Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
FIFA 08 (PS2)
88 100 1

Review FIFA 08 (PS2)

Meermaals roep je om een pass jouw kant op. Die onervaren middenvelder ziet je niet en verprutst de bal aan de tegenstander. Hijgend zak je weer mee terug, voor je buitenspel staat en je rond blijft hangen rond de verdediging van de tegenstander. Je ziet dat de onervaren middenvelder van daarnet weer de bal heeft en je ziet je kans schoon. Jij vraagt om een hoge diepte-pass die je keurig voor je voeten krijgt. Even de verdediging uitspelen en enkele seconden later sta jij oog in oog met de keeper. Maar als een echte spits betaamt tik jij de bal onder de keeper door in de verre hoek. Jij en Henry , een perfecte combinatie in Fifa 08!
Een nieuw voetbalseizoen is begonnen en dat gaat natuurlijk gepaard met een nieuw deel in de Fifa reeks. De Fifa reeks bestaat al sinds 1993 en is sindsdien de top als het om voetbalspellen gaat. In mijn jonge jaren speelde ik vaak Fifa met vriendjes maar op een gegeven moment stapte ik over naar Pro Evolution Soccer, de grote concurent van Fifa. Maar dit jaar moest en zou ik zo snel mogelijk een nieuw voetbalspel willen spelen en voor het eerst, sinds 2001 speelde ik weer Fifa. En ik begon mezelf af te vragen; waarom ben ik ooit gestopt met Fifa?Be A Pro.
Uiteraard zijn er in de nieuwe Fifa weer honderden teams speelbaar en tientallen dingen te winnen en vrij te spelen. Maar de leukste speelmodus is de zogenaamde Be A Pro mode. In deze modus neem jij een enkele speler onder je hoede. Een wedstrijd of een seizoen? De keuze is aan jou. Je kunt met elke speler spelen op het veld behalve de keeper. Kies jij de flairvolle Ronaldinho om mee te scoren , een rots in de branding zoals Steven Gerrard of wil je lekker counteren met Roberto Carlos? De keuze is aan jou en elke positie geeft een andere speelstijl. Als aanvaller sta je in het begin heel de tijd buitenspel en roep je alleen maar om de bal en als verdediger ren je vaak naar voren maar vergeet je terug te rennen wat vaak leid tot een tegendoelpunt. In verloop van tijd heb je door hoe het werkt en wordt je echt deel van een elftal wat goed combineert met elkaar en veel wedstrijden wint met jouw briljante passes of je uitstekende verdedigingswerk. Deze nieuwe mode is ook online bespeelbaar of co-op met vrienden. EA is zelfs bezig om in 2010 wedstrijden te organiseren waarbij je 10 vs. 10 speelt .Ekstraklasa!
Met 620 verschillende clubs, 30 competities en meer dan 15.000 spelers waaruit je kunt kiezen heeft Fifa 08 zijn voorganger weer eens overtroffen. Behalve de grote competities zoals de Engelse, Duitse , Spaanse en Italiaanse kun je nu zelfs kiezen om de Poolse Orange Ekstraklasa of de Austalische Hyundai A-League te spelen mocht je tijd over hebben. Behalve de competities kun je ook bekerwedstrijden spelen en opdrachten uitvoeren om dingen vrij te spelen wat je enkele weken bezig zal houden. Wanneer je alles vrij hebt gespeeld zal Fifa 09 allang uit zijn of zelfs in de budgetbak liggen. Maar mocht je het eerder uitgespeeld hebben kun je het natuurlijk altijd multiplayer (online) spelen wat voor mij nog altijd het leukste is aan het voetbalgame.Beginnen bij het begin.
Ervaren Fifa spelers zullen voor een verassing staan; Fifa 08 is moeilijk! Het is in het begin knap lastig om überhaupt in de buurt van het zestien meter gebied te komen. De verdeding maakt weinig domme fouten en keeper is misschien wel de beste man in het veld aangezien hij 99,9% van de ballen tegenhoudt die jij op hem af schiet. Om als speler iets te creeëren moet je alles uit de kast trekken. Een schaar maken met de rechter analoge stick, een lobje over een speler heen maken of hem tussen de benen van de verdediger door spelen. Met een verdeding die duizenden mogelijkheden paar seconde bedenkt haalt je medogeloos neer en zet meteen een counter op. Gebruik je een lange bal op een speler of geef je een korte pass en maak je een een-tweetje maar die speler is gedekt en moet je maar een solo maken. Ditmaal moet je werkelijk inzicht krijgen in het spel en de tegenstander die constant verandert van tactiek en speelwijze .Het gebruik van de radar is dan ook echt nodig. De AI is in Fifa 08 eindelijk de moeite waard om echt eens te gaan zitten voor het spel en honderden trucjes te leren die je nooit hoefde te leren. Misschien dat we over drie maanden nog steeds een waardige tegenstander zien in de AI, de tijd zal het leren.Oogstrel...end. ...end...end...end mooi.
Fifa 08 is een prachtig spel. Op de Playstation 2 ziet het er zo mooi uit dat het er uit kan zien als een slecht next-gen spel. Maar dit is voor mij ook het grootste minpunt voor Fifa 08 op de Playstation 2. Ze hebben het spel TE mooi gemaakt, waardoor de Playstation 2 het niet altijd even goed trekt. In de herhalingen heeft het wel eens last van framedrops en bij een herhaling van een prachtige goal is het spel al enkele keren vast gelopen bij mij. Dit is erg jammer want ik heb liever een minder mooi spel met goede gameplay, (wat Fifa 08 zeker heeft) dan een mooi spel met veel framedrops. Maar de audio maakt bijna alles goed voor de graphics. Behalve een geweldige soundtrack heeft het spel heeft voor verschillende talen, verschillende commentators. Het publiek brult bijvoorbeeld liedjes voor de club waar je mee speelt. Bijvoorbeeld speel ik als echte Eindhovenaar met de topclub van Nederland namelijk PSV. Ben je goed bezig op het veld dan hoor je het publiek PSV-liederen zingen en scoor je met Eindhovens beste spits Farfàn dan hoor je het publiek het alom bekende liedje van Farfan zingen. Super gedaan door E.A. Het geeft meer sfeer en realisme aan het spel!Praise the Lord for Fifa 08!
De eerste Fifa die ik in jaren heb gespeeld, en als enthousiaste Pro Evolution Soccer speler kan ik maar tot een conclusie gekomen; Fifa 08 is een geweldig spel. Met honderden teams kun je spelen wie je maar wilt en vele competities en bekers houden je bezig tot volgend jaar. De prachtige graphics (die helaas mankementen vertonen) en een geweldige soundtrack en sfeergeluiden maken van dit deel een genot om naar te kijken en te luisteren. En als je moeite wilt doen om het spel onder de knie te krijgen en op zoek bent naar een andere variant op dit spel (Be a Pro mode), dan is dit spel voor jouw gemaakt om het voetbalseizoen mee door te komen!

Deze game is gereviewed door Ruben

 

Oordeel FIFA 08 (PS2)

  • Graphics 80
  • Gameplay 80
  • Originality 75
  • Sound 90
  • Replay 100
  • Eindcijfer 88

Aantal keer bekeken: 18431 

Laagste prijzen voor FIFA 08 (PS2)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 16-10-2007 22:29
Super review kerel, beste tot nu toe!

oh wacht....
avatar van Lennert
Lennert ( 115 ) 16-10-2007 22:56
nice one
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 17-10-2007 08:41
LoL Ruben, briljant gewoon.

Maar je hebt gelijk, goede review. Staat eigenlijk alles in wat ik wil weten.

Wat ik me wel afvroeg. Als je over 3 maanden de AI nog steeds als zeer moeilijk ervaart, is FIFA 08 dan niet té moeilijk gemaakt?
avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 17-10-2007 10:24
Dat vragen anderen zich bij elke Fifa af geloof ik. Ik speel ondertussen op het hoogste niveau en ben bezig het Hooooooooooooogste niveau vrij te spelen. Ik win wel steeds maar maar met 3-0 of 4-1 want de keeper is zo ontiegelijk goed.
avatar van SEGA Tom
SEGA Tom ( 105 ) 17-10-2007 10:29
Hey goede review, maar een vraagje. Je zei dat je het publiek de PSV liederen hoorde zingen, maar is dit dan ook het geval bij een club als Sparta?
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 17-10-2007 11:00
Waarom een ps2 review? Nextgen was handiger geweest lijkt me.
avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 17-10-2007 11:14
Nee dat is niet bij kleine clubs zoals Sparta, maar wie speelt er nou weer met Sparta als je ook de Graafschap hebt

@ TimD: als jij mij een next-gen geeft met bijbehorend Fifa08 maak ik er een speciaal voor jou. En vergeet niet dat de PS2 nog lang niet dood is .
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 17-10-2007 12:35
Ok, maar een nextgenreview lijkt mij iig een stuk verstandiger, en had dan gereviewed kunnen worden door iemand die wel een nextgen bezit. Ps2 is niet dood, wel verouderd: meer mensen wachten nu op een nextgen review.

