Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise (Switch)
30 100 1

Review Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise (Switch)

Een decennium geleden publiceerde Jim Sterling zijn befaamde recensie voor Deadly Premonition waarin de Britse recensent het spel ondanks een hoop tekortkomingen een perfecte score gaf. Tegelijkertijd scoorde het spel ook een hoop ruime onvoldoendes bij wat grotere publicaties. Die gemengde ontvangst was voor mij alleszins de reden om tien jaar geleden zelf in de wereld van Deadly Premonition, van bedenker Hidetaka ‘Swery’ Suehiro, te duiken. En jawel, de presentatie was dan wel hopeloos verouderd door het minuscule budget waarmee de game is gemaakt, maar dankzij het bizarre moordmysterie met al z’n charmes en eigenaardigheden kon ik eigenlijk makkelijk voorbij al die gebreken kijken.

Het spel groeide in de maanden na release terecht uit tot een echte cultklassieker. Ik reageerde dan ook opgetogen bij de verrassende aankondiging dat we na tien jaar alsnog een vervolg mochten verwachten. Mijn enthousiasme verdween snel toen bleek dat Swery de Switch exclusive Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise gemaakt heeft alsof het nog het jaar 2000 is, waardoor hij nog meer als bij de originele game hoopt op vergevingsgezindheid van de spelers.Just call me York
Deadly Premonition 2 is zowel een vervolg als een prequel op de gebeurtenissen uit de originele game. Het ‘vervolg’ situeert zich in 2019 in Boston, waar het FBI-duo Aaliyah Davis en Simon Jones hun nu grijsharige en aan kanker lijdende ex-collega Francis Zach Morgan het vuur aan de schenen leggen over een mysterieuze moordzaak die hij in 2005 heeft opgelost. Het verloren gewaande lichaam van het slachtoffer, Lise Clarkson, is na veertien jaar namelijk weer opgedoken en dat roept heel wat vragen op. De connectie met de Greenvale-case uit het eerste deel wordt al snel gemaakt en de betrokkenheid van Morgan in beide moordzaken zorgt voor heel wat twijfels bij het FBI-duo. Deze hedendaagse intermezzo’s spelen meer als een visuele roman, met een minimum aan interactie en heel veel dialoog. Het verhoor roept uiteraard herinneringen op en via ‘flashbacks’ keren we terug naar 2005 en mogen we met een jongere Francis York Morgan in het kleine stadje Le Carré in Louisiana de geheimzinnige moord op de jongedame zelf ontrafelen.

That’s what everyone calls me
Het spel schakelt nog een paar keer terug naar het verhoor in het heden voor een ander perspectief op het hoofdverhaal, maar de whodunit-segmenten die zich afspelen in 2005 vormen gelukkig de spil van Deadly Premonition 2. Het is meer het eerste seizoen van True Detective dan Twin Peaks – door de opzet van het scenario en de gelijkaardige setting – maar het vrij verkennen van het kleine zuidelijke stadje Le Carré, waarin we mogen speurneuzen en zo kennismaken met de excentrieke bevolking en de verborgen gruwelen, zal voor fans van de eerste game onmiddellijk bekend zijn. Francis York Morgan blijft bovendien een geweldig hoofdpersonage. Hij praat nog steeds met zijn denkbeeldige vriend Zach in het bijzijn van iedereen alsof het de normaalste zaak van de wereld is en komt in gesprekken steevast met nauwelijks relevante filmreferenties aanzetten, maar hij blijft altijd zijn charmante zelve.Tijdens zijn onderzoek wordt hij opnieuw bijgestaan door een zeer vreemde maar erg gedenkwaardige cast. Neem nu David Jawara, de hoteleigenaar die elke taak op zich neemt (van de kok over de conciërge tot de piccolo) en doet alsof niemand dat doorheeft; of de enthousiaste sheriff/foodtruckuitbater Melvin Woods die elke situatie beschrijft alsof hij een slechte filmtrailer inspreekt. Zijn tienerdochter Patricia treedt dan weer op als je sidekick in het onderzoek en sjokt na de eerste kennismaking voortdurend achter je aan. Het zijn stuk voor stuk intrigerende personages die het centrale mysterie alleen maar versterken. Er is slechts één uitzondering: de foute manier waarop het transgenderpersonage Lena in de game wordt behandeld deed mijn wenkbrauwen meermaals fronzen. Desondanks blijft het verhaal boeiend, heerlijk bizar en toch verrassend diepgaand en net als in het origineel is het de grootste aantrekkingskracht van de game, maar…

