Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Filmrecensie Warcraft: The Beginning

Eindelijk is er weer een nieuwe ronde gameverfilmingen! Ditmaal geen films volgepropt met sterren als Angelina Jolie in een vrije vertaling van een of andere filmpief, maar authentieke gamefilms geproduceerd door de originele gamestudio’s zoals Sony, Blizzard en Ubisoft. De recensies voor Ratchet & Clank en Angry Birds waren echter niet bepaald lovend, al lijkt Angry Birds wel genoeg geld binnen te slepen voor een vervolg. De priemende kritische oogjes zijn nu dus gericht op de volgende uitdager: Warcraft. Met een knoepert van een budget, special effects-bazen van ILM achter de schermen en Duncan Jones (Moon, Source Code) in de regisseursstoel zijn alle ingrediënten in huis voor dé doorbraakfilm. Tenminste…

Een enkele blik op de ‘tomatometer’ tempert de verwachtingen flink, want op het moment van schrijven staat deze slechts op 23% ‘fresh’. Daarmee lijkt de spektakelfilm in hetzelfde kamp te eindigen als bijvoorbeeld Alice Through The Looking Glass of Teenage Mutant Ninja Turtles. Dit terwijl de trailers veel meer dan dat beloofden: een mix van Avatar en Lord of the Rings in een epische genrefilm die fantasy combineert met kleurrijke computerbeelden. En dat men vertrouwen heeft in de rijke geschiedenis van Warcraft is duidelijk, de titel werd in dit deel van de wereld namelijk aangepast naar Warcraft: The Beginning; dit is dus nog maar het openingssalvo.


Is de film echt zo slecht als men beweert? Het antwoord hangt stiekem helemaal af van jouw perspectief. Warcraft: The Beginning is namelijk een soort liefdesbrief aan de games en dat is tegelijkertijd een groot plus- en minpunt. Voor fans is het een genot om Stormwind, Ironforge en allerlei rassen gerenderd te zien worden in de machineboerderij van ILM. CGI van dit kaliber komt in de trailers nooit zo goed naar voren ¬ – net als bij de slechte trailers van Avatar – maar eenmaal op een gigantisch scherm ziet alles er betoverend mooi uit. Tevens is de film gevuld met vele subtiele “easter eggs” die tijdens mijn bioscoopbezoek het publiek lieten juichen en joelen, het wordt tenslotte vaak als komisch tussendoortje ingezet voor de oplettende fans. Non-gamers zullen op deze momenten echter verbaasd om zich heen kijken met de vraag waar al dat enthousiasme nou vandaan komt.

De film schijnt oorspronkelijk bijna drie uur lang te zijn geweest, maar wat er in de bioscopen draait is “slechts” zo’n twee uurtjes lang. Niet per se kort, maar het lijkt erop dat er te veel is opgeofferd in de editing-kamer. Gedurende die twee uur worden er namelijk in hoog tempo plekken en personages geïntroduceerd. Naast alle steden en rassen moeten legendarische Orcs, de zogenaamde Guardian en allerlei zonen en dochters geïntroduceerd worden door de vele subverhaallijnen. Dat hoge tempo is nou precies waar het gemiddelde filmpubliek zal afhaken door een gebrek aan achtergrondkennis, terwijl er niet genoeg uitgelegd wordt om iedereen mee te kunnen slepen. Voor fans die deze personages op zijn minst van naam al kennen, zal het veel toffer zijn om te zien.

Terwijl er dus een flink probleempunt in de filmlengte zit, verdient het toch zeker meer dan een waardering van 24%. Het is ongetwijfeld makkelijk voor sceptici om Warcraft: The Beginning te zien als de zoveelste hersenloze gamefilm waarin brute Orcs mensen plathameren rondom een of ander magisch portaal. Wij weten dat er veel meer achter zit, maar jammer genoeg komt dat in deze film niet helemaal naar voren. Zelfs al zou iemand de film oppervlakkig vinden, de visuele stijl compenseert dit enorm. De schilden, kostuums, motion capture van de diverse wezens, prachtige achtergronden en indrukwekkende actie zijn allen bijzonder mooi en kleurrijk vormgegeven. Er is totaal niet gegaan voor een realistische aanpak en dat geeft Warcraft juist een geheel eigen filmstijl die behoorlijk verfrissend is in tijden van donkere en contrastloze films.

