Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
A Way Out (Download) (XboxOne)
68 100 1

Review A Way Out (Download) (XboxOne)

In Josef Fares’ eerste game – Brothers: A Tale of Two Sons – werden de creatieve inzichten die hij heeft in games als medium meteen zichtbaar. Met zijn tweede werk A Way Out, voor mij toch een van de grootste verrassingen op de E3 in 2017, mikt de creatieve duizendpoot zowel inhoudelijk als gameplaygewijs nog een stukje hoger. Ik zag in het verhalende A Way Out een interessant experiment, met vooral enorm vernuftige vondsten in het samenspel. Bijna een jaar na de veelbelovende onthulling zocht ik samen met mijn favoriete gamekompaan uit of deze game nu echt zo uniek blijkt te zijn.



Wie het gamenieuws op de voet volgt, weet ongetwijfeld dat A Way Out in de markt wordt gezet als een ambitieuze titel die enkel coöperatief kan worden gespeeld; zowel online (niet met vreemden overigens, want er is zelfs geen matchmaking) als samen op de bank. Het is zodoende nagenoeg onmogelijk om de game in je eentje te spelen. Het is immers specifiek de bedoeling om dit avontuur van begin tot eind te beleven met dezelfde gamebuddy. Omdat dit voor sommigen een potentieel obstakel kan vormen, heeft men de “Friend Pass” bedacht. Slechts een van de twee spelers hoeft de game effectief aan te schaffen, je partner in crime kan via de free trial de volledige ervaring meebeleven.

Een mooie geste, ook al wordt het behalen van achievements/trophies voor de uitgenodigde speler uitgeschakeld. Het hele avontuur verloopt in splitscreen en zelfs als je online elk op een apart scherm speelt, zal je ook steeds de wereld ervaren van het standpunt van je co-op kompaan. Het stijlvol in tweeën splitsen van je scherm is derhalve geen beperking, maar eerder een element om het verhaal steeds vanuit twee paar ogen te vertellen.

Bromance
Dat verhaal volgt twee veroordeelden, Vincent Moretti en Leo Caruso, die elkaar achter de tralies leren kennen, daarna samen een plan smeden om uit de bajes te ontsnappen, vervolgens op de vlucht blijven voor de ordediensten, en ondertussen naar een gezamenlijk einddoel werken. Beide protagonisten hebben een eigen persoonlijkheid: de eigenwijze Leo heeft een kort lontje en zal met zijn agressievere houding sneller voor geweld kiezen, terwijl Vincent liever bedachtzamer te werk gaat en weet dat je met een subtielere aanpak ook veel bereikt.



Het complete misdaaddrama, van de traag op gang komende introductie binnen de gevangenismuren tot het stomp-in-de-maag-einde, neemt gemiddeld zo’n zes uur in beslag. In die tijdspanne komt Fares z’n grootste belofte om continu uniek te blijven en niet in herhaling te vallen makkelijk na, maar die drang om herhaling in de kiem te smoren, zorgt hier simpelweg voor een fragmentarisch geheel. Per hoofdstuk neemt de game voortdurend een nieuwe wending, locaties worden slechts vluchtig bezocht en ook de gameplay past zich voortdurend aan.

Er is onder meer een sluipgedeelte waarin we met z’n tweeën geruisloos oliedomme politieagenten uitschakelen, een achtervolging in een auto die niet al te geweldig stuurt, nog even later loodsen we een roeibootje over een steeds wilder wordende rivier, een halve minuut lang verandert de game zelfs even in een side-scrolling beat ‘m up, en naar het einde toe heeft A Way Out nog het meeste weg van een matig spelende third-person shooter. Daarnaast bevat het spel nog een heleboel optionele minispelletjes, zoals vier-op-een-rij, hoefijzergooien of darten, die voor wat verstrooiing zorgen.

