Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Another Fisherman's Tale (PSVR2)

Op de originele PlayStation VR en andere VR-headsets kwam in 2019 een puzzelspel genaamd A Fisherman’s Tale uit. Hierin volgde je al puzzelend het verhaal van een marionet in een vuurtoren. Het werd positief ontvangen, echter heb ik het zelf niet gespeeld. Nu een paar jaar later is er een vervolg met de naam: Another Fisherman’s Tale, voor onder andere de PlayStation VR2. Gezien het vorige deel zo goed werd ontvangen, was ik benieuwd of ik dit vissersverhaal zou kunnen waarderen.


In Another Fisherman’s Tale speel je weer met een marionet. Het verhaal borduurt deels voort op het vorige deel, maar het is niet nodig om het vorige spel ook daadwerkelijk gespeeld te hebben. In het kort krijg je meer achtergrond over Bob en zijn familie door het verhaal dat je beleeft op zoektocht naar het eiland Libertalia. Je komt hier echter niet zomaar, want je bent aan het begin gestrand op een onbewoond eiland. Het is aan jou om je hier al puzzelend doorheen te worstelen naar het volgende stukje. Het verhaal is verder uitstekend, beter dan ik had verwacht. Ik wil hier niet meer over prijsgeven dan dat ik al heb gedaan, gezien het vrij kort is. Wat mij voornamelijk opviel is de gebruikte humor in de dialogen, waaronder de nodige piratenreferenties waar ik wel om kon lachen.


Het feit dat je een marionet bestuurt kan in theorie voor interessante puzzels zorgen en de ontwikkelaar is er volledig in geslaagd om hier zoveel mogelijk mee te doen. Je lichaamsdelen zitten met touwtjes aan elkaar, dus daar kun je mooi gebruik van maken. Je kunt bijvoorbeeld je hoofd afschieten zodat die op een andere plaats terechtkomt, waardoor je sommige dingen nét even iets beter kunt bekijken. Net zoals je hoofd kun je je handen ook afschieten en daarna zelfs bewegen. De combinatie van losse handen en hoofd zorgt ervoor dat je plekken kunt bereiken die anders slecht zichtbaar zijn, maar wel nodig zijn voor de puzzels. Het bewegen van je hand gebeurt door op een knop te drukken, waarna je de richting bepaalt door de controller te bewegen. Daarnaast kun je jouw handen ook veranderen in andere “handen”. Voor sommige puzzels heb je bijvoorbeeld een krabbenschaar nodig om touwtjes door te knippen voor anderen juist een haak waarmee je jezelf beter kunt verplaatsen. Deze vind je in de omgeving en aan jou de schone taak om de juiste handen vuil te maken. Beide handen zijn overigens te wijzigen; iets waar de puzzels veelvuldig gebruik van maken.

De puzzels zijn zelf niet supermoeilijk, maar ook weer niet heel erg gemakkelijk. Soms moet je echt even nadenken of zoeken waar je nu eigenlijk heen moet en welke hand je daarvoor nodig hebt. Er kleeft wel een klein nadeel aan het wisselen van je “handen”: je moet hiervoor de controllers heel dicht bij elkaar hebben, waardoor ze soms tegen elkaar aan botsten. Wat voorzichtigheid is dus mogelijk van toepassing, gezien je dit natuurlijk slecht kunt zien.


Another Fisherman’s Tale is opgedeeld in hoofdstukken, waarbij ieder hoofdstuk zich afspeelt in een ander gebied. Tussen de gebieden in zit veel afwisseling, zowel bij de omgevingen als in de gebruikte puzzels. Hierdoor wordt de game nooit saai, ondanks het gegeven dat Another Fisherman’s Tale best wel een lineaire ervaring is. In de gebieden heb je echter wel vrijheid om jezelf te bewegen. Dit kan door middel van jezelf te teleporteren of door jezelf met de thumbstick te verplaatsen. Je hebt zelf de keuze waar je gebruik van wilt maken, dit kun je namelijk aanpassen in de instellingen. Zelf geef ik altijd de voorkeur aan het teleporteren, omdat ik snel misselijk wordt van de andere manier.

In grafisch opzicht is Another Fisherman’s Tale gewoon goed. Verwacht geen uitzichten zoals in Horizon op de PlayStation VR2, maar alles is wel scherp en ik heb geen stotterend beeld gehad. Daarnaast moet je niet de verwachting hebben dat je hier heel veel uren zoet mee bent; zoals al eerder genoemd is het verhaal kort. Another Fisherman’s Tale zul je na een uur of vier wel uitgespeeld hebben, echter vond ik dat zelf helemaal geen probleem.


Conclusie
Another Fisherman’s Tale is een tof puzzelspel voor de PlayStation VR2. Het wisselen van de “handen” is een leuke mechaniek die veel manieren van puzzelen mogelijk maakt en je veelvuldig nodig zult hebben. Daarbij is er een goede balans in de moeilijkheidsgraad van de puzzels, waardoor je nooit echt vastzit. Tel daarbij op dat dit ondersteund wordt door een interessant verhaal, wat maakt dat ik Another Fisherman’s Tale zeker kan aanraden voor de PlayStation VR2. 

Pascal Jongsma (Catyrion)

Apotheker die natuurlijk games interessant vindt, maar daarnaast ook niet vies is van een bordspel of film.

Aantal keer bekeken: 5743

Laatste reacties

avatar van BeWanno
BeWanno ( 648   24) 04-06-2023 19:04
Interessant, kende de eerste titel niet. Heb ze beide op me verlanglijst gezet voor een aanbieding
avatar van Valconi
Valconi ( 138 ) 05-06-2023 00:13
Inderdaad wel een leuke game. Ik vind wel dat het besturen van de hand, als je deze op afstand bestuurd, vrij lastig is. Het is soms bijna onmogelijk om de hand in de goede richting te laten wijzen. Het gaat uiteindelijk wel, maar het is best een gedoe.