Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Astro A20 Wireless Gen 2 Headset

Een goede headset is natuurlijk onmisbaar als je veel aan het gamen bent, zowel voor de audio om alles goed te kunnen horen als voor de microfoon om met je vrienden te kunnen praten. Vanuit Astro kwam de vraag of Budgetgaming eens wou kijken naar de nieuwe Astro A20 Wireless Gen 2 (A20). Deze draadloze headset werkt op de PlayStation 4 en 5, maar ook op de PC en op een MAC. Naast deze PlayStation-versie is er een Xbox-versie van dezelfde headset verkrijgbaar. Het verschil hiertussen is de meegeleverde dongel, die specifiek is voor de console. Deze dongels zijn los verkrijgbaar voor €20, waardoor je dus de PlayStation uitvoering van de headset zou kunnen verbinden met een Xbox. Wij mochten echter aan de slag met de PlayStation-versie.  


Unboxing
Bij het openmaken van de doos zit er het volgende in: de headset natuurlijk, een oplaadkabel (USB-C naar USB-A) en een dongel om hem te verbinden. Dit kleine stukje plastic heb je natuurlijk nodig om de headset te verbinden met de console of de PC. Door op de knop van de dongel te drukken wissel je tussen de PlayStation en PC/MAC stand, met een blauw lampje voor de console en een wit lampje voor de computer. Ik heb de headset op beide systemen gebruikt en ondervond totaal geen verbindingsproblemen. De headset beschikt overigens niet over een bluetoothverbinding en ook geen 3.5 mm aansluiting, waardoor het niet mogelijk is om de A20 te gebruiken voor bijvoorbeeld de Nintendo Switch of je telefoon. Draagcomfort
Aan het uiterlijk is duidelijk zichtbaar dat de A20 bedoeld is voor de PlayStation, hij bevat namelijk veel blauwe accenten. De headset is met 318 gram erg licht, waarbij het opvalt dat er veel glimmend plastic is gebruikt om tot dit gewicht te komen. Dit zorgt ervoor dat de headset er een beetje goedkoop uitziet en aanvoelt. In de hoofdband zit ook plastic verwerkt, waardoor er niet veel beweging mogelijk is. Hierdoor voelt hij gevoelsmatig fragieler aan dan andere headsets die ik heb gebruikt. Daarnaast is er gekozen om de hoofdband met een dun laagje zachte vulling te bekleden. Dit zorgt er mede voor dat de A20 voor mij persoonlijk niet heel comfortabel is om te dragen, omdat ik constant de hoofdband op mijn hoofd voel drukken. Hierdoor waren langere gamesessies al snel oncomfortabel. Zelfs op de grootste stand van de oorschelpen had ik nog last van de hoofdband. Ik heb zeker geen klein hoofd, maar mocht je geïnteresseerd zijn in de A20 dan zou ik aanraden om hem eerst even te proberen. Het is extra jammer dat hij bovenop mijn hoofd niet lekker zit, want rond de oren zit hij juist heerlijk. De A20 heeft namelijk grote oorschelpen met daaromheen zachte stoffen kussens die ervoor zorgen dat het rond de oren lekker comfortabel aanvoelt. De grootte van de oorschelpen zorgt ervoor dat hij zowel voor mensen met kleine als voor mensen met grote oren prima past. 


Geluid
Naast draagcomfort moeten we natuurlijk de audio niet vergeten. De A20 beschikt over 40 mm speakers die geluid erg goed laten overkomen. Bij veel gaming headsets is de bas nadrukkelijker aanwezig, wat vaak niet ten goede komt van de lage tonen. Dit is niet het geval bij deze Astro headset. Er is een redelijk goede balans in het geluid dat de speakers produceren. Hierdoor vond ik hem prima om gewoon muziek mee te luisteren terwijl ik aan het werk was (al moest hij na ongeveer twee uur wel af, omdat hij dan oncomfortabel werd vanwege de hoofdband). Daarbij moet gezegd worden dat de A20 omgevingsgeluid niet heel goed tegenhoudt. Ik kon de telefoongesprekken van mijn vriendin, die in een andere kamer was, namelijk nog prima horen terwijl ik aan het gamen was. De microfoon die Astro heeft geïnstalleerd op de A20 heeft een ‘oké’ geluid, al is hij wel wat zacht. Positief is dat de microfoon vrij lang en buigzaam is, waardoor je hem goed naast je mond kunt plaatsen. De microfoon zit vast aan de linker oorschelp en bij het omhoog doen gaat de microfoon uit, voor het gamen een fijne optie. 

Accu en overige functionaliteiten
De A20 beschikt niet over veel andere features die de accuduur zouden kunnen beïnvloeden. Op de headset zijn maar twee knoppen en een scrolwiel aanwezig. Er is een knop om hem aan te zetten en een scrolwiel om het geluid harder of zachter te zetten. Daarnaast zit er nog een tweede knop op de A20, waarvan ik in eerste instantie geen idee had wat hij deed. Na even zoeken kwam ik erachter dat dit de equalizer knop is. Deze heeft standaard drie verschillende standen waartussen je kunt wisselen en dat is het. Wat mij betreft voegt dit niet heel veel toe, ook omdat er geen optie is om deze instellingen te wijzigen. Tijdens het gamen miste ik wel een knop/wiel om de microfoon en het gamegeluid te mixen; dit moest ik nu handmatig doen in het menu van de PlayStation.   


Conclusie
Het sterkste punt van de Astro A20 Wireless Gen 2 is het geluid dat hij produceert, daarnaast is de accuduur prima en voldoet de microfoon. Het grootste minpunt voor mij is het draagcomfort, omdat de hoofdband ervoor zorgt dat ik hem niet lang kan dragen. Daarnaast ziet hij er wat goedkoop uit door het glimmende plastic, terwijl je toch rond de €100 neer moet leggen voor deze headset. In die prijscategorie is er veel concurrentie van andere merken. Mijn advies is dan ook om de headset eerst even te testen om te voelen of je hetzelfde probleem met de hoofdband ervaart, omdat het comfort verder prima te noemen is. Is dit het geval en ben je op zoek naar een headset voor de PlayStation 4 of 5? Dan is de Astro A20 Wireless Gen 2 zeker een optie om te overwegen.

Pascal Jongsma (Catyrion)

Apotheker die natuurlijk games interessant vindt, maar daarnaast ook niet vies is van een bordspel of film.

Aantal keer bekeken: 2732

Laatste reacties

avatar van Jvalks
Jvalks ( 291 ) 24-09-2021 06:18
Bedankt voor deze review! Met name je opmerking over draagcomfort denk ik dat ik nog even wacht. Van de andere kant: een headset voor zowel de Xbox als PS5 en PC... tja...die extra dongel is dat dan wel waard.