Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
F1 2011 (Xbox360)
85 100 1

Review F1 2011 (Xbox360)Het moment is daar…de adrenaline begint door mijn lichaam te stromen, 23 tegenstanders, slechts één winnaar. Vijf lampen lichten één voor één rood op en terwijl ze alle vijf tegelijk doven, geef ik gas. De eerste bocht doemt op, waar ligt het gaatje, wie zit er achter me?
Dit zijn gedachten, die allemaal door je hoofd heen flitsen wanneer je F1 2011 aan het spelen bent. Want dat deze game veel van je concentratie vergt, is mij inmiddels wel duidelijk geworden…


To The Limit
Na vele jaren zonder Formule 1 games, trakteerde Codemasters ons vorig jaar eindelijk weer eens op een waardige game. Onze F1-expert ConAir gaf F1 2010 destijds dan ook een dikke 8,5.
Maar nu is het tijd voor F1 2011 om te laten zien dat Codemasters de serie de goede richting op heeft gestuurd.
Natuurlijk bevat de game de jaarlijkse update van de circuits, bolides en coureurs die in het elitecircus van de Formule 1 meedraaien. Maar er zijn meer veranderingen, die ervoor zorgen dat F1 2011 net weer een stap verder is dan zijn voorganger.
Net als in het vorige deel zul je waarschijnlijk allereerst beginnen met de career mode, waarbij de focus ligt op het proces van een topcoureur in wording. Daarom kun je ook niet meteen met de grote teams als Ferrari en Red-Bull aan de slag, maar zul je genoegen moeten nemen met een stoeltje bij een team als Lotus.


Ik begon mijn carrière op de medium moeilijkheidsgraad om rustig aan mijn bolide te wennen. Want hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe minder hulpmiddelen je tot je beschikking hebt. Op een soortgelijke manier, als Jos (Verstappen) The Boss in zijn hoogtijdagen liet zien, wist ik me naar een tweede plaats in de stromende Australische regen te knokken.
Omdat ik voelde dat de uitdagende gameplay mij niet tot mijn uiterste concentratie gedwongen had, besloot ik om een aantal moeilijkheidsinstellingen te veranderen. Het verschil was groot, want de tweede en derde race van het seizoen moest ik er alles aan doen om de kwalificatie- en racedoelen van het team te behalen. Maar het gevoel dat het vechten voor een paar tienden van een seconde, het niet mogen verslappen tijdens een race, het juichen bij een tiende plaats of een geweldige inhaalmanoeuvre hierbij gaf, is zoals een Formule 1 game moet zijn.

What’s new?
Het eerste dat opvalt bij het spelen van F1 2011 is het gevoel dat de besturing van je F1-bolide bij je oproept. Het remmen voelt net anders aan, de achterkant van je wagen reageert veel gevoeliger en de toevoeging van het DRS en KERS zorgt voor nog meer uitdaging dan voorheen. DRS (Drag Reduction System) zorgt met een druk op de knop voor meer topsnelheid door de achtervleugel plat te leggen en het KERS (Kinetic Energy Recovery System) systeem zorgt voor een soort turbo, die eenmaal per ronde te gebruiken is.
Zo krijg je veel meer het gevoel dat je je eigen racewagen moet leren kennen om er alles uit te halen wat er in zit. Bovendien zul je voor je beginnende bolide eerst bepaalde updates moeten verdienen, met als gevolg dat je de eerste races echt zult moeten zoeken naar de auto setup die voor een goede tijd kan zorgen.
Verder zijn de raceweekenden in de career mode deze keer korter in te stellen. Het is wat mij betreft een voordeel om slechts drie racerondes te hoeven rijden in plaats van de minimale 10% uit het vorige deel, wanneer je een heel Formule 1 seizoen door wilt lopen. Ook kun je er in de kwalificatie voor kiezen om meteen met je flying lap te mogen beginnen, waardoor het tempo van een raceweekend weer wat opgeschroefd wordt.
Voor de echte Formule 1 fans is de toevoeging van de safety car natuurlijk ook een dikke plus.  Tijdens zo’n situatie in de race doemen er allerlei mogelijkheden op om hier tactisch gebruik van te maken, bijvoorbeeld door snel een pitstop te maken. Naast de career mode is er natuurlijk een time trial mogelijkheid aanwezig, waarbij je kunt proberen je zo hoog mogelijk op te werken in de online leaderboards. Ook kun je bepaalde time attacks kiezen, waarbij je onder specifieke omstandigheden een uitdagende tijd moet behalen.
In de multiplayer mode kun je natuurlijk online een raceweekend spelen, maar je kunt ook met een vriend in online co-op een team uitkiezen om online een career mee te beginnen.
Nieuw is bovendien de mogelijkheid om thuis lekker op de bank met een vriend in split-screen te racen. Het is duidelijk dat F1 2011 dus in alle opzichten net weer wat meer mogelijkheden biedt dan zijn voorganger.


