Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Dragon War Gaming Gear (PC)

Dragon War is een wat minder bekend Chinees merk, dat ook gaming-accessoires maakt voor de PC. Het is allemaal best luxueus ingepakt, met hier en daar een klein spelfoutje (marco i.p.v. macro-knopjes). Maar het draait natuurlijk allemaal om het ‘fingerspitzengefühl’, bij deze gaan we de Phantom G4.1 gamemuis, de Shock Ultimate draadloze PC-controller en de Cooling USB Laptopstand “betasten” met onze gamerknuisten.

Dragon War Phantom G4.1
Je hoeft maar een enkele blik te werpen op de Phantom G4.1 en er begint een geheugencel te kriebelen. Mocht je het idee krijgen dat deze kekke muis niet alleen iets weg heeft van de paneeltjes op een straaljager of een Transformer, maar ook van de Mad Catz R.A.T.-serie, dan is dat niet zo gek. Zowel de Phantom G4.1 als een willekeurige R.A.T. hebben van die verstelbare losse paneeltjes, vleugeltjes waar je vingers tegen kunnen rusten en vrijwel identieke knopjes. Loop je rond met zo’n muis aan je laptop dan krijg je toch wel een paar maffe opmerkingen, aangezien je er dwars doorheen kan kijken en er speciale knopjes op zitten voor headshots.


De Phantom lijkt niet alleen op een R.A.T., maar voelt ook vergelijkbaar aan en niet alleen door het rubberachtige materiaal. Het scrollwieltje rolt makkelijk; niet echt klikkerig. De hoofdknoppen onder de index- en ringvinger klikken wel echt lekker. Als je tenminste houdt van een vlot klikkende muis, waarbij er weinig ‘travel’ zit in het knopje en het ook niet sponzig aanvoelt, die met minimale beweging en een hard klikje lekker responsief aanvoelt.

Heb je van die mannelijke vierkante houthakkershanden die niets moeten hebben van zo’n schattig mobiel muisje? Dan zit je hier ook wel goed. Je kan de ‘palm rest’ best een stukje naar achter schuiven en dankzij de aardig lange hoofdknoppen is de muis comfortabel voor grote handen. De vleugeltjes (waar ook de indicator zit voor de DPI-setting) zorgen er trouwens voor dat je vingers goed blijven zitten als je over de muismat vliegt. Diezelfde vleugeltjes hebben wel weer een nadeel: je hebt erdoor namelijk iets minder opties voor je favoriete houding en het plaatsen van je vingertopjes. 


De Phantom G4.1 wint dus geen punten voor originaliteit, maar haalt wel ongeveer hetzelfde niveau qua knopjesgevoel en functionaliteit. Zelfs de prijscategorie komt in de buurt van een R.A.T., want zowel de Phantom G4.1 als bijvoorbeeld de R.A.T. 6 zitten rond de 79 euro. Daarmee zitten ze een beetje in de budget-progamer-muis-categorie. Toch zijn er ook wel belangrijke verschillen.

Zo is het behoorlijk jammer dat de Dragon War-muis geen instelbaar gewicht heeft, terwijl de wat duurdere varianten uit de stal van Mad Catz dit wel aanbieden. De Phantom G4.1 is van zichzelf overigens best zwaar, dus dat is een positief puntje als je daarvan houdt. Zo weegt bijvoorbeeld een Razer Deathadder 105 gram. Dan zit de Phantom, met ruim 150 gram, wel een tikkie hoger. Overigens is de Phantom met vier instelbare DPI-settings tot aan 9500 DPI extreem gevoelig en moet je kijken naar de allerduurste R.A.T. om nog hoger uit te komen. Tevens heeft de Phantom een verstelbaar paneeltje waar je duim op kan rusten, wat ook bij de Mad Catz-serie alleen in iets duurdere modellen kan.


Een mooi extraatje is een pakketje met reservekussentjes. Mag niet onderschat worden, aangezien ik ergens nog een R.A.T. heb liggen die aan de onderkant helemaal weggesleten is. Tenslotte heeft de Phantom zijn eigen software waarmee je alle knopjes, profielen en lichtjes in kan stellen. De software heeft aardig wat opties om profielen en DPI-settings aan te passen, maar de discolampjes hebben wat verbeterpuntjes. Je kan eigenlijk alleen het gloeiende G4.1-logo onder je palm aanpassen met allerlei kleuren, iets dat je tijdens het gamen toch niet ziet. De indicatielichtjes voor de DPI, die te allen tijde je vingertoppen verlichten, kan je helaas niet instellen en hebben standaard dezelfde accentkleur als de rest van de muis.


