Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp (Switch)
80 100 1

Review Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp (Switch)

Advance Wars is een van die door fans geliefde franchises van Nintendo die vakkundig verwaarloosd wordt. De laatste nieuwe game kwam alweer vijftien jaar geleden uit! Enkel F-Zero-fans zijn nog zuurder. De oorlogsserie is nu in het jaar dat sowieso door remakes wordt gedomineerd eindelijk afgestoft en het resultaat mag er zijn.


Advance Wars 1 + 2: Re-Boot Camp zou eigenlijk al vorig jaar uitkomen, maar de game werd op het laatste moment door Nintendo uitgesteld vanwege de oorlog in Oekraïne. Ergens was dat logisch, want een van de personages (Olaf van Blue Moon) heeft wat  Russische trekjes. Aan de andere kant ook niet, want Advance Wars is alles behalve een serieus oorlogsdrama.

In Advance Wars wordt oorlog namelijk gereduceerd tot iets abstracts en het verhaal volledig onttrokken van menselijk leed. De toon van de games is equivalent aan kinderen die in het bos oorlogje spelen. Dit is geen kritiekpunt, deze eerste delen van Advance Wars pretenderen immers nooit meer dan dat te zijn. Toch denk ik dat dit wellicht al die jaren het knelpunt voor Nintendo is geweest om de serie achterwege te laten. Het blijft ergens een beetje gek om oorlog op deze haast vrolijke manier af te beelden.

Ik ben hoe dan ook blij dat ik een goede smoes heb om deze juweeltjes weer te spelen. Wat mijns inziens deze games speciaal maken zijn de simpele spelregels waar verraderlijk veel diepgang in zit verscholen. Het oogt misschien als een spel dat je aan je neefje geeft terwijl je zelf Company of Heroes opstart, maar vergis je niet; Advance Wars kan behoorlijk hardcore zijn en je computergestuurde tegenstanders zullen je fouten genadeloos afstraffen.


Zoals gezegd zijn de spelregels simpel. Je kunt de meeste missies enkel op twee manieren winnen: veeg alle eenheden van je tegenstander van de kaart af of verover hun hoofdkwartier. Zowel jij als je tegenstander beschikken over dezelfde soort eenheden die stuk voor stuk extreem duidelijke rollen hebben. De verschillende eenheden staan verder natuurlijk ook in een soort steen-papier-schaar verhouding. Oftewel, alles is sterk én zwak tegen iets anders.

De verhaalmissies introduceren de verschillende type eenheden op overzichtelijke wijze. Het begint ongecompliceerd met een aantal soldaten en tanks, maar al snel vecht je ter land, ter zee en in de lucht. Daarbij kan de ondergrond waar je eenheden op staan, net als in Fire Emblem, het verschil maken. De laatste belangrijke factor zijn de zogenoemde Commanding Officers (COs). Dit zijn de leiders van je legers en ze bezitten meestal zowel passieve als actieve vaardigheden. Als je eenmaal dieper in het spel zit zul je snel merken dat de gameplay en strategie van Advance Wars verslavend, uitdagend en elegant zijn.

Dit alles is gelukkig niet door de remakes aangetast. Het zijn bovenal hele trouwe reproducties van de originele games. De grootste verandering is natuurlijk het uiterlijk. De karakteristieke pixel-graphics zijn vervangen voor plastic 3D-modellen. Als je nu naar de kaart kijkt oogt het meer als een bordspel en je troepen lijken net speelgoed. De personages zijn ook opnieuw getekend en lijken nu rechtstreeks uit een zaterdagochtend-tekenfilm te zijn gestapt.


