Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Grand Theft Auto V (GTA 5) (PS3)
90 100 1

Review Grand Theft Auto V (GTA 5) (PS3)

Na jaren wachten is hij er dan eindelijk: de nieuwe GTA. Terug zijn de tijden van urenlang doelloos rondrijden en genieten van het landschap, missies succesvol afronden (nadat je ze eerst talloze keren hebt verprutst), de stad onveilig maken en uiteraard je verplaatsen in de protagonist. Dit alles in een gemoedstoestand waarbij je tegen jezelf aan het begin van de avond zegt “ik speel maar één uurtje” en de volgende keer dat je op de klok kijkt, is het half drie ’s nachts. Kortom: schop je vriendin het huis uit, bel alle (familiaire) verplichtingen af, neem een week vakantie van je werk en keer weer terug in de tijd waarin cola, pizza, chips, bier en 24 uur aaneengesloten gamen jouw dagindeling is.

Allemaal enigszins gechargeerd gebracht, maar dat er veel tijd zal gaan zitten in GTA V, staat buiten kijf. Aan de missies alleen al ben je minstens 30 uur kwijt, zeker gezien het feit dat je nu niet één protagonist hebt, maar drie: Franklin (vergelijkbaar met CJ uit GTA: SA, kruimeldief uit achterstandswijk), Michael (ex-crimineel met woede-aanvallen en een disfunctionerende familie) en Trevor (compleet gestoorde maniak met crystal-meth laboratorium). Elk personage heeft ook zijn eigen specialiteit, zo kan Franklin de tijd vertragen tijdens het rijden (handig om de politie af te schudden of net tussen die twee auto’s door te glippen bij het stoplicht tijdens een race), kan Michael tijdens schietgevechten de tijd langzamer laten gaan (soort van bullet-time, waardoor je makkelijker een headshot kunt maken) en gaat Trevor (hoe kan het ook anders) in de “berserk”-modus, waarbij hij meer schade kan uitdelen en minder vatbaar is voor schade die  hem toegebracht  wordt door anderen. Ook kan elk personage, door het voltooien van talloze activiteiten, zijn vaardigheden verder ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld stuurmanskunsten, schieten en uithoudingsvermogen.


Pick up where you left off
De game begint hectisch: je staat in een bank gedurende een overval. In tegenstelling tot het begin van GTA IV – The ballad of gay Tony, ben je nu zelf de overvaller en worden meteen de basisbeginselen van de game uitgelegd. Hoe moet je wisselen van personage, hoe moet je schieten, rennen, etc. De overval gaat gedeeltelijk goed, na het opblazen van de kluis moet je één van je kompanen redden van een overactieve beveiliger (door deze van een stuk lood tussen de ogen te voorzien) en vervolgens de weg naar buiten zien te vinden, alwaar een forse politiemacht je op staat te wachten. Al schietend baan je je een weg naar de vluchtauto en probeer je de politiewagens van je af te schudden. Helaas wordt je in deze rit geraakt door een trein terwijl je op z’n ‘Dukes of Hazard’ er voor probeert te schieten, waardoor je auto onbruikbaar is. Je probeert dekking te zoeken in de nabij gelegen boerderij, maar een sniper zorgt ervoor dat de groep snel uitgedund wordt, terwijl er hordes agenten naar de boerderij komen toegesneld. Tot wanhoop gedreven is er maar één uitweg: het mistige landschap invluchten terwijl jij je maten achterlaat.

De tijd wordt een stuk vooruit gespoeld en ineens zie je Michael op de bank zitten bij de psycholoog, waar hij zijn ziel en zaligheid blootlegt over zijn mislukte leven. Ja, hij heeft veel geld verdiend, maar zijn familie maakt hem gek. Zijn vrouw pleegt overspel met de tennisleraar, zijn zoon is verslaafd aan drugs en gamen en zijn dochter is de equivalent van “de matras van het gooi”. Waar hij voorheen door de spanning en sensatie van het criminele leven kon ontsnappen aan de problemen van zijn gezin, heeft hij nu, als gepensioneerd overvaller, totaal niets omhanden. Dit zorgt nogal eens voor woede-aanvallen, die ook weer van invloed gaan zijn op het verloop van de game. Nadat hij bijna tot de kern van zijn probleem is gekomen, onderbreekt de psycholoog het verhaal met de mededeling dat “de tijd erop zit, tot de volgende keer weer”. Michael verlaat het huis en neemt plaats op een bankje aan de rand van het strand. Hier ontmoet je het tweede personage, Franklin. Deze is met zijn maatje Lamar op zoek naar het huis van iemand in de buurt. Michael wijst ze de weg en het perspectief verschuift van Michael naar Franklin. Het blijkt zo te zijn dat Franklin en Lamar in dienst zijn van een autohandelaar en ze op een “repo”-missie zijn gestuurd: het terughalen van twee auto’s die niet zijn afbetaald. Nadat ze de auto’s hebben teruggebracht, begint de game pas echt.


Als Franklin  leer je de basisprincipes van het gaan naar diverse locaties zoals de kapper, kledingshop en stripclub. Daarnaast wordt er meer verteld over de activiteiten die geld kosten en soms een mini-game met zich meebrengen. Ook kom je de eerste “stranger&freak”-missie tegen, die aangegeven staan als vraagtekens op de kaart. Zo kun je terechtkomen in een straatrace, een gevecht met buitenaardse wezens nadat je een joint hebt genomen of moet je een oude bekende helpen met het wegslepen van auto’s.
Ook kun je, tijdens het rijden, ineens in vreemde situaties terechtkomen. Van het terughalen van een gestolen fiets tot het beschermen van een dame die wordt lastiggevallen door gangsters. Dit soort “random encounters” zijn erg te vergelijken met de situaties van Red Dead Redemption. Aan jou de keuze om hier op in te gaan of er voorbij te rijden.

Second encounter
Na een paar missies met Franklin kruisen de paden van de diverse personages zich weer. Franklin wordt eropuit gestuurd om weer een auto terug te halen, die blijkt te behoren aan het zoontje van Michael. Na wat geklauter, kom je via het raam op de eerste verdieping binnen, alwaar je meteen getuige bent van een hilarische ruzie tussen de kinderen van Michael. Eenmaal naar beneden geslopen zie je de vrouw van Michael, die iets te aandachtig met haar tennisleraar staat te praten. Dit komt mooi uit voor Franklin, want zo kan hij ongezien naar de garage sluipen en de auto jatten. Op de weg terug naar het autobedrijf komt Michael ineens omhoog vanaf de achterbank en zet de loop van zijn pistool op het hoofd van Franklin met de mededeling “je gaat nu precies doen wat ik zeg”. Uiteindelijk moet Franklin de auto door de voorpui van het autobedrijf rijden, waarna een opeenstapeling van gebeurtenissen volgt. Een woedende eigenaar komt verhaal halen, je switcht van personage en als Michael sla je de eigenaar helemaal in puin, met daarbij de mededeling “nooit meer mensen zo af te persen”. Michael dwingt Franklin ook met hem mee te gaan, immers, hij heeft wel de auto van zijn zoon gestolen. Thuisgekomen betrapt Michael zijn vrouw met de tennisleraar, en gaan Franklin en Michael hem achterna in een doldwaze rit, die eindigt bij een luxe villa, gebouwd op een heuvel. Uit woede trekt Michael, met zijn truck, een van de steunpalen van de villa om, waardoor deze van de heuvel afstort. Op de weg terug hebben Michael en Franklin een discussie “of dit wel zo slim was”, om vervolgens achterna gezeten te worden door een bende Latino’s. Deze blijken toe te behoren aan de bende van een bekende drug lord, wiens huis Michael dus heeft geruïneerd. De drug lord komt verhaal halen bij Michael thuis en er moet binnen korte tijd een vergoeding van 2,5 miljoen betaald worden om niet met een stel cementschoenen de vissen te hoeven vergezellen.

