Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: The Outer Worlds DLC - Murder On Eridanos (XboxOne)


Met Murder on Eridanos komt ontwikkelaar Obsidian Entertainment met het tweede DLC-pakket van hun season pass. Na Peril on Gorgon moet je nu afreizen naar de planeet Eridanos om de moord op de befaamde actrice Halcyon Helen op te lossen. Levert dat avontuur een aantal vermakelijke uren gameplay op, of valt de laatste DLC van The Outer Worlds wat tegen? Je leest het hier.

Halcyon Helen! Ze ligt dood op de vloer. Vermoord. Aan jou de taak om als een ware detective op onderzoek te gaan om de moordenaar te vinden. Deze tweede DLC voor The Outer Worlds heeft een iets andere toon dan Peril on Gorgon. Obsidian Entertainment lijkt de knotsgekke setting en het universum van The Outer Worlds vooral te willen gebruiken om een lichte film-noir detective game neer te zetten. Natuurlijk waren in het origineel de dialogen al een van de hoogtepunten, maar in Murder on Eridanos zijn de verschillende karakters die je tijdens de verhaallijn op je pad treft weer van een hele vermakelijke aard. De humor uit de basisgame is beduidend sterker aanwezig dan dat in Peril on Gorgon het geval was.


Lekker op onderzoek uit
Wat een fijne vernieuwing is in Murder On Eridanos, is dat je nu de beschikking hebt over een zogeheten ‘Discrepancy Amplifier’. Dit apparaat kun je als wapen gebruiken, maar het hoofdzakelijke doel is dat je het gebruikt om aanwijzingen te analyseren en zo het mysterie van de moord op Halcyon Helen te lossen. Het gevoel dat mij tijdens het spelen van Murder On Eridanos meerdere keren besloop was dat deze DLC qua opzet tof is, maar dat er weinig vernieuwingen qua gameplay in het spel te vinden zijn. De tegenstanders die je op je pad treft zijn namelijk slechts beperkte reskins van al bestaande tegenstanders. Daarnaast is de opzet van het verhaal ook behoorlijk lineair en beperkt. Tijdens het onderzoek naar de moordenaar van Halcyon Helen zul je namelijk vele verdachten op je pad treffen. Helaas moet je wel eerst alle stappen van het verhaal doorlopen. Dat betekent dat zelfs wanneer je vrij snel weet wie je als moordenaar aan wilt wijzen, je eerst alle missies moet voltooien. Het maakt Murder on Eridanos iets minder interessant om te voltooien. Een ander minpuntje is dat je slechts een enkele planeet zult bezoeken tijdens de DLC. Gelukkig is Eridanos als locatie redelijk veelzijdig. Van grotten, een enorm hotel en een bloemrijk veld tot een stokerij waar drank gemaakt wordt; Murder on Eridanos heeft genoeg afwisselende locaties te bieden.


Humor en sterke dialogen
The Outer Worlds en de DLC van de season pass kan qua vuurgevechten niet bijster uitdagend genoemd worden. Gelukkig zijn de sterkste eigenschappen van de game vooral de humor, de kleurrijke personages en de fantastische dialogen. Ik heb voor deze review de DLC twee keer doorlopen om te zien of mijn keuzes ook echt grote invloed hadden op het verloop van het verhaal. In veel opzichten blijft de opzet hetzelfde, maar je kunt wel  meerdere mensen van de moord op Halcyon Helen beschuldigen. Wat alleen veel beter naar voren kwam, was dat mijn tweede avontuur veel grappiger was om te voltooien. Tijdens het verhaal van Murder On Eridanos zul je namelijk veel gesprekken met wetenschappers hebben die beduidend meer moeite hebben om hun verhaal te doen als het Intelligence niveau van je personage niet hoog genoeg is. En zulke situaties leveren vaak hilarische gesprekken op. 


Meer van hetzelfde is nog niet zo slecht
Hoewel een playthrough van de DLC ongeveer zes uurtjes vermaak weet te bieden, kun je zoals gezegd dus meerdere oplossingen voor de missies ontdekken. En mensen die de base game vermakelijk vonden zullen met Murder on Eridanos vooral meer van hetzelfde vinden. Een fijne bijkomstigheid is dat The Outer Worlds inmiddels ook een update voor de Xbox Series X heeft gekregen die de game in 4K en op 60 frames laat draaien. Door zowel Peril on Gorgon en Murder on Eridanos heb ik wel de indruk gekregen dat Obsidian stiekem gewoon een game zou willen maken die volledig draait om het oplossen van moordzaken. Want op basis van hun beide stukjes DLC zou een RPG in het detective genre een prima match zijn. Kleurrijke personages, goede dialogen en een toffe setting? Ik heb er wel oren naar.


Conclusie
Murder on Eridanos is een vermakelijk stukje DLC geworden. Hoewel de gameplay op het gebied van gevechten inmiddels niet langer als uitdagend of vernieuwend gezien kan worden, zijn het verhaal, de kleurrijke verzameling verdachten en de dialogen weer van vermakelijk hoog niveau. Het is wel jammer dat de DLC voor de makkelijke weg gekozen heeft waar het je tegenstanders betreft, door reeds bestaande vijanden gewoon een nieuw kleurpatroon te geven. Gelukkig is het moordonderzoek gericht op het vinden van de moordenaar van Halcyon Helen leuk genoeg om je een uurtje of zeven te kunnen vermaken. Want The Outer Worlds is vooral leuk om te spelen dankzij de karakters, je keuzevrijheid en de humor. En die drie elementen zijn gelukkig ruim vertegenwoordigd in Murder on Eridanos.Geplaatst door Gerard Olsder op 02-04-2021
Aantal keer bekeken: 1303

Laatste reacties

avatar van Malistix
Malistix ( 1355   2) 02-04-2021 12:40
speel deze game via de gamepass service. Heb de Season pass gekocht, klinkt al met al leuk de humor in deze game vind ik van begin tot einde fantastisch dus mooi dat de DLC die trend doorzet, ik ben nu bezig met mijn tweede playtrough en zal de DLC gaan doen als ik die levels heb bereikt!
avatar van Tediz2013
Tediz2013 ( 388   1) 02-04-2021 20:15
Leuke game! Misschien dat ik de game opnieuw oppak en de DLC's dan ook speel.
avatar van MiQ1975
MiQ1975 ( 110 ) 02-04-2021 22:50
24,99 euro voor 2x een 7 is toch een stuk minder dan 24,99 voor the Witcher 3 DLC (2x een 9)
Dan was het toch beter in het x360/ PS3 tijdperk toen je nauwelijks extra DLC had of deze DLC voor weinig geld te koop was (4,99-9,99 euro), terwijl Ubisoft nu doodleuk 40 euro vraagt voor een season pass voor een matig spel als Watch Dogs Legion...
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1503 ) 03-04-2021 03:26
Quote:
24,99 euro voor 2x een 7 is toch een stuk minder dan 24,99 voor the Witcher 3 DLC (2x een 9)
Dan was het toch beter in het x360/ PS3 tijdperk toen je nauwelijks extra DLC had of deze DLC voor weinig geld te koop was (4,99-9,99 euro), terwijl Ubisoft nu doodleuk 40 euro vraagt voor een season pass voor een matig spel als Watch Dogs Legion...

Hmm als je álle dlc gaat vergelijken met die van The Witcher 3 blijft er weinig leuks over om te spelen. Dat is de beste dlc aller tijden, maar jaren later bracht dezelfde studio dan weer een drollenbak van een game uit die kort geleden nog full price in de winkel lag. In die zin heb je dus nooit de garantie dat een game of dlc je geld waard is.

Ik heb Peril on Gorgon onlangs uitgespeeld en ben nu bezig met deze dlc. Het is inderdaad niet wereldschokkend, maar voor liefhebbers van de game is het meer van hetzelfde, dus voor mij als liefhebber van de game is dat welkom. De game zelf speel ik dan weer voor een habbekrats dankzij Game Pass, dus ach. Die 25 euro (22,50 met Game Pass-korting) is Obsidian van harte gegund.