Vijftien frames per seconde, really Zach?
… is dat wel voldoende om de belabberde prestatie van Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise zomaar voor lief te nemen? De visuele stijl leunt met z’n cel shading techniek dichter bij Swery’s episodische game D4: Dark Dreams Don’t Die, de episodische adventure game voor de Xbox One die té hard probeerde om cult te zijn en nooit een vervolgepisode kreeg, en oogt bij de ondervragingen nog dik oké. Tot we voet zetten in Le Carré en voor het eerst door de straten rollen op ons skateboard (Yorks auto is gestolen en de dief liet een skateboard achter) en de framerate in de buitenlucht zo’n duikvlucht neemt dat de game bijna vooruit stottert. Combineer deze opmerkelijke prestatieproblemen met frequente laadtijden die een eeuwigheid duren (ruim een minuut als je van een interieurlocatie terug naar de open wereld wilt) en een waslijst spelbedervende bugs en het is logischerwijs verschrikkelijk om Le Carré te verkennen. Het helpt ook niet dat het fictieve stadje een van de leegste, minst boeiende en lelijkste open werelden is die ik in jaren heb gezien en zelfs dan poppen de identieke bomen en gebouwen nog tevoorschijn. Als fan van de eerste game – en bijgevolg het volledige repertoire van Swery – verwachtte ik sowieso al een technisch ruwe game, maar mijn vergevingsgezindheid kent ook een limiet. Zeker als het vijftig euro kostende vervolg op een tien jaar oude budgetgame op de een of andere manier nog slechter presteert als z’n voorganger. Dit is niet “zo slecht dat het goed is”, maar ronduit ontoelaatbaar om een game zo aan te bieden, ook al is er ondertussen gecommuniceerd dat er wordt gekeken naar een mogelijke oplossing. Maar om dit technisch fiasco nog recht te trekken heb je een vrachtlading patches nodig.Zonde
Zelfs als Deady Premonition 2 goed zou werken, zou dat niet al zijn andere problemen aanpakken. Zijmissies zijn opzettelijk vreselijke fetch quests of bieden geen instructies over wat je moet doen, net als in de eerste game zadelt de game je regelmatig op met tijdsbeperkingen en in een enkel geval moet je zelfs enkele dagen in-game tijd overbruggen terwijl er met uitzondering van enkele aardige minigames bijna niets de moeite waard is om te doen in deze lege open wereld. Het ontwerp van sommige missies is bewust irritant en in het hier en nu heb ik daar opvallend meer problemen mee dan een decennium geleden. De verhaalgebonden uitstapjes naar de otherworld waarin je identieke gangen doorkruist, worden geteisterd door drie soorten vijanden die geen enkele bedreiging vormen, zelfs de eindbazen worden met gemak uitgeschakeld. Ik vond Deadly Premonition 2 eigenlijk op veel vlakken een onaangename ervaring, maar uiteindelijk heb ik het toch tot het einde uitgezeten. Voor deze recensie, maar in de eerste plaats voor het boeiende hoofdverhaal.

Conclusie
Een blij weerzien met de charismatische weirdo York, een geslaagd verhaal dat vanuit twee verschillende perspectieven wordt verteld en een link legt met de originele game, de introductie van een stad vol nieuwe memorabele personages, … dit is tot op zekere hoogte een redelijk vervolg voor fans van de eerste game. De onvergeeflijke technische tekortkomingen die anno 2020 echt niet meer door de beugel kunnen en het geheel bijna onspeelbaar maken, de hopeloos verouderde graphics en het twijfelachtige missieontwerp knagen echter heel wat budgies weg.

 

 
 

Deze review is geschreven door Davy De Rauw.
 

