
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 11-10-2013 15:42
Quote:
Half Life 3? Nee, bedankt


Jij houdt er niet van om goeie games te spelen?
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 11-10-2013 15:45
Jij weet al dat HL3 goed gaat worden? Erg knap, net als je oordeel over de Pulse (die je niet eens bezit).
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 11-10-2013 15:47
Quote:
Jij weet al dat HL3 goed gaat worden? Erg knap, net als je oordeel over de Pulse (die je niet eens bezit).


Tuurlijk gaat HL3 goed worden. Alle games die Valve aflevert zijn ijzersterk. Twijfelen of HL3 goed wordt is net als je afvragen of de nieuwe GTA wel leuk wordt om te spelen.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 11-10-2013 15:47
Vind jij
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 11-10-2013 15:48
Quote:
Vind jij


Goed onderbouwd argument.

Nee, je hebt gelijk. HL3 kan beter nooit gemaakt en gereleased worden.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 11-10-2013 15:49
Quote:
[..]


Goed onderbouwd argument.

Nee, je hebt gelijk. HL3 kan beter nooit gemaakt en gereleased worden.


Dus dat
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 11-10-2013 15:50
Ik verheug me iig op de game! Elke Half Life game was sterk dus deze mag er zeker komen.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2108 ) 12-10-2013 00:30
Quote:
Twijfelen of HL3 goed wordt is net als je afvragen of de nieuwe GTA wel leuk wordt om te spelen.

Niet iedereen vond de oudere GTA's leuk...
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 12-10-2013 06:55
Natuurlijk moeten we een nieuwe Half-life met open armen ontvangen, al is het alleen maar omdat dit een ware game klassieker is!
avatar van Darko Marco
Darko Marco ( 10 ) 13-03-2014 13:04
Ik geloof er in dat het een goed deel gaat worden, ach ondertussen game ik wel iets anders. Hoewel ik nu wel echt heel lang wacht!, maar er om druk maken zorgt ervoor dat de spanning alleen maar erger/groter wordt.