Uiteindelijk is de Phantom dus een weinig origineel, maar prima alternatief voor de R.A.T. of andere aandachttrekkende gamemuizen. Het is een aanrader als je waarde hecht aan een grote en zware muis, waarbij je hand zelden wegglijdt en je vooral je duim makkelijk kwijt kan op het speciale paneeltje. De muis is daarnaast net uitgebreid genoeg om tijdens het spelen de muisgevoeligheid aan te passen tot hele hoge waardes, zonder dat je direct in de hoogste prijsklasse van muizen zit. Mocht je echter instelbare gewichtjes superbelangrijk vinden, wil je per se een optische muis en geen laser, of wil je lampjes onder de muis zoals bij een straatracende auto ... dan zijn er alternatieven die dat wel bieden.Dragon War Shock Ultimate draadloze PC-controller
Wat betreft de budgetcontroller is men bij Dragon War iets creatiever geweest. Als je de controller uit het oranje plastic wipt, merk je dat deze hoekige doch welgevormde controller niet per se ergens op lijkt.


Net als een Wii U Pro-controller zit er een oplaadbare batterij in verstopt, maar dan wel met iets minder power. De verpakking vermeldt ‘600Mh’ terwijl een Wii U Pro zo’n 1300 mAh in zich heeft. Dankzij de batterij is de onderkant van de controller wel lekker plat en is er lekker veel ruimte over voor ongebruikte vingertopjes. Met een bijgeleverd micro USB-kabeltje kan je de controller opladen en een mini-dongle zorgt ervoor dat de PC het draadloze signaal ontvangt.

Het materiaal van de controller is opvallend door een glad rubberachtig gevoel, met extra grip waar je de controller vasthoudt door een fijn patroontje. Dat patroontje is overigens wel erg subtiel, dus zal misschien snel slijten. De start en select knop zijn duidelijk helemaal van rubber en het Dragon War-knopje in het midden is van doorzichtig plastic met een logootje erin. Dit drietal lijkt nog het meest op de menuknoppen van een Dual Shock 3. De vier knopjes aan de rechterzijde hebben dan weer dezelfde kleuren en letters als een Xbox-controller. Om de verwarring compleet te maken zit er precies in het midden van de controller een viertal streepjes, die net als op een Wii U Pro-controller de verbinding laten zien.


Die verbinding is overigens best aardig en valt alleen weg als je naar de andere kant van het huis of naar de buren loopt. Ik heb geen idee waarom je het zou willen, maar tijdens mijn gamesessie was twintig meter afstand tot de PC soms best wel haalbaar. Overigens kan je de controller niet echt uitzetten, dus zal je de dongle moeten verwijderen of eventjes moeten wachten tot de controller stopt uit verveling.

Dan het überbelangrijke fingerspitzengefühl. De D-pad zit een beetje tussen een Xbox 360 en Dualshock 4 in qua gevoel. Niet zo strak als een Nintendo D-pad en een heel klein beetje sponzig, maar het voelt prima aan. De joysticks zien er wat goedkoop uit en bieden niet veel grip. Mijn Dualshock 4-nopjes voor extra grip passen er echter wel op, dus waarschijnlijk zal de gemiddelde nop voor een paar euro dit makkelijk verbeteren. Verder bewegen de joysticks strak zonder speling en hebben ze een verzadigende harde klik.


De ABXY-knoppen en hun drukbaarheid zijn wat lastiger te beschrijven. Ze bieden weinig weerstand en zijn best makkelijk in te drukken. Het voelt in eerste instantie best prettig aan, maar voor bijvoorbeeld buttonbashen is het wat minder geschikt. Dan is een wat stuggere knop op een Xbox of Nintendo-controller wat beter. Ten slotte zijn er de triggers- en schouderknoppen. Deze functioneren prima en zijn totaal niet sponzig. Maar de triggers lijken erg op die van een Xbox 360-controller, in de zin dat er geen geleidelijke weerstand in het knopje zit. Je kan hem direct helemaal indrukken en het lijkt er niet echt op dat je hiermee een mooie gedoseerde input kan geven.