 

Aantal keer bekeken: 3894 

Laagste 3 prijzen voor Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise (Switch)

11.49 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  8.00€ 3.49   € 11.49
Bol.com Partner 8.5
€  14.00€ 0.00   € 14.00
Gameland-Groningen 9.6
€  19.95€ 3.00   € 22.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 53 ) 25-07-2020 22:57
Rol: Reviewer
Even wat aanvullende info: tussen de tijd dat mijn review ingeleverd werd bij de eindredactie en het artikel online kwam, is inmiddels een patch verschenen die al wat van de transfobe content uit het spel schrapt en ook de framerate is al wat onder handen genomen. Het is al iets draaglijker maar nog verre van optimaal, maar tegelijkertijd werd er nog een uitgebreidere patch beloofd, dus het is een echte work-in-progress.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 26-07-2020 10:10
Gelukkig hebben ze die transfobe troep verwijderd
Ongelofelijk in 2020 dat nintendo dit toelaat,
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39154   67) 26-07-2020 10:19
Ik laat mijn mening over mensen die zich drukker maken over de 'transfobie' dan over framerate, bugs en algemene presentatie van een videospel maar lekker voor me. Beter voor mijn bloeddruk.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 26-07-2020 10:35
En dat was Daggies laatste post voordat hij DDoS-ed en "gecanceled" werd.

Anyway, jammer, vond het eerste spel wel leuk, maar de problemen in dit spel klinken mij ook iets te veel.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 26-07-2020 11:16
Quote:
Ik laat mijn mening over mensen die zich drukker maken over de 'transfobie' dan over framerate, bugs en algemene presentatie van een videospel maar lekker voor me. Beter voor mijn bloeddruk.

Dan doe ik het wel.

Wordt hitler uit alle oorlogsgames gehaald omdat hij wat racistische trekjes had?

Denk er eens over na.
avatar van Swavo13
Swavo13 ( 286   1) 26-07-2020 12:40
Deadly Premonition is een van die rare games waar de bugs de game meer enhancen dan dat het de experience naar beneden haalt.
avatar van Chlo690
Chlo690 ( 115   3) 26-07-2020 12:41
Quote:
Ik laat mijn mening over mensen die zich drukker maken over de 'transfobie' dan over framerate, bugs en algemene presentatie van een videospel maar lekker voor me. Beter voor mijn bloeddruk.

Makkelijk te zeggen natuurlijk als je er zelf vermoedelijk niks mee te maken hebt. Als je bloeddruk daar al hoog van wordt moet je misschien even langs de dokter.

Verder heb ik de gameplay van dit spel gezien en lijkt het me een extreme crap game, die framerate en graphics en stijfheid ...
avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 284 ) 26-07-2020 13:16
Fantastische kutgame. Hoop dat ze de framerate issues en laadtijden niet oplossen. Laadschermen brengen veel spanning met zich mee. Je weet nooit of de game is gecrasht of niet.
avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 53 ) 26-07-2020 13:51
Rol: Reviewer
Quote:
Deadly Premonition is een van die rare games waar de bugs de game meer enhancen dan dat het de experience naar beneden haalt.

In het geval van de eerste game: zeker.
Deze game heeft veel meer spelbedervende issues, die ik met alle goeie wil niet door de vingers kan zien en imo ook de game weinig 'enhancen'.
Deadly Premonition hoeft idd geen triple A te zijn, maar de performance mag imo wel stabieler zijn.
avatar van Userverwijderd37
Userverwijderd37 ( 450 ) 26-07-2020 14:26
Quote:
[..]


Dan doe ik het wel.

Wordt hitler uit alle oorlogsgames gehaald omdat hij wat racistische trekjes had?

Denk er eens over na.

Hitler zouden ze niet uit games moeten halen. We hebben toch iemand nodig om te haten of om zeep te helpen of niet dan? Moeder teresa als eindbaas zie ik ook niet echt zitten
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1552 ) 26-07-2020 14:27
Ik ben het spel nog altijd niet begonnen omdat de Y-axis van de camera niet omgekeerd kan worden. Onspeelbaar voor mij en velen anderen dus. Gelukkig is Swery bezig geweest met veel belangrijkere aanpassingen, waar zelfs BG zich kennelijk over moet uitlaten nu. Sneu.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 26-07-2020 21:06
Quote:
[..]