Schittert te weinig

Dat niet alle afzonderlijke onderdelen even goed zijn uitgewerkt, maakt de ambitie en aanpak van Josef Fares en de medewerkers van het door hem opgerichte Hazelight Studios daarom niet minder oprecht. Bij momenten zijn de kwaliteiten van A Way Out absoluut zichtbaar. Bijvoorbeeld bij dat cruciale moment in het eerste hoofdstuk waarbij één speler de patrouillerende cipiers in de gaten houdt, terwijl de andere het gat achter z’n toilet aan het open beitelen is. De game schittert wanneer het gedeelde scherm op zulke manieren creatief wordt ingezet voor enkele vernuftige samenwerkingspuzzels, maar die momenten zijn te dun gezaaid.



Af en toe komt daar nog het perspectief van een derde personage bij om voor wat extra spanning te zorgen. In het hospitaal wordt het splitscreen idee zelfs even opgegeven voor een machtig langgerekte scène waarin de camera vooral cinematografisch interessante standpunten opzoekt, terwijl er continu gewisseld wordt tussen beide personages. Een knap staaltje regiewerk, al blijft de inbreng van de speler ook hier weer erg beperkt. Sowieso bevat A Way Out, voor een game die zich specifiek op coöperatieve gameplay richt, veel te weinig uitdaging.

Josef Fares gaat het – gezien enkele eerdere uitspraken in interviews – wellicht niet graag horen, maar A Way Out is eigenlijk een film verpakt als game. Een filmische vertelling, maar met een grote focus op samenspel en sowieso meer interactiviteit als in de games van bijvoorbeeld Telltale. Toch schippert de game vaak tussen oprecht aangrijpend drama en scènes van tenenkrommend tv-film-niveau. Bovendien mispakt Hazelight Studios zich soms aan matig schrijfwerk, volstrekt nutteloze dialogen, monotone voice-acting en een hoop clichés. Zo nu en dan moet je gezamenlijk een belangrijke beslissing maken, zoals wanneer beide heren beslissen om een benzinestation te overvallen voor geld en zich afvragen wie van de twee de revolver zal hanteren. De keuze tussen twee uitersten creëert enkel de illusie dat je een directe invloed hebt op het verhaal. En die overval zelf? In twee minuten geklaard, om meteen weer verder te gaan naar het volgende fragment. A Way Out is inderdaad een ontsnappingsthriller voor twee, maar zinderend wordt het nooit.



Conclusie
Er zijn genoeg momenten in A Way Out waarop Hazelight Studios, onder leiding van creatieveling Josef Fares, toont dat ze een getalenteerd Indie-collectief zijn die alle aandacht verdienen. A Way Out is redelijk geprijsd en de Friend Pass is een mooi initiatief dat ik alleen maar kan toejuichen. In de zes uur durende tocht, van kennismaking binnen de gevangenismuren tot de dolle finale, worden de twee hoofdpersonages in zeer gevarieerde, maar spijtig genoeg niet altijd even goed uitgewerkte situaties gesmeten. De drang om een beknopte spelervaring neer te zetten waarin je geen moment hetzelfde doet, zorgt voor erg oppervlakkige en zelfs ronduit saaie gameplay.

Het feit dat het scherm voortdurend in tweeën wordt gedeeld en je te allen tijde beide personages ziet, is zeer zeker bevorderlijk voor de communicatie tussen de spelers die de controllers in handen hebben en levert wel degelijk een aantal unieke samenspelmogelijkheden op. Maar die momenten zijn te spaarzaam. Het verhaal van twee voortvluchtigen is oké op zijn best, maar het acteer- en schrijfwerk laat net zo vaak te wensen over. A Way Out blijft een interessant experiment, maar de hoge verwachtingen worden niet ingelost.
 

Deze review is geschreven door Davy de Rauw.

