Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Baldur's Gate, Planescape Torment en Icewind Dale Enhanced Edition


Heb ik nu toch even een mooie aanbieding: special price for you! Een geheel verzorgde* rondreis door de meest prominente Infinity Engine-games uit je jeugd. Toen je de D&D-regels eigenlijk nog niet helemaal snapte en een Pentium 2 nog tot de top gaming-PCs behoorde. Mooier dan je ze ooit hebt gezien en helemaal aangepast voor besturing op je Switch-console. Koop nu je ticket!
*wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade aan eigendommen, verlies van reisgenoten, invaliditeit of overlijden tijdens uw reis.

Forgotten Realms
Jarenlang waren ze vergeten, maar nu staan ze weer op het reisprogramma: de Forgotten Realms. Inentingen heb je niet nodig, maar kennis van de lokale gebruiken wel. Zo loopt men hier nog rond met zwaarden, is magie aan de orde van de dag en neemt men alle beslissingen met onzichtbare dobbelstenen. Die dobbelstenen bepalen of iemand boos op je wordt, of je het met monsters aan de stok krijgt bij een uit de hand gelopen safari en of je schedel die avond in een grote kookpot ronddrijft of dat je de reis vrolijk kan voortzetten.

Komt u er niet helemaal uit? Overweeg dan onze reisgids eens goed te bestuderen. Hierin worden alle Dungeons & Dragons-regels die hier gelden uitgelegd. Inclusief THAC0, saving throws, verschillen tussen klassen, het effect van je persoonlijke eigenschappen en een beschrijving van niet minder dan 113 toverspreuken (maar misschien wel meer). Jaja, een reis naar de Forgotten Realms is niet zomaar gemaakt! 

In deze nieuwe versies kun je je team direct aansturen in plaats van te klikken waar iedereen heen moet, wat meestal erg fijn bestuurt. Voor gevechten schakelen de games wel automatisch over naar een cursor.
 
Baldur’s Gate

Als eerste staat de Sword Coast op het programma. U vindt hier geen zandstrandjes, maar ruige vergezichten zijn er genoeg. Geniet van Candlekeep, een haven van rust voor allerlei geleerden en bezoek de Friendly Arm Inn voor een indruk van de lokale bevolking. Ga mee op excursie naar diverse pittoreske dorpen, een kolenmijn waar u het mysterie van de verdwijnende mijnwerkers mag oplossen en niet te vergeten Baldur’s Gate. Een ware metropool waar we diverse dagen doorbrengen.

De afgelopen jaren is er veel werk verricht om Baldur’s Gate en de overige reizen toegankelijker te maken voor nieuwerwetse vervoermiddelen, zoals die Nintendo Switch in uw handen. Zo zorgen drones ervoor dat uw gezichtsveld verder kan uitzoomen dan ooit; zelfs in breedbeeld. Verder is de besturing bijna perfect aangepast aan uw moderne behoeftes, voor een zorgeloos bezoek aan de intrigerende locaties, bezaaid met interessante figuren en uiteenlopende opdrachten. Dat sommige locaties er nog wat ouderwets uitzien, doet de overheersende charme u zo vergeten. Bent u uitgekeken? Dan valt er nog genoeg te beleven met onze excursies: Tales of the Sword Coast en het recent opgezette The Black Pits.

Nieuw toegevoegd is de ronde selectiecirkel, die het menu aan de zijkant vervangt. Resultaat: meer scherm voor je geld en snelle toegang tot de diverse menu-onderdelen.

Baldur’s Gate 2
Ten zuiden van de Sword Coast ligt het wat welvarender Amn. Evenals Baldur’s Gate een miljoenenstad waar we enkele dagen zullen doorbrengen. De inwoners hier zijn meer ervaren in de omgangsregels van de Forgotten Realms en hechten daarom meer waarde aan het aangaan van dialogen. Verwacht dan ook een reis met meer sociale interactie en nog uiteenlopender belevenissen.

Reizigers die slechts een deel van ons reispakket afnemen en daarom de Sword Coast hebben overgeslagen, willen wel eens overweldigd raken door de eisen die hier aan gemiddelde reiziger worden gesteld. Iedereen start met meer ervaring, waardoor er sterkere magie en wapens in omloop zijn. Nee, wees niet ongerust. Ook hier werkt onze auto-save gewoon, maar aangeraden wordt om uw medereizigers zorgvuldig uit te kiezen en regelmatig zelf uw dagboek bij te houden.

Dankzij de hogere resolutie kun je ver uitzoomen.
Handig voor het overzicht en alles ziet er dan nog mooi uit ook.

Icewind Dale
Na het relatief aangename klimaat rond Amn, trekken we naar het hoge noorden. Ver voorbij de Spine of the World ligt de Faerûn-regio. Een gebied van ijs, sneeuw, gletsjers en slechts enkele speldenknopjes van beschaving. Leest u voor uw vertrek op deze reis de algemene voorwaarden en aansprakelijkheid nog eens goed door. We hopen ook dat u inmiddels goed uw reisgenoten uit weet te kiezen. Op uw reis door onherbergzame gebieden is het belangrijker dan ooit om goed op elkaars krachten en zwaktes te anticiperen.