Makkelijk te zeggen natuurlijk als je er zelf vermoedelijk niks mee te maken hebt. Als je bloeddruk daar al hoog van wordt moet je misschien even langs de dokter.

Verder heb ik de gameplay van dit spel gezien en lijkt het me een extreme crap game, die framerate en graphics en stijfheid ...

“Vermoedelijk”

Daarmee maak je je eigen punt al totaal waardeloos.
avatar van Chlo690
Chlo690 ( 115   3) 26-07-2020 21:37
Quote:
[..]


“Vermoedelijk”

Daarmee maak je je eigen punt al totaal waardeloos.

Ik heb genoeg van jouw comments gezien om jou toch niet serieus te nemen
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 65905   106) 26-07-2020 21:57
Quote:
Ik ben het spel nog altijd niet begonnen omdat de Y-axis van de camera niet omgekeerd kan worden. Onspeelbaar voor mij en velen anderen dus.
+1

No invert = no play. 👎
avatar van Dezu
Dezu ( 62 ) 27-07-2020 17:31
Heb deel 2 helaas nog niet kunnen spelen maar deel 1 is wellicht de meest intrigerende game die ik heb gespeeld en kan hem iedere échte liefhebber aanraden al is het alleen al omdat het een fascinerend product op zich is. Er zit zo veel liefde en detail in bepaalde unieke elementen van de game die het zo memorabel maken, terwijl de game op technisch gebied echt dramatisch slecht is en vaak ronduit tergend om te spelen. Een fascinerend product op zich waar veel dieptepunten worden afgewisseld met bizarre, grappige en emotionele hoogtepunten en gameplay elementen waardoor het absoluut het spelen waard is. Wil deel 2 nog wel eens spelen, voornamelijk om meer te leren over het York/Zach subplot, dit was in deel 1 zo onwijs fascinerend en de onthulling van wat er nou echt speelt was briljant.

Ik wil toch even iets kwijt over de 'transfobe' content van de game waarvan ik niet zeg dat het onzin of onbelangrijk is, maar ik volg Swery (maker van Deadly Premoniton) al jaren op social media en daar blijkt vaak dat hij een van de meer progressieve en tolerante developers is en de LGBT community erg steunt, vooral in vergelijking met andere Japanse developers aangezien de discussie omtrent dit onderwerp in Japan vrijwel niet speelt. Om zijn inhoud daarom weg te zetten als 'transfobisch' is onwijs kort door de bocht, dit zou impliceren dat hij een afkeur hiertegen heeft terwijl dat absoluut onjuist is, en juist wegens zijn support heeft hij dit aspect in de game gestopt. Dat dit niet in goede aarde valt zal simpelweg een cultuurverschil zijn, terwijl de man de beste intenties heeft, maar zo ver lijkt men niet te willen kijken. De theorieën die ik soms lees over wat geslacht inhoudt etc. zijn ook werkelijk onnavolgbaar en voor velen compleet onlogisch, dus tenzij je tot de felle groep behoort die denkt te weten hoe het wél zit is de kans groot dat je onbedoeld iemand op zijn ideologisch bezeten tenen trapt.
Overigens is er in deel 1 een personage waarvan je op een zeker punt leert dat hij aan crossdressing doet. Dit wordt gewoon genomen voor wat het is en als een 'normaal iets' neergezet, en wanneer er helemaal aan het einde van de game wordt verwezen naar 'een groep met dames' in een schilderij is hij hier ook in een jurk op te zien wat aantoont dat hij ook door de hoofdpersoon/narrator/schrijver wordt gezien zoals hij gezien wil worden. Tegelijkertijd heeft deze persoon wanneer hij als man gekleed is een heel stereotype vrouwelijk loopje wat duidelijk wordt gebruikt als komedisch effect. Ik denk dat het feit dat dit beide in de game gebeurt symboliseert hoe anders de Japanse maatschappij denkt. Props voor Swery voor zijn unieke geest en liefde voor zijn fans, en shame on de mensen die hem zonder twee keer na te denken als transfoob.