Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Resident Evil 4, 5 en 6 Remastered

 

 

Ik weet het nog goed; na mijn gehele SNES-collectie te hebben verkocht om een PlayStation met Final Fantasy VII en Memorycard te kopen, wilde ik nog een game om te spelen. Natuurlijk wilde het kleine Chrisje de meest schokkende game van dat moment: Resident Evil. En dat kreeg hij dan ook van zijn oma, die ook wel van een goeie horrorfilm hield. Sindsdien behoudt de Resident Evil-reeks een warm plekje in mijn hart. Nu liggen hier drie schijfjes voor me, met de drie meest recente delen, ‘remastered’ voor de nieuwste generatie consoles. Inmiddels is het weer even geleden sinds ik een Resident Evil heb gespeeld … hoe weegt de harde geremasterde realiteit op tegen de geromantiseerde herinneringen? Resident Evil 4 moet er als eerste aan geloven.

Resident Evil 4

Resident Evil 4 (RE4) is het alom geprezen meesterwerk van Shinji Mikami dat inmiddels bijna twaalf jaar geleden uitkwam voor Nintendo’s Gamecube. De game was voor die tijd vrij revolutionair, mede dankzij de introductie van een cameraperspectief waarbij je over de schouder meekijkt. Inmiddels is dat al eindeloos gekopieerd én verbeterd. Daardoor is het toch even slikken wanneer je Leon S. Kennedy voor het eerst door een onheilspellend bosweggetje leidt. Nouja, onheilspellend … RE4 is inmiddels ook vrij hard ingehaald op het gebied van sfeerverlichting. Het helpt daarnaast niet mee dat de remaster alle hoekige bouwstenen van de omgevingen nog eens extra benadrukt en er zo te zien geen anti-aliasing oplossing wordt gebruikt. Voordeel is wel dat de game erg soepel loopt. Iets wat op de Gamecube volgens mij lang niet altijd het geval was. Maarja, dat is ook wel het minste wat je mag verwachten van een twaalf jaar oude game op nieuwe hardware.
 


Vooral in de sfeerverlichting is RE4 inmiddels flink ingehaald. Tijd voor een echte remake wat mij betreft!

Grafisch gezien zijn die twaalf jaren dus niet zo goed geweest voor onze Leon. Blijft de gameplay wel overeind? Voor het grootste gedeelte wel. RE4 weet nog steeds een bijna perfecte balans van third-person-action en survival-horror neer te zetten. Dankzij de setting in een afgelegen Spaans dorpje, blijft ook de onheilspellende sfeer behouden die we van eerdere Resident Evils gewend zijn. Dat ondanks de vervanging van zombies voor Ganado’s (door een parasiet geïnfecteerde mensen) die een stuk beter functioneren dan de half vergane zombies. RE4 blijft dus een sterke game die trots de handtekening van Mikami draagt. Ik kreeg zelfs regelmatig flashbacks (flashforwards?) naar The Evil Within, een van zijn meest recente games.

Resident Evil 5
Lekker chronologisch gaan we door naar Resident Evil 5. Direct na deel 4 zie je een hoop gelijkenissen, zoals de over-de-schouder-camera, de meer op actie gerichte gameplay en zelfs een gelijksoortig verloop van de game. In ieder geval in het eerste uur. Tegelijk wordt duidelijk dat RE5 een heel andere richting inslaat dan zijn voorganger. Door de toevoeging van co-opgameplay transformeert de game in een schietfestijn voor twee personen. Veel te griezelen valt er dan niet meer. Dat komt mede door de vijanden, die naarmate de game vordert, steeds vaker zelf vuurwapens hanteren en daarmee toch wat van hun mystiek verliezen.

 


De Mercenariesmodus blijft een heerlijke toevoeging aan de game.

Ondanks die sterkere focus op actie, vind ik RE5 nog best te pruimen. Er is nog regelmatig een schaarste aan munitie en je bent nog steeds gebonden aan bepaalde limieten wat betreft je inventory. Wel wordt het hier steeds duidelijker dat de makers geen idee hebben wat ze nu aan moeten met het verhaal van Resident Evil. Het wordt steeds gekker, met de terugkeer van Jill als marionet van Umbrella en Wesker die voor de zoveelste keer uit de dood is herrezen. De in RE5 geïntroduceerde Mercenariesmodus is dan wel weer een fijne aanvulling op de game.
Als remaster is RE5 prima gelukt, met ook hier als grootste voordeel dat de game over het algemeen lekker soepel loopt. Verder is er naast een hogere resolutie duidelijk niet veel aan de game gesleuteld. Daardoor ziet het er soms vrij goed uit, terwijl je op andere momenten ziet dat het toch echt vroeg uit het vorige consoletijdperk stamt.