 

Oordeel A Way Out (Download) (XboxOne)

  • Graphics 75
  • Gameplay 70
  • Originality 80
  • Sound 65
  • Replay 60
  • Eindcijfer 68

Aantal keer bekeken: 3618 

Laagste 1 prijzen voor A Way Out (Download) (XboxOne)

29.99 29.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 8.2
€  29.99€ 0.00   € 29.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van YOLOYOLO
Door YOLOYOLO (1689 reacties) op 29-03-2018 14:27
( PM )
Quote:
Het verhaal van twee voortvluchtigen is ok op zijn best, maar het acteer- en schrijfwerk laat net zo vaak te wensen over. A Way Out blijft een interessant experiment, maar de hoge verwachtingen worden niet ingelost.


Je bent samen met de PU de enige reviewer die zo op het verhaal lijkt te reageren. In alle andere reviews wordt deze juist geprezen als het sterkste punt van de game.

Maakt me nieuwsgierig welke verhalen in games je juist prijst, een beetje als vergelijkingsmateriaal.
avatar van Heijaangel
Door Heijaangel (113 reacties) op 29-03-2018 14:50
( PM )
Ik heb hem samen met een vriend gespeeld. Ieder bij zichzelf thuis met headphone op. En wij hebben ons goed vermaakt voor die paar tientjes.
avatar van XEvolutionX
Door XEvolutionX (184 reacties) op 29-03-2018 14:58
( PM )
Quote:
[..]


Je bent samen met de PU de enige reviewer die zo op het verhaal lijkt te reageren. In alle andere reviews wordt deze juist geprezen als het sterkste punt van de game.

Maakt me nieuwsgierig welke verhalen in games je juist prijst, een beetje als vergelijkingsmateriaal.


Bizar ik wilde precies dezelfde reactie achterlaten. Maar goed dan weten we in ieder geval dat sommige personen het verhaal wat minder vinden.
avatar van Selvmortsydd
Door Selvmortsydd (3729 reacties) op 29-03-2018 15:07
( PM )
Het verhaal mag dan niet heel sterk zijn, het zijn wel twee hele toffe karakters. Het is meeslepend, en pakkend. De coop elementen zijn erg sterk uitgewerkt, het beeld naast beeld is perfect gebalanceerd. Goede graphics voor wat het is. Super grappige dialogen. Echt een fantastische game, gaat hoog eindigen in mijn jaar lijstje.. Dikke 8.5...

Volstrekt nutteloze dialogen hoor ik hier zeggen, wauw.
Lijkt er sterk op dat deze game aan iemand anders gegeven had moeten worden..
avatar van GrimoireHunter
Door GrimoireHunter (114 reacties) op 29-03-2018 15:42
( PM )
Vindt het jammer dat dit soort games vaak minder dan 10 uur duren. Verwacht toch wel wat meer voor mijn geld
avatar van Ghost Dog
Door Ghost Dog (224 reacties) op 29-03-2018 16:39
( PM )
Deze review klopt precies met wat ik er ook al over dacht.
Heb m laatst uitgespeeld met een maatje en inderdaad het schieten en autorijden voelt echt goedkoop geprogrammeerd aan.
Het einde had een cliche twist maar was ook niet wat ik graag had willen zien.
Inderdaad veel leuke types gameplay erin die gewoon niet sterk genoeg zijn uitgevoerd.
Het is dat het maar 30 euro kost maar zelfs dat vind ik nog duur voor een teleurstelling van 6 uurtjes. Leuk om een keer te spelen maar dan ben je er ook gelijk klaar mee.
Gelukkig heb ik hem dan ook niet zelf gekocht haha
avatar van YOLOYOLO
Door YOLOYOLO (1689 reacties) op 29-03-2018 17:02
( PM )
Quote:
Vindt het jammer dat dit soort games vaak minder dan 10 uur duren. Verwacht toch wel wat meer voor mijn geld