Dit soort missies tekenen GTA V: het begint relatief klein en onschuldig, maar eindigt in een gigantische chaos. Het lijkt een beetje op de problemen waar Roman Bellic zich in GTA IV altijd in wist te wikkelen, alleen nu ben je zelf de aanstichter.


De karakters
Je kunt je het meest verplaatsen in Michael. Je voelt gewoon zijn frustratie; hard gewerkt, veel geld bij elkaar verkregen (niet altijd op even legale manieren) en op het moment dat je gewoon rustig wilt uitbollen, blijkt je gezin te bestaan uit een stel verwende kinderen en een overspelige vrouw. Daarnaast is de enige die naar je wilt luisteren je psycholoog, die waanzinnige tarieven eist voor zijn gesprekken en eigenlijk vooral bezig is de conversatie lopend te houden zodat hij meer kan factureren. De komst van Franklin in het leven van Michael is wat dat betreft een uitkomst, Michael ziet hem dan ook als zijn protegé.
Uiteraard leveren de woedebuien van Michael hilarische taferelen op, zoals het slopen van de grote tv van zijn zoon, scheldpartijen met willekeurige voorbijgangers of het van boord slaan van mannen die aan zijn dochter willen komen. Meestal mondt dit vervolgens wel weer uit in een missie vol chaos, dus maak je borst maar nat.

Franklin lijkt het meest op CJ uit GTA:SA. Een kruimeldief met een goed hart, waardoor hij altijd in problemen terechtkomt. Uiteindelijk wil hij gewoon een rustig leven hebben, waar hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over geld, vrienden of familie.

Trevor is de meest flamboyante verschijning. Een echte agressieve  redneck die crystal meth produceert en verkoopt. Eigenlijk is dit de verpersoonlijking van al het geweld dat in de 1e twee GTA’s is ontstaan. Met een auto rondrijden en zoveel mogelijk chaos veroorzaken. Voor de liefhebbers van “een half uurtje alles kapot knallen” is dit het ideale personage.


Vernieuwing
Veel elementen van GTA IV zijn overgenomen, maar het moralistische is er wel een beetje uit. In plaats van de tweespalt waar Niko Bellic telkens in scheen te zitten (ik doe dit alleen omdat ik uiteindelijk in een betere situatie terecht wil komen), zijn de personages in dit deel daar minder mee bezig. Ook de “activiteiten”, het grootste irritatiepunt van GTA IV, waarbij je telkens gebeld werd om “iets te ondernemen” is nu gelukkig weg. Nog steeds kun je activiteiten doen, maar enkel als jij dit wilt.
Auto’s zijn nog steeds een redelijke dweil op de weg en slecht te hanteren, maar hoe langer je er in rijdt, hoe hoger je vaardigheden worden en hoe beter ze te hanteren zijn. Ga er alleen in het begin niet van uit dat je meteen scherpe bochten kunt nemen om aan de politie te ontkomen.
Ook nieuw is het kunnen switchen van personages. In plaats van met één persoon het hele verhaal volgen, kun je nu telkens wisselen tussen Michael, Franklin en Trevor. Vooral tijdens de overval-missies is dit handig, op deze manier kun je je tactisch opstellen en op drie plaatsen tegelijk zijn. Wat een grappige bijkomstigheid is, is dat alle personages wél een eigen leven leiden. Zo kun je, als je wisselt naar Franklin, ineens uit een smartshop komen en nog onder invloed je weg verder banen. Michael wordt vaak in zijn auto aangetroffen, ofwel rijdend, ofwel ergens slapend terwijl hij in een steegje geparkeerd staat. Het wakker worden gaat dan gepaard met het nodige vloeken over zijn gezin, de reden dat hij nu in zijn auto slaapt. Trevor maakt het nog veel bonter, en het zal vaak gebeuren dat je, na de wissel, ineens in een vuurgevecht staat, op de vlucht bent voor de politie of dronken ergens in een helikopter zit. Dit maakt het spel een stuk levendiger, de personages staan niet te wachten totdat jij ze kiest.

De belangrijkste vernieuwing zit hem in de “heist”-missies. Hierbij kun jij jouw team samenstellen om een bank of winkel te overvallen. Aan het begin kun je kiezen of je het slim speelt (door bijvoorbeeld slaapgas via het ventilatiesysteem het pand in te laten lopen, waardoor niemand opmerkt dat het pand wordt overvallen), of een “all out war” ontketenen door al schietend binnen te lopen en zo de buit op te eisen. Vervolgens moet je wel alle attributen verzamelen om de overval te laten slagen (bijvoorbeeld slaapgas of wapens) en na een geslaagde missie (die nooit zo loopt als jij hem hebt gepland, reken maar op een politieachtervolging) verdeel je de buit onder de teamleden. Dit element verlengt de speelduur van het spel fors, want er zijn veel panden te overvallen.


De omgeving
Los Santos is gigantisch groot, alleen al van de ene kant van de stad naar de andere kant rijden kan gemakkelijk 10 minuten (werkelijke tijd) duren. Het bijbehorende platteland is nog veel weidser en alles is erg realistisch neergezet. Van luxe wijken tot verpauperde buurten met bijbehorende figuren (van yuppen tot zwervers) en reclameborden (advertentie voor de nieuwste “Inferno” auto of juist een “for sale” bord in de voortuin van een huis), zelfs de kapperszaak zit boordevol details zoals een hele muur die is vol gehangen met schilderijen, spreekwoordenbordjes en andere zaken. De game ademt een echte simulatie. Het mooiste moment voor mij was, nadat ik een vliegtuig had gejat op het vliegveld, om over de stad en zijn omgeving heen te vliegen terwijl de zon aan het ondergaan was. Alle lampjes van de skyline, de heuvels en bergen op de achtergrond en als je wat lager vliegt zie je de typische Amerikaanse landschapsinrichting van blokken. Voor ongeveer €60 krijg je toch een beetje dat “vakantiegevoel”.

Conclusie
Uiteraard zijn er nog tal van activiteiten te beschrijven, maar dan zou deze review nog enkele pagina’s langer worden. GTA V is de game die de lange wachttijd na GTA IV dubbel en dwars waard is. De stad is weer groter en levendiger, de hoeveelheid speelbare personages is verdrievoudigd en met de overval-missies heb je er een hoop side-quests bijgekregen. Het spel is echter niet perfect, nog steeds zijn er bijvoorbeeld teveel panden afgesloten en dus niet meer dan vulling op het scherm. Een game die “open wereld” propageert, zou alles toegankelijk moeten maken. Ook zijn sommige missies te lineair, waardoor het opeens kiezen van een andere dan geplande vluchtauto voor de nodige problemen kan zorgen (je maatjes weten deze bijvoorbeeld dan niet te vinden). Daarbij mis ik een echte rock/metalzender tussen de verschillende radiostations. Maar dit is eigenlijk allemaal gezeur in de kantlijn. Het is namelijk wél een spel waar je meer dan voldoende uurtjes in gaat stoppen en veel plezier aan gaat beleven. Het is vernieuwend in alle opzichten en legt de lat van de sandbox games weer een paar meter hoger. Spelen dus!!!

