Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Tales of Arise: Beyond the Dawn - DLC (PS5)


Meer dan twee jaren na de release van Tales of Arise is er nu een uitgebreide uitbreiding te koop in de vorm van Beyond the Dawn. Voor dertig euro kun je terug naar de werelden van Arise en zul je samen met Alphen en zijn vrienden uit moeten vogelen wat je met een meisje genaamd Nazemil aan moet. Deze dochter van een van de voormalige heersers is een hybride van een Renan en een Danan. Of deze verhaal gedreven uitbreiding een prijs van dertig euro waard is, zochten we voor je uit.

Het verhaal van Beyond the Dawn speelt zich een jaar na de gebeurtenissen van de originele game af. Na het samenvoegen van de twee werelden zijn er overal veranderingen gaande. De bewoners van de twee planeten moeten aan elkaar wennen en er zijn constant spanningen die problemen opleveren. En natuurlijk zijn het Alphen en zijn vrienden die zich met zulke problemen gaan bemoeien. Je start Beyond the Dawn via het hoofdmenu van Tales of Arise en krijgt vervolgens een nieuw titelscherm te zien. Bij de start van Beyond the Dawn wordt je savegame van het origineel eerst gelezen en afhankelijk van wat je daar allemaal gepresteerd hebt, krijg je een aantal bonussen bij de start van deze DLC. Deze extra’s stellen weinig voor en zijn vooral wat extra geld en wat basale items die na een paar uren spelen al verwaarloosbaar zijn qua impact.


Stapje terug in kracht
Je begint de DLC op level 65, dus wanneer je in je vorige savegame al level 100 had bereikt – en bijvoorbeeld vele uren had besteed aan het grinden voor je allerbeste wapens – kan het best irritant aanvoelen dat je flink in moet leveren aan aanvalskracht. Beyond the Dawn is overigens ook te spelen zonder dat je het originele verhaal hebt voltooid, maar je moet de basisgame wel hebben om deze uitbreiding te kunnen spelen. Er zijn logischerwijs een hoop spoilers in het verhaal te vinden, dus het is wel aan te raden om ze niet in omgekeerde volgorde te doorlopen. Geen idee waarom iemand dat zou willen, maar de mogelijkheid is in ieder geval beschikbaar.

Tijd voor een Reconstructie
Goed, dertig euro voor DLC voor een game die twee jaar geleden al verscheen. Dan moet het wel een interessant verhaal zijn om Tales of Arise weer af te stoffen, toch? Ja en nee. Beyond the Dawn draait qua plot niet meteen om een ‘red de wereld’ scenario. Zeker de eerste paar uren draait het vooral om de onderlinge verhoudingen en karakters én om het verkennen van de wereld een jaar na de gebeurtenissen van het origineel. Nieuw zijn daarbij de zogenaamde Reconstruction Quests die je moeten helpen om de wereld om je heen te helpen herbouwen.

Het is een aardig concept, maar qua uitwerking niet heel bijzonder. Het is niet alsof je eerst volledig verwoeste steden aantreft en naderhand een mooi dorp achterlaat. De belangrijkste reden om wel tijd in het voltooien van dergelijke quests te steken, is dat de winkels van de locaties die je helpt om te herstellen nieuwe items in hun winkels krijgen. Daardoor is het de investering van je tijd uiteindelijk wel waard. Het verhaal van Beyond the Dawn draait zoals gezegd om het meisje Nazemil. Dit meisje is eigenlijk een plaatsvervanger voor een speler die een lichte opfriscursus voor de wereld van Tales of Arise nodig heeft. Omdat zij dingen voor het eerst ervaart, krijg je tijdens de DLC geregeld een herhaling van dingen die in het origineel al meerdere keren aan de orde zijn geweest.

Dit is prima voor mensen die de game sinds de release niet meer gespeeld hebben, maar mensen die het origineel recentelijk nog voltooid hebben kunnen dit waarschijnlijk als een overdosis aan expositie ervaren. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal met het verhaal. In veel opzichten is deze DLC dus meer van hetzelfde. En natuurlijk schaf je DLC van een game vooral aan wanneer je er meer van wilt ervaren. Maar het verhaal is in een uurtje of zes te voltooien en de sidequests kunnen dat nog een beetje rekken tot een uur of vijftien vermoed ik.


Kom voor de gameplay, blijf voor de personages
Ik vond Beyond the Dawn vooral interessant omdat ik wel benieuwd was of de cast aan personages nog leuke veranderingen hadden doorgemaakt sinds het originele avontuur. Qua gameplay is het simpelweg meer van hetzelfde maar wanneer je – zoals ik recentelijk nog – het origineel Platinum hebt gehaald, dan is het wel irritant dat je gear niet wordt meegenomen naar deze DLC. De vele uren vijanden verslaan in het origineel, zodat mijn fantastische Devil’s Arms gehakt maakten van elke vijand, was dus een beetje een tijdverspilling. Je zult de beste wapens in deze DLC opnieuw moeten vrijspelen via de laatste kerker. Deze wapens zijn trouwens ook gekoppeld aan een van de Trophies.

Helaas zijn er geen nieuwe speelbare personages en valt het qua nieuwe content dus een beetje tegen. Desalniettemin wist het voltooien van het verhaal en mijn tijd met de Alphen en zijn vrienden me wel een uur of twintig te vermaken. Maar zo gaat het vaker bij de Tales of-games. Je komt voor de gevechten en het verhaal, maar je blijft spelen voor de personages. En dat is met Beyond the Dawn gelukkig niet anders.

