Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Ghost of Tsushima - Director's Cut (Windows Download) (PC)
80 100 1

Review Ghost of Tsushima - Director's Cut (Windows Download) (PC)

Er zijn inmiddels alweer vier jaar verstreken sinds de release van Ghost of Tsushima op de PlayStation 4. Op een eventueel vervolg moeten we nog even wachten, maar bij PlayStation Studios zitten ze zeker niet stil. Daarom kunnen pc-spelers nu ook met deze titel aan de slag. Al doen de pc-ports van PlayStation niet altijd even goed recht aan de kwaliteit van de games. Of Ghost of Tsushima in dat opzicht een nieuwe teleurstelling of juist een uitstekende port is, lees je in deze review.


Opnieuw naar Tsushima
Omdat Budgetgaming Ghost of Tsushima in het verleden al twee keer heeft behandeld, collega Pascal bij de originele lancering op de PS4 en ikzelf bij de Director’s Cut op de PS5, gaan we in deze review niet diep in op de game, maar enkel op de verbeteringen en nieuwigheden van de pc-versie. Wil je meer weten over de game zelf, dan verwijs ik je door naar die artikelen.

De pc-port van Ghost of Tsushima is verzorgd door onze Nederlandse vrienden van Nixxes en, zoals het een Nixxes-port betaamt, verkeert ook deze keer weer in uitstekende staat. Ik heb de game kunnen testen op een systeem met een RTX 4080 Super videokaart en op een Steam Deck, en ik kan met een gerust hart zeggen dat de game op beide als een zonnetje draait. Op de PS5 draaide de game destijds al in een 4K resolutie met 60 frames per seconde. Op mijn pc kan ik dit evenaren met alles op de hoogste grafische instellingen, maar met behulp van wat extra trucjes – die exclusief zijn voor de pc-versie – valt er zelfs nog veel meer uit te halen.


Als een rijzend zonnetje
Zo kun je als je een RTX-kaart van NVIDIA bezit gebruikmaken van DLSS: een upscaling-techniek waarbij de game in een lagere resolutie wordt gerenderd en vervolgens met behulp van AI toch oogt als 4K. Hierdoor draait de game een stuk soepeler, met dank aan een hogere framerate, terwijl je er nauwelijks grafische pracht voor inlevert. Heb je geen RTX-kaart, maar wel een redelijk recente kaart van bijvoorbeeld AMD? Dan kun je hetzelfde bereiken met FSR, een techniek die over het algemeen wat minder goede resultaten oplevert, maar toch voor een aanzienlijke performance boost zal zorgen. Je kunt ook kiezen voor framegen, wat – zoals de naam al doet vermoeden – extra frames genereert, waardoor de game ook een stuk soepeler aanvoelt.

Voor deze review heb ik deze technieken onder de loep genomen en ze zelfs gecombineerd. Bij andere games heb je vaak mods nodig om DLSS te kunnen combineren met FSR framegen, maar hier werkt het gewoon zonder aan de game te hoeven sleutelen. En hoe! Zonder DLSS of FSR schommelde mijn framerate tussen de 60 en 70 frames per seconde. Met FSR framegen aan werd dit al snel 100, en met DLSS op de Quality stand zo’n 105, op Balanced zo’n 115, en op Performance zo’n 130. Als ik zowel DLSS op Quality als FSR framegen inschakelde, haalde ik steevast 140 tot 150 frames per seconde, met pieken tot ruim 190 fps op de meer afgesloten locaties. Nu heeft niet iedereen een RTX 4080 Super in de pc zitten, maar zelfs oudere of minder krachtige videokaarten zouden de game vlekkeloos moeten kunnen draaien. Helemaal wanneer je het in een 1440p of 1080p resolutie speelt. Performance is echter niet het enige dat een flinke boost heeft gekregen in deze versie.


Je kunt de game nu ook spelen in een 21:9 beeldverhouding, ook wel ultrawide genoemd, en er zijn zelfs opties voor een 32:9 beeldverhouding en een triple monitor set-up. Hiervoor heb je uiteraard wel een monitor nodig die dit ondersteunt, anders verschijnen er zwarte balken aan de boven- en onderkant van je scherm. Maar als je er een hebt, draagt dit enorm bij aan de immersie van de game. Ook in deze beeldverhoudingen draaide de game als een rijzend zonnetje. Ghost of Tsushima is sowieso een titel die de wereld goed gebruikt om de speler vooruit te sturen. Je hoeft zelden de kaart te openen, omdat dieren, geluiden en zelfs de wind je op natuurlijke wijze naar interessante locaties en missies leiden. Dit komt nog beter tot zijn recht op zo'n breed scherm, dus als je de mogelijkheid hebt, is dit zeker de beste optie.

