Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Trust GXT 498 Forta Gaming-Headset

Het Nederlandse bedrijf Trust breidt zijn assortiment uit met de GXT 498 Forta headset, officieel gelicentieerd voor PlayStation 5-consoles, met een milieuvriendelijk ontwerp, draagcomfort en een goede prijs-kwaliteitverhouding als belangrijkste kenmerken. Ik heb deze budgetvriendelijke over-ear koptelefoon (adviesprijs: €49,99) nu enkele weken in gebruik en het blijkt over de hele lijn een zeer degelijke headset in zijn prijsklasse te zijn.


Sober maar toch strak
Zodra we de Forta gaming headset uit de bescheiden blauwwitte verpakking halen, merk je dat het ontwerp vrij eenvoudig is. Toch oogt de koptelefoon strak en modern. De Forta-headset is ook overduidelijk een officieel PlayStation-accessoire. Budgetgaming kreeg de volledig zwarte uitvoering toegestuurd, waarbij het PlayStation-logo in het zilvergrijs heel opvallend op beide oorschelpen staat. De eigen merknaam ‘GX Trust’ staat wat minder opdringerig in de hoofdband gedrukt. De headset is ook verkrijgbaar in een witte uitvoering, met zwarte bekleding aan de binnenkant, zodat die nog meer bij het originele design van je PS5 past.

De bekabelde koptelefoon is met 244 gram een extreem lichtgewicht en beschikt over een flexibele afneembare microfoon met een pop filter. De meegeleverde 1,2 meter lange 3,5mm-audiokabel hangt ook niet aan de headset vast waardoor die in principe makkelijk te vervangen is, desnoods door een langer exemplaar. Er valt op zich weinig verkeerds over de gebruikte materialen en oerdegelijke bouwkwaliteit te zeggen. Het aanpassen van de hoofdband gebeurt zonder inkeping, maar is makkelijk in de juiste positie te schuiven en blijft daar ook goed zitten. Al mocht het hoofdbandkussen net iets dikker zijn voor het optimale draagcomfort. De oorschelpen, bekleed met synthetisch leer in combinatie met een zachte mesh stof, kunnen slechts een paar centimeter naar binnen gekanteld worden. Dat was voor mij echter geen probleem om de perfecte pasvorm te vinden. De bedieningselementen zitten zoals gebruikelijk in de linkeroorschelp: je hebt de aansluiting voor de verwijderbare microfoon, de aansluiting voor de audiokabel, het volumewiel met eindpunt en een handige muteknop om de microfoon te dempen. Weinig opvallende features dus, maar alles is wel makkelijk toegankelijk en handig in gebruik.


Milieuvriendelijk en comfortabel
Als je ook geïnteresseerd bent in de duurzaamheid van de producten die je koopt, is het goed om te weten dat 85% van de zwarte uitvoering van deze headset gemaakt is van gerecycled plastic. Het witte exemplaar is slechts voor 35% gemaakt met teruggewonnen materialen. Dit maakt deel uit van Trusts verregaande toewijding aan de bescherming van het milieu bij het produceren van al zijn accessoires. Voor de ecobewuste gamer kan dit een extra reden zijn om voor de Forta te kiezen in de zeer competitieve markt van budgetheadsets.

Nog belangrijker in die keuze is natuurlijk het draagcomfort. De GXT 498 zit, mede dankzij zijn lichte gewicht, heel comfortabel op het hoofd. Zelfs na enkele uren gamen bleef ik grotendeels bespaard van ongemakken. Enkel de reeds genoemde vulling onder de hoofdband mocht voor mij persoonlijk net iets dikker zijn en zorgde bij de echt lange spelsessies voor een minder aangenaam knijpend gevoel, vooral aan de zijkant zo net boven de oorschelpen. Beide oorschelpen zijn dik opgevuld met textielkussens die over de oren gaan. Ze zitten comfortabel, hebben een vrij degelijke geluidsisolatie en worden ook nooit onaangenaam warm.


Geluidskwaliteit
Trust heeft voor zijn GXT 498 Forta een officiële PlayStation-licentie beet. Dat wil echter niet zeggen dat je de headset niet kan gebruiken op andere consoles, want verbinden met andere platformen doe je eenvoudigweg met de 3.5mm-audiokabel. Zo heb ik de hoofdtelefoon getest op een variatie van apparaten (PS5, Xbox Series X, Nintendo Switch en pc) en ik was telkens – rekening houdend met de lage prijs – aangenaam verrast over de audioprestaties. De meegeleverde (maar vervangbare) kabel van 1.2 meter is wel wat onhandig voor pc-gebruik, maar in de context dat deze headset moet worden aangesloten op een controller is dat natuurlijk een prima lengte.

De 50mm luidsprekers met een frequency range van 20 - 20.000 Hz zorgen eigenlijk voor een krachtig, zeer gebalanceerd en helder geluid. We hebben de koptelefoon onder meer geprobeerd met het onlangs uitgebrachte Star Wars Jedi: Survivor en God of War die ik eindelijk uit de backlog heb geplukt en in beide gevallen bleven de audioprestaties verbazingwekkend goed. Ook het 3D-geluid kwam bij compatibele games goed tot zijn recht en ook bij het luisteren naar muziek blijft de geluidskwaliteit behoorlijk bevredigend. De hoge tonen worden wel enigszins verdrongen en klinken minder goed – en natuurlijk vervangt deze headset je peperdure premiummodel niet – maar de GXT 498 Forta voldoet meer dan prima aan de vereisten van een headset in de prijsklasse waarop het mikt.


Test 3,2,1
De microfoon kan je eenvoudig inpluggen in de linkeroorschelp en je buigt de microfoonarm makkelijk in de juiste positie voor je mond. Dankzij de meegeleverde popfilter die je op het uiteinde van de microfoon schuift, ben je ook helder verstaanbaar. Zoals gezegd kun je met de kleine en makkelijk te bereiken muteknop de microfoon rap en eenvoudig dempen. Mijn teamgenoten konden mij luid en duidelijk verstaan tijdens een paar uurtjes Redfall op de Xbox Series X, maar hij pikte wel wat achtergrondgeluiden op. De kwaliteit van de microfoon zal dus niet volstaan voor meer professionele activiteiten, zoals het opnemen van mijn podcast en voice-overs, maar voor de basic multiplayersessies is het zeker goed genoeg.


Conclusie

De GXT 498 Forta van het in Dordrecht gevestigde Trust is een prettige headset voor een zeer betaalbare prijs van €49,99. Natuurlijk doet deze bedrade koptelefoon het zonder opvallende toeters en bellen van duurdere modellen op de markt, maar hij biedt een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en voldoet prima aan de eisen van een budgetheadset. Het ecovriendelijke ontwerp is eenvoudig maar toch geslaagd (zeker in je PlayStation set-up), het draagcomfort is best aangenaam (al zorgde de hoofdband voor wat kleine klachten) en de audio- en microfoonkwaliteit is fatsoenlijk. Een allround prima ding dus in zijn prijsklasse.

Davy de Rauw (Slimdavy)

Schrijft al meer dan 15 jaar over games en is voorlopig de enige Belg in het Budgetgaming-gezelschap. Gelooft als geen ander in de visie van Xbox, maar speelt net zo graag op zijn PlayStation 5 of Switch.

Aantal keer bekeken: 6746

Laatste reacties


Er is nog niet gereageerd.