Resident Evil 6
We zijn er maar druk mee; deeltje 6 schuift mijn PS4 in. Met RE6 ben ik het minst bekend, dus ik ben benieuwd! Na al binnen enkele minuten weg te zijn geslingerd door diverse explosies, me door enkele QTE’s (Quick Time Events) te hebben gewerkt, te zijn neergestort met een helikopter en de gezombificeerde president van de USA te hebben neergeschoten ... begin ik te vermoeden waardoor RE6 zich heeft laten inspireren: de Resident Evil films waar ik zo het mijne van denk. Tot overmaat van ramp selecteer ik daarna als eerste Jack’s campaign (je kunt kiezen uit vier personages), waarin ik bijna direct word beschoten door een helikopter, word gebombardeerd door een straaljager en er alleen maar J’avo met geweren rondlopen. Bovendien heeft de game geen seconde stilgestaan bij alle nieuwe vaardigheden van mijn personage, waardoor ik genadeloos het onderspit delf tot ik zelf maar online heb opgezocht welke acties ik tot mijn beschikking heb.

 


Misschien gaat RE6 wel voor het ‘zoveel mogelijk brandende voertuigen in een game’-record.

Net zoals RE5, is RE6 gericht op co-opgameplay. Naast samen spelen op de bank, kunnen willekeurige spelers jouw game joinen als je partner (óf als vijand). Tot nu toe kwam er iedere keer dat ik speelde wel iemand bij, wat ik eigenlijk niet had verwacht. Het geeft RE6, aangezien het nu toch vooral om actie draait, een welkome extra dimensie. Daarnaast heeft dit zesde deel flink geprofiteerd van de remasterstatus. Qua textures en vooral frame-rate is alles er sterk op vooruitgegaan. Soms vielen er wel nog wat lelijke of erg simpele omgevingen op, met name in de shooterachtige levels.

Kopen of laten lopen?
Aangezien ik alle drie de remasters kreeg thuisgestuurd, dacht ik dat het om een collectie zou gaan met bijpassend schappelijk prijsje. Niets lijkt echter minder waar en hier op BG zie ik dat elke game zo rond de 24 euro kost. Best een pittig prijsje, al helemaal als je ze voor ruim 70 euro alle drie los koopt. Een collectie van 30 euro kan ik nog wel aanraden. Aangezien RE4 echter op bijna alle consoles sinds de Gamecube is verschenen, RE5 al jaren voor 5 luttele euro’s tweedehands te krijgen is en RE6 wel een goede remaster is, maar een matige game, zou ik wel twee keer nadenken voor je ze los koopt. Aan de andere kant heb ik wel weer écht plezier gehad, met name met RE4, die toch niet voor niets de tijdloze-klassieker-status toebedeeld heeft gekregen. En ben je van de co-op-actie en spektakel? Dan kan RE6 best wat voor jou zijn. De echte RE-fans kunnen de game echter beter links laten liggen.
 
 

Resident Evil 4 Remastered

 

Resident Evil 5 Remastered

 

Resident Evil 6 Remastered

 

 

Geplaatst door Chris van Breda op 12-12-2016
Aantal keer bekeken: 7671

Laatste reacties

avatar van EPMD
EPMD ( 6277   2) 12-12-2016 02:32
Ik ben zelf een groot Resident Evil fan en heb ook alle 3 delen.

Resident Evil 4 zit nog in de seal (heb ik het meest gespeeld van alle delen, dus heb daar geen haast mee).

Resident Evil 5 kan ik geen échte Resident Evil game noemen. Het is wel dé beste co-op game van de vorige gen. En de mercenary mode blijft rete verslavend.

Resident Evil 5 deed het qua sales erg goed. Dus Capcom wou het met deel 6 groots aanpakken. Want ze hebben maar liefst 4 campaigns in het spel verwerkt. Maar meer content is niet altijd beter. Capcom wou met Resident Evil 6 alle fans tevreden stellen; de old skool horror fans en de new school fans.

Zijn ze daar in geslaagd ? qua sales vast wel.

RE6 heeft idd veel meer weg van de films. De campaign van Leon is lang nog niet zo slecht. Als actie game is het nog best te pruimen. Maar ik denk dat de fans het wel met me eens zijn dat Resident Evil 6 met kop en schouders de slechtste RE game is uit de reeks.

Resident Evil 6 is wel de beste remaster van de 3 (om toch even positief af te sluiten).

Capcom wou hun doelgroep vergroten waardoor ze meer $$$$ konden binnen halen. Daardoor hebben ze de franchise een beetje verneukt. Maar ik denk dat ze het licht hebben gezien. De remake van Resident Evil heeft erg goed verkocht evenals Resident Evil 0. Resident Evil 7 is weer zoals Resident Evil hoor te zijn. Alleen had ik liever een Resident Evil in third-person gezien ipv first-person.

