Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Nintendo Switch Online

In januari 2017 hebben we voor het eerst gehoord van Nintendo Switch Online (NSO). Hoewel toen bekend werd gemaakt dat deze dienst in de herfst van 2017 zou moeten lanceren, heeft het nog een jaar op zich laten wachten. Op 18 september 2018 ging de dienst van Nintendo eindelijk online! Wat houdt deze dienst nu eigenlijk in? Lijkt het op PlayStation Plus of Xbox Live, of is het iets totaal anders? Kortom: is het je geld waard?


De basis
Bij NSO krijg je echter de basis van de betaalde onlineservices die we kennen van PlayStation en Xbox. Het leukste van deze services krijg je namelijk niet: de maandelijkse gratis games. Of in andere woorden: de current-gen gratis games. Je krijg daarentegen wel ‘eens in de zoveel tijd’ nieuwe gratis NES-games. Daar is de prijs dan ook naar; deze is aanzienlijk lager dan die van de andere twee consoles, maar daarover later meer. Verder kun je online gamen, en zijn er een opslagcloud, een smartphone-app en exclusieve aanbiedingen voor leden. In totaal dus vijf onderdelen.
 
De klassiekers
Zoals hierboven kort omschreven kun je gratis NES-games spelen, via de nieuwe gratis te downloaden app voor de Switch: Nintendo Entertainment System – Nintendo Switch Online. Momenteel zijn er twintig games aan de bibliotheek toegevoegd, maar eens in de zoveel tijd komen er nieuwe games bij. De games die er nu op staan blijven er dan ook gewoon opstaan, dus geen haast met het uitspelen van je favoriete klassiekers.


Echter, twaalf van deze twintig games ken je al als je de Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System hebt aangeschaft. Waarschijnlijk zal je vast ook nog wel een aantal andere games van je Mini NES herkennen, wanneer de volgende ronde met NES-games uitkomt voor NSO. Toch is er een verschil: via NSO kun je namelijk de games voor twee spelers ook online spelen.

Daarnaast is er voor deze dienst een nieuw setje controllers gemaakt: draadloze NES-controllers die je aan je Nintendo Switch-systeem kunt klikken om ze op te laden. Deze kosten wel €59,99 voor een setje van twee en ze zijn niet te gebruiken als Joy-Cons, enkel voor de NES-games. Je kunt deze controllers alleen via de Nintendo-website aanschaffen als je lid bent geworden, met een maximum van één setje per account.


Gratis online gamen is niet meer
Waar je met games als ARMS, Mario Kart 8 Deluxe en Splatoon 2 eerst nog gewoon online kon, kan dat nu niet meer zonder een abonnement. Vanaf het begin werd al duidelijk dat dit ooit zou komen, maar nu de tijd daar is voelt het toch niet zo leuk. Net alsof je een klein kind bent en oom Nintendo je een lolly geeft, om hem vervolgens weer af te pakken nadat je slechts een paar likjes kon nemen.
 
Je hoeft gelukkig niet bang te zijn dat je lang moet wachten voordat je een online potje kunt spelen, want er zijn genoeg mensen die de dienst aanschaffen. Sommige games zijn gemaakt voor de online multiplayer, dus dan is het haast wel een vereiste om NSO te nemen. Anders is het ook zo zonde van het geld dat je al in de game hebt gestopt.

Het scherm dat Splatoon 2 laat zien wanneer je online wilt zonder NSO.

Gratis games die online gespeeld kunnen worden vallen buiten deze dienst, deze kunnen dus wel nog gewoon gratis gespeeld worden. Denk aan de populaire game Fortnite.
 
Opslagcloud
Goed aan NSO is de opslagdienst in de cloud. Hierbij kun je nooit je opgeslagen data kwijtraken. Superhandig, want het is bijvoorbeeld vaak genoeg voorgekomen dat er data is verdwenen nadat de Switch ter reparatie is opgestuurd. Ook is het handig als je op een andere Switch verder wilt met je eigen savedata.
 
In eerste instantie leek de data enkel op te slaan nadat je de game ook daadwerkelijk gespeeld had sinds je NSO had aangeschaft. Nadat je de dienst voldoende tijd hebt gegeven om alles te uploaden, bleek ook gewoon de data van de games die je al een tijdje niet meer hebt aangeraakt in de cloud gezet te worden. Praktisch, zo hoef je niet al je games weer opnieuw op te starten.
Wanneer je abonnement is afgelopen ben je niet gelijk je data kwijt, maar heb je dan nog 180 dagen om weer opnieuw een abonnement aan te schaffen. Daarna worden je data verwijderd. Eigenlijk moet je je abonnement dus telkens verlengen, wil je je savefiles niet kwijtraken.
 
Smartphone-app
Met NSO is het ook eindelijk mogelijk voor de Nintendo Switch om gebruik te maken van voicechat, al kan dat niet via de Switch zelf. Hiervoor heb je een aparte smartphone-app voor nodig. Niet elke game ondersteunt de voicechat en ook niet elk onderdeel van de game ondersteunt het.


Daarbij werkt de smartphone-app niet optimaal. Niet iedereen heeft namelijk de nieuwste smartphone die de app goed aankan. Tijdens het testen is gebleken dat de app vaak kan crashen. Ook stottert het geluid heel erg en hoor je de ander soms secondenlang niet. Wat voicechat betreft komt het lang niet in de buurt van Discord of gewoon de apps zoals PlayStation en Xbox dat via hun consoles aanbieden.
 
Het werkt ook nog eens onhandig: stel dat je een koptelefoon op wilt, die moet dan in je mobiel. Je mobiel moet aan de lader want anders gaat de accu er snel doorheen. Allemaal extra snoeren terwijl we tegenwoordig juist zo draadloos mogelijk willen gamen. Met een goede koptelefoon die het omgevingsgeluid filtert hoor je je game niet meer, want de muziek van je game wordt natuurlijk niet via de app afgespeeld.
 
Exclusieve aanbiedingen
Tot slot wordt er nog geadverteerd met exclusieve aanbiedingen. Hier is helaas nog weinig over te zeggen, want het is nog niet bekend wat dit gaat zijn. Laten we niet hopen dat de exclusieve aanbiedingen slechts een magere korting op digitale games zijn, zoals met het nieuwe beloningssysteem van My Nintendo. Dat zijn slechts minimale aanbiedingen waar niemand op zit te wachten. De tijd zal het leren.
 
Prijzen van de abonnementen
Er zijn vier verschillende abonnementen van NSO. Dat zijn een abonnement van een maand voor €3,99, van een kwartaal voor €7,99, van een jaar voor €19,99 en een familieabonnement van een jaar voor €34,99. Bij het familieabonnement kun je maximaal acht accounts van NSO voorzien. Je kunt de dienst eerst een weekje gratis proberen.


Je kunt NSO aanschaffen in de Nintendo eShop met je tegoed, of je kan met te weinig of geen tegoed het bedrag aan laten vullen met PayPal of een creditcard. Zodra je het aanschaft staat wel gelijk de automatische verlenging aan, denk daar goed om. Je kan deze wel uitzetten, maar het zit alleen wel goed verstopt in het menu en je moet nog iets van drie keer bevestigen dat je écht het automatisch opwaarderen wilt uitschakelen. Je zult haast gaan denken dat Nintendo hoopt dat je het vergeet uit te zetten en je abonnement verlengd wordt zonder dat je het misschien wilt.
 
Conclusie
Al met al is het een goede deal wat je voor NSO krijgt. Als je een jaarabonnement neemt voor €19,99 kun je een jaar lang gebruik maken van het belangrijkste aspect: online gamen. Het abonnement is niet zo duur als PlayStation Plus of Xbox Live en biedt daarom jammer genoeg geen gratis current-gen games aan via deze dienst. Alsnog kun je veel plezier halen met de klassiekers uit de steeds groter wordende NES-collectie.
 
Voicechat en de exclusieve aanbiedingen moeten op den duur nog laten blijken of ze NSO waardig zijn, want tot nu toe heeft de voicechat niet overtuigd. De opslagcloud is een zeer handige functie, maar er zit wel weer het nadeel aan dat je niet meer terug kan nadat je NSO hebt aangeschaft. Je wilt je data namelijk niet kwijtraken als je abonnement is afgelopen. Met drie van de vijf nuttige functies is NSO echter zijn geld zeker waard, uitgaande van de kosten van een jaarabonnement.

 

Geplaatst door Lisa Halman op 09-10-2018
Aantal keer bekeken: 4294

Laatste reacties

avatar van Savescreen
Savescreen ( 593   1) 09-10-2018 18:32
Alleen gekocht voor Splatoon. Verder totaal niet waard, heb nauwelijks wat betaald met een familie abbo dus dat is wel fijn. Maar het feit dat t veel goedkoper is dan een andere service maakt het voor mij nog niet ok.

Ook supporten niet alle games cloud saving waar ze een belachelijk excuus voor gaven.

NES games zijn wel leuk maar ben ik onderhand een beetje op uitgekeken.
avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 281 ) 09-10-2018 19:38
NSO geeft je in principe:
- Wat NES games
- Soms cloud saves

Ik vind het persoonlijk geen 20 euro waard, maar als je in een family groep terecht kunt komen en de prijs kunt halveren, dan is het zeker een goede deal!
avatar van ShepardEffectN7
ShepardEffectN7 ( 8 ) 09-10-2018 19:56
je kunt het bij www.cdkeys.com 12 maanden nintendo switch online voor €18,79 kopen met facebook korting 5% korting voor €17,85 scheelt €2,15 en het is te gebruiken met europese accounts
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 7882 ) 09-10-2018 19:58
20 euro voor nes games en cloud saves, prima. Vooral cloud saves van Zelda en Odyssey ben ik blij mee want ben ze al eens kwijtgeraakt door defecte switch. Ja het zou op SD kaart moeten kunnen maar zo vind ik het prima. Had eigenlijk liever 25 betaald en SNES erbij gekregen zodat snes mini de deur uit kan.
avatar van Stef
Stef ( 3268   1) 09-10-2018 20:22
Quote:
De opslagcloud is een zeer handige functie, maar er zit wel weer het nadeel aan dat je niet meer terug kan nadat je NSO hebt aangeschaft.


Dit vind ik niet zo duidelijk. Wat bedoel je hiermee?
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 338 ) 09-10-2018 21:01
Ik vermoed zomaar dat die zogenaamde gratis NES games gewoon weer hetzelfde systeem hanteren als Playstation Plus. Zodra je abonnement stopt kan je jouw zogenoemde gratis games niet meer spelen. Zeker weten doe ik het niet in dit geval, maar ook bij PS Plus wordt er nog teveel gesproken over "gratis games" terwijl dat daar helemaal geen gratis games zijn. Het zijn "huur/leen games".
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 09-10-2018 21:27
Quote:
Ik vermoed zomaar dat die zogenaamde gratis NES games gewoon weer hetzelfde systeem hanteren als Playstation Plus. Zodra je abonnement stopt kan je jouw zogenoemde gratis games niet meer spelen.

Dat hoef je niet te vermoeden want dat klopt. Je kan de app gratis downloaden op je Switch, maar zodra je deze opstart wordt er gezegd dat je een abonnement moet hebben om verder te gaan.

Dat je je NES spellen 'kwijt' bent heeft Nintendo nooit onder stoelen of banken gestoken.
avatar van Smocho
Smocho ( 3061 ) 09-10-2018 22:11
Het is weliswaar een goedkope dienst, maar de dienst heeft dan ook weinig inhoud als je het vergelijkt met Sony en MS. Jammer dat Nintendo deze dienst niet meteen wat steviger positioneert. Ze hebben er aardig lang over gedaan om te lanceren na aankondiging dus dat vind ik een grote misser. Bij Big N hebben ze nog steeds niet begrepen wat een goede online dienst inhoudt.
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 09-10-2018 22:53
Quote:
Het is weliswaar een goedkope dienst, maar de dienst heeft dan ook weinig inhoud als je het vergelijkt met Sony en MS. Jammer dat Nintendo deze dienst niet meteen wat steviger positioneert. Ze hebben er aardig lang over gedaan om te lanceren na aankondiging dus dat vind ik een grote misser. Bij Big N hebben ze nog steeds niet begrepen wat een goede online dienst inhoudt.