Doe nou is een keer gewoon niet moeilijk
avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 17-10-2007 14:03
Nee ik heb mijn PS2 pas 9 maanden en ik verzorg hem altijd heel goed *afstoffen en dergelijke*. Bij een vriend vertoont ie precies dezelfde verschijnselen en die had hem op dezelfde dag als mij gekocht dus zoals mijn denkvermogen dunkt, denk ik dat ze het spel te zwaar hebben willen maken voor de PS2. De AI is ook zodanig goed gemaakt dat het duizenden berekeningen per seconden kan maken en analyseert volgens EA je speelstijl.
avatar van Lennert
Lennert ( 115 ) 17-10-2007 14:13
Ik heb nog wel een ps2 , dus ik vind het wel chill dat de review voor de ps2 is.

Dat hij een paar keer vastliep in de herhalingen, denk je dat dat aan het spel ligt, of dat je ps2/lens vd ps2 wat ouder is?
avatar van The Striker
The Striker ( 607 ) 17-10-2007 16:15
In de herhalingen heeft het wel eens last van framedrops en bij een herhaling van een prachtige goal is het spel al enkele keren vast gelopen bij mij. Dit is erg jammer want ik heb liever een minder mooi spel met goede gameplay, (wat Fifa 08 zeker heeft) dan een mooi spel met veel framedrops.

daar spreek je jezelf een beetje tegen. het eheft dus beiden volgens jou of............?

avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 17-10-2007 16:26
Nee ik doel met wat Fifa 08 zeker heeft alleen op de goede gameplay .
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 17-10-2007 20:07
Dat vastlopen klinkt een beetje alsof de PS2 versie een gedowngrade versie van PS3 versie is. Ik bedoel toen ik las over framedrops, moest ik daar meteen aan denken.
avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 17-10-2007 20:22
Komt er toch op ener dat ze het spel te zwaar hebben gemaakt voor de PS2 of ligt dat aan mij ?
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 17-10-2007 20:28
Quote:
Komt er toch op ener dat ze het spel te zwaar hebben gemaakt voor de PS2 of ligt dat aan mij ?

Idd, dat bedoel ik ook.
avatar van Ruben
Ruben ( 364 ) 18-10-2007 08:04
Hihi we zijn als twee handen op één buik
avatar van Talicus
Talicus ( 7391 ) 19-10-2007 15:36
Quote:
Ok, maar een nextgenreview lijkt mij iig een stuk verstandiger, en had dan gereviewed kunnen worden door iemand die wel een nextgen bezit. Ps2 is niet dood, wel verouderd: meer mensen wachten nu op een nextgen review.

Dat valt in dit geval geloof ik wel mee, de verkoopcijfers van de PS2 versie zijn net zo goed als de Next-Gen versies.
avatar van Yuri
Yuri ( 14 ) 07-11-2007 09:08
Quote:
Ok, maar een nextgenreview lijkt mij iig een stuk verstandiger, en had dan gereviewed kunnen worden door iemand die wel een nextgen bezit. Ps2 is niet dood, wel verouderd: meer mensen wachten nu op een nextgen review.

laten we het hierop houden, ik heb Fifa08 zelf op de PS3 en een maat van me op de PS2, allebei gespeeld en moet zeggen dat er zeer weinig verschil inzit.

PS3 versie ziet er beter uit, loopt soepeler, en klinkt beter maar daarmee is het ook wel gezegd
avatar van Wars
Wars ( 1174   1) 08-11-2007 21:47
Fifa heeft me altijd al vermaakt, maar ik denk toch echt dat ze beetje in de herhaling vallen

Ja Be A Pro mode is wel nieuw, maar ik hoor van andere site's dat dit tegenvalt..
avatar van Yuri
Yuri ( 14 ) 10-12-2007 11:30
Ja het is maar waar je van houdt, als je een beetje voetbalfanaat bent dan is en blijf het natuurlijk prachtig om je "eigen" speler te besturen. Het is alleen jammer de de AI van je team nogal laagt ligt tijdens de Be A Pro mode, zo sta je bijvoorbeeld als spits voornamelijk in de verdediging tijdens VVV Venlo omdat je eigen verdedigers maar wat staan te prutsen.
avatar van Ador09
Ador09 ( 1 ) 24-12-2007 15:38
ik heb een vraag hoe kan ik de taal veranderen van fifa08 op ps2 hij is nu in frans. wat moet ik doen
avatar van Yuri
Yuri ( 14 ) 03-01-2008 09:59
Nederlandse versie kopen