Kortom: Resident Evil is weer helemaal terug. En van mij mogen ze nog jaren door gaan.

Als ze maar kappen met die actie-gerichte Resident Evil games.
avatar van Kroon
Kroon ( 822 ) 12-12-2016 08:05
Ik wacht geduldig tot dit project af is:
http://www.re4hd.com/
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 12-12-2016 09:55
Resident Evil 4 op de Wii is de definitieve versie. Iedereen die anders beweert is knettergek, moet zichzelf op laten nemen in een inrichting en mag nooit meer videospelletjes spelen.
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 218 ) 12-12-2016 10:08
Deel 4: 1 van de beste games die ik ooit gespeeld heb.
Maar ik heb hem al op de PC en GameCube geen reden om nogmaals te kopen.
Deel 5: al uitgespeeld geen reden om hem weer te kopen.
Deel 6: had hem nog uitgespeeld op de PS3 en spel was voor een tientje in de aanbieding op PS4 dus toch maar dubbel gehaald.
avatar van Mishima
Mishima ( 259 ) 12-12-2016 11:16
Dit moeten wel de drie meest overbodige remasters ooit zijn.
avatar van Nand00w
Nand00w ( 167 ) 12-12-2016 11:16
Resident Evil 6 wordt zwaar gehaat omdat "het niet Resident Evil is", een serie die al jaren aan een identiteitscrisis lijdt. Is gewoon een fantastische actie-game met de beste mechanics uit de hele serie en een campy B-film verhaal. Vind het nog steeds heel ballsy van Capcom dat ze zo durven spelen met één van hun grootste, dan wel niet grootste IP die ze hebben.
avatar van Mishima
Mishima ( 259 ) 12-12-2016 11:18
Quote:
Resident Evil 6 wordt zwaar gehaat omdat "het niet Resident Evil is", een serie die al jaren aan een identiteitscrisis lijdt. Is gewoon een fantastische actie-game met de beste mechanics uit de hele serie en een campy B-film verhaal.

Ergste bagger game ooit gemaakt zal je bedoelen. Na de eerst campagne had ik het wel gezien. Miskoop van de eeuw.
avatar van Nand00w
Nand00w ( 167 ) 12-12-2016 14:11
Quote:
[..]

Ergste bagger game ooit gemaakt zal je bedoelen. Na de eerst campagne had ik het wel gezien. Miskoop van de eeuw.

Mooi, concreet verhaal.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2308   1) 12-12-2016 15:03
RE4 en RE5 Remasters bij nader inzien toch niet meer gekocht omdat ze imo te gedateerd zijn. Remaster van RE6 wel gekocht omdat dit gewoon een 'best of' c.q. hommage is aan de absurde verhaallijn en bekende personages. In mijn ogen is RE6 een prima game, zij het meer een dikke actie-titel die het vooral in co-op erg goed doet en nu op de PS4 in deze vorm weer prima wegspeelt.
avatar van SonicRPR
SonicRPR ( 2249   4) 12-12-2016 15:48
Ik heb eerder het idee dat de review flink bevooroordeeld is ondanks dat hij aangeeft de serie een "warm" hart toe. Het is een remaster en geen remake.

Deel 4 en 6 lopen in een vaste 60fps op 1080p. De beste ervaring.
Deel 5 heeft flink framerate drops op beide consoles met op de One een extra 3-5fps drops. (Dit kan je niet goedpraten in deze tijd).
Geluid comprimeren bij deel 5 is ook iets minder dan de Ps3 en 360 versie.

Dat deel 6 absoluut niet goed is kan wel een mening zijn (vind hem zeker niet tot de top horen) maar voor een review is 3/4 van de "review" een mening zonder weinig feiten. Kies een van de andere karakters en de hele feel veranderd.

Is het het waard? Dat is inderdaad lastig. Voor mij wel maar dat is omdat ik (persoonlijk) dit qua games de slechtste generatie vind. Eenheidsworst of van die vage indie vernieuwingen waar ik niet op zit te wachten. De remakes van (goede) games kunnen mij dan wel blij maken als de prijs er naar is.

Zelf had ik ze liever rond de 15 euro gezien.

Misschien komt het afvallend over naar de review, zo is het ook niet bedoeld maar ik mis eigenlijk een berg feiten die nog wel in de review zouden horen.

ps voor mij zijn de beste RE games nog steeds 2/3 en Code Veronica om even aan te geven welke stijl ik het leukst vind.
avatar van EPMD
EPMD ( 6277   2) 12-12-2016 16:03
Quote:
Ik heb eerder het idee dat de review flink bevooroordeeld is ondanks dat hij aangeeft de serie een "warm" hart toe. Het is een remaster en geen remake.

