Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Logitech G335 Wired Gaming Headset

In juli is de nieuwste aanwinst van de Color Collection lijn van Logitech uitgekomen: de G335 Wired Gaming Headset. Deze headset is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: zwart, wit en mint (en er zijn ook bijpassende muizen). Zie deze headset als het kleinere (en goedkopere!) broertje van de draadloze Logitech G733 die Gert Jan vorig jaar al heeft gereviewd. Deze gaming headset is echt gemaakt voor plug-and-play, met de 3,5 mm jack kun je hem zo aansluiten op bijvoorbeeld je controller of PC. Waarom de G335 goedkoper is dan de G733? Door zijn simpliciteit: hij heeft bijvoorbeeld geen RGB lichtjes, geen integratie met de G HUB software en geen afneembare microfoon. Wat hij wel heeft? Lees snel verder!


Lichtgewicht
De inhoud van de doos is zo minimalistisch mogelijk gehouden: naast de headset en de handleiding zit er enkel nog een Y-splitter bij voor de PC voor aparte microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen. De G335 is te gebruiken voor veel verschillende apparaten: PC, Xbox, PlayStation, Nintendo Switch en mobiele apparaten met geluidsaansluiting van 3,5 mm. Er zit echter wel een addertje onder het gras voor de Nintendo Switch: je kan hem alleen in handheldmodus gebruiken, omdat de controllers van de Switch geen 3,5 mm aansluiting hebben. 

Wat gelijk opvalt aan de headset is het gewicht, als je hem voor het eerst oppakt dan merk je meteen hoe licht hij is. Met slechts 240 gram (inclusief kabel) is hij echt zo “licht als een veertje”. Dit zorgt er ook voor dat de headset erg comfortabel is. Ondanks zijn gewicht zit hij toch stevig op je hoofd en valt hij er niet zomaar af als je naar voren buigt, zie het filmpje voor een heuse headbang demonstratie (en microfoon test). Comfortabel en stijlvol
De hoofdband die we al kennen van de G733 is ook weer terug in dit model. Dit zorgt er mede voor dat de headset super comfortabel zit. De leuke gekleurde hoofdband krijg je standaard bij de headset, maar je kunt ze ook los kopen. Dan heb je keuze uit nog zeven andere verschillende kleuren voor €9,99 per stuk. Ook is het mogelijk om de hoofdbanden en de oorkussens uit te wassen. 


De kussens zitten goed over je oren en zijn gemaakt van traagschuim. De stof daaromheen is van sportgaas, dus ook nog eens erg ademend. Na een hele dag met de headset op mijn hoofd had ik nauwelijks last van mijn hoofd, alleen soms wat last van de bovenkant van mijn oren; dat kan overigens ook komen omdat de headset misschien nog niet helemaal goed afgesteld was. Ik heb in ieder geval nooit last gehad op de bovenkant van mijn hoofd. De hoofdband is in twee standen te zetten en ook de oorschelpen kun je wat omhoog en omlaag schuiven. Daarnaast kunnen de oorschelpen een beetje naar voren en naar achteren draaien. Verder is de headset heel buigzaam, dus ook met een wat groter hoofd zal de headset nog prima passen. 

Horen en gehoord worden
Het geluid is goed voor de prijs van deze headset, al hadden de bastonen misschien wel iets meer naar voren mogen komen. De headset beschikt over 40mm neodymium-drivers, dezelfde als in de G733 die Gert Jan reviewde. In vergelijking met bijvoorbeeld mijn eigen Razer Bluetooth headset (die nieuw voor €40 meer in de schappen lag) doet de G335 het echt stukken beter! Ik werd behoorlijk omver geblazen door het verschil in kwaliteit en had echt het gevoel iets gemist te hebben in mijn huidige setup. De headset beschikt namelijk over DTS HeadphoneX 2.0 surround sound, wat ontzettend goed klinkt tijdens het gamen en waarmee je een goed beeld krijgt waar de tegenstander is. Jammer genoeg is er geen integratie met de G HUB software, dus er is geen mogelijkheid om op de PC gebruik te maken van de equalizers. Daardoor kun je bijvoorbeeld niet – in tegenstelling tot de G733, die op de PC en Mac wel gebruikmaakt van de G HUB software – de instellingen van de bastonen of je eigen stemgeluid aanpassen.