Deze review is geschreven door Thijs Kleemans

 

Oordeel Grand Theft Auto V (GTA 5) (PS3)

  • Graphics 85
  • Gameplay 95
  • Originality 90
  • Sound 80
  • Replay 90
  • Eindcijfer 90

Aantal keer bekeken: 23971 

Laagste 2 prijzen voor Grand Theft Auto V (GTA 5) (PS3)

33.99 96.90 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  33.99€ 0.00   € 33.99
Magixbuttons 8.7
 
€  89.95€ 6.95   € 96.90

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Zombilly5446
Zombilly5446 ( 82 ) 19-09-2013 22:23
graphics 8.5 ? serieussss ?!?!?
dat is zeer zeker niet mijn mening....
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 19-09-2013 22:26
Minstens een 9 waard voor graphics!
avatar van Zombilly5446
Zombilly5446 ( 82 ) 19-09-2013 22:27
ze geven saints row 2 ook een 8.5
heee-le-maal tam...
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 19-09-2013 22:31
Ach, het is maar een mening van een persoon, iedereen kijkt er anders tegenaan. Maar hold up.. SOUND een 8? Niet als je een Pulse hebt!
avatar van SilverFaustX
SilverFaustX ( 3257 ) 19-09-2013 23:44
gfx is n 7 hooguit, Originality ? lol helemaal niets
avatar van Ben
Ben ( 7648 ) 19-09-2013 23:48
Rol: Toevoeg Moderator
Topgame, echt.
Alleen ik blijf bij mijn eerste opmerking:
De besturing van de auto's.. Nahhh....
Hoe lang het duurt om van de politie te ontsnappen.. Nahhh....
avatar van Robjuh93
Robjuh93 ( 894 ) 19-09-2013 23:53
Quote:

Hoe lang het duurt om van de politie te ontsnappen.. Nahhh....

Dat noem je nou uitdaging, ik hoef de politie echt niet binnen 2 tellen kwijt te zijn. Wil er heus wat voor doen..

Wat ik tot nu toe van de game gezien heb is echt gaaf, ben benieuwd of het verhaal nog te volgen is met 3 maincharacters, we zullen zien.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 20-09-2013 00:11
Tot nu toe een mooi afgewerkte game, weinig vernieuwing maar voldoende om me weer even zoet te houden. Wat betreft het scoresyseem daar kun je altijd over doorgaan, een onderwerp als originaliteit zou b.v. een 6 waard zijn maximaal omdat er weinig origineels meer aan is en replayvallue is voor mij een 9 bij een game als darksouls en demonsouls, gta heb ik altijd maar in keer gespeeld maarja reviews zijn idd meningen en verder vind ik het een prima review.
avatar van Lam-Bal
Lam-Bal ( 2548 ) 20-09-2013 00:52
Terecht cijfer, vind sites die boven een 9 geven lachwekkend te noemen. De graphics zijn echt niet om over naar huis te schrijven, sure een open wereld (die iets van 3 minuten nodig heeft om te laden) en het ziet er netjes uit, maar de graphics zijn van een niveau van een jaar of twee/drie geleden.

Daarnaast ben ik toch een aantal bugs tegen gekomen, zo heb ik een garage waar mijn auto's blijven respawnen en gewoon vrolijk op elkaar worden gestapeld (de auto of auto's ondertussen van Franklin), in bepaalde missies blijven vijanden achter bepaalde muurtjes respawnen tot in den eeuwigheid totdat je een bepaalde virtuele lijn gepasseerd bent zodat die trigger uit gaat, lichaamsdelen die door muren steken zodat de politie mij kan raken door de muur heen. Zo is het ook mogelijk dat je van muurtjes/gebouwen af valt terwijl je er nog op hoort te staan en soms blijf je ergens op staan terwijl je er vanaf hoort te vallen.

Daarnaast heeft mijn PS3 versie met regelmaat een framedrop die echt niet tof is, heb ik een vastloper gehad, is de moeilijkheidsgraad van missies echt absurd (de een zo easy dat je het je neefje van 5 kan laten doen en de andere keer ben je gewoon een half uur bezig met 10/15 restarts). De politie vind ik nog steeds zo dom als een ei, alles bestuurt nog steeds eigenlijk voor geen meter (ook al zeggen verschillende media dat het besturen van je personage en voertuigen verbeterd zou moeten zijn).

De game stelt mij niet teleur, maar vind persoonlijk media die pretenderen *kuch* gamekings *kuch* dat media die geen 10 geven niet goed bij hun hoofd zijn, zelf niet goed bij hun hoofd zijn. Het spel is geweldig, de wereld is rijk, je kan geweldig veel dingen doen en het verhaal/de personages zijn stuk voor stuk super om mee te spelen. Maar vrolijk vertellen dat ze er 50+ uur in hebben zitten en vervolgens beweren op 30% te zitten, my ass. Die lui hebben gewoon een of twee daagjes kunnen spelen en hebben er een uurtje of 10/15 in zitten en vertellen het net alsof ze er 4x zoveel tijd in hebben zitten. Vervolgens een flinke zak met geld meegekregen van Rockstar als bedankje om de hype verder op te voeren. Zeggen dat ze niet mee hebben gedaan met de hype en er vervolgens een 1,5 uur durend live programma voor uit trekken, iemand bij een nachtopening neerzetten, en pretenderen dat je als media zijnde niets anders kan geven dan een 10 (terwijl dit volgens hun een iet haalbaar cijfer is want niets is perfect) past echt in het rijtje "wij hebben niet meegedaan met de hype".

Sorry, moest dat ook nog even kwijt. Verder een van de weinige keren dat ik het eens eens ben met een cijfer op Budgetgaming
avatar van Gremlin
Gremlin ( 219 ) 20-09-2013 01:16
Quote:
Terecht cijfer, vind sites die boven een 9 geven lachwekkend te noemen. De graphics zijn echt niet om over naar huis te schrijven, sure een open wereld (die iets van 3 minuten nodig heeft om te laden) en het ziet er netjes uit, maar de graphics zijn van een niveau van een jaar of twee/drie geleden.

De politie vind ik nog steeds zo dom als een ei, alles bestuurt nog steeds eigenlijk voor geen meter (ook al zeggen verschillende media dat het besturen van je personage en voertuigen verbeterd zou moeten zijn).

De game stelt mij niet teleur, maar vind persoonlijk media die pretenderen *kuch* gamekings *kuch* dat media die geen 10 geven niet goed bij hun hoofd zijn, zelf niet goed bij hun hoofd zijn. Het spel is geweldig, de wereld is rijk, je kan geweldig veel dingen doen en het verhaal/de personages zijn stuk voor stuk super om mee te spelen. Maar vrolijk vertellen dat ze er 50+ uur in hebben zitten en vervolgens beweren op 30% te zitten, my ass. Die lui hebben gewoon een of twee daagjes kunnen spelen en hebben er een uurtje of 10/15 in zitten en vertellen het net alsof ze er 4x zoveel tijd in hebben zitten. Vervolgens een flinke zak met geld meegekregen van Rockstar als bedankje om de hype verder op te voeren. Zeggen dat ze niet mee hebben gedaan met de hype en er vervolgens een 1,5 uur durend live programma voor uit trekken, iemand bij een nachtopening neerzetten, en pretenderen dat je als media zijnde niets anders kan geven dan een 10 (terwijl dit volgens hun een iet haalbaar cijfer is want niets is perfect) past echt in het rijtje "wij hebben niet meegedaan met de hype".