Nadelen
Hoewel F1 2011 in veel opzichten als een positief vervolg voelt, neemt dit niet weg dat er toch enkele minpuntjes op te noemen zijn.
Zo is de career mode eigenlijk niets meer dan een seizoen zo goed mogelijk uitrijden. Een interview heeft bijvoorbeeld totaal geen invloed en e-mails van je manager hebben weinig betekenis, waardoor je buiten de races om niet het gevoel krijgt met iets groots bezig te zijn. Net als in het vorige deel had Codemasters hier een stuk meer mee mogen doen.
Grafisch ziet de game er iets beter uit dan zijn voorganger, maar waar je bij een regenbui kunt genieten van de grafische pracht is dit tijdens droog weer toch minder spectaculair. Hier had toch net wat meer aandacht aan besteed mogen worden.
Verder liggen de prestaties van de verschillende bolides te dicht bij elkaar, terwijl er in de echte Formule 1 wereld toch duidelijke verschillen op te merken zijn. Bovendien rijden de coureurs nog vaak te foutloos, waardoor het lastiger is om van een fout van de computer te profiteren dan andersom. Ook de safety car zal daardoor minder vaak gebruikt worden en dat is jammer.

Conclusie
Ondanks een paar minpunten is F1 2011 een geweldige race game geworden, die je tot het uiterste zal drijven. Ben je een liefhebber van een realistische race game of was je al in het bezit van het vorige deel, dan is F1 2011 de game die je moet hebben. Het is jammer dat de career mode niet uitgebreider is gemaakt, maar het racen voelt zo goed dat je hier niet te lang bij stil kunt staan. F1 2011 is gewoon racen in zijn puurste vorm…één grote adrenaline boost!

 

Deze review is geschreven door Frido van der Wal
 
 

 

Oordeel F1 2011 (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 70
  • Sound 80
  • Replay 85
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 8935 

Laagste prijzen voor F1 2011 (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Simsfan88
Simsfan88 ( 814 ) 03-10-2011 19:25
Nette review, duidelijk en een mooi eindcijfer!

Zoals je zegt rijden de coureurs te foutloos en dat is inderdaad een groot nadeel, er komen vrijwel altijd 24 wagens aan de finish wat in het echt zelden voorkomt. Het is dit seizoen 1 x voorgekomen in Valencia, maar dat is pas de 4e keer uit de historie van Formule 1.

Andere nadelen zijn dat de Safety Car dan ook alleen naar buiten komt als jij een crash veroorzaakt. En het penalty system is nog steeds niet goed, spin je op de baan en probeer je de wagen te draaien (tegen de richting in, omdat het soms moet, maar zonder dat er iemand aan komt) dan heb je al snel een "10 place grid penalty" of tijdens de race een "drive through penalty".

De KERS en DRS zijn leuke toevoegingen. In je review zeg je dat KERS maar eenmaal per ronde gebruikt kan worden, dat klopt opzich wel maar je kunt het wel over meerdere keren verspreiden, aangezien de KERS batterij pas na 6.6 seconde op is.

Als laatste wil ik eraan toevoegen dat de banden een flinke verbetering zijn t.o.v. F1 2010, rij je te lang op een set banden dan merk je duidelijk dat deze steeds minder fijn rijden en je spint ook veel sneller. En als aller-aller laatste: online is ook flink verbeterd in vergelijking met zijn voorganger, bij crashes worden de wagens nu veel sneller doorzichtig waardoor je zelf minder hinder ondervind(t) aan mensen die expres op andere botsen.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 03-10-2011 19:30
Rol: BG Redacteur
Ja klopt! goede toevoegende puntjes!
KERS is idd een soort van batterij, dus dat had ik even wat duidelijker moeten zeggen.
Online is absoluut een verbetering en ik ga een vriend van me overhalen deze ook te halen, want die co-op career is cool!!
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 10-10-2011 06:25
Helaas heb ik persoonlijk niet zoveel op met race games, maar wel een zeer leuke review die mij naar deze betreffende game nieuwsgierig heeft gemaakt! ;-D
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 10-10-2011 23:34
Rol: BG Redacteur
Thx! Dan zou ik als ik jou was eens kijken of iemand in je omgeving de game heeft. Dan weet je snel genoeg of het jou ding is!
avatar van Obelysc
Obelysc ( 85 ) 12-10-2011 02:01
Wordt niks vermeld over bugs? Zitten een paar bugs in die echt het spel kapot maken... Fail reviewer.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 12-10-2011 06:08
Quote:
Thx! Dan zou ik als ik jou was eens kijken of iemand in je omgeving de game heeft. Dan weet je snel genoeg of het jou ding is!

Bedankt voor de tip! Daar had ik eventjes helemaal niet aan gedacht.... ;-D
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 13-10-2011 15:59
Rol: BG Redacteur
En over welke bugs heb je het dan? Ik ben ze niet tegengekomen. Ik ben benieuwd
avatar van Sp4re
Sp4re ( 372 ) 14-10-2011 10:50
@ThaHobbit
kijk maar eens een kwartiertje op het CM community forum. Het staat echt vol met bugmeldingen. Op de PS3 schijnt het het ergste te zijn (en ook de slechtste graphics).
Ook diverse bugs en klachten uit F1 2010 komen gewoon terug zoals de savegamebug en valse AI tijden.
De glitch/cheat/workaround om de legend championship makkelijk te halen zit er ook nog steeds in.

Maar gezien ik na F1 2010 (betaalde beta zonder ondersteuning) zo in CM ben teleurgesteld koop ik niets meer van ze dus kan ik je niet vertellen wat de bug precies zijn in F1 2011.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 16-10-2011 19:08
Rol: BG Redacteur
Hmm...ik heb de Xbox 360 versie gereviewed en ben eigenlijk geen bugs tegengekomen. Maar ja juist als je denkt dat een game lekker loopt zul je het vast gaan merken...ik houd het in de gaten! Balen dat de bugs het voor jou verpest hebben. Want ik ben nog steeds enthousiast over F1 2011! Hopelijk wordt F1 2012 dan weer jouw game!