dan ga je ook nooit naar de bioscoop zeker?
avatar van Mauzzahr
Door Mauzzahr (1078 reacties) op 29-03-2018 17:22
( PM )
10 uur gameplay voor deze prijs vond ik prima. Replay waarde is heel laag, wellicht het andere karakter spelen of eens een andere optie kiezen dan je eerder hebt gedaan, maar betwijfel of iemand dit doet. Maargoed, replay waarde is dan ook mijn enige minpunt. Rijden, varen, schieten, vond het allemaal prima voor deze prijs. Meeslepend verhaal, kon me prima in de hoofdpersonen verplaatsen. En het is een vrij originele game. Voor mij goede mix tussen GTA en Hitman. Wel stuk makkelijker, maar dat maakt niet uit. Feit dat iemand gratis meespeelt is ook prima, en voor deze prijs geef ik 'm hierna graag weg aan een maatje zodat hij er ook plezier van heeft! Goede 8 voor deze game en hoop dat er nog eens een deel 2 komt!
avatar van Selvmortsydd
Door Selvmortsydd (3729 reacties) op 29-03-2018 17:24
( PM )
Quote:
[..]


dan ga je ook nooit naar de bioscoop zeker?

Je haalt de woorden uit mijn mond.
Word daar zo moe van altijd, oh het kost zo en zo veel en dan moet ik er dus zo en zo lang plezier aan beleven.
Dat soort speelt dus liever een gribus spel dat 60 uur duurt..

Quote:
Vindt het jammer dat dit soort games vaak minder dan 10 uur duren. Verwacht toch wel wat meer voor mijn geld


De game kost 15 euro als je hem deelt scrooge...
avatar van GrimoireHunter
Door GrimoireHunter (114 reacties) op 29-03-2018 17:53
( PM )
Bioscoop is 10 euro en dat is toch wel een betere ervarig dan dit. Meeste triple A games van 60 euro hebben in ieder geval 50 uur aan content...
avatar van Jaspelino
Door Jaspelino (127 reacties) op 29-03-2018 17:56
( PM )
Dit is dan ook geen AAA-game van 60 euro, maar een AA-game van 30 euro.

Er zijn trouwens maar weinig AAA-games van 60 euro die 50 uur aan content bieden.
avatar van ArdiBacardi
Door ArdiBacardi (1976 reacties) op 29-03-2018 19:16
( PM )
Geweldige game, die co-op ervaring is echt vet gedaan! Aanrader van bovenste plank. Fysieke versie is zeldzaam nu ik van GM heb vernomen dat EA verder geen exemplaren meer levert. Ben benieuwd! ;)
avatar van Selvmortsydd
Door Selvmortsydd (3729 reacties) op 29-03-2018 19:18
( PM )
Quote:
Bioscoop is 10 euro en dat is toch wel een betere ervarig dan dit. Meeste triple A games van 60 euro hebben in ieder geval 50 uur aan content...


Het is een budget titel Sherlock, van 15 euro.
avatar van YOLOYOLO
Door YOLOYOLO (1689 reacties) op 29-03-2018 20:25
( PM )
Quote:
Bioscoop is 10 euro en dat is toch wel een betere ervarig dan dit.


En dat duurt 2u.
Stel je ziet drie films kom je op hetzelfde bedrag uit en dezelfde tijd.
avatar van Shadowx
Door Shadowx (133 reacties) op 29-03-2018 23:10
( PM )
Quote:
[..]


Je bent samen met de PU de enige reviewer die zo op het verhaal lijkt te reageren. In alle andere reviews wordt deze juist geprezen als het sterkste punt van de game.

Maakt me nieuwsgierig welke verhalen in games je juist prijst, een beetje als vergelijkingsmateriaal.


Zal wel komen doordat gamer.nl / PU en Budgetgaming gezellig samen hokken op bepaalde vlakken :).
avatar van Ghost Dog
Door Ghost Dog (224 reacties) op 31-03-2018 14:50
( PM )
Quote:
[..]


En dat duurt 2u.
Stel je ziet drie films kom je op hetzelfde bedrag uit en dezelfde tijd.


Is nog steeds 3 films ipv 1 maar wtf vergelijken jullie met bios man. Zijn compleet andere ervaringen.

Quote:
Het is een budget titel Sherlock, van 15 euro.


Weet niet waar jij voor 15 hebt gevonden maar die maat van me had er 30 voor betaald en hier op BG is goedkoopste ook 30.
Zijn niet veel Sherlock skills voor nodig om de naam boven in de zoekbalk te tikken en te controleren.
avatar van Care
Door Care (22983 reacties) op 31-03-2018 15:21
( PM )
Quote:
[..]


Is nog steeds 3 films ipv 1 maar wtf vergelijken jullie met bios man. Zijn compleet andere ervaringen.

[..]


Weet niet waar jij voor 15 hebt gevonden maar die maat van me had er 30 voor betaald en hier op BG is goedkoopste ook 30.
Zijn niet veel Sherlock skills voor nodig om de naam boven in de zoekbalk te tikken en te controleren.

Omdat je met z'n tween kan spelen is het wel zo sociaal om de kosten te delen. Dan kom je op 15 pp uit.
avatar van Dommel50
Door Dommel50 (1068 reacties) op 31-03-2018 15:24
( PM )
Quote:
[..]

Omdat je met z'n tween kan spelen is het wel zo sociaal om de kosten te delen. Dan kom je op 15 pp uit.


Als ik op een feestje 30 Seconds meespeel betaal ik ook altijd een paar euro.
avatar van Ghost Dog
Door Ghost Dog (224 reacties) op 31-03-2018 15:25
( PM )
Quote:
[..]

Omdat je met z'n tween kan spelen is het wel zo sociaal om de kosten te delen. Dan kom je op 15 pp uit.


Ah ok op die manier. Maar dat had hij niet erbij gezet.
Is nog steeds verrot want ik had m uitgespeeld met een maat en hij krijgt trophies maar ik niet.
Dus als ik dat ook zou willen zou ik alsnog de game moeten kopen.
avatar van DaggieWaggie
Door DaggieWaggie (25931 reacties) op 31-03-2018 15:54
( PM )
Quote:
Omdat je met z'n tween kan spelen is het wel zo sociaal om de kosten te delen. Dan kom je op 15 pp uit.

Zou ik ook eens moeten introduceren in mijn kringen. Nodig ik iedereen uit voor een biertje en om naar de nieuwste Switch game te komen kijken en mag iedereen een tientje betalen. Als ik er dan voor ga zitten om het spel te spelen en iemand vraagt of die mee kan doen zeg ik; Kannie. Is single player.
avatar van Care
Door Care (22983 reacties) op 31-03-2018 18:37
( PM )
Quote:
[..]


Ah ok op die manier. Maar dat had hij niet erbij gezet.
Is nog steeds verrot want ik had m uitgespeeld met een maat en hij krijgt trophies maar ik niet.
Dus als ik dat ook zou willen zou ik alsnog de game moeten kopen.

Of je leent zijn disc en plopt die in je PS4 dan doen alle trophies bij jou als het goed is in een keer plop!
avatar van Blob_91
Door Blob_91 (89 reacties) op 01-04-2018 02:55
( PM )
Off topic van de review, maar een reactie op de prijs / gameplay duur verhouding. Het is iedereen natuurlijk vrij om te vinden wat hij / zij daar van vindt maar ik probeer een game altijd aan te schaffen of maximaal 1 Euro per uur, campaign en online opgeteld. Pure campaign spellen koop ik dan ook altijd pas enkele maanden na release terwijl ik spellen als FIFA, Battlefield, Call of Duty en GTA wel direct haal.

En nee ik beoordeel niet alles wat ik aanschaf op die verhouding maar ik probeer op die manier ook een beetje mijn aankopen en backlog te controleren.
avatar van Tinuzz
Door Tinuzz (153 reacties) op 04-04-2018 12:52
( PM )
Wel een grappig spel leuk bedacht maar had meer vrijheid in moeten zitten. Jammer dat die binnen 5 uur uitgespeeld was