De microfoon doet prima zijn werk. Het geluid is natuurlijk kwalitatief niet zo goed als dat van een losse microfoon, dus als streamer of als content creator – waarbij je een goede microfoon nodig hebt – zal deze headset niet de eerste keus zijn. Maar voor voicechat tijdens het gamen of online vergaderingen is het een prima microfoon. In ieder geval stukken beter dan dat van een ingebouwde laptop microfoon of van een Bluetooth microfoon, zoals ik in de video al demonstreerde. Je kunt de microfoon ook handig muten, door de arm omhoog te draaien. Ook kan je de arm van de microfoon licht buigen, zodat hij wat meer naar je mond staat of wat verder weg (voor als je weer game-over gaat en een woedeaanval krijgt, maar toch je vrienden wilt sparen). Het is niet mogelijk om de microfoon los te halen.

Verder zitten er niet veel spannende knoppen op de headset. Alleen een volumewiel om het volume mee te bepalen. De kabel van de headset is ingebouwd, dus mocht die kapot gaan, dan moet je de hele headset retour sturen. Toch zal dat niet snel nodig moeten zijn, want ondanks dat de headset helemaal van plastic is en erg buigzaam is, voelt hij kwalitatief goed aan.


Conclusie
Gert Jan schreef in zijn review dat de G733 iets te duur en te geavanceerd was om hem alleen te gebruiken op de console, aangezien de G HUB software alleen op de PC werkt. Dan heb ik goed nieuws, want de G335 kan ik wel aanraden als je een goede headset zoekt om ook op de console mee te spelen. Voor €69,99 is hij namelijk stukken goedkoper dan de G733, maar je haalt daarmee wel een echte gaming headset in huis. Eentje met mooi geluid en een prima microfoon, maar tegelijkertijd toch erg licht van gewicht en super comfortabel zodat je hem vele uren kunt dragen. Deze headset is de uitgeklede versie van de G733, maar dat doet niks af aan de kwaliteit van de headset. Alle extra’s als RGB licht en integratie met de G HUB software heb je ook helemaal niet zo hard nodig. Alleen als je écht per se draadloos wilt gamen, ben je aangewezen op de G733. Maar als dat niet uitmaakt dan is de G335 zeker een aanrader! Ik blijf hem in ieder geval met veel plezier gebruiken tijdens het gamen! 

Geplaatst door Lisa Halman op 21-07-2021
Aantal keer bekeken: 3427

Laatste reacties

avatar van GJ
GJ ( 5294   5) 21-07-2021 23:53
Rol: Forum Moderator
Nice, Lisa! Lijkt inderdaad grotendeels dezelfde headset te zijn als de G733. Ook met die hoofdbanden. Ik gebruik 'm nog steeds met regelmaat en hij zit elke keer weer superlekker .
avatar van Ice-T
Ice-T ( 1266 ) 22-07-2021 00:41
Prima review. Ook fijn dat je een microfoon test erbij hebt gedaan. Dat mis ik vaak en daar zoek ik zelf altijd naar omdat ik het belangrijker vind dan het geluid aangezien ik headsets voornamelijk voor werk en voice chat gebruik. Dat is ook de reden dat ik zelf altijd voor de bedrade headsets gaat, de microfoon kwaliteit gaat met draadloos vrij snel achteruit.

Heb nu de sennheiser pc038x en daar merk ik door de standaard hoofdband toch wel wat comfort issues. Vooral als ik de hele dag voor werk aan het bellen ben.
avatar van Daniel
Daniel ( 2237   19) 27-07-2021 15:07
Mooie koptelefoon, zeker voor die prijs!