Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

De definitie van 'de gamer’

Wat is de definitie van een ‘gamer’? Ben je een gamer als je een spelcomputer bezit, als je af en toe een simpel flash spelletje speelt of als je in een hardcore e-sportcompetitie zit? Wat bedoelt Jack Thompson als hij weer eens gaat zeuren over gamers? Moet ik me aangesproken voelen als Wacko Jacko het over ‘ons gamers’ heeft? Mensen noemen zich vaak een gamer, maar ik betwijfel het drie van de vier keer ten sterkste.

Een zoektocht door de dikke Van Dale en Wikipedia brachten geen oplossingen naar buiten. Wat ben je nou als je jezelf gamer noemt. We kennen natuurlijk allemaal de twee onofficiële stromingen binnen het gamen: casual en hardcore. Meeste gamers die ik ken, kan ik in het hokje ‘casual’ stoppen en voor ‘hardcore’ gamers moet ik toch naar mijn e-sportkant kijken. Casual gamers zijn incidentele gamers. Ze bezitten één of twee consoles en kopen per jaar ongeveer vier spelletjes. Af en toe zetten ze hun console aan om een potje te spelen. Dat is simpel en iedereen kan die analyse maken. Maar als je buiten die boot valt, ben je dan een hardcore gamer?

Ik sta met beide voeten in de game industrie en heb aardig zicht op alles wat er gebeurt. Ik spreek veel gamers, uitgevers, journalisten en geen van allen kan ik in een hokje stoppen. Ze noemen zich een gamer, maar ze beleven het ‘gamer zijn’ niet als een levensstijl. Als we kijken naar de hokjes die we nu kennen en daar willekeurig een stijl uit pakken, kun je de stijl in één keer beschrijven. Stel, we pakken skaters: veel te grote broeken, veel te groot shirt, wild kapsel en luisteren naar een bepaalde rockstroming. Het klinkt misschien getypeerd, maar als je aan een willekeurig persoon vraagt om een skater te beschrijven, krijg je dit als antwoord. Misschien krijg je dan nog wel te horen “ze noemen zich skaters maar skateboarden kunnen ze niet”. Als je aan iemand vraagt wat een gamer is, krijg je het volgende antwoord: een bleek persoon zonder sociale contacten, brilletje op, scheiding in zijn haar, bretels om zijn broek op te houden. Kortom, de typische nerd. Waarom denken mensen dit? Ben ik pas volwaardig gamer als ik ga grinniken als Urkel?

Ik denk dat de gamer persoonlijk gedefinieerd moet worden. Natuurlijk, er zijn gamers die in het hokje ‘nerd’ passen, maar ik ken ook gamers die in het hokje ‘skater’ horen. Moeten we een apart hokje maken? De mensen in de game industrie die ik ken, zijn alles behalve nerds. Laatst vroeg ik in een interview met Jasper Schoo, voorzitter van de e-sportbond, of de dagen van de zolderkamer gamingnerds voorbij zijn. Hij lachte naar me, en zei laconiek: “Die tijden zijn voor mij enkele jaren geleden al voorbij gegaan”. Hij bevestigd dus ook dat wij gamers geen nerds zijn. Als ik bij de finale van de World Cyber Games rondkijk zie ik slechts één stereotype. De top van de Nederlandse e-sport is een mix van allerlei stromingen, dus skaters, nerds, gothics, juppen etc. liepen allemaal hand in hand en deelde dezelfde passie.

Persoonlijk was mijn definitie van een gamer ‘iedereen die kan meepraten met wat ik vertel over games’. Ik vond mezelf nogal geweldig als het aankwam op games, maar als je mij een controller geeft krijg ik klappen om mijn oren. Ik pas dus niet in het hokje van de casuals, maar ook niet in het hokje van de hardcores. Wat ben ik dan? Wat ben jij dan? Zijn we zoals Jack Thompson denkt ‘het einde van de maatschappij’? Mensen zoals jij en ik laten zien dat gamers meer zijn dan alleen nerds op de zolderkamer van moeders huis, je bent iemand die zichzelf is en een leuke hobby heeft. Dat is de definitie van een echte gamer.

Geplaatst door Von Rutch op 27-10-2007
Aantal keer bekeken: 16018

Laatste reacties

avatar van Pieterrr94
Pieterrr94 ( 3 ) 27-10-2007 11:11
(y)
avatar van Peter89
Peter89 ( 2903 ) 27-10-2007 12:37
Leuke stukje tekst
avatar van ConAir
ConAir ( 4474   2) 27-10-2007 13:48
Jack Thompson moeten ze opsluiten naar mijn mening, of in ieder geval zorgen dat hij zijn beroep nooit meer mag uitoefenen.

Leuk stukje tekst, maar ik mis gewoon de plaatjes.

Ik kan wel vinden in jouw defnitie. Ik zou anders ook niets kunnen bedenken als definitie. Dan zou ik op iets uitkomen als:

Gamer: Iets die zichzelf en/of anderen vermaakt met het spelen van videospelletjes.

Casual gamers kijken meer naar easy pick & play spellen. Singstar/Wii Sports/Tetris/Sudoku etc... Hardcore gamer, tja bestaat die eigenlijk wel. Ik denk per definitie aan iemand, die de tijd heeft om games te spelen, genoeg geld heeft om alle games/consoles aan te schaffen en uiteindelijk overal wel een mening over kan en mag hebben. Maar ik vraag me hoeveel mensen dit nu werkelijk zijn. Zie ook mijn column over de dilemma's van een gamer. Vaak ontbreekt het aan tijd of aan geld bij veel gamers.
avatar van Talicus
Talicus ( 7388 ) 27-10-2007 14:31
Goed stuk, heb er zelf eigenlijk weinig aan toe te voegen. Ik denk bij casual gamers inderdaad ook aan pick up & play spellen, maar dat is meer een aanvulling dan dat jouw stuk niet goed zou zijn.