Conclusie
Tales of Arise: Beyond the Dawn is vooral meer van wat je al in de originele game aantrof. Vele gevechten, leuke personages en een wat voorspelbaar verhaal wisten mij een uur of twintig te vermaken. Toen had ik wel alle Trophies en ‘opnieuw’ de beste wapens in de DLC verzameld. Persoonlijk ben ik altijd groot fan van de Tales-games geweest, maar ik kan me ook voorstellen dat nieuwkomers misschien even willen wachten op een aanbieding van deze DLC. 

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 3974

Laatste reacties

avatar van Iikkee
Iikkee ( 755   30) 04-12-2023 08:58
Is deze DLC ook verkrijgbaar voor de PS4?
avatar van SSJDennis
SSJDennis ( 4298   13) 04-12-2023 09:59
Vond Arise wat tegenvallen, misschien had ik er te veel van gehoopt. Misschien als de DLC de gamepass haalt dat ik even spiek. Voorlopig een no-go voor mij.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 414 ) 04-12-2023 10:54
Ik wacht wel op een GOTY edition waar de DLC zit inbegrepen.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5262   20) 04-12-2023 11:07
Ik heb de base-game (nog niet gespeeld), maar klinkt niet alsof ik iets mis wanneer ik de DLC skip …
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 4959   37) 04-12-2023 11:11
Quote:
Vond Arise wat tegenvallen, misschien had ik er te veel van gehoopt. Misschien als de DLC de gamepass haalt dat ik even spiek. Voorlopig een no-go voor mij.
Gepost door: SSJDennis op 04-12-2023 09:59

Er heeft nog nooit dlc in Game Pass gezeten.
avatar van Nonexistinghero
Nonexistinghero ( 481   1) 04-12-2023 11:16
Quote:
Vond Arise wat tegenvallen, misschien had ik er te veel van gehoopt. Misschien als de DLC de gamepass haalt dat ik even spiek. Voorlopig een no-go voor mij.
Gepost door: SSJDennis op 04-12-2023 09:59

Tales is al een tijdje niet zo goed naar mijn mening. Laatste die ik goed vond was Tales of Graces F en dat was puur vanwege het gevechtssysteem, want het verhaal en de personages waren compleet bagger. Alles wat daarna volgde heeft niet eens een goed gevechtssysteem en qua verhaal maken ze ook niet echt indruk op mij... en dat terwijl ik het verhaal van alle hoofdgames van Vesperia en daarvoor wel gewoon goed vond.

Bij deze DLC lijkt de focus compleet te liggen op het verhaal. Buiten dat om lijkt er zeer weinig nieuws te zijn en al die skills waar je aan hebt gewerkt worden ook zo'n beetje teniet gedaan. Als je het verhaal van het origineel leuk vond dan kun je waarschijnlijk het beste gewoon het DLC verhaal op Youtube kijken want voor de rest heeft deze DLC vrijwel niks te bieden.
avatar van Morda
Morda ( 14990   22) 04-12-2023 13:00
Ik heb de base-game uitgespeeld, maar heb sowieso niet de behoefte naar meer. De DLC lijkt niet meer dan OK. Een skip voor mij
avatar van Heart1982
Heart1982 ( 643   4) 04-12-2023 13:25
basisgame viel mij inderdaad ook al tegen wat ik hier meer lees. Was niet slecht, maar heb het op een gegeven moment aan de kant gelegd voor iets anders. Dus aan de DLC brand ik mij niet.
avatar van Tohu71
Tohu71 ( 352 ) 04-12-2023 15:11
Quote:
Ik wacht wel op een GOTY edition waar de DLC zit inbegrepen.
Gepost door: Soninlaw op 04-12-2023 10:54

Digitaal en Fysiek komt er al een bundle met beide de main game en DLC. Helaas is de fysieke versie Japan only.

Over de DLC:

Helemaal mee eens met de review! Ik persoonlijk ben een groot fan van deze game! Dus deze DLC gelijk gekocht en na het spelen vond ik het wel goed genoeg, ik was blij om de characters weer te zien met nieuwe interacties ook! Ze hebben daar wel goed aandacht gegeven.

Maar objectief idd weinig nieuws te bieden. Ik baalde dat we geen nieuwe playable character kregen of nieuwe skills etc. Dat had deze DLC het veel meer waard gemaakt. Maar ondanks alles ben ik wel blij dat ik hem heb gespeeld en heb er genoeg van kunnen genieten!

Deze DLC is echt voor de Tales of Arise fans die meer willen van hetzelfde en meer willen zien van de characters.
avatar van Shatish_s
Shatish_s ( 424   3) 04-12-2023 19:02
Ik heb me prima vermaakt met tales of arise. Zal deze DLC daarom zeker spelen.
avatar van Ice-Cerberus
Ice-Cerberus ( 187   1) 05-12-2023 20:12
hmm dit doet mij aan denken dat ik deze game nooit heb uitgespeeld. Misschien maar weer eens downloaden en kijken of ik deze keer hem wel in 1 ruk kan uitspelen
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7263   2) 09-12-2023 09:36
Rol: Forum Moderator
Heb de game laatst platinum gehaald. Geweldig deel uit de serie. Tot dusver ook de op 1 na best verkopende. Grote kans dat het nog de best verkopende gaat worden. De DLC wil ik ook nog wel een keer halen alleen niet full priced voor €30.