Ik moet toch echt even reageren op je comment. Want als GTA V geen game is die in jouw ogen hoger dan een 9 verdient, dan ligt het probleem toch echt aan jouw kant. Als games als Saints Row en Call of Duty een 9 verdienen, dan is GTA V echt een 15 waard. Deze game is zo geweldig goed afgewerkt. Alle details, de random encounters, het verhaal en hoe deze verteld wordt, de personages en ga zo maar door. Het is gewoon allemaal beter dan elke andere game op dit moment ook. Je voelt gewoon dat ze echt de tijd genomen hebben met deze game en met liefde voor de game en franchise te werk zijn gegaan. Dit is nou precies een game die een 10 verdient, geen enkel andere game kan je deze ervaring bieden.

Auto's rijden trouwens stukken beter dan in GTA IV, als je dat niet merkt dan ligt het aan jouw eigen rijkunsten. De enige game die 2/3 jaar oud is en in de buurt komt van de graphics van een GTA V is Just Cause 2. En de wereld van Just Cause 2 is bij lange na niet zo groot en grandioos als de wereld van GTA V. De game ziet er geweldig uit, niet zo flauw doen. En het gezeik dat Rockstar of welke andere uitgever dan ook, reviewers afbetaald is zo 2000. GTA is een van de grootste game franchises op deze aardbol waarvan niet ieder jaar een game uitkomt, logisch dat er dan hype is en dan er extra coverage is vanuit de media. Dit gebeurt namelijk maar eens in de 5/6 jaar.

EDIT: En dan vergeet ik GTA Online nog.
avatar van VaultDescendant
VaultDescendant ( 2980 ) 20-09-2013 01:21
@Gremlin, Ik neem aan dat je met groot en grandioos het niveau van detail bedoelt? Want qua oppervlakte is Just Cause 2 nog een flink stuk groter dan GTA V.
avatar van SilverFaustX
SilverFaustX ( 3257 ) 20-09-2013 01:28
tellen oppervlaktes van mmo's ook mee?
FF14 is gigantisch namelijk
avatar van Gremlin
Gremlin ( 219 ) 20-09-2013 01:41
Quote:
@Gremlin, Ik neem aan dat je met groot en grandioos het niveau van detail bedoelt? Want qua oppervlakte is Just Cause 2 nog een flink stuk groter dan GTA V.

Precies, dat bedoel ik. In Just Cause 2 waren de steden lege schillen zonder enige emotie, en de rural area's waren letterlijk knip en plak werk.
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1552 ) 20-09-2013 01:57
Van wat ik heb gezien, is GTA V gewoon een combinatie van de vorige delen, met echt een minimale hoeveelheid toevoegingen en veranderingen. Dat iedereen er zo van op z'n kop gaat staan, begrijp ik dan ook niet echt.

Misschien pik ik 'm ooit op als ie op next-gen systemen verschijnt.
avatar van PePzi NL
PePzi NL ( 946   7) 20-09-2013 07:33
Rol: Reviewer
Mensen die dit een 'combinatie van vorige delen' vinden en vinden dat er te weinig is toegevoegd in vergelijking met GTA IV...

En dan wel elk jaar de nieuwe FIFA en CoD kopen. Dát zijn nou franchises die eens af mogen sterven, er gebeurt al jaren niks nieuws mee (maar het verkoopt nog miljoenen dus helaas zal dat ook niet gebeuren). Rockstar zet met GTA elke keer nieuwe standaarden neer voor het sandboxgenre. Let maar op; binnen een paar jaar hebben we nog minstens twee andere freeroamers die meerdere hoofdpersonages tellen.

Ik ben het eens met wat er hier eerder is gezegd, er komen elk jaar zat geweldige games uit die negens (en 9,5's) verdienen. Een nieuwe GTA is totaal van een ander niveau dus als er één game een 10 verdient is het deze wel.
avatar van Rudey
Rudey ( 2310 ) 20-09-2013 10:04
Quote:
Mensen die dit een 'combinatie van vorige delen' vinden en vinden dat er te weinig is toegevoegd in vergelijking met GTA IV...

En dan wel elk jaar de nieuwe FIFA en CoD kopen. Dát zijn nou franchises die eens af mogen sterven, er gebeurt al jaren niks nieuws mee (maar het verkoopt nog miljoenen dus helaas zal dat ook niet gebeuren). Rockstar zet met GTA elke keer nieuwe standaarden neer voor het sandboxgenre. Let maar op; binnen een paar jaar hebben we nog minstens twee andere freeroamers die meerdere hoofdpersonages tellen.

Ik ben het eens met wat er hier eerder is gezegd, er komen elk jaar zat geweldige games uit die negens (en 9,5's) verdienen. Een nieuwe GTA is totaal van een ander niveau dus als er één game een 10 verdient is het deze wel.

Ben het hier ook mee eens. Ik ben van mening dat de game toch echt vernieuwend is. Nieuwe personages, nieuwe features, een compleet nieuwe wereld. Hoeveel meer vernieuwing wil je nog hebben binnen een genre? Er bestaat ook zoiets als core gameplay. De basis kan onmogelijk worden aangepast, daarvoor is het juist een GTA game. Dit is gewoon nog groter dan dat het al was. Ja, er zijn weer wat pijnpunten, maar over het algemeen is het een uitstekende game.

Graphics zijn wel echt niet goed door het gebrek aan AA. Alles oogt zo vol met kartels. Wil de vergelijking eigenlijk niet maken, maar speel eens GTA:IV op de PC. Dat was een vreselijke port maar nog ziet die er beter uit dan GTA:V op de consoles.

avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 20-09-2013 10:17
Quote:
an wat ik heb gezien, is GTA V gewoon een combinatie van de vorige delen, met echt een minimale hoeveelheid toevoegingen en veranderingen. Dat iedereen er zo van op z'n kop gaat staan, begrijp ik dan ook niet echt.

Toch eerst maar eens spelen dan er is enorm veel vernieuwing in deze game.

Over de review:

Graphics 85 > ? Minstens een 90. Ziet er gewoon goed uit. Vind het er zelfs erg mooi uitzien.
Gameplay 95 > ? Een 90. Gameplay is goed, maar niet optimaal. Sommige dingen werken niet zo lekker.
Originality 90
Sound 80 > Een 80?! Voor die uitgebreide soundtrack, de dialogen en effecten?
Replay 90 > 95 Replay ligt hoger dan een 90.
Eindcijfer: 90

Bovenstaand oordeel is een lachertje.

Quote:
Het spel is echter niet perfect, nog steeds zijn er bijvoorbeeld teveel panden afgesloten en dus niet meer dan vulling op het scherm. Een game die “open wereld” propageert, zou alles toegankelijk moeten maken.

Really? Die quote is toch niet serieus te nemen. Hoe wil je in vredesnaam ALLE panden toegankelijk maken in zo'n grote game? Misschien neem je ''open world game'' iets te letterlijk.

Quote:
Ook zijn sommige missies te lineair,

En dat is maar goed ook want anders zou de storyline niet verder kunnen.

De beoordeling is een lachertje en de review zelf ook.

Quote:
Topgame, echt.
Alleen ik blijf bij mijn eerste opmerking:
Hoe lang het duurt om van de politie te ontsnappen.. Nahhh....

Dat heet uitdaging.

Quote:
Terecht cijfer, vind sites die boven een 9 geven lachwekkend te noemen. De graphics zijn echt niet om over naar huis te schrijven, sure een open wereld (die iets van 3 minuten nodig heeft om te laden) en het ziet er netjes uit, maar de graphics zijn van een niveau van een jaar of twee/drie geleden.

