Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Diablo III (Xbox360)
85 100 1

Review Diablo III (Xbox360)


 

Wanneer ik zeg dat ik een beetje met Blizzard ben opgegroeid, overdrijf ik niet. Toen het eerste deel uit de Diablo-reeks 17 jaar geleden uitkwam, was ik meteen verkocht. Met mijn 36k6 modem (ja zo oud ben ik al) verbleef ik vele uren in de magische wereld die door Blizzard gecreëerd was. Het plezier was zelfs zo groot, dat ik de hoge telefoonrekening maar voor lief nam. Vier jaar later verscheen Diablo II en wederom wist de game me maandenlang te boeien. Ondanks verwoede pogingen van concurrenten om de grote schare Diablo-fans voor zich te winnen, lukte het eigenlijk geen game ooit om dezelfde populariteit te krijgen. Inmiddels ben ik al een tijd geen pc-gamer meer, waardoor ik met pijn in mijn hart Diablo III aan me voorbij moest laten gaan. Gelukkig komt aan deze Tartarus-kwelling een eind, met de komst van Diablo III naar de consoles. Kan Blizzard ons ook op dit platform een derde maal betoveren?

P(ersonal) C(onsole) kwaliteit
Blizzard staat vooral te boek als één van de belangrijkste ontwikkelaars van pc-games. Met Diablo III, dat vorig jaar wederom hoge ogen gooide op de pc, laat Blizzard zien dat ze ook op de consoles dit kunstje kunnen flikken. De game doet namelijk totaal niet onder voor zijn pc-tweelingbroer. Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe natuurlijk de besturing met de controller aanvoelt in een game die zo’n duidelijke oorsprong kent op de pc. Met de linkerstick loop je rond, terwijl de rechterstick gebruikt wordt om rollend aanvallen te ontwijken. De X,Y,A,B knoppen, rechterbumper en -trigger gebruik je voor je verschillende aanvallen, terwijl de health potions, kaart en teleport over de rest van de knoppen verdeeld zijn. Al snel merk je hoe fijn het is om lekker lui achterover op de bank te liggen, terwijl je in Diablo-stijl keihard op de knoppen van je controller aan het rammen bent. Het voelt misschien iets meer arcade aan dan je gewend bent van Diablo, maar het past bij het gamen op consoles en doet absoluut geen afbreuk aan de kwaliteit van de game.


Zoek de verschillen
Het is sowieso moeilijk om grote verschillen te vinden tussen de console- en pc-versie. Samen met een vriend ben ik door beide versies gelopen en konden niet anders dan concluderen dat de verschillen op één hand te tellen zijn. De doorgewinterde Diablo-fan hoeft dus zeker niet beide versies te hebben uit angst iets te moeten missen. Het design van de levels is identiek en ondanks wat slim gesleutel aan de menu’s en interface is er weinig op aan te merken. Het toewijzen van wapens, armor en sieraden vanuit je inventory staat in een cirkelmenu dat je met de linkerstick bedient. Een snelle en makkelijke manier, al is het soms lastig dat niet al je opgepakte spullen tegelijkertijd weergegeven worden. Ook kun je steeds maar twee items met elkaar vergelijken, waardoor het in één oogopslag uitzoeken van je beste items minder snel gaat dan op de pc. Een andere tegenstelling ten opzichte van de pc, is de mogelijkheid om Diablo III offline te spelen op de console. Dit heeft als gevolg dat het Auction House is weggelaten, want Blizzard wil altijd oog kunnen houden op hun diabolische marktplaats, maar daartegenover staat dan gelukkig wel dat je veel sneller mooie items op je quests vindt! Hierdoor was mijn stoere Wizard al snel bepakt en bezakt met unieke voorwerpen om menig demonenhoofd mee in te slaan.

Co(-op) waardig
De grootste klapper ligt echter in de mogelijkheid om Diablo III offline met drie vrienden te kunnen spelen. Het werkt even simpel als briljant. Alle spelers kunnen hun eigen opgeslagen karakter laden (of als guest spelen), iedereen krijgt zijn levensbalk toegewezen in één van de vier hoeken van het scherm, vijanden worden iets sterker en je kunt los! Zo kun je net als vroeger, samen met vrienden, tot in de late uurtjes demonen slachten op zoek naar de mooiste items die er te vinden zijn.


Waar voor je geld?

Blizzard weet met Diablo III voor de zoveelste keer te bewijzen waarom het tot de beste ontwikkelaars ter wereld behoort. Heb je Diablo III al op de pc, dan zou vooral de co-op mogelijkheid een reden kunnen zijn om ook deze console-versie aan te schaffen. Maar voor de grote groep gamers die de game nog niet gespeeld hebben, is dit natuurlijk dé kans om eindelijk ook te kunnen genieten van de geweldige sfeer, gameplay en verslavende werking van deze Blizzard topper. En, There is no cow level … toch???   