Deel 4 en 6 lopen in een vaste 60fps op 1080p. De beste ervaring.
Deel 5 heeft flink framerate drops op beide consoles met op de One een extra 3-5fps drops. (Dit kan je niet goedpraten in deze tijd).
Geluid comprimeren bij deel 5 is ook iets minder dan de Ps3 en 360 versie.

Dat deel 6 absoluut niet goed is kan wel een mening zijn (vind hem zeker niet tot de top horen) maar voor een review is 3/4 van de "review" een mening zonder weinig feiten. Kies een van de andere karakters en de hele feel veranderd.

Is het het waard? Dat is inderdaad lastig. Voor mij wel maar dat is omdat ik (persoonlijk) dit qua games de slechtste generatie vind. Eenheidsworst of van die vage indie vernieuwingen waar ik niet op zit te wachten. De remakes van (goede) games kunnen mij dan wel blij maken als de prijs er naar is.

Zelf had ik ze liever rond de 15 euro gezien.

Misschien komt het afvallend over naar de review, zo is het ook niet bedoeld maar ik mis eigenlijk een berg feiten die nog wel in de review zouden horen.

ps voor mij zijn de beste RE games nog steeds 2/3 en Code Veronica om even aan te geven welke stijl ik het leukst vind.


Code Veronica wordt idd erg onderschat

Heeft naar mijn mening het beste verhaal van alle delen.

avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 12-12-2016 16:12
Rol: Community event manager
Ik vond Code veronica helemaal niks, maar ja - als ik voor een lightgun game ga, dan heb ik liever een arcade-stijl shooter zoals House of the dead.

Code veronica X was echter een prima resi game!
avatar van SonicRPR
SonicRPR ( 2249   4) 12-12-2016 16:43
Quote:
Ik vond Code veronica helemaal niks, maar ja - als ik voor een lightgun game ga, dan heb ik liever een arcade-stijl shooter zoals House of the dead.

Code veronica X was echter een prima resi game!


X is de Ps2 versie, voor de Dreamcast heette hij gewoon Code Veronica, geen gun game. Die gun serie was idd wel redelijk maar er zijn betere light gun games idd.
avatar van EPMD
EPMD ( 6277   2) 12-12-2016 16:47
Ik bedoelde idd X
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 12-12-2016 16:59
Rol: Community event manager
Quote:
[..]
X is de Ps2 versie, voor de Dreamcast heette hij gewoon Code Veronica, geen gun game. Die gun serie was idd wel redelijk maar er zijn betere light gun games idd.


Code veronica op de dreamcast mistte cutscenes e.d. Code veronica X was ook op de dreamcast verschenen, maar volgens mij enkel in japan.
Code veronica op de PS2 (en Arcade) was een lightgun game
Code veronica X was een geupdate versie van de Dreamcast versie (of in geval van PS2; gedowngrade omdat het een hardwarematig slechter apparaat was, maar iig meer content)

Als je toch per se CV(X) als lightgun game wilt spelen, dan is The Darkside chronicles (voor Wii, al is er geloof ik ook een PS3 port van verschenen) een betere optie.
avatar van Mishima
Mishima ( 259 ) 12-12-2016 19:18
Als je toch remasters wilt spelen koop dan Resident Evil Remake en Resident Evil 0. Zitten beide in de Resident Evil Origins Collection.
Deze drie zijn het niet waard imo.
avatar van Sigpro
Sigpro ( 1508 ) 13-12-2016 11:17
RE4 was goed, RE5 was niks, RE6 was helemaal niks!
Ik wacht met smart op RE2 remake
avatar van Gizmo
Gizmo ( 159 ) 14-12-2016 16:36
Deel 6 vind ik persoonlijk de leukste vanwege de online co-op. Daarom best veel gespeeld. De campagnes van Leon, Jake en Ada zijn erg goed. Alleen die van Chris vind ik minder.

Ik weet dat deel 6 veel gehaat wordt, maar ik heb duizend maal liever 6 dan deel 7 die eraan komt. Dat vind ik persoonlijk geen RE meer. First person onzin. Het lijkt nu meer op Outlast en op andere games met goedkope schrikeffecten.

Maar ik kijk wel erg uit naar de remake van deel 2.
avatar van EPMD
EPMD ( 6277   2) 14-12-2016 16:55
Ben nu de MP van RE6 aan het spelen (voor de trophies). En ik vind die MP toch best verslavend. Vond de Mercenary mode altijd erg verslavend, maar hier zitten ook een paar leuke modes bij.

Als Resident Evil game valt hij wel ERG tegen (in het 1e kwartier van de campaign zit al meer actie dan RE1, RE2, en RE3 bij elkaar ). Maar als pure actie game zou ik hem een solide 7,5 geven.
avatar van De-cider
De-cider ( 7 ) 15-08-2017 15:39
Code Veronica vind ik toch ook de beste hoor. Uitstekend verhaal en de juiste moeilijkheidsgraad.