Tsushima onderweg
Ook op een Steam Deck speelt de game goed. Op dit moment is de game nog niet geverifieerd voor Deck op Steam vanwege de multiplayer-stand, maar daarover later meer. Gelukkig heeft dit geen invloed op het singleplayer-avontuur van Jin. Op een Steam Deck moet je wel de grafische pracht iets terugdraaien, maar op Medium is de game nog steeds prima speelbaar met 30 frames per seconde, en op Low zelfs stabiel op 40 frames per seconde als je de framerate begrenst. Hoewel deze instellingen qua naam misschien een beetje een negatieve associatie hebben, ziet de game er nog steeds waanzinnig uit op het 800p scherm van een Steam Deck. Wel is het belangrijk te vermelden dat het spel de batterij van een eerste model Steam Deck binnen ongeveer twee uur leeg slurpt. Dus als je langdurig Tsushima onveilig wil maken, is het verstandig om de oplader bij de hand te houden.


Nu lijkt dit misschien de perfecte pc-port, maar toch mankeert er wel het een en ander aan. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om cutscenes over te slaan. Dit is net als op de PlayStation enkel mogelijk in New Game+. Omdat deze pc-versie niet enkel door nieuwe spelers wordt gespeeld, maar ook door mensen die hem wellicht al eens gespeeld hebben op de PlayStation, was het handig geweest als dit nu gewoon altijd mogelijk was. Ook zijn sommige cutscenes pre-rendered – wat op zich niet negatief is – in een vrij lage kwaliteit, wat extra opvalt wanneer je met je neus op een monitor zit. Alle bekende features van de PS5 controller zijn aanwezig, denk hierbij aan haptic feedback en adaptive triggers, maar om de een of andere reden enkel wanneer je de DualSense controller bedraad aansluit. Zelf heb ik het spel voornamelijk getest met een Xbox controller en dit ging prima, op een kleine bug na. Wanneer je de fotomodus op wilt starten, dien je rechts op de D-pad ingedrukt te houden waarna je de rechter stick indrukt. Echter, iedere keer wanneer je dit doet wordt er gelijk al een foto gemaakt. Gelukkig is zoiets makkelijk op te lossen met een patch.


Een ander minpunt is de verplichting om je aan te moeten melden bij het PlayStation Netwerk om gebruik te kunnen maken van de multiplayermodus. Op de pc is dit zo gepiept, maar op een Steam Deck is dit bijvoorbeeld niet mogelijk door de manier waarop dit geïntegreerd is. Sony heeft ons erop gewezen dat ze hier mee bezig zijn, dus hopelijk is dit snel verholpen. Ook is het helaas niet mogelijk om je PlayStation-save mee te nemen. Opnieuw beginnen is dus een must. Toch is deze versie van Ghost of Tsushima, ondanks de gebreken, verreweg de beste versie van het spel. Mocht je deze titel dus nog nooit gespeeld hebben, of als je na het lezen van deze review weer zin hebt om terug te keren naar Tsushima en je beschikt over een redelijke pc, dan is dit zeker het juiste moment.

Conclusie
De pc-port van Ghost of Tsushima is een technisch hoogstandje dat zelfs vier jaar na de oorspronkelijke release nog indruk maakt met verbeterde prestaties en verbluffende visuele pracht. Dankzij het fantastische werk van Nixxes kunnen spelers zelfs op een Steam Deck genieten van een soepele en meeslepende reis door het feodale Japan. Petje af voor Nixxes! 

Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 2290 

Laagste 1 prijzen voor Ghost of Tsushima - Director's Cut (Windows Download) (PC)

59.99 59.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 7.4
€  59.99€ 0.00   € 59.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Budgetpaardje
Budgetpaardje ( 26755   20) 26-05-2024 13:48
Jeuj, Nederlandse trots! Fantastische game, maar voor mij is het na twee keer op de consoles doorlopen wel genoeg. Op naar een nieuw deel!
avatar van KetoRay
KetoRay ( 45 ) 30-05-2024 06:11
Gave game, nooit veel gespeeld op Ps5 maar op pc nu wel.

avatar van CherryPie
CherryPie ( 3384   1) 03-06-2024 20:27
Leuk