Heb daar op de Xbox vrij weinig last van eigenlijk. Mooie graphics en vrij weinig kartelrandjes e.d. Daarbij is imo gameplay boven graphics en dan verdient die game sowieso rond de 95. Helemaal als je de replaywaarde en straks de komst van GTA Online erin meetelt.
avatar van Ben
Ben ( 7648 ) 20-09-2013 10:20
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
[..]


Toch eerst maar eens spelen dan er is enorm veel vernieuwing in deze game.

Over de review:

Graphics 85 > ? Minstens een 90. Ziet er gewoon goed uit. Vind het er zelfs erg mooi uitzien.
Gameplay 95 > ? Een 90. Gameplay is goed, maar niet optimaal. Sommige dingen werken niet zo lekker.
Originality 90
Sound 80 > Een 80?! Voor die uitgebreide soundtrack, de dialogen en effecten?
Replay 90 > 95 Replay ligt hoger dan een 90.
Eindcijfer: 90

Bovenstaand oordeel is een lachertje.

[..]


[..]


En de review zelf ook.

[..]


Dat heet uitdaging.

Ik hou van snel door kunnen gaan, als ik al 5-10 minuten rond moet rijden om van politie af te kunnen komen...
Er moet toch wel een bepaalde tactiek zijn, ik rijd altijd de bergen in, da's eigenlijk de enige manier om er snel vanaf te zijn.

Of pay 'n spray als ze je niet zien.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 20-09-2013 10:24
5 tot 10 minuten ontsnappen van de politie is niets! Ik ben juist blij dat dat wat langer duurt, was in voorgaande games echt te makkelijk. Als je snel door wil gaan kun je beter geen criminele bijdingen meer uitvoeren dan.

Quote:
Ook de “activiteiten”, het grootste irritatiepunt van GTA IV, waarbij je telkens gebeld werd om “iets te ondernemen” is nu gelukkig weg.

Je wordt nog steeds gebeld om dingen te ondernemen. Je hebt nu wel de keuze of je er iets mee doet.
avatar van X360
X360 ( 1172 ) 20-09-2013 10:31
Jammer dat er geen metal radiozender is, zoals LCHC was in GTA IV. Desondanks een terecht cijfer.
avatar van Fant
Fant ( 12238   2) 20-09-2013 10:46
Tsja, sorry, maar ik vond het een middelmatige recensie. Schrijfstijl niet zozeer, maar de inhoud. Er wordt veel extreem in detail besproken (zoals een grote dosis spoilers die de eerste paar uur van de game imo minder leuk maken, zoals dat over Michael op de achterbank. Dat hoort een verrassing te zijn), terwijl andere dingen even snel besproken worden in één zinnetje.

Daarnaast is een 90 voor replay in een GTA game imo raar Als GTA maar een 90 krijgt, wat moet een game dan in godsnaam doen om een 95 of 100 te krijgen? Ik denk dat dit qua content en replay value zo ongeveer de beste singleplayer game op de markt is. De 80 voor sound snap ik ook niet. De radiostations zijn inderdaad niet heel schokkend qua muziek (Vond VC, SA en IV stukken beter), maar qua voice acting en sound effects is dit gewoon pure perfectie.

Maarja, allemaal meningen, maar zie wel wat vreemde keuzes Ik zou de game op z'n minst een 9,5 meegeven. De enige imperfecties die ik tegen ben gekomen, zijn veroorzaakt door de limitaties van het systeem waarop de game draait. Framedrops, kartelranden, framedrops etc. Ookal ben ik het ook wel een beetje eens met de mensen die klagen over de politie. Ik vind dat ze te vaak achter je aan komen, en dat het te moeilijk is om er dan weer vanaf te komen. Ik schopte laatst een deuk in mijn eigen auto, voor de lol, en kreeg daarvoor de politie achter me aan :-/ En om dan te ontkomen moet je 5 minuten in een steegje zitten staren, hopend dat ze je niet ruiken en opeens met een politiemacht van 300 man achter de vuilnisbak gaan kijken waar je zit.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 20-09-2013 12:39
Quote:
Tsja, sorry, maar ik vond het een middelmatige recensie. Schrijfstijl niet zozeer, maar de inhoud. Er wordt veel extreem in detail besproken (zoals een grote dosis spoilers die de eerste paar uur van de game imo minder leuk maken, zoals dat over Michael op de achterbank. Dat hoort een verrassing te zijn), terwijl andere dingen even snel besproken worden in één zinnetje.

Daarnaast is een 90 voor replay in een GTA game imo raar Als GTA maar een 90 krijgt, wat moet een game dan in godsnaam doen om een 95 of 100 te krijgen? Ik denk dat dit qua content en replay value zo ongeveer de beste singleplayer game op de markt is. De 80 voor sound snap ik ook niet. De radiostations zijn inderdaad niet heel schokkend qua muziek (Vond VC, SA en IV stukken beter), maar qua voice acting en sound effects is dit gewoon pure perfectie.

Compleet eens over sound en al helemaal over de spoilers. Dat soort dingen hoor je niet te verklappen.
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1910 ) 20-09-2013 12:40
Qua graphics ligt het er maar net aan hoe je de schaal instelt.
Als een 100 de mooiste ps3/x360 game is die je ooit gezien hebt, zou GTA5 wel een 90+ kunnen krijgen.
Als een 100 de mooiste game in het algemeen is (lees PC game), dan zou ik GTA5 een 70 ofzo geven.

GTA5 heeft erg veel detail, maar er is technich maar zoveel uit 8 jaar oude hardware te trekken. Textures zijn lage resolutie en het aantal frames per seconde ligt meestal onder de 30, waar 60 de norm is op PC.
avatar van Amboe
Amboe ( 19 ) 20-09-2013 13:00
Er is geen koe zo bont, of er zit wel een vlekje aan
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2818   2) 20-09-2013 13:16
Ik snap de negativiteit jegens het kwijtraken van de politie niet. Ik vind het juist heel erg gaaf gedaan dit keer, en het doet me denken aan de geweldige getaway opening scene van de film 'Drive'. http://www.youtube.com/watch?v=4md0_uwdWjg

Het is nu een stuk spannender of de politie je gaat zien als je in een steeg staat, rijden ze voorbij of zien ze je alsnog. Dat het wat langer (laten we niet overdrijven, zo lang duurt het helemaal niet, al helemaal geen 5 minuten bij 1-2 sterren, tenzij je niet op de kaart kijkt en constant richting de popo rijdt) duurt is wat mij betreft een plus.

Het kan ook bijna niet anders dat ze die film als inspiratie en referentie hebben gebruikt voor GTA V

Tja, en met anderen dingen in de review, grafisch is dit het maximale van een 360 en PS3 met een open wereld als GTA V. Toch vind ik de view distance indrukwekkend voor deze generatie, en is de pop-up nihil. Framedrops op de PS3 vind ik meevallen, uiteraard merk je het af en toe wel, bij hoge snelheid, maar het wordt netjes opgelost met een blur effectje, alles is gedaan om de game zo plezierig mogelijk te laten spelen op grafisch gebied. Dit is het maximale wat je van GTA V op de current gen kan verwachten, en verdient wat mij betreft meer krediet.

Ook de lage waardering van 'Sound' vind ik vreemd. Een breed begrip in GTA V, maar dialoog alleen al wordt in bijna geen enkele game geëvenaard. Het lijkt erop dat je Sound zelf enkel waardeerd op radio stations en het missen van een Rock zender. Tja..