Uw reis door het hoge noorden kenmerkt zich meer dan de voorgaande reizen door excursies naar locaties waar nog maar weinig toeristen een voet hebben gezet. De locals zullen u graag de weg wijzen, ook al durven ze niet met u mee naar binnen. Geen zorgen, dit is slechts bijgeloof. Ieder degelijk voorbereid reisgezelschap zal de extra uitdaging en eigen verantwoordelijkheid alleen maar kunnen waarderen. Hoewel deze reis door lang niet iedereen wordt aangeraden, zullen de reizigers die echt graag in de inmiddels eigen gemaakte D&D-regels willen duiken zich enorm vermaken in deze koude wereld vol warme verrassingen.

Planescape Torment

Voor deze reis hebben we een wel heel speciaal pakket samengesteld. U begint de reis in een bijzondere, nooit eerder door levende toeristen betreden locatie, waar u zonder geheugen wakker wordt. Klinkt spannend? Het is even desoriënterend, maar uiteindelijk wordt dit misschien wel uw favoriete reis van de vier. Probeert u op te gaan in het personage van de Nameless One terwijl hij zoekt naar zijn verleden in de duistere straten van Sigil. Een stad balancerend op de rand van diverse dimensionale planes, waardoor je nooit weet wat je nu weer zal overkomen.

Wij van het reisbureau willen deze reis wel eens een cadeautje noemen dat je langzaam uit moet pakken. Geniet van de uitgebreide gesprekken met de locals, bezoek iedere locatie en probeer alles uit. Je wordt op iedere straathoek verrast door iets nieuws en onverwachts. Het is soms moeilijk voor onze wat ongeduldigere reizigers. Toch worden ook zij ten alle tijden vermaakt door onze persoonlijke reisgids Morty, de zwevende schedel, en richten zij zich meer op het verkennen van nieuwe gebieden en de confrontaties met de meest vreemde wezens.

Vooral voor Icewind Dale en Planescape Torment heeft Beamdog goed zijn best gedaan om de menu’s naar een hogere resolutie te tillen. Het resultaat mag er wezen.

Tickets boeken?
Zo, zullen we dan even afrekenen? Wat zegt u? U vindt de ticketprijs wat hoog? Tja…u krijgt er wel vele uren onvervalst vermaak voor terug natuurlijk. Een gedateerde reis zegt u? Nou ja, het is toch al heel fijn dat u de mogelijkheid heeft deze reizen te beleven met uw moderne voertuigen? Het ziet er misschien niet optimaal uit, maar vooral de latere reizen zijn nog goed te pruimen.

De echte fan zal zich hier niet door af laten schrikken. Net als de reiziger die dit reisverslag heeft geschreven, worden zij volledig meegesleept door deze klassiekers in hun vakkundig opgeknapte jasjes. En misschien herinnert u het zich niet zo goed, maar ten opzichte van jaren geleden hebben we heel wat verbeteringen doorgevoerd die uw reis vergemakkelijken. Ook al ontbreekt touchscreen-ondersteuning voor alle reizen.

Wellicht wilt u aansluiten wanneer de online multiplayer ook voor deze versies van de reis is gerealiseerd. Voorlopig kunt u dan uit de voeten met de kleine beetjes nieuwe content en reisgenoten die speciaal voor deze heruitgave zijn ontwikkeld. Evengoed staat het u vrij om op een korting te wachten natuurlijk. Bij een lagere prijs had u deze reizen volmondig aangeraden begrijp ik. We zullen kijken wat we voor u kunnen doen. Houdt u vooral het prijsoverzicht op Budgetgaming in de gaten voor de laatste aanbiedingen.

 Geplaatst door Chris van Breda op 24-10-2019
Aantal keer bekeken: 2963

Laatste reacties

avatar van R00tz
R00tz ( 69 ) 25-10-2019 22:06
Haha wel echt heel vermakelijk geschreven, hoewel dit mij er nog niet van overtuigd om het verhaal nog eens te doorlopen. Wellicht voor een betete (lees lagere) prijs.
Het ontbreken van gebruik van het touchscreen vind ik wel echt een gemiste kans.
Ben nog wel benieuwd of de teksten goed leesbaar zijn of is het priegelwerk?
avatar van Gunghir
Gunghir ( 4973   13) 26-10-2019 00:49
Wow echt goed geschreven!
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24260   98) 26-10-2019 01:06
Quote:
Haha wel echt heel vermakelijk geschreven, hoewel dit mij er nog niet van overtuigd om het verhaal nog eens te doorlopen. Wellicht voor een betete (lees lagere) prijs.
Het ontbreken van gebruik van het touchscreen vind ik wel echt een gemiste kans.
Ben nog wel benieuwd of de teksten goed leesbaar zijn of is het priegelwerk?

Je kan de tekstgrootte aanpassen
avatar van Swift
Swift ( 9121   5) 26-10-2019 08:31
Mooie review! Echt origineel en uniek. Hoop meer reviews van je te lezen. Ga de bundel wel halen zodra de co op uit is.
avatar van Megalomaan
Megalomaan ( 2104   2) 26-10-2019 09:21
Leuke review! Deze komt er wel.
avatar van Gaurav
Gaurav ( 26 ) 27-10-2019 15:01
Heel leuk geschreven!
avatar van Phoenix
Phoenix ( 43 ) 29-10-2019 00:46
Zeer vermakelijk geschreven. Erg verfrissend!
avatar van Ddd111
Ddd111 ( 88 ) 29-10-2019 09:11
Erg leuk dat deze games nieuw leven in is geblazen. Heb er destijds erg veel plezier mee gehad op de pc. Toen de games nog in bigbox kwamen.