Een ander flink pluspunt aan de film is het idee achter de film. Namelijk dat de Horde en de Alliance twee kanten zijn van een oorlog, waarbij beide kanten zowel helden als schurken kent. Twee groepen die met de beste intenties elkaar de kop inbeuken om te overleven is een veel interessanter concept dan de zoveelste ultieme eindbaas die moet worden tegengehouden. In de film zijn er dan ook vele heldhaftige personages te vinden die een beetje schommelen in een grijs gebied. Toch komt dit gebalanceerde oorlogsverhaal niet helemaal tot zijn recht. Voor een flink deel van de film lijkt het namelijk wel degelijk te draaien om een door en door slechte vijand. Zelfs wanneer er personages wisselen van kant, is het soms te kort door de bocht. Ook al heeft het hart van de film ontzettend veel potentie, pas tijdens de climax van de film begint het te werken. Het is dan ook een mooie opzet naar een vervolg waar dit idee helemaal in zou kunnen duiken. Maar daar hebben we nu niets aan, in deze film had gewoon iets meer diepgang moeten zitten.


Eerlijk is eerlijk, de film probeert te veel tegelijkertijd te vertellen. Het probeert niet alleen vele personages neer te zetten, het gebruikt zelfs de openingsscène van deze film om een verhaallijn op te zetten voor de volgende film. Het is voor een belangrijk personage en zal vast zorgen voor een trilogie aan films die als puzzelstukjes in elkaar vallen. Maar het offert tegelijkertijd screentime op die hard nodig was om de kleurige wereld en de vele personages echt te verkopen aan een nieuw publiek zonder enige kennis.

Warcraft is zo’n film die je niet zomaar een cijfer geeft voor iedereen, maar die twee stickertjes krijgt voor twee aparte soorten filmbezoekers. Voor de non-fans is het een vermakelijke fantasyfilm met een duidelijk gebrek aan diepgang. Voor Warcraft-spelers is het pure respect voor het bronmateriaal, de fantastische beelden, het brute Orcgeweld, het verhaal – dat de Alliance en Horde beide neerzet met goede en slechte kanten – en toffe easter eggs; eigenlijk is het precies wat je wilt zien. Toch moet je de problemen erkennen, waardoor er enkele punten verloren gaan. Gezien de prachtige productie van de film en de potentie die het had als de film zich had kunnen ontplooien over drie uurtjes, is het wel ontzettend zonde dat Duncan Jones niet de kans kreeg om er een episch geheel van te maken. Het is zeker niet de doorbraakfilm geworden die het had kunnen zijn, dus we zullen toch nog maar even moeten wachten op die Iron Man of The Dark Knight van de gamefilms. Tot die tijd is Warcraft waarschijnlijk wel de film die het dichtst in de buurt komt.

Rating voor noobs:Rating voor fans:


Geplaatst door Martijn Hamerling op 04-06-2016
Aantal keer bekeken: 5454

Laatste reacties

avatar van DeeKIDestiny
DeeKIDestiny ( 589 ) 04-06-2016 19:48
Ik vond de film maar matig en soms een beetje saai, dit zeg ik als iemand zonder enige WoW ervaring. Het waren erg veel personages die te weinig tijd kregen om interessant te worden, daarmee was de spanning tijdens actiescènes ver te zoeken voor mij. Ik hoop dat de film voor fans van de game inderdaad een stuk leuker is!
avatar van XilenceSR
XilenceSR ( 25 ) 04-06-2016 21:09
Als fanatiek Blizzard fanaat vond ik hem heel erg tof inderdaad. Goed neergezet, CGI goed gedaan. Maar ik ben ook van mening dat er zoveel meer uitgehaald had kunnen worden. Alle Lore van Warcraft is natuurlijk enorm diepgaand, waardoor het eigenlijk ook een onmogelijke taak zou zijn om dat in die korte tijd te proppen. Toch had ik het gevoel dat sommige scenes wel heel lang duurden en andere scenes ongemakkelijk geforceerd voelden. En wat DeeKIDestiny zegt: Personages werden in je gezicht gegooid en kregen niet de aandacht die ze hadden kunnen krijgen.

