Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Demonís Souls Preview

Op 25 Juni gaat het dan eindelijk gebeuren: Sonyís onverwachte hit op zowel de Japanse en Amerikaanse markt gaat Europa aandoen. En hoewel de Japanners en Yanks dit spel al spelen sinds respectievelijk februari en oktober vorig jaar, is de release van Demonís Souls in onze landje groot nieuws.
Made In Japan
De reden dat alle PS3-bezitters blij mogen zijn dat Namco/Bandai het aandurft om Demonís Souls toch in Europa uit te brengen is omdat we hier te maken hebben met een exclusieve potentiŽle zomerhit.

Demonís Souls is ontwikkeld door From Software. Dit bedrijf maakt games die vooral zijn gericht op de Japanse markt. Zelden zijn hun games successen overzee,zoals dat het geval was bij de Armored Core serie, Xbox klassieker Otogi en de Tenchu serie.
Sony gaf Demonís Souls al in het begin van 2009 in Japan uit . De Japanners zijn nou eenmaal het trouwst in het aanschaffen van games en is er veel aandacht voor nieuwe games in de media. Demonís Souls was een hit om een aantal redenen, maar de belangrijkste waren de hoge moeilijkheidsgraad en omdat het er geweldig uitzag. Voordat de Noord-Amerikaanse markt interesse had in het spel (nadat de verkoopcijfers in het land van de rijzende zon bekend waren) waren we al een paar maanden verder. Sony was niet zeker van een succes en liet het spel in de VS uitgeven door Atlus.Op dat moment stond Demonís Souls midden in de spreekwoordelijke schijnwerpers. Veel Europeanen werden verleid om het spel te importeren door de uitgebreide collectoreditie en de Amerikaanse media riepen het spel uit tot ťťn van de beste spellen van 2009. Helaas was het nog steeds niet duidelijk of het spel ook in Europa zou uitkomen omdat men bang was dat Demonís Souls simpelweg te moeilijk zou zijn voor ons Europeanen. Te moeilijk? Dat zit zo; de Japanners zijn gek op spellen die tergend moeilijk zijn en willen graag wat extra uitgedaagd worden. Denk Ninja Gaiden maar dan een stapje verder. Bij ons moeten de spellen toegankelijker zijn en meer geschikt zijn voor de mainstream casual gamer.

Hard Mode
Waarom zou het dan te moeilijk zijn? In het kort is Demonís Souls een third person actie game met de focus op RPG. Dit houdt in dat je in het begin een personage samenstelt ŗ la Oblivion, waar je werkelijk alles aan kan veranderen, en je kan kiezen uit een aantal unieke klassen. Zo is er voor de tovenaars, ridders en boogschutters onder ons voldoende te kiezen.

Demonís Souls start met een tutorial waarin uitgelegd wordt dat je kan aanvallen met een snelle en een sterke aanval en dat je makkelijk ďon-the-flyĒ van wapen kan wisselen. Leuk, maar tot nu toe niet vernieuwend. Dat vernieuwende zit hem in het feit dat je geen ervaringspunten krijgt; in plaats daarvan verzamel je zielen en daarmee verbeter je wapens, armor en skills. En vooral wapens zijn er meer dan genoeg, van zwaarden groot en klein tot stokken en kruisbogen, voor een ieder is er wel wat te vinden in de grote levels die Demonís Souls herbergt. Dit lijkt misschien een veel gebruikte formule, maar Demonís Souls heeft een adder onder het gras.1 Up?
Het probleem is namelijk dat als je dood gaat, je al je zielen kwijt bent. Je hebt dan 1 (ja, ťťn) kans om je als geest terug te vechten naar je lichaam. Lukt dit niet, dan ben je alles kwijt. Alles. Kwijt. Nou ja, je zielen, wapens mag je houden, maar zonder zielen heb je er weinig aan. Als je als geest je lichaam niet weet te bereiken, wat niet ondenkbaar is want de tegenstanders zijn allemaal weer terug en je levensbalkje is een stuk korter, dan gaan al je tot dan toe verzamelde zielen verloren. Wat dan nog rest is net zolang als geest de level proberen opnieuw te spelen om je lichaam terug te vinden, zodat je weer op zoek kan naar nieuwe zielen.

Het spel is dus onvergeeflijk en ik raad een ieder die dapper genoeg is deze game te spelen aan om een guide bij de hand te houden. Het goede nieuws is dat deze bij de importversie al was bijgevoegd, evenals een sfeervolle muziekCD en een nog leuker artbook. Volgens de laatste berichten is het zo dat ook bij iedere Europese versie dit pakket is toegevoegd. Dit mooie pakketje en een waanzinnige game die vele uurtjes middeleeuwse hak-en-snij-pret met zich meebrengt moet voor iedere PS3-eigenaar reden genoeg zijn een pre-order te plaatsten. Het lijkt er namelijk op dat hij slechts beperkt verkrijgbaar zal zijn. Voor diegenen die het spel al hebben geÔmporteerd biedt de Europese versie nu eindelijk de mogelijkheid om zowel tegen en met andere Europeanen online te spelen. Het online gedeelte lijkt op een coŲperatieve game, maar biedt de kans berichten achter te laten in de spelwereld van vrienden en bekenden. Deze berichten kunnen hulpvol zijn zoals tips of binnendoorwegen. Pas echter op, want het kan natuurlijk ook een valstrik zijn van een van je minder behulpzame PSN vrienden. Ook is het mogelijk ďghostsĒ van andere spelers te bekijken en zo te zien waaraan zij stierven of hoe zij juist een puzzel oplosten. Kleine unieke extraís die Demonís Souls meer replay waarde zullen geven.

