Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Tank Troopers (Nintendo 3DS e-Shop)

Inkomende transmissie: van Nintendo’s eigen bodem is er weer een eShop-exclusive verschenen, voor het eerst uit de doeken gedaan tijdens de Nintendo Direct op 1 september van afgelopen jaar: Tank Troopers (TT)! De naam van deze derdepersoons actieshooter zal menig Nintendo-fan niet veel zeggen en dat is op zich niet zo vreemd. Want hoewel ik zelf alle Directs kijk op uitzenddag, is TT mij op de een of ander manier haast niet bijgebleven. Bovendien is er ook bijster weinig moeite gestoken in de marketing. Terecht of onterecht?
Maak je klaar om uit te rukken, soldaat!


Statistieken verkenning: 13 ervaren uitgeruste manschappen

In TT baan je jezelf als tankcommandant door diverse missies en verscheidene slagvelden om de tankbataljons van je tegenstanders te vernietigen met je eigen team van gehuurde tankpiloten. De game telt in totaal dertien specialisten die elk zijn/haar eigen unieke vaardigheid kent. Denk daarbij aan je eerste huurling ‘Tank Kid’ die je initiële radar uitbreidt met duidelijke symbolen, de rastahoofd ‘Rapido’ die de herlaadtijd van je kanon verkort, en de gemaskerde ‘Cold Warrior’ die vijanden kan bevriezen met een heerlijk koude adem. Ze kunnen geactiveerd worden door op hun gezichten te tikken onder de radar op je touchscreen, en vervolgens loopt een timer leeg die na gebruik weer langzaam maar zeker vol raakt. Je loopt daarnaast meer schade op als je geraakt wordt zodra één van je poppetjes is geactiveerd, dus waakzaamheid en tactisch inzicht is vereist.

Verder heb je nog een rits piloten met ieder hun specialiteit: elektrocutie (waardoor je moeite krijgt met rijden), zichtbelemmering (d.m.v. paarse klodders verf) en piloten die de effectiviteit van je kanonskogels vergroten door schade toe te brengen in een heel gebied. Er kunnen in totaal vier piloten tegelijk in een tank mee. De vijand kan daarentegen zelf ook de eerder genoemde vaardigheden gebruiken tegen jouw tank, dus wees opgepast. Huurlingen komen met een prijskaartje van een boel munten. Deze verdien je door missies tot een goed einde te brengen binnen een bepaald tijdslimiet.


Uitslag extra briefing: 36 stuks gespot in de pantserdivisie
Deze game biedt tevens een keuze van meer dan dertig verschillende soorten tanks, ieder met een uniek uiterlijk, gebaseerd op echt bestaande modellen en met verschillende sterke punten. De herlaadtijd van je kanon, de snelheid waarop de rupsbanden zich voortbewegen, de degelijkheid van je tankharnas; je kent het verhaaltje ondertussen wel. Aan deze tanks kun je sleutelen door het uiterlijk een nieuw camouflagekleurtje te geven in de garage. Ook hier kosten nieuwe pantservoertuigjes en veranderingetjes een bepaalde hoeveelheid van de al eerder genoemde muntjes. Je start met een simpele Crawler II-tank die klein en goed manoeuvreerbaar is voor effectieve hit-and-run-strategieën, maar wel wat aan vuurkracht laakt. Voor nieuwe tanks trek je tevens je muntenverzameling uit je ransel. Ergo, er is een weelde aan mogelijkheden om de verschillende aanvals-, verdedigings- en ondersteuningsbekwaamdheden te combineren, als je maar over de nodige fondsen beschikt.


Singleplayer✓ Lokaal Multiplayer✓ Online…? 30 push-ups keer 10, en wel nu!

Een mooi aspect van TT is het slagveld, waarop erg veel aan flarden geschoten kan worden: muren struikgewas, willekeurige tonnen met muntjes; bijna alles. De plattegronden zijn immens, je kunt dan ook gauw verdwaald raken en elkaar uit het oog verliezen. Voordeel hiervan is dat de maps ook veel objecten bevatten waar je achter kunt schuilen, of waar je bijvoorbeeld op een heuvel kan staan om je rivalen vanaf daar onder vuur te nemen. Er liggen ook overal power-ups verspreid die onder andere je schade ongedaan maken, voor camouflage zorgen, of de cooldown timers van je mannetjes resetten.

Het richten met je kanon gaat soepel met de linker joystick, terwijl je met de A-knop vooruit en met de B-knop achteruit rijdt. Eventueel is er een mogelijkheid om je camera te besturen met de ingebouwde gyrosensor van je 3DS, de Motion Sensor. Verder kun je met de L-knop je zicht verzetten naar een periscoop voor extra nauwkeurigheid. Gezien het geen exclusieve New 3DS-titel betreft, biedt TT vrijwel geen meerwaarde als je het op zo’n systeem zou spelen. De C-stick boven de ABXY-knoppen heeft in deze game dus jammerlijk genoeg geen functionaliteit.