Desondanks heb ik genoten! =D
avatar van Born_naughty
Born_naughty ( 6 ) 04-06-2016 21:56
Ik heb deze gisteren ook gezien als volledig onbekende in het Warcraft gebeuren. Als noob ben ik teleurgesteld omdat het verhaal veel te snel werd verteld. Het feit dat deze film Warcraft: The Beginning noemt maakt het nog erger: dit hint net dat het begin van het verhaal wordt uitgelegd en dan gaan ze er zo snel over. Ondanks dat de actie dus inderdaad spanning mist vond ik het een relatief onderhoudende film en heb me zeker niet verveeld.
Ik las wel dat een director's cut voor DVD al bevestigd werd wat ik dan ook weer een zeer flauwe marketing truc vind om mensen voor zowel het bioscoopticketje als de dvd te laten betalen. Waarschijnlijk bevat deze director's cut scenes die het verhaal en de personages wat verder ontwikkelen dus waarom de kijken niet ineens de volledige versie geven? Want met 2u is de film nu niet overdreven lang.
avatar van Muskusrat
Muskusrat ( 72 ) 05-06-2016 07:09
Vond het een prima popcorn film, wel 10 jaar te laat
avatar van Taken NL
Taken NL ( 260 ) 05-06-2016 08:26
Ik als leek vond het wel een redelijke film, drie sterren zeker.
avatar van LoveCat
LoveCat ( 219 ) 05-06-2016 11:06
Filmrecensie?

Waar blijft de recensie van Samsung W5KG318, de nieuwe wasmachine waar je ook tijdens het wassen nog was kan toevoegen?
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16113 ) 05-06-2016 11:10
Vanavond gaan we eindelijk deze film checken, wordt awesome!
avatar van MarkD
MarkD ( 2493 ) 05-06-2016 11:10
Quote:
Filmrecensie?

Waar blijft de recensie van Samsung W5KG318, de nieuwe wasmachine waar je ook tijdens het wassen nog was kan toevoegen?


Net zoals het wasmiddel in de Samsung was je waarschijnlijk nog vloeibaar toen Warcraft uit kwam.

Het is een film gebaseerd op een game en past dus prima op Budgetgaming.
avatar van Stubborn
Stubborn ( 1059 ) 05-06-2016 11:34
Ik zal wel checken, niet dat ik een fan ben maar omdat het kan
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 05-06-2016 13:13
Ik had na de trailer al gegeten en gedronken, veel te veel CGI en inspiratieloos... Ga hem zeker nog wel kijken, dat zeker, maar ik ga er niet voor naar de bioscoop rennen, komt tzt wel op Film1 of HBO
avatar van Sgt_PowerColt
Sgt_PowerColt ( 6724   4) 05-06-2016 13:41
@hierboven
Ik ben het ook wel eens met bovenstaande dat het nogal vreemd is, ben ook niet direct zo heel enthousiast. Misschien maar BudgetMovies.nl oprichten? Maar goed laat men hieronder zich daarover uitspreken, wat hun mening is, zowel neagtief als positief?
avatar van Johandy
Johandy ( 2428   2) 05-06-2016 15:11
Ik ben een warcraft speler van het eerste uur en ik vind de review zeker wel relevant. Past prima op de site.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2309   1) 05-06-2016 15:31
Ik kan niet wachten op de komende AC film recensie!
avatar van Sonic_Striker
Sonic_Striker ( 266 ) 05-06-2016 16:02
Ik vond de film awesome, ik speel geen Warcraft, maar desondanks genoten
avatar van Arabyus
Arabyus ( 6604 ) 05-06-2016 16:18
Rol: Forum Moderator
Quote:
Komt er ook nog een recensie over de Resident Evil films en Doom uit 2005?
Doe gelijk ook maar die Mortal Kombat film uit de jaren 90.
TBH vind ik dit soort reviews totaal niet interessant.