Demonís Souls zal op 25 Juni in de Europese winkels verkrijgbaar zijn. Misschien wel geÔnspireerd door het opmerkelijke succes van Demonís Souls, durven Atlus en From Software het wel aan om binnenkort het even aparte 3D Dot Heroes uit te geven in Europa. Deze kan misschien de tijd helpen overbruggen met wat Japans vermaak tot Demonís Souls zal verschijnen. De toekomstige review op budgetgaming zal moeten uitwijzen of de Europese versie wat makkelijker is gemaakt.

Geplaatst door Jeroen Knop op 05-06-2010
Aantal keer bekeken: 9171

Laatste reacties

avatar van ConAir
ConAir ( 4474   2) 05-06-2010 21:11
Quote:
(Over Europeanen) Bij ons moeten de spellen toegankelijker zijn en meer geschikt zijn voor de mainstream casual gamer.
Op zich zou het niet nodig moeten zijn. Ik kan zelf zeer genieten van een pittige game. Echter, the majority rules en die koopt nu eenmaal sneller minder lastige games.

Ik hoop dat de release van Demon's Souls een beetje aanslaat in Europa.
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 05-06-2010 23:14
Rol: Toevoeg Moderator
Zo, deze game moet ik zekers niet kopen
Ik kan flink geŽrgerd raken als ik een bepaald stuk niet luk. Veelal zo geŽrgerd dat ik de game ook weer verkoop. Zal bij deze game dus binnen de dag van aankoop gebeuren haha!
Bedankt voor de preview, Jeroen!
avatar van Stormhond
Stormhond ( 1048 ) 06-06-2010 02:42
Same at me. Ik speel een game veelal voor de fun. Ik wil er doorheen en het verhaal volgen. Nieuwe gebieden zien. Als ik vast zit op een stuk in een level is de kans groot dat ik de disc uit de drive haal en 'm er nooit meer in stop. Dit spel is niks voor mij dus.

Ik vind dat je wel lang door bent gegaan over het feit dat het spel moeilijk is. Voor mijn gevoel 3 alinea's over hoe moeilijk het is en 2 alinea's over hoe het spel zelf is. Terwijl dat laatste er eigenlijk het meeste toe doet. Maar om het van een andere kant te bekijken: Dit biedt wel andere informatie dan in de gemiddelde preview van het spel.

Zodoende weet ik nu nog vrij weinig over het spel.. Het is Oblivion achtig, er zit veel variatie in wapens e.d. en kostuumpjes, maar speelt het ook echt als Oblivion achtig?
avatar van SilverLuna
SilverLuna ( 60 ) 06-06-2010 11:27
Ik wist niet eens dat Demon souls niet uit was in europa, maar ja ik heb er zelf ook genoeg footage van gezien om te weten dat ik deze game absoluut niet moet kopen. Die brutal difficulty kan ik echt niet aan
avatar van Mathorne
Mathorne ( 232 ) 06-06-2010 15:01
Demon's Souls was veel makkelijker dan ik verwachtte, maar oh wat is die game MEESTERLIJK!!!

Het hele aspect dat je dark/light kan worden per level is in deze preview achterwege gelaten... Dat is jammer, want dat maakt het spel juist veel meer dynamisch en interessant!!! Ook bezorgen verschillende keuzes verschillende sub-verhalen, niet zo extreem uitgebreid, maar wel goed voor de replay-value.

Verder is belangrijk te melden dat je, om speciale wapens te bemachtigen, vaak maar beperkte kansen hebt. Ook moet je keuzes maken bij de wapen upgrade, omdat er te weinig grondstoffen zijn om alles sterk te maken.

Daarbij komen we aan bij de zťťr zťťr hoge replay value. Als je het hebt uitgespeeld, krijg je een paar bonussen en behoudt je je items en level, maar het spel wordt ook steeds moeilijker. Eigenlijk is het spel dan ook oneindig! Je kan het achter elkaar blijven uitspelen, waarbij het steeds zwaarder wordt.

Nu na zo'n 100+(!) uur spelen ben ik er een tijdje ermee gestopt, maar ik weet zeker dat als ik de special edition ontvang als het uitkomt, dat ik dan weer het spel zal oppakken!

En zeg nou eens eerlijk, hoeveel spellen zijn er nou waar je na zoveel uur spelen toch nog zo'n toffe spelervaring hebt?!?!
avatar van TomB
TomB ( 495 ) 06-06-2010 17:33
Ik heb het al een paar keer bij een vriend gespeeld...

Je moet dus ook differencieren tussen zwaar en "zwaar". Het spel is pittig, maar je weet altijd dat je zelf iets fout hebt gedaan. Dan zijn er ook "zware" spellen die je gewoon met een instant-death magic bekogelen of andere "gemene" truuks bekogelen.

Demon's souls valt eigenlijk altijd in de eerste categorie.
avatar van LittleBigMan
LittleBigMan ( 748 ) 11-06-2010 13:48
Ik heb 'm al sinds oktober. M'n vader had 'm meegenomen uit China voor m'n verjaardag!
avatar van Uchiha1911
Uchiha1911 ( 1823   1) 25-06-2010 15:59
Een van de beste games die ik tot noch toe heb gespeeld op de PS3, thumbs up!
avatar van Doomsdayman
Doomsdayman ( 2502 ) 27-06-2010 11:26
Ge pre-orderd Black phantom editon komt 27 denk ik binnen. Maar moet wachten tot 11 juli om te spelen .