Over de plaatjes, ik denk dat dat hier niet functioneel geweest zou zijn. Wat voor plaatjes kan je hier nou bijstoppen? Een plaatje van een stereotype nerd of zoiets zou weinig toevoegen...
avatar van Drakebloedje
Drakebloedje ( 1098 ) 27-10-2007 16:28
Een before en after foto van 'de gamer'

Wel leuk stukje, zelf vind ik mijzelf al geen echte gamer meer, ik doe teveel andere dingen en game te weinig om mijzelf die titel te geven.
avatar van Chaoot
Chaoot ( 902 ) 27-10-2007 19:38
Leuk stukje, is inderdaad een lastige definitie. Ben het ook met je eens dat het publiek dat spellen speelt steeds breder wordt (jong/oud en man/vrouw).
Hardcore gamer is toch als je er teveel tijd in steekt? Heb ik vroeger ook gedaan, is al een tijdje minder, maar heb er niet minder plezier om.
avatar van Rintoon
Rintoon ( 7 ) 28-10-2007 00:17
leuk stukje...

maar ik denk wel dat mensen tegenwoordig een gamer niet meer als nerd zullen omschrijven...
avatar van Sonic_Striker
Sonic_Striker ( 266 ) 28-10-2007 09:07
leuk stukje inderdaad

en mensen vinden je wel een Nerd als je games speelt tenminste, bij mij op school (IVA driebergen)en in het dorp waar ik woon wel
avatar van Brat
Brat ( 497 ) 28-10-2007 12:41
Rol: BG Redacteur
Hoe durf je mij een gamer te noemen, aangezien ik een bril draag?

Leuk stukje. Ik heb alleen het gevoel dat je bent gaan zitten, typ typ typ, klaar. Ik mis een ijzersterke structuur.
avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 28-10-2007 13:12
Leuk stukje en goed geschreven.Ik mis wel plaatjes, ook al zijn die moeilijk om te vinden voor stukken zoals dit. Ik vind ook wel dat je sommige begrippen uit had mogen leggen. Zo weet niet iedereen wie Jack Thompson is of wat een e-sportcompetitie en Urkel zijn.

Zelf ben ik denk ik een normale gamer. Ik game elke dag, koop maandelijks 1 a 2 nieuwe games (tweedehands maar echte goede games koop ik nieuw) maar ik heb veel sociale contacten en heb eigenlijk weinig tijd om te gamen .
avatar van Denden 100 Piek
Denden 100 Piek ( 689 ) 28-10-2007 14:26
Ik ben het volledig met je eens, vooral in het laatste stukje kan ik me helemaal vinden. Voorlopig blijf ik steken bij de Gamecube, ik heb echt lousy skills, maar ik houd al het gamenieuws in de gaten en ik heb een stuk of 80 games op mijn Gamecube alleen al. Ik ben niet casual, maar ook niet hardcore.
avatar van J-roen
J-roen ( 1392 ) 28-10-2007 16:23
Rol: Update Moderator
sowieso kan je je afvragen : waarom moet iedereen in een hokje gestopt worden ?
avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 28-10-2007 19:02
Quote:
sowieso kan je je afvragen : waarom moet iedereen in een hokje gestopt worden ?


2nd
avatar van Hedgehog
Hedgehog ( 838 ) 29-10-2007 08:47
Goed stukje (wel kort) Von Rutch!

Ik ben zelf van hardcore gamer een hardcore verzamelaar geworden denk ik.... koop nog regelmatig games, zowel nieuwe als retro en 2e hands. Zit gewoon meestal met het probleem TIJD. Naast een drukke baan, opleiding en sociale contacten..waaronder een vriendin is het vaak moeilijk om zoals vroeger (toen alles beter was) uren achter elkaar te gamen.

Ben laatst met Final Fantasy XII begonnen en me zelf "verplicht" om tenminste 1 uur per dag de game te gaan doen.... en zelfs dat lukt in principe nooit. Hooguit 3 uur per week.... life sucks
avatar van Peter89
Peter89 ( 2903 ) 01-11-2007 18:27
Quote:
Ik ben het volledig met je eens, vooral in het laatste stukje kan ik me helemaal vinden. Voorlopig blijf ik steken bij de Gamecube, ik heb echt lousy skills, maar ik houd al het gamenieuws in de gaten en ik heb een stuk of 80 games op mijn Gamecube alleen al. Ik ben niet casual, maar ook niet hardcore.


80 games Foto's
avatar van RDB
RDB ( 662 ) 01-12-2007 19:39
Ik ben gewoon een gamer. Ik game elke avond wel een urutje of 4 (minimaal), maximaal (op een vrije dag) zo'n 17 uur. Als een titel me ECHT bevalt koop ik hem in de release periode,maar meeste games koop ik als ze classics zijn of afgeprijsd.
avatar van Actionhunter
Actionhunter ( 14 ) 12-12-2007 23:41
Gamen is wat ik doe om te ontspannen. Ik kan echt uren gamen, als ik er tijd voor heb. Ik heb wel een aardige berg games maar heb er maar weinig uit gespeeld!

Ik bewaar gewoon een heleboel games voor als ik oud ben, dan heb ik echt alle tijd
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 07-08-2011 08:24
Nice one!