De nieuwe stijl is zeker niet door iedereen geliefd. Persoonlijk vind ik het een upgrade met uitzondering van de vechtscènes. Die zijn in de nieuwe stijl wat minder dynamisch en af en toe zelfs een beetje flets. Belangrijk is dat de game kleurrijk en overzichtelijk is gebleven. De remakes bevatten verder nu een optionele vooruitspoelknop waarmee je wat sneller door de beurten van je tegenstander kunt gaan. Dat is een lekkere toevoeging, want in de lastigere missies hebben je tegenstanders een groot leger en het kan lang duren voordat ze al hun eenheden hebben bewogen. WayForward heeft gelukkig ook de ‘fog of war’-missies een stuk eerlijker gemaakt. De computer kan nu niet meer valsspelen door altijd te zien waar je bent.

De ontwikkelaar heeft verder niet aan de balans van de games gesleuteld. Dat betekent bijvoorbeeld dat Max en Kanbei, twee van de COs, in de eerste Advance Wars nog altijd behoorlijk ongebalanceerd sterk zijn. Dit is precies zo’n pijnpuntje waar remasters en remakes altijd tegenaan lopen; moet je trouw aan de originele ervaring blijven of toch ingrijpen? Ongeacht de keuze die de ontwikkelaar maakt zal iemand ontevreden zijn.

De games spelen dus bijna precies zoals twintig jaar geleden. WayForward heeft gelukkig de uitgebreide gedwongen tutorials in de eerste game flink ingekort. Toch komt de eerste Advance Wars naar mijn smaak iets te traag op gang. Dat komt door het feit dat je tegenstanders in de eerste missies geen fabrieken hebben om nieuwe eenheden te fabriceren, maar die heb jij wel. Dat maakt verliezen zo goed als onmogelijk.


De sequel is eigenlijk het echte hoogtepunt. Black Hole Rising is niet alleen beter gebalanceerd, het bevat ook wat meer broodnodige variatie. De campagne is dit keer niet lineair en bovendien speel je niet alleen met het Orange Star leger en zijn COs, maar ook met de legers en COs van de andere landen. Dit keer is er namelijk een gezamenlijke vijand: het kwaadaardige Black Hole-leger.

Advance Wars 2
bevat dus meer variatie, dat merk je bijvoorbeeld door het feit dat er veel meer missies zijn met unieke eisen zoals een specifiek doelwit vernietigen of een aantal dagen overleven. Qua eenheden is enkel de Neotank nieuw. Dat is een soort supertank die extreem duur is om te bouwen. Ten slotte zijn de CO-krachten uitgebreid. Je kunt ze zoals gewoonlijk inzetten wanneer een meter vol zit, maar je kunt er nu ook voor kiezen om iets langer te sparen om een sterkere versie te gebruiken.

De collectie bevat, naast de campagnes, net als de originele games een aantal extra modi. Zo is er een uitgebreide ‘war room’ waarin je allerlei verschillende maps kunt spelen. Maak je liever je eigen maps? Dat kan natuurlijk allemaal in de ‘design room’. Er is natuurlijk ook een online-modus waarmee je tegen andere mensen kunt spelen. Dit werkt prima, maar het is helaas wel heel beperkt. Je kunt alleen 1v1 spelen (lokaal mag je met meer) en het ondersteunt ook geen asynchrone multiplayer (de server houdt jullie gevecht bij en je kunt op elk moment verder gaan). Wargroove, een moderne Advance Wars-kloon, ondersteunt dat wel en dat was toch wel een verademing.

Conclusie
Dit jaar spelen we met zijn allen vooral oude games, toch? Geen probleem lijkt mij, als die oude games telkens weer kwalitatief sterk blijken te zijn. De Advance Wars-game passen prima in dat rijtje, want de gameplay van deze games is geenszins verouderd. Een vlekkeloze remake is het niet vanwege wat problemen met het nieuwe uiterlijk en de beperkte online-modus. Advance Wars maakt desondanks van oorlog voeren echt een feestje, hoe gek dat ook klinkt. 

Karel van Hasselt (Kensuke)

Speelt games altijd op hard mode, maar het dagelijks leven staat gewoon op easy mode. Liefhebber en eigenaar van prachtige pugs.