De Ultimate Shock-controller zit dan ook met een prijs van zo’n 39 euro in het segment van een Xbox 360-controller en niet op die van een Dualshock 4, Xbox One-controller of een prijzige PC-controller met allemaal foefjes. Puur als budgetcontroller is de Ultimate Shock best een aanrader. Het is een beetje een vreemde mengelmoes tussen andere controllers. Maar het ligt veel lekkerder in de hand dan je zou verwachten zodra je die hoekige randjes ziet, dankzij dat rubberachtige materiaal. Sommige knopjes zouden iets beter kunnen, maar met een oplaadbare batterij en een aardige draadloze verbinding, is dit geen verkeerd instapmodel voor deze prijs. Je kan hem namelijk instellen alsof het een Xbox 360-controller is, maar dan zonder die AA-batterijen die je steeds moet vervangen of zo’n nodeloos prijzige dongle voor Xbox-controllers. Vind je een Xbox One-controller net even te duur en een Xbox 360-controller net te ouderwets, dan is deze Dragon War-controller een aardig geprijsd alternatief.
Dragon War - Dragon Cooler Cooling USB Stand
Gamen op een laptop is tegenwoordig heel goed mogelijk. De draagbare PC's hebben dan ook steeds meer kracht tot hun beschikking, waardoor je ook op die apparaten kan genieten van de prachtige graphics van de nieuwste games. Een nadeel is wel dat een laptop over het algemeen moeilijker zijn warmte kwijt kan en daardoor snel heet kan worden. En zoals iedereen weet, is warme lucht in een PC geen goede combinatie. Daarom zijn er verschillende cooling-stands te koop die jouw gaming-laptop van wat extra koele lucht kunnen voorzien. Van Dragon War kregen we de Dragon Cooler Cooling USB Stand opgestuurd om te testen of deze inderdaad een beetje verkoeling kan bieden.


De specificaties van deze laptopsteun liegen er in ieder geval niet om: er zitten maar liefst zes ventilatoren in die je in drie verschillende modi en zes verschillende snelheden kan gebruiken. Dat is dan ook meteen een groot pluspunt, want zo kan je de ventilatoren precies afstellen zoals je ze op dat moment nodig hebt. Speel je een game die je laptop niet zo laat zweten? Dan zet je drie ventilatoren aan op een lage stand. Vraag je het uiterste van je laptop? Dan kies je voor zes blazende ventilatoren op de maximale stand. Dit is heel makkelijk te switchen door middel van de knoppen aan de voorkant van de steun. Het geluidsniveau viel me daarbij ook heel erg mee. Natuurlijk hoor je de ventilatoren heel goed als ze op maximale stand staan te blazen, maar met een fatsoenlijke koptelefoon heb je daar geen last van.

Al die ventilatoren moeten natuurlijk van stroom voorzien worden en dat gebeurt via een USB-kabel. Deze prik je in je laptop en daarmee heeft die voldoende stroom om aan de slag te kunnen. Gelukkig is de stand voorzien van een extra USB-aansluiting, zodat je geen USB-poort hoeft in te leveren om deze stand te kunnen gebruiken. De ventilatoren zijn overigens ook voorzien van blauwe LED-lampjes die gaan branden als de ventilator in gebruik is. En als je voor een snellere stand kiest zullen ze ook feller gaan branden. Als de laptop naast de stand staat dan ziet dit er heel tof uit, maar zodra je de laptop óp de steun zet dan zie je er eigenlijk niks meer van. Misschien dat je in een hele donkere kamer nog een beetje blauwe gloed naast de steun zal zien, maar dit is te verwaarlozen.

Bij het opstellen van de standaard voor het eerste gebruik liep ik tegen nog twee minpunten aan. Het eerste dat me opviel is dat de standaard niet heel schuin geplaatst kan worden en het scherm van je laptop dus ook niet heel hoog geplaatst kan worden. Nu hangt het natuurlijk van de situatie af of dit een probleem kan zijn, maar in mijn geval vond ik het net te laag. Een ander punt van kritiek is de bouwkwaliteit van de steun. Deze is helemaal van plastic gemaakt, waardoor het allemaal niet heel degelijk voelt. Het kostte mij wat moeite om de steun goed vast te zetten op de juiste stand, maar dan nog had ik het idee dat die elk moment weer terug kon schuiven. De laptop die ik gebruikte om te testen was gelukkig vrij klein en licht, waardoor dit niet direct een probleem was. Maar zodra je er een 17"-monster op gaat plaatsen (met een behoorlijk gewicht), dan vraag ik me af of dat allemaal goed blijft staan.

Dragon War levert met deze cooling stand een heel betaalbare optie om jouw gaming laptop wat extra zuurstof te geven. Het koelen werkt gewoon heel goed en met de verschillende opties heb je zelf de controle over de hoeveelheid koeling en geluid. Helaas valt de bouwkwaliteit een beetje tegen, waardoor ik er persoonlijk niet zo snel een high-end gaming laptop op zou plaatsen. Voor de goedkopere en lichtere laptops is dit echter een prima optie.


 

Geplaatst door Martijn Hamerling en Kevin Blokland op 20-01-2017
Aantal keer bekeken: 4773

Laatste reacties

avatar van Bombaron
Bombaron ( 277 ) 21-01-2017 17:40
Weet iemand waar ik dragon war kan bestellen?
avatar van Catyrion
Catyrion ( 183 ) 21-01-2017 19:26
Muis en controller zijn gewoon bij bol te krijgen.