                                          Deze review is geschreven door Frido van der Wal
 

 

Oordeel Diablo III (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 80
  • Replay 95
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 12551 

Laagste 1 prijzen voor Diablo III (Xbox360)

25.49 25.49 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 3.49   € 25.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Cc
Cc ( 236 ) 05-09-2013 09:12
Diablo 3, lijkt dus echt een toppertje te zijn. Als ik zou de screenshots bekijk zie ik dat ik eigenlijk nog nooit zo een spel heb gespeeld. Wie weet moet ik deze eens uitproberen al die iets in prijs gedaald is.

Leuke review trouwens.
avatar van Darkskedar
Darkskedar ( 408   1) 05-09-2013 11:04
Couch co-op is zo fun!
avatar van Haaibaai
Haaibaai ( 256 ) 05-09-2013 11:13
Heb Diablo 1 wel veel gespeeld. Maar ik werd het grinden op een gegeven moment wel zat. Ik klik hier met mijn muis, mannetje maakt een monster dood, ik klik daar met mijn muis, loot. Terug naar het dorp en dat honderduizend keer herhalen. Er zat totaal geen verhaal in en de omgevingen waren allemaal bijna dezelfde donkere kerkers. Is dat bij Diablo 3 beter?
avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 05-09-2013 11:43
Tartarus kwelling...really? Zoon van n slager zeker?
avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 05-09-2013 11:55
Quote:
Heb Diablo 1 wel veel gespeeld. Maar ik werd het grinden op een gegeven moment wel zat. Ik klik hier met mijn muis, mannetje maakt een monster dood, ik klik daar met mijn muis, loot. Terug naar het dorp en dat honderduizend keer herhalen. Er zat totaal geen verhaal in en de omgevingen waren allemaal bijna dezelfde donkere kerkers. Is dat bij Diablo 3 beter?

Wat sowieso een wereld van verschil maakt is dat je je character zelf aanstuurt. Dit geeft mij persoonlijk veel meer voldoening dan het klikken van een muis. Daarbij vind ik het drukken op een button van een controller voor een aanval ook bevredigender dan op een keyboard. Uiteindelijk lever je wel wat aan precisie in, maar dat heb ik er graag voor over.
avatar van Twplcsdi3oe
Twplcsdi3oe ( 233 ) 05-09-2013 12:13
Quote:
Tartarus kwelling...really? Zoon van n slager zeker?

Haha geweldig
avatar van Oldskool1980
Oldskool1980 ( 28   1) 05-09-2013 18:18
Leuke review! Dit is de ideale situatie om als console gamer deze serie eens aan de tand te voelen. Ik ga het in ieder geval proberen zodra ik de game voor een schappelijk prijsje kan oppikken.
avatar van Tomax99
Tomax99 ( 103 ) 05-09-2013 18:59
Ik hoop dat deze ook voor de X1 komt, voor de PS4 is die volgens mij al aangekondigd. Ik ben niet vaak genoeg met zo veel mensen aan het gamen, anders was het voor mij een must buy. En dat ondanks de aanvankelijke teleurstelling toen ik hem op de PC speelde...
avatar van JBjeroen
JBjeroen ( 1186 ) 05-09-2013 19:48
Deze gaat zeker een keertje in huis komen.. Maar wacht denk ik eerst op gta V en daarna deze, jammer dat er weinig (geen) vrienden van me een beetje fanatiek op de ps3 zijn.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16490 ) 05-09-2013 21:18
Lijkt me wel een leuke game, maar heb geen haast om hem te halen. Ben al backlogged as hell op dit moment
avatar van Rudey
Rudey ( 2310 ) 05-09-2013 23:29
Deze komt nooit in huis! Zo'n 70 uur op de PC gespeeld en toen was ik het wel moe. Ook al zijn er verbeteringen doorgevoerd, deze maken de schade niet goed die Blizzard heeft aangericht met de PC versie. Ja, daar zit ik nog steeds over in.

Eerlijk gezegd, heb geen zin om wéér Diablo te gaan spelen. Zal vast een goede game zijn.
avatar van Mouser112
Mouser112 ( 856   1) 06-09-2013 09:59
Je kunt deze game voor de PS3 "gratis" krijgen bij een abonnement op het Playstation magazine, zo lang de voorraad strekt.
http://www.mannenblad.be/nl/shop/magazine/30/Officieel-PlayStation-Magazine.html
Alles wat je moet doen staat op de site.