Aantal keer bekeken: 4809 

Laagste 3 prijzen voor Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp (Switch)

48.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.3
€  48.95€ 0.00   € 48.95
Amazon.nl 7.0
 
€  48.95€ 0.00   € 48.95
Nedgame.nl 9.6
€  55.00€ 0.00   € 55.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Marnixxie
Marnixxie ( 554 ) 05-05-2023 10:37
Dank voor de review, wekt gelijk veel nostalgie op. Zit al even te twijfelen over het aanschaffen, maar heb wat moeite met het prijskaartje. Wat vind je van de prijs in verhouding met wat je krijgt?
avatar van Budgetpaardje
Budgetpaardje ( 20696   15) 05-05-2023 11:04
Ik wacht ook even met een price drop. Lijkt me een fijne game!
avatar van Enlighted17
Enlighted17 ( 2411   7) 05-05-2023 12:12
Ik vind het erg jammer dat de grafische stijl zo veel veranderd is. Hoewel ik deze game zeker wil spelen zal ik ook wachten op een price drop.
avatar van Huntingmoon
Huntingmoon ( 192   1) 05-05-2023 13:21
Quote:
Ik wacht ook even met een price drop. Lijkt me een fijne game!
Gepost door: Miniatuurpaard op 05-05-2023 11:04

Zo ben ik normaal ook alleen het is wel erg goed gedaan en ik vind dat je moet stemmen met je protemonee, de game is af doet het goed ziet er prachtig uit. Normaal zou je zeggen dat mag... Maar denk dat we het afgelopen half jaar genoeg hebben gezien dat het niet meer zo 'gewoon' is. Pokemon Scarlet tot de dag van vandaag is een gedrocht, niet kwa gameplay maar performance.

Kwaliteit mag beloond worden en als je op koningsdag wat kortingscodes had gebruikt was hij iig niet full price, heb hem voor 48 in huis kunnen halen.
avatar van Joost013
Joost013 ( 249 ) 05-05-2023 13:50
Ik wou zeggen dat ik hem een keer oppik als de prijs iets lager is, maar ik was even vergeten dat het over een Nintendo game ging.
avatar van GJ
GJ ( 5725   5) 05-05-2023 14:17
Rol: Forum Moderator
Quote:
Dank voor de review, wekt gelijk veel nostalgie op. Zit al even te twijfelen over het aanschaffen, maar heb wat moeite met het prijskaartje. Wat vind je van de prijs in verhouding met wat je krijgt?
Gepost door: Marnixxie op 05-05-2023 10:37

Je krijgt hier twee games die samen een speelduur hebben van zeker 40 uur voor enkel de campaigns. Daarnaast heb je nog challenge maps, moeilijkere versies van de campaigns met andere enemy placements en soms zelfs bijna compleet andere maps waardoor je hele andere strategieën toe moet passen, een levelmaker waarmee je ook levels van anderen kunt spelen en een lokale en online multiplayermodus. Als je een boxed exemplaar van één van de originele GBA games wilt kopen ben je minstens €45, maar vaak een stuk meer kwijt (als je deze al kunt vinden). Deze remake bestaat uit beide spellen voor ~€55 volgens onze prijslijst. Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom het de prijs niet waard zou zijn als je interesse hebt in Advance Wars.
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 1062   51) 05-05-2023 14:32
Ik wacht wel tot ie voor 15 EUR op FNAC belandt
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 583 ) 05-05-2023 17:07
Deze haal ik nog zeker een keertje, geen flauw idee nog wanneer
avatar van DaNMaN
DaNMaN ( 238 ) 05-05-2023 17:53
Intussen is ‘ie bijna nergens fysiek verkrijgbaar
avatar van TimBauer92
TimBauer92 ( 3836   2) 05-05-2023 17:56
Quote:
Intussen is ‘ie bijna nergens fysiek verkrijgbaar
Gepost door: DaNMaN op 05-05-2023 17:53
Ja, viel me vandaag ook al op. Er staan nu nog maar 3 winkels in de prijslijst en een ervan is Gamemania waar die niet eens meer online te bestellen is. Hopelijk maakt Nintendo snel een paar reprints.
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 1062   51) 05-05-2023 18:52
Quote:
Intussen is ‘ie bijna nergens fysiek verkrijgbaar
Gepost door: DaNMaN op 05-05-2023 17:53

Lijkt meer een Nederland probleem: de Duitsers en Spanjaarden hebben m nog bijna overal, bij de Fransen begint t ook wel op te raken. Komen heus meer aan, Atelier Ryza 3 is bijvoorbeeld al 40 dagen uit en prima te krijgen.