Ik ben niet echt van de hype, en heb ook maandag pas ergens een game besteld (dinsdag binnen overigens), maar GTA is een van de weinige games waar ik echt naar uitkijk om over een paar uurtjes weer te kunnen spelen. Normaal zwengel ik een console aan uit verveling, GTA zet ik bijna in mijn agenda.
avatar van Lam-Bal
Lam-Bal ( 2548 ) 20-09-2013 13:22
Quote:
[..]


Ik moet toch echt even reageren op je comment. Want als GTA V geen game is die in jouw ogen hoger dan een 9 verdient, dan ligt het probleem toch echt aan jouw kant. Als games als Saints Row en Call of Duty een 9 verdienen, dan is GTA V echt een 15 waard. Deze game is zo geweldig goed afgewerkt. Alle details, de random encounters, het verhaal en hoe deze verteld wordt, de personages en ga zo maar door. Het is gewoon allemaal beter dan elke andere game op dit moment ook. Je voelt gewoon dat ze echt de tijd genomen hebben met deze game en met liefde voor de game en franchise te werk zijn gegaan. Dit is nou precies een game die een 10 verdient, geen enkel andere game kan je deze ervaring bieden.

Auto's rijden trouwens stukken beter dan in GTA IV, als je dat niet merkt dan ligt het aan jouw eigen rijkunsten. De enige game die 2/3 jaar oud is en in de buurt komt van de graphics van een GTA V is Just Cause 2. En de wereld van Just Cause 2 is bij lange na niet zo groot en grandioos als de wereld van GTA V. De game ziet er geweldig uit, niet zo flauw doen. En het gezeik dat Rockstar of welke andere uitgever dan ook, reviewers afbetaald is zo 2000. GTA is een van de grootste game franchises op deze aardbol waarvan niet ieder jaar een game uitkomt, logisch dat er dan hype is en dan er extra coverage is vanuit de media. Dit gebeurt namelijk maar eens in de 5/6 jaar.

EDIT: En dan vergeet ik GTA Online nog.
Als je mij persoonlijk kent en mijn eerdere reacties op recensies hebt gelezen weet je dat ik kritischer naar games kijk dan een gemiddeld iemand die de games gratis krijgt. FIFA en CoD verdienen in mijn ogen ook geen 9. FIFA is alleen nog maar aan het fine tunen, al ziet het er dit deel wel naar uit dat ze wat meer vernieuwen in alle spelmodi (of hoe je het meervoud schrijft). Maar dan nog doen beide games vrijwel ieder jaar hetzelfde en ondanks dat het net als met deze game voor miljoenen spelers zorgt vind ik niet dat een game dan zomaar een hoog cijfer verdient. FIFA en CoD zouden in mijn optiek ook niet snel hoger dan een 8 scoren.

Op die manier vind ik een 9, voor hoe ik naar games kijk, een geweldig cijfer. Ik geef in een heel jaar misschien maar twee games een cijfer dat in de buurt komt van een 9. Terwijl als je een ieder willekeurig blad openslaat (PU) of website laadt (budgetgaming) scoort een op de drie games al hoger dan een 8,5/9.

Je moet eerst iemands maatstaf van beoordelen weten voordat je diegene gaat vertellen waarom zijn cijfer niet klopt. Voor iemand die véél kritischer is op games, is een 9 echt een geweldig cijfer. En in een game van 250 miljoen waar vijanden unlimited respawnen totdat je over een onzichtbare streep loopt zodat ze niet meer respawnen verdient in mijn ogen al gelijk geen 9+ meer. Dat is techniek van 5 jaar geleden die developers gebruiken met een budget van 50 miljoen. Dus nog niet te spreken over de verschillende framedrops en andere kleine bugs.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 20-09-2013 13:33
Het besturen van auto's is echt kut, kun je driften zonder te spinnen? Was beter gedaan in Sleeping Dogs.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 20-09-2013 13:34
Quote:
Het besturen van auto's is echt kut.

Daar verschillen de meningen over.
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1910 ) 20-09-2013 14:04
Quote:
[..]
Daar verschillen de meningen over.

Zobeetje overal verschillen de meningen over.
avatar van Chromath
Chromath ( 426 ) 20-09-2013 14:43
Ben het ook niet echt eens met deze recensie en sommige reacties. De graphics voor een game van deze schaal op 8 jaar oude hardware zijn uitstekend. Tuurlijk, sommige textures zijn verre van scherp (ramen en borden op sommige gebouwen bijvoorbeeld), maar er moet nou eenmaal op sommige punten worden ingeleverd. De hoeveelheid detail in de wereld blijft me soms verbazen. Heb soms gewoon een tijdje naar de omgeving staan kijken, omdat deze zo mooi is. Vanuit de bergen over de stad kijken tijdens zonsondergang is echt een prachtig plaatje. Los Santos is voor mij zelf wellicht de beste wereld/omgeving ooit gemaakt. 100x beter dan IV in ieder geval.

Verder is de laadtijd op het begin voor mijn gevoel echt niet lang. Volgens mij moest in Vice City (PS2 natuurlijk, maar toch) ieder eiland afzonderlijk geladen worden, deze wereld is zo verschrikkelijk veel groter en is in een keer volledig toegankelijk na een laadscherm. The Last of Us heeft pas een lange laadtijd.

Nieuwe politiesysteem vind ik tot nu toe ook een enorme verbetering. Heerlijk om nu gewoon door steegjes te rennen, terwijl de politie je op de hielen zit. De mogelijkheid om je echt te verstoppen is veel beter dan een grote cirkel waar je uit moet.

Als deze game niet minimaal een 9,5 verdient, dan mogen FIFA en CoD echt niet meer dan een 7 krijgen ieder jaar.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 20-09-2013 14:54
Quote:
Daar verschillen de meningen over.

Nee echt waar? Het ging mij voornamelijk om het driften, heb vanaf het eerste moment in de auto al problemen met (scherpe) bochten, niet normaal. Hebben ze het driften verkloot/ moeilijk gemaakt? Ik geloof niet dat dit in GTA IV een probleem was voor mij.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 24799   19) 20-09-2013 14:55
De game is ZO SLECHT, dat die al op veel plaatsen UITVERKOCHT is

Inderdaad een enorme vooruitgang t.o.v. GTA IV; daarin waren gebouwen e.d. op afstand gewoon blokken; hier zie je zelfs op afstand allerlei detail. Het water met de branding ziet er zo echt uit, dat het foto-realistisch begint te worden.
En dan het licht: ga maar eens op een zonnige dag (bijna elke dag in GTA V ) eens met een auto naar de woestijn, rijdt een schuur binnen en je ziet door verschillende kieren een perfect belichtings-plaatje.
Er zitten wel wat bugs in, maar ik ben er pas een paar tegen gekomen. Je kunt gewoon zien dat er jaren aan is gewerkt.
Ultieme topgame vind ik het tot nu toe, en de multiplayer is nog niet eens begonnen, wat me voor de servers ook een uitdaging lijkt te gaan worden nu de game al zo veel verkocht is...
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1910 ) 20-09-2013 15:00
Quote:
De game is ZO SLECHT, dat die al op veel plaatsen UITVERKOCHT is

Dit is niet echt een goed argument. De meeste mensen kopen het spel zonder het gespeeld te hebben, of zelfs een review gezien/gelezen te hebben.

En als je die branding al foto-realistisch vindt, dan ga je weggeblazen worden met nextgen consoles of currentgen PC's.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 20-09-2013 15:03
Rogue Warrior was ook uitverkocht toen ie uitkwam
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 20-09-2013 15:06
Quote:
[..]