Dan klik je er toch niet op? Er zijn members die het wel leuk vinden.
avatar van Ktugach
Ktugach ( 13675   148) 05-06-2016 19:26
Rol: Administrator
Quote:
Komt er ook nog een recensie over de Resident Evil films en Doom uit 2005?
Doe gelijk ook maar die Mortal Kombat film uit de jaren 90.
TBH vind ik dit soort reviews totaal niet interessant.


We vergelijken toch ook bluray's op budgetgaming? En daarnaast is deze film geheel gebaseerd op een game, dus wat mij betreft kan dat prima voor een keertje Kan er ook een review komen over angry birds? Moet ik volgende week heen met mijn dochter
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 05-06-2016 20:17
Quote:
Kan er ook een review komen over angry birds? Moet ik volgende week heen met mijn dochter

Schijnt een film met enkel rechtse propaganda te zijn.

Nu moet ik die film wel zien om te kijken hoe belachelijk druk mensen zich over een animatie film maken.
avatar van MarkD
MarkD ( 2493 ) 05-06-2016 20:41
Quote:
[..]


Dan klik je er toch niet op? Er zijn members die het wel leuk vinden.


Halleluja! Content die je niet interessant vind....... Klik je niet aan! Niveautje gamer.nl meneer de groenteboer.
avatar van Sgt_PowerColt
Sgt_PowerColt ( 6724   4) 05-06-2016 21:13
Nou kan het even minder met de denigrerende toon?, die reactie was niet eens naar mij Mark.... Ik geef ook aan net als bovenstaande member dat ik filmreviews niet zo interessant vindt....Dat is een mening, en daar is een forum een prima medium voor. Ik snap de wat felle reacties ook niet echt.
Ik ga ook nu niet bij elke filmreview zeuren dat ik het niet echt iets vind toevoegen, zo eentje ben ik ook niet. Misschien vinden jullie het zeuren, en misschien is dat ook zo achteraf gezien. Ik geef eerlijk toe dat ik ook geen tiener meer ben, maar laten we voornamelijk op een volwassen manier verder praten?? En niet of juist wel op Gamer.nl niveau?, wat dat ook moge zijn.
avatar van MarkD
MarkD ( 2493 ) 05-06-2016 23:40
Ik begreep je al, groenteboer, maar feit blijft: hoeveel last heb je je hier werkelijk van? Het internet, welja het hele dagelijks leven staat vol met dingen die niet op jou gericht zijn. Je kunt je druk maken of gewoon "Filmrecensie: ......." niet aanklikken.

Elke dag staan mijn lievelingssites vol met berichten die mij niet interesseren. Maar newsflash; de wereld draait niet om jou of mij. Als het je puur om on- of off-topic gaat, dan vind ik het ongeloofwaardig dat je niet inziet hoe de Warcraft film gelinkt is aan game cultuur.

Zorgen maken over film recensies die niets met games te maken hebben doe je maar als er ook daadwerkelijk zo'n recensie gepubliceerd word.

Jouw of mijn leeftijd doen er overigens totaal niet toe, laat dat voortaan achterwege.
avatar van Davidov
Davidov ( 11169   2) 06-06-2016 01:28
Als leek heb ik me er prima mee vermaakt, drieënhalve ster
avatar van Huntingmoon
Huntingmoon ( 143 ) 06-06-2016 07:53
Allereerst heb me heel goed vermaakt met de film. Ik heb de serie's boeken gelezen en de spellen gespeeld waardoor ik al snel tevreden ben omdat ik wel weet waar het omgaat.

Voor de leek is het heel erg veel te verteren en komen er veel vragen naar voren. Je wordt midden in het verhaal gepropt waarin mensen misschien orc's zien als simpele zielen die elkaar alleen maar de hersens inslaan (meeste recensies).
Het verhaal van Ogrim en Durator is al een film opzich waardoor dit eigenlijk niet "the beginning" is. Het had beter uitgepakt als het verhaal begon met rise of the horde en dit de 2de film was gevolgd door een 3de.