Vergeet niet dat dit een Nintendo published game is: die printen altijd meer exemplaren, ten minste in het begin.
avatar van GJ
GJ ( 5725   5) 05-05-2023 19:49
Rol: Forum Moderator
Waarschijnlijk is er gewoon een kleine run geprint met Nederlandstalige doosjes en houden Nederlanders toch meer van oorlog dan Nintendo heeft ingeschat.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1761   2) 05-05-2023 21:21
Las op Reddit, en ook Resetera meen ik, dat het de physical release toch behoorlijk gelimiteerd lijkt te zijn. Toch maar aangeschaft dus, temeer omdat het een van mijn favoriete GBA series was
avatar van XYRAF
XYRAF ( 100 ) 05-05-2023 22:35
Zojuist ook maar besteld (Amazon.co.uk) na het lezen van bovenstaande reacties
avatar van DutchBiker
DutchBiker ( 93   2) 06-05-2023 08:41
Quote:
Ik vind het erg jammer dat de grafische stijl zo veel veranderd is. Hoewel ik deze game zeker wil spelen zal ik ook wachten op een price drop.
Gepost door: Enlighted17 op 05-05-2023 12:12

Kan je lang wachten. Is een Nintendo game. Misschien over 10 jaar. Ik zou 'm 2e hands kopen en dat is wat ik ook ga doen. Ik ga er niet bijna 50 euro voor betalen. Of ik speel gewoon nog Advance Wars (DS) op mijn 3DS.
avatar van Feesterd29
Feesterd29 ( 87 ) 06-05-2023 10:02
Heb het voor 40 euro gekocht met de Amazon.nl . kortingscode. Goede aankoop blijkbaar.
avatar van Xor
Xor ( 31273   1035) 06-05-2023 10:12
Vergeet ook niet dat er al een run was geproduceerd om de game vorig jaar uit te brengen. Het kan nu ook zijn dat deze run/voorraad helemaal op is en ze nog nieuwe exemplaren moeten produceren.

In ieder geval geeft Amazon.nl een levertijd van juni aan. Dus ik gok dat de komende weken misschien weer een nieuwe voorraad binnenkomt.
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 1062   51) 06-05-2023 11:35
Ook ik weiger er zoveel aan uit te geven, zelfs niet voor de speculatieve fomo. Ik heb er 99% vertrouwen in dat er binnenkort weer volop exemplaren beschikbaar komen en dat we later misschien zelfs wat korting kunnen krijgen, 't blijft een Nintendo published game.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1761   2) 06-05-2023 20:27
Quote:
Ook ik weiger er zoveel aan uit te geven, zelfs niet voor de speculatieve fomo. Ik heb er 99% vertrouwen in dat er binnenkort weer volop exemplaren beschikbaar komen en dat we later misschien zelfs wat korting kunnen krijgen, 't blijft een Nintendo published game.
Gepost door: Zienobleejd op 06-05-2023 11:35

Korting op Nintendo first party games zijn zeer zeldzaam. Daarnaast heb je natuurlijk het recht op elke prijs te weigeren, maar deze franchise zal geen, naar mijn inschatting, geen geweldige aantallen verkopen, dus ik acht de kans op nieuwe voorraad niet bijzonder groot
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 1062   51) 07-05-2023 11:50
Ondertussen heeft een webshop in Spanje zelfs de luxe om ze voor 34 EUR te verkopen En nee, ze verzenden niet naar Nederland.