Het voelt inderdaad allemaal houtje touwtje aan. Ik kan mij de presentatie van de Switch nog goed herinneren. Één van de eerste dingen wat ze op het podium riepen was dat je mocht gaan betalen voor de online service. Altijd leuk om zo een verkooppraatje te starten; 'Het gaat jullie geld koste mensuuuh!' Maar over de prijs en wat je voor zou krijgen hoorde je niks. Ze vlogen van het podium of ze een scheet hadden gelaten.

Na iets van een jaar werd de prijs min of meer bekend en een gedeelte wat je er voor zou krijgen en zelfs na de laatste presentatie begonnen ze over 'Speciale aanbiedingen' die leden zouden krijgen. Maar sssst, het blijft nog een verrassing. Als dit net zo loont als het harken van Platina munten voor My Nintendo zullen het flinke kortingen zijn op digitale games die iedereen en zijn kanariepiet als op release hebben gekocht. Van een miljarden bedrijf als Nintendo zou je toch verwachten dat ze dit wat beter aan de man hadden kunnen brengen. Het is of het idee genoteerd was op een kladblokje in de pauze en er snel is tussen geschoven in de presentatie. Of Nintendo is zo arrogant dat ze weten dat die zooi toch wel verkoopt omdat je kan fluiten naar je online videospelletjes.

Maar tijd zal het leren. Als er over een jaar slechts 36 NES games zijn toegevoegd aan de app, een N64 mini is aangekondigd waardoor er weer een smoes is om de digitale spellen voor de N64 verder uit te laten blijven en de aanbiedingen in de eShop weer drie keer niks zijn, heeft iedereen tenminste wel voor €20.- een jaar kunnen Splatoonen, Mario Karten of Smashen. En ik heb het toch voornamelijk voor dat laatste gekocht. Want voor de NES spellen hoef je het niet te doen. Tenzij je een turbo nerd bent die de VC op de Wii heeft gemist, of die van de WiiU. Of je hebt mini NES nooit mogen bemachtigen. Of je bent zo'n brave borst die bij het horen van het woord ROM al bang is dat de politie de deur komt intrappen.

Nou. Dit was mijn Nintendo rant van deze maand. Nu maar gaan uitkijken naar Smash Bros Ultimate om mijzelf goed te mutsen.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1242 ) 10-10-2018 00:58
Het gebrek aan fatsoenlijke voicechat zonder smartphone en het gebruik van p2p-verbindingen in veel (alle?) Nintendo-games is anno 2018 redelijk absurd, maar ik heb met enige regelmaat 19,99 uitgegeven aan nieuwe pixerplatformers die heel wat minder goed waren dan SMB3.

Dat Nintendo vanaf dag 1 heeft gezegd dat het een betaalde dienst werd en mensen daarna ruim een jaar gratis online heeft laten spelen spreekt alleen maar in hun voordeel, lijkt me.
avatar van Xandrilios
Xandrilios ( 196 ) 10-10-2018 08:44
20 euro voor cloud saves is mij teveel, NES games doen niks voor mij Geen haast met een Switch aanschaffen nog
avatar van Saego
Saego ( 1135 ) 10-10-2018 08:47
Quote:
[..]


Dit vind ik niet zo duidelijk. Wat bedoel je hiermee?


Ik heb zo'n gevoel dat het gaat om cloud saves die 'verdwijnen' nadat je geen NSO meer hebt, wat overigens niet waar is. Je hebt 6 maanden de tijd om weer een abonnement aan te schaffen, waarbij je cloud saves weer terug keren.
avatar van DonPulliany
DonPulliany ( 131 ) 10-10-2018 08:54
Het kan er mee door omdat het maar 19.99 is, anders had ik het nooit gedaan.
avatar van Saego
Saego ( 1135 ) 10-10-2018 08:54
Ik vind het een mooie deal, zeker als je een familie abonnement neemt. Je betaalt (veel) minder en krijgt er ook minder voor terug vergeleken met andere online diensten.