TT bevat voor het eenmansleger maar liefst dertig verschillende missies om te volbrengen. In ‘Take Orders’ ga je aan de slag met een vooraf samengesteld team en tank, en bij ‘Custom Tank’ mag je missies herspelen met een eigen gekozen samenstelling. Er is genoeg variatie binnen de opdrachten om te voltooien: denk hierbij aan het vernietigen van een onwijs kleine en snelle tank, het met teamleden opnemen tegen een kolos van een tank, het vinden van de ster en ga zo verder. In deze modi speel je zo weer de broodnodige munten vrij voor het uitbreiden van je arsenaal.

Wat de multiplayer van TT betreft, lokaal kunnen maximaal zes spelers het tegen elkaar opnemen in diverse arena’s. De keuze bestaat uit ‘Team Battle’ (vernietig de vijandelijke basis in een 3v3-strijd), ‘Free-for-All’ (1v1v1v1v1v1 ... ieder voor zich) en ‘Bomb Battle’ (schiet de gouden bommen Rocket League-esque tweemaal richting de vijandelijke basis om te winnen). In het uiterste geval is er slechts één exemplaar van het spel nodig, zodat de resterende spelers de game kunnen downloaden via de Download Play-functie van de 3DS. Geen online-optie dus, hoewel president Satoru Shibata van Nintendo of Europe – en andere hoge piefen elders tijdens de Nintendo Direct – heeft gezegd dat deze exclusive naast de singleplayer- en lokale multiplayeroptie ook andere speelmodi zal bevatten, daarbij denkend aan Online Play en extra’s. Helaas ontbreken deze uiteindelijk toch in het eindproduct. Persoonlijk vind ik het niet een erg gemis, aangezien ik toch het liefst alleen speel of met medespelers in de buurt om samen snode plannetjes mee te bekokstoven.

Beslissing van het oorlogstribunaal
Grafisch is TT niet bepaald een hoogstandje, ook niet onder de 3DS-games zelve. De artstyle kon ik persoonlijk wel waarderen, aangezien de kleine schattige tankjes en de commandantjes met hun superkrachtjes me terug deden denken aan de vergane glorie van Intelligent Systems-games ‘Advance Wars’ en ‘Batallion Wars’. Als grote fan van de Fire Emblem-serie ben ik uiterst blij dat deze de laatste tijd vaak in de schijnwerpers staat, maar ik vraag me wel af wanneer er weer titels uitkomen van hun IP in de moderne tactische oorlogsvoering. Maar even alle nostalgie weg, ik dwaal af.


Wat de besturing betreft zit het, behalve het ontbreken van C-stick ondersteuning, verder keurig in elkaar en kunnen spelers gestroomlijnd te werk met het navigeren van de tank en het kanon met zowel de reguliere knoppen als de Motion Sensor. Het overall concept hebben we in de tussentijd al eerder gezien; de presentatie en deze stijl van spelen deden me namelijk erg veel denken aan de F2P-titel ‘Steel Diver: Sub Wars’, ook een eShop-exclusive van dezelfde ontwikkelaar.

Qua muziek en geluidseffecten is TT niet echt noemenswaardig interessant. Verder hakt het ontbreken van een onlinemodus nogal in op de eindscore, maar laat dat de korte pret niet bederven die je zal hebben met TT. Er zijn meer dan genoeg vissen in de zeeën der games, niet? En als je meerdere vrienden hebt die een 3DS hebben, kunnen jullie ook nog even lekker zoet zijn met de lokale multiplayer. Tot slot, voor de taalpuristen en lui die het vertikken om iets te spelen in een ander taal zodra het in hun moedertaal beschikbaar is (de jeugd van tegenwoordig ...), is er positief nieuws: TT is geheel vertaald en speelbaar in het Nederlands. Hoezee voor onze taal, koning en vaderland!

Graphics:       65
Gameplay:     75
Originality:     60
Sound:            60
Replay:           60
Eindcijfer:    64

Geplaatst door Ling Fan op 28-02-2017
Aantal keer bekeken: 8170

Laatste reacties

avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 28-02-2017 08:29
Rol: Community event manager
Mooie review Linguist! Ik wist, ondanks hem beschreven te hebben voor de eShop update vorige week, niet eens dat dit een Nintendo game was
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 28-02-2017 08:39
Je hebt mijn dank, mijn lieve Samael! Zoals in mijn review is beschreven, vertoonde deze game opmerkelijk veel overeenkomsten met n van Nintendo's freemium-games, Steel Diver: Sub Wars. Ze zijn beide geproduceerd door Nintendo Entertainment Planning & Development, met assistentie van een bedrijf genaamd Vitei. Een vast prijsje in dit geval voor TT, znder microtransacties.

Ben trouwens vergeten erbij te zeggen dat de eerder uitgebrachte SD: SW in tegenstelLing tot TT wl weer Circle Pad Pro-/C-stick-ondersteuning heeft
avatar van Kubica
Kubica ( 27 ) 28-02-2017 14:32
volgens mij kost deze game ook niet veel. 7.99 ongeveer. mooi prijsje voor zoiets.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 28-02-2017 14:36
Rol: Community event manager
Even in mijn eShop topic gespiekt en hij kost 7,99 inderdaad.