Ik denk dat blizzard verder wil met het verhaal val Go'el (aka thrall) en vanuit dat oogpunt is het niet verkeerd, wat ze hebben gedaan.

+ PUNT

Goeie actie visuals zijn echt mooi om te zien.
De Orcs zijn goed uitgewerkt, Durotan is precies zoals ik hem volgens het verhaal ken. Evenals de andere Orcs.
Leuke easter eggs!
Zelfs me schoonvader vond hem leuk en die wist niks van warcraft!

- PUNT
Acteurs Garona en Khadgar zijn niet geschikt voor de rol, ze zetten de Characters niet goed neer. Anduin Lothar was meer een lolbroek dan een daadwerkelijke leider... Khadgar wordt ook neergezet als een klungel terwijl hij een van de jongere en meest getalenteerde mages is. Of dit bewust gedaan is voor de film of gewoon slecht uitgewerkt blijf voor mij een vraag. Voor de "leek" is dit niet erg alleen voor als je hun achtergrond weet klopt het niet..
avatar van Malistix
Malistix ( 1349   2) 06-06-2016 12:14
verreweg het hoogste cijfer wat ik tot dusver heb gezien in een review, ik geloof dat het gemiddelde ergens tussen een 3 en 4 licht van de critic scores, jammer, ik vind zelf warcraft niet echt fantastisch en zou liever een diablo of starcraft verhaal hebben gezien maar misschien maar goed dat ze daar niet aan begonnen zijn gezien de blijkbare kwaliteit
avatar van LoveCat
LoveCat ( 219 ) 06-06-2016 12:28
@Ktugach:
Quote:
Moet ik volgende week heen met mijn dochter

Moet???
avatar van Sgt_PowerColt
Sgt_PowerColt ( 6724   4) 06-06-2016 14:37
Oh die discussie durf ik me niet aan te branden.

Ktugach edit: Heb even wat posts van jullie opgeruimd en samengevoegd
avatar van LoveCat
LoveCat ( 219 ) 06-06-2016 15:49
whehehehe mannen.......
avatar van DefXtreme
DefXtreme ( 45 ) 07-06-2016 09:19
Ik heb de film vorige week ook gezien, en ik vond het, afgezien van de CGI, erg tegenvallen. Naar mijn mening werden de characters te snel geintroduceerd zonder veel backstory, om het plot maar naar voren te duwen. Je bouwt daardoor totaal geen band op met de characters, en als ze dan doodgaan, tsja, who cares? Ik kreeg erg een 'Hobbit' gevoel bij de film, terwijl er genoeg story in WoW zit om dit te voorkomen.
Had dan de film echt als een 'The Beginning' gemaakt om de wereld uit te leggen, de characters te introduceren zodat je een band opbouwt. Om dan over een aantal jaar deze film als deel 2 uit te brengen.
Voor de echte fans zou dit dan niet echt nodig zijn, maar daar maak je niet alleen de film voor. Je kan dan wel references inbouwen naar bepaalde quests, of characters, die de echte fans wel begrijpen, maar geen enorme impact hebben op de story. Zo kan je mensen ook nieuwsgierig maken naar het verhaal van WoW buiten deze film om, wat me toch de bedoeling lijkt uiteindelijk van dit soort films.

Een gemiste kans. 4/10.
avatar van Thornado
Thornado ( 23 ) 13-06-2016 10:30
Ik heb de film afgelopen weekend gezien, met twee vrienden met wie ik jaren WoW heb gespeeld. En ik vond het echt een toffe film. Leuk om zoveel te herkennen maar ook de manier waarop het verhaal verteld werd vond ik prima te volgen.
Inderdaad, sommige zaken gaan wat te snel, andere dingen te langzaam maar over het algemeen was er een goede balans in de film.

Alleen...het romantische gedeelte tussen mens en verdoemde Orc vond ik erg misplaatst. Ik kan mij niet voorstellen dat een mens iemand met slagtanden wil zoenen. Sowieso vond ik dat Garona gelijk te snel in huis werd genomen door de koninklijke familie...beetje ergerlijk.

Laat deel 2 maar komen, en dankzij de opbrengsten in China gaat dat vast lukken