Het is dan ook jammer dat de dienst vanaf dag 1 gratis was (voor Nintendo), veel mensen beseffen nu niet dat je ook betaalt om online te kunnen. Zelfs al zijn de servers peer 2 peer (er komt meer bij kijken ).

Maarja, binnenkort zelf een familie abonnement starten en dan betaal ik 5 euro per jaar. Geen geld
avatar van Hercule
Hercule ( 4420 ) 10-10-2018 09:32
Ik had liever meer betaald voor een betere service.

Blijkbaar is Nintendo Online nog niet het succes wat men hoopt bij Nintendo, bij veel kleinere games is het aantal online spelers drastisch teruggelopen. Bij Pokken bijvoorbeeld zijn het er nog maar heel weinig.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 10-10-2018 09:54
Ik snap volledig dat mensen betalen, sinds Nintendo het forceerd op mensen die splatoon spelen of andere online games, maar ik vind het totaal niet het geld waard, en een beetje afzetterij.
Nesflix doet me niks, en dat je nu een derde keer op een rij moet wachten op nes releases kan toch ook niet meer.
Cloud saves is een grote grap. Op de wii U en de wii kon je gewoon zelf een back up maken van je save, maar om dit nu weg te halen, een slechtere versie daarvan neer te zetten, en er ook nog voor moeten betalen, is verschrikkelijk. Dit zijn EA praktijken. Misschien nog erger zelfs. Dat de connectie nog altijd even shit is helpt ook niet.

Ik heb een vriend die zo graag met mij wou smashen, dat hij mij in zijn family plan heb gegooied, anders had ik er zelf geen cent aan uitgegeven
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2186 ) 10-10-2018 12:29
Het heeft voor mij nog geen meerwaarde. Er zijn te weinig interessante games die online kunnen en om nou voor 1 a 2 games te betalen is onzin.
avatar van Regird
Regird ( 452 ) 10-10-2018 12:51
Quote:
Je hoeft gelukkig niet bang te zijn dat je lang moet wachten voordat je een online potje kunt spelen, want er zijn genoeg mensen die de dienst aanschaffen


Helaas niet waar voor de third party games die ik heb. Payday waren er normaal gesproken 30 man elk moment van dat ik inlogde klaar om te spelen. toen ik mijn proeftijd gebruikte was dit met geluk nog 1 iemand je hebt 4 mensen nodig om een game te spelen. Dus kan je niet meer echt online spelen. Blazblue cross tag battle had je eerst nog zo een 14 man in de europese server en zo een 64 man in de amerikaanse server maar daar zitten nog maar een paar mensen in de laatste keer dat ik keek. soms 1 of 2 in de amerikaanse server. Voor de nintendo games ligt het zeker anders.

Splatoon 2 kan je nog makkelijk een game vinden ook al weet ik het niet zeker maar voor mijn gevoel lijkt het wel of de matches nu meer lag hebben sinds payed online? Misschien aan het feit dat de player base een stuk gekrompen is en de mensen van verder komen? Ik zit zelf op bedraad spelen als hij in de dock zit dus denk niet dat het aan mijn wifi ligt? Ik kom in ieder geval vaker dezelfde personen tegen in een match terwijl dat hiervoor zelden voorkwam.

Maar mijn trial is nu toch verlopen. Ik denk niet dat ik het op dit moment ga aanschaffen aangezien mijn meest online gespeelde game blazblue dood is. Ik ben ook weer terug gegaan naar splatoon 1 en mario kart 8 op de wii u. Daar zijn ook nog prima games in te vinden.Enige online dat ik echt ga missen is Smash Bros dat uit gaat komen. Maar om daar nou €20 voor te betalen zie ik niet echt zitten.