Nee echt waar? Het ging mij voornamelijk om het driften, heb vanaf het eerste moment in de auto al problemen met (scherpe) bochten, niet normaal. Hebben ze het driften verkloot/ moeilijk gemaakt? Ik geloof niet dat dit in GTA IV een probleem was voor mij.

Gewoon een kwestie van goed timen en op a drukken.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 20-09-2013 15:07
Wat a? Ik heb de PS3 versie, ik druk R1 of was t R2? (gewend van andere games)
avatar van Chromath
Chromath ( 426 ) 20-09-2013 15:10
Quote:
Wat a? Ik heb de PS3 versie, ik druk R1 of was t R2? (gewend van andere games)

Handrem is R1 of X.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 20-09-2013 15:11
Ja, R1 dus, maar ik spin als een gek dan (1e race was drama, haha)
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2413   1) 20-09-2013 15:15
GTA V is beter dan verwacht, normaal gesproken skip ik (de meeste) sandbox games. In mijn vrije week zit ik nu elke nacht tot 4u te spelen, heb ik echt nooit eerder gehad met een spel, haha!
avatar van Zombilly5446
Zombilly5446 ( 82 ) 20-09-2013 15:16
nowja , na een aantal berichten te hebben gelezen besluit ik me budget account te sluiten. sommige mensen zijn zo verschrikkelijk dom...
avatar van Chromath
Chromath ( 426 ) 20-09-2013 15:19
Quote:
nowja , na een aantal berichten te hebben gelezen besluit ik me budget account te sluiten. sommige mensen zijn zo verschrikkelijk dom...
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 20-09-2013 15:21
Quote:
nowja , na een aantal berichten te hebben gelezen besluit ik me budget account te sluiten. sommige mensen zijn zo verschrikkelijk dom...

What happened?
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1910 ) 20-09-2013 15:28
Quote:
nowja , na een aantal berichten te hebben gelezen besluit ik me budget account te sluiten. sommige mensen zijn zo verschrikkelijk dom...
Heb je het toch bijna 2 maanden volgehouden. Netjes.
avatar van Fant
Fant ( 12238   2) 20-09-2013 16:23
Quote:
nowja , na een aantal berichten te hebben gelezen besluit ik me budget account te sluiten. sommige mensen zijn zo verschrikkelijk dom...
Toch heb je hier nog te maken met één van de meest beschaafde, slim overkomende fora ter wereld Veel plezier op de rest van het internet.
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1552 ) 20-09-2013 20:39
Quote:
[..]Toch eerst maar eens spelen dan er is enorm veel vernieuwing in deze game.

Wat dan?
Meerdere hoofdpersonages? Een leuke toevoeging, maar dan vooral voor de interactie tussen de drie, en voor het verhaal. Qua gameplay voegt het weinig toe. Alledrie de personages hebben hun eigen vaardigheid, maar verder kunnen ze allemaal gelevelled worden tot ze uitblinken in de verschillende vaardigheden.

En verder? Het enige waar ik mensen over hoor zijn de heist missies. Die zien er erg leuk uit, maar nieuwe missies zijn na al die jaren eigenlijk wel een vereiste nu.

Bovenstaande zijn de grote toevoegingen aan het spel, en dan moet ik toch concluderen dat dat maar magertjes is. Dat wil niet zeggen dat het een slecht spel is of zo, maar ook zeker niet superspeciaalgeweldig.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 20-09-2013 21:00
Quote:
[..]


Wat dan?
Meerdere hoofdpersonages? Een leuke toevoeging, maar dan vooral voor de interactie tussen de drie, en voor het verhaal. Qua gameplay voegt het weinig toe. Alledrie de personages hebben hun eigen vaardigheid, maar verder kunnen ze allemaal gelevelled worden tot ze uitblinken in de verschillende vaardigheden.

En verder? Het enige waar ik mensen over hoor zijn de heist missies. Die zien er erg leuk uit, maar nieuwe missies zijn na al die jaren eigenlijk wel een vereiste nu.

Bovenstaande zijn de grote toevoegingen aan het spel, en dan moet ik toch concluderen dat dat maar magertjes is. Dat wil niet zeggen dat het een slecht spel is of zo, maar ook zeker niet superspeciaalgeweldig.

Heb je het spel gespeeld? Zo nee, hoe kom je dan tot de conclusie dat dat de enige grote toevoegingen aan het spel zijn? Want dat is zeker niet zo.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 20-09-2013 22:06
Quote:
[..]


Ik moet toch echt even reageren op je comment. Want als GTA V geen game is die in jouw ogen hoger dan een 9 verdient, dan ligt het probleem toch echt aan jouw kant. Als games als Saints Row en Call of Duty een 9 verdienen, dan is GTA V echt een 15 waard. Deze game is zo geweldig goed afgewerkt. Alle details, de random encounters, het verhaal en hoe deze verteld wordt, de personages en ga zo maar door. Het is gewoon allemaal beter dan elke andere game op dit moment ook. Je voelt gewoon dat ze echt de tijd genomen hebben met deze game en met liefde voor de game en franchise te werk zijn gegaan. Dit is nou precies een game die een 10 verdient, geen enkel andere game kan je deze ervaring bieden.

Auto's rijden trouwens stukken beter dan in GTA IV, als je dat niet merkt dan ligt het aan jouw eigen rijkunsten. De enige game die 2/3 jaar oud is en in de buurt komt van de graphics van een GTA V is Just Cause 2. En de wereld van Just Cause 2 is bij lange na niet zo groot en grandioos als de wereld van GTA V. De game ziet er geweldig uit, niet zo flauw doen. En het gezeik dat Rockstar of welke andere uitgever dan ook, reviewers afbetaald is zo 2000. GTA is een van de grootste game franchises op deze aardbol waarvan niet ieder jaar een game uitkomt, logisch dat er dan hype is en dan er extra coverage is vanuit de media. Dit gebeurt namelijk maar eens in de 5/6 jaar.

EDIT: En dan vergeet ik GTA Online nog.

Mooi idee altijd het concept van een mening. Voor de ene persoon is 10 perfectie als in 100% en voor de ander is een 10 gewoon goed. Het is algemeen bekend dat ratings in de game industrie niet bepaald bekend staan om hun objectiviteit en feitelijke onderbouwing.

Terugkomend op de comment, ja de game is goed maar nee zeker niet eens in de buurt van perfect op veel aspecten dus wanneer een 10 perfect is en dit een 10 waard is dan zou er ook nooit reden tot verbetering in de wereld zijn toch

En saints row en heel veel andere spellen zijn zwaar overrated maar dat is nog geen reden om dat als normaal te zien.
avatar van Chromath
Chromath ( 426 ) 20-09-2013 23:23
Quote:
[..]


Wat dan?
Meerdere hoofdpersonages? Een leuke toevoeging, maar dan vooral voor de interactie tussen de drie, en voor het verhaal. Qua gameplay voegt het weinig toe. Alledrie de personages hebben hun eigen vaardigheid, maar verder kunnen ze allemaal gelevelled worden tot ze uitblinken in de verschillende vaardigheden.

En verder? Het enige waar ik mensen over hoor zijn de heist missies. Die zien er erg leuk uit, maar nieuwe missies zijn na al die jaren eigenlijk wel een vereiste nu.

Bovenstaande zijn de grote toevoegingen aan het spel, en dan moet ik toch concluderen dat dat maar magertjes is. Dat wil niet zeggen dat het een slecht spel is of zo, maar ook zeker niet superspeciaalgeweldig.

Als ik je eerdere comment lees, is GTA volgens mij niks voor jou. Als je denk dat dit maar een kleine update is ten opzichte van IV, zit je er toch echt naast. Wat FIFA of CoD ieder jaar toevoegen is magertjes. Ik ben blij dat er nog games worden gemaakt die echt wat nieuws doen en uniek zijn en waar men gewoon voldoende tijd voor heeft gehad. Tuurlijk, dit is niet de ultieme revolutie op het gebied van gaming, maar wat is dat wel? Iedere game is toch maar een verbetering van zichzelf of van andere games. GTA V is een uitstekende game die op momenten echt briljant kan zijn. Dit een magere update noemen van IV, dan doe je de game echt tekort. Wat vindt je zelf wel goed dan? Als je IV leuk vond, dan ga je deze zeker ook wel leuk vinden.
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1552 ) 21-09-2013 02:16
Quote:
Heb je het spel gespeeld? Zo nee, hoe kom je dan tot de conclusie dat dat de enige grote toevoegingen aan het spel zijn? Want dat is zeker niet zo.

Het spel heb ik niet gespeeld, nee. De punten die ik noemde worden echter in de meeste recensies (waaronder deze) naar boven gehaald.
Het lijkt me dan ook niet raar om aan te nemen dat dat de grootste toevoegingen zijn. Als er nog meer nieuwe elementen in GTA V te vinden zijn, hoor ik dat graag.

Quote:
Als ik je eerdere comment lees, is GTA volgens mij niks voor jou. Als je denk dat dit maar een kleine update is ten opzichte van IV, zit je er toch echt naast. Wat FIFA of CoD ieder jaar toevoegen is magertjes. Ik ben blij dat er nog games worden gemaakt die echt wat nieuws doen en uniek zijn en waar men gewoon voldoende tijd voor heeft gehad. Tuurlijk, dit is niet de ultieme revolutie op het gebied van gaming, maar wat is dat wel? Iedere game is toch maar een verbetering van zichzelf of van andere games. GTA V is een uitstekende game die op momenten echt briljant kan zijn. Dit een magere update noemen van IV, dan doe je de game echt tekort. Wat vindt je zelf wel goed dan? Als je IV leuk vond, dan ga je deze zeker ook wel leuk vinden.

GTA 4 vond ik een hoop stront. De delen daarvoor waren destijds leuk, maar zijn nu flink verouderd waardoor het spelen een beetje frustrerend kan zijn soms.
Ik snap dat je FIFA en CoD als voorbeelden neemt, aangezien beide spelseries ook maar heul kleine stapjes nemen, maar die komen dan ook jaarlijks uit. De verwachtingen zijn dan toch een beetje anders. Als een ontwikkelaar er 5 jaar over doet een spel te ontwikkelen, dan hoop ik op significante toevoegingen. Daarmee doel ik dan niet op 2 extra speelbare personages en een nieuwe missie (ook al is deze zeer uitgebreid). GTA V heeft, van wat ik zie, heel veel aandacht voor detail. Een gedetaileerde spelwereld, met geloofwaardige personages en een interessant verhaal. Dat is heel leuk, maar zeker niet 'uniek' of 'nieuw' zoals jij het noemt.

Nogmaals, als ik ernaast zit vind ik het niet erg dat te horen.
avatar van Pinautomaat
Pinautomaat ( 431 ) 21-09-2013 11:06
Ik geloof niet dat je het al uitgespeeld hebt.. Hoe kan je nou een oordeel geven over iets wat je niet eens kent
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1552 ) 21-09-2013 14:34
Quote:
Ik geloof niet dat je het al uitgespeeld hebt.. Hoe kan je nou een oordeel geven over iets wat je niet eens kent

Ik hoef ook niet alle liedjes en concerten van Justin Bieber te luisteren om je te vertellen dat het slechte muziek is.
Ik geef een voorlopig oordeel gebaseerd op wat ik tot nu toe heb gezien van het spel in de vorm van reviews, streams etc. Tot nog toe heeft niemand me verteld waarom ik fout zit. Dat is het mooie aan deze reacties; iedereen roept dat GTA V geweldig is en een 10 op ieder vlak moet krijgen, maar ze leggen niet uit waarom.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 21-09-2013 15:04
Waarom moet je de idool van de Beliebers nou weer beledigen?

Je geeft een voorlopig oordeel, maar je hebt de game nooit gespeeld, zeg je. Wat is dat voor raars? Als je game niet hebt gespeeld, hoe kun je dan een eigen mening erover vormen. Je neemt dus nu in feite de meningen (en ook de beelden) van anderen over.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 21-09-2013 15:21
Quote:
[..]


Ik hoef ook niet alle liedjes en concerten van Justin Bieber te luisteren om je te vertellen dat het slechte muziek is.
Ik geef een voorlopig oordeel gebaseerd op wat ik tot nu toe heb gezien van het spel in de vorm van reviews, streams etc. Tot nog toe heeft niemand me verteld waarom ik fout zit. Dat is het mooie aan deze reacties; iedereen roept dat GTA V geweldig is en een 10 op ieder vlak moet krijgen, maar ze leggen niet uit waarom.

- Waar in GTA 4 en de vorige GTA's vrijwel elke missie ''haal dit en dit op en breng het terug'' of ''schiet die en die persoon neer en kom terug'' was, zijn de missies in deze GTA echt heel divers. Geen missie is hetzelfde en je rolt van de ene ervaring en verbazing in de andere.
- De tennisgame en golfgame zijn volwaardige games opzich.
- Er zijn een hele hoop nieuwe elementen aan de game toegevoegd die echt wat met zich meebrengen, waaronder het kapen van een vliegtuig, het rijden in een tank en het rondrijden in zo'n kart achtige wagen.
- Het verhaal is divers en interessant. Ook de dialogen zijn fantastisch.
- De stad leeft meer dan ooit tevoren. Overal is wat te doen, je hoeft maar een eindje te rijden en je bent in een submissie verwikkeld en ook die verschillen ontzettend.
- Er zit een hond in het spel die met je mee kan gaan en waarmee je avonturen kunt beleven.
- De stad is totaal verschillend ten opzichte van de andere steden.
- De heists zijn fantastisch en zeer vernieuwende onderdelen binnen de reeks.
- Het wisselen van de figuren brengt echt wat met zich mee. Voordat ik de game had deelde ik jou mening en leek het een gimmick, maar dat is dus totaal niet zo.
- Je kunt duiken en onderwater avonturen beleven.
- Het geluid en de graphics zijn beter dan ooit tevoren. (dat cijfer voor sound hierboven komt totaal uit de lucht vallen)
- Waar in de vorige games de stad leek te leven leeft de stad nu echt.
- GTA Online straks, met rond 500 missies. Voor meer info daarvoor moet je het artikel op IGN even lezen, die verwoorden dat fantastisch.

Kortom; Ja, het is een game in de GTA wereld en ja, er komen dus een hoop dingen overeen, maar er zijn ook zoveel dingen vernieuwd dat dit echt een volwaardige opvolger en totaal vernieuwende game is. Het combineert de elementen die Vice City en San Andreas fantastisch maakten met nieuwe elementen en dit zorgt voor een geweldige spelervaring.
avatar van Pinautomaat
Pinautomaat ( 431 ) 21-09-2013 17:18
Ik heb GTA 5 net uitgespeeld en geloof me.. Het is het verhaal dat het hem doet. Niet de graphics, muziek, side quests, muziek, controls, etc. wat btw ook niks minder dan subliem is. Beste GTA tot nu toe. Het einde zal mensen nog verbazen. Spoiler! Meerdere eindes mogelijk.