Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Immortals: Fenyx Rising - Shadowmaster Edition (XboxSeriesX)
80 100 1

Review Immortals: Fenyx Rising - Shadowmaster Edition (XboxSeriesX)

Hoewel The Legend of Zelda: Breath of the Wild in 2017 een revolutie betekende voor open world games door de speler opnieuw alle vrijheid te geven in plaats van een kaart met tientallen to-do-symbooltjes, zijn er maar weinig ontwikkelaars die er rechtstreeks van durfden kopiëren. Misschien is de invloed van Nintendo’s revolutionaire aanpak juist zo beperkt gebleven om die onvermijdelijke vergelijking met een meesterwerk uit de weg te gaan. Het is uitgerekend Ubisoft, dat het voorbije decennium zelf zijn stempel heeft gedrukt op het genre, dat voor Immortals Fenyx Rising (ooit aangekondigd als Gods & Monsters) de mosterd gaat halen bij de recente Nintendo-klassieker. Breath of the Wild echoot haast in elke designkeuze door, maar ondanks de erg duidelijke parallellen, blijkt Ubisofts nieuwe IP en tevens derde open world game in zeer korte tijd, gelukkig ook een eigen gelaat te hebben.Kibbelen
De verhaallijn die gesmeed wordt rond de Griekse mythologie en dan vooral de komische manier waarop het verteld wordt, is een van de aspecten die bijdraagt aan dat eigen karakter. De hoofdrol in Immortals Fenyx Rising is weggelegd voor Fenyx. Zij – of hij, want je bepaalt zelf het geslacht en uiterlijk – is na een schipbreuk gestrand op de Golden Isles. Fenyx blijkt bovendien de enige te zijn die niet is versteend. Haar eigen broer is ook een van de slachtoffers en op die manier krijgt het verhaal een persoonlijke draai. Dat blijkt allemaal het werk te zijn van de boosaardige titaan Typhon die ontsnapt is uit de kerkers van Tartaros waar Zeus hem gevangenhield. Hij nam meteen wraak door enkele Griekse goden van hun krachten te beroven. Plots blijkt de jonge schilddrager de profetische held te zijn en trek je op queeste om de goden uit hun benarde situatie te bevrijden en Typhon te verslaan. Wat volgt is een vermakelijk verhaal over eeuwenoude mythes en mythologische helden, goden en monsters.

 


Het verhaal wordt zeer luchtig en met veel humor verteld. Zeus en de door hem gevangengezette Prometheus zijn de twee vertellers en voorzien Fenyx’ avontuur voortdurend van commentaar. Ze spreken elkaar tegen, kibbelen met elkaar en geven voortdurend beledigende en sarcastische opmerkingen. Ik kon deze luchthartige doch allesbehalve kindvriendelijke toon – op een paar zeer flauwe grappen na – wel waarderen, maar gevoel voor humor is een raar beestje en voor iedereen anders, dus het zou zomaar kunnen dat jij die vertellertandem juist een afknapper vindt. Ik had overigens meer moeite met het overdreven Griekse accent van de Engelstalige stemacteurs. Niet om aan te horen. Gelukkig worden de oren nog wel verwend door de soundtrack. Hiervoor schakelde Ubisoft immers Gareth Coker in, dat is de componist die ook al de fantastische muziek voor de Ori-spellen schreef en ook hier levert hij weer uitstekend werk.UBIBOTW
Na een proloog stelt Immortals Fenyx Rising je volledig vrij om de verschillende regio’s van het hele Golden Isle te verkennen. Het mysterieuze eiland is verdeeld in regio’s en de volgorde waarin je goden als Aphrodite, Ares of Hephaistos gaat helpen, bepaal je volledig zelf, terwijl de grote vijand onheilspellend boven het midden van de kaart uittorent. Precies zoals in… juist ja! Daar houdt de vergelijking met Breath of the Wild evenwel niet op. Net als Link kan Fenyx in principe overal probleemloos opklimmen, maar een uithoudingsmeter houdt haar in toom. Met de vleugels van Daedalus kun je al vroeg in de game een stukje zweven en er zijn allerlei mounts die je kunt vinden en temmen, al is de manier waarop (ze ongezien benaderen en bestijgen) hier veel eenvoudiger.

 


Bepaalde vaardigheden, zoals het optillen van zwaardere voorwerpen, lijken via CTRL+C en CTRL+V gekopieerd en worden op een gelijkaardige manier ingezet in puzzels. Die vind je in de veelal optionele Vaults of Tartaros, die net als de Shrines uit Breath of the Wild een reeks gevarieerde puzzel- of gevechtsuitdagingen bevatten. Deze zijn niet allemaal even origineel, maar wel zorgvuldig ontworpen. Zeker de grotere vaults, die noodzakelijk zijn om het verhaal voort te stuwen, veel langer zijn en een eindbaas serveren aan het eind, bevatten wel een paar goede hersenkrakers. Je beklimt de standbeelden van de goden om de omgeving te scannen. In tegenstelling tot andere Ubisoft-titels moet je de omgeving die zich voor je uitstrekt eerst in first-person inspecteren om zo mogelijk interessante locaties te ontdekken en te taggen. Imitatie is de hoogste vorm van vleierij, wordt wel eens gezegd, maar Ubisoft Quebec heeft wel heel gulzig inspiratie opgedaan in de open wereld-Zelda. Maar als dat zo’n fijn spelende game oplevert als Immortals Fenyx Rising, heb ik daar eigenlijk weinig problemen mee. Een groot deel van het spel is gericht op verkenning en de beloningen geven je items waarmee je attributen kunt verbeteren, zoals je maximale gezondheid of uithoudingsvermogen.
Goddelijke krachten
Vechten tegen het mythologische gespuis doe je met een trio van wapens (een zwaard, bijl en boog) en een simpel systeem van locken, aanvallen pareren of ontwijken en zelf licht of hard uithalen. Dat alledaagse repertoire wordt gaandeweg aangevuld met goddelijke krachten en andere vaardigheden, zoals een verwoestende zwaai met een gigantische hamer of een pijl die je in de lucht nog kunt bijsturen (krachten die ook hun nut bewijzen in de vele puzzels overigens). Via een zijmissie, die ik eigenlijk veel te lang links heb laten liggen, krijg je ook een vogel. Phosphorus helpt je een handje in de strijd. Net als bij de rest van de game speelt je uithoudingsvermogen hier ook een belangrijke rol. Eindeloos op een vijand inhakken ontneemt je algauw de adem, al zijn het vooral de goddelijke krachten die een serieuze hap uit je staminabalk nemen. Je hebt slechts een beperkt aantal wapens en uitrusting (die je gaandeweg beter kunt maken) en de keuze van de makers om het weapon durability-systeem uit Breath of the Wild dan weer niet onder hun kopieermachine te leggen, is een hele goede want dat is alleen maar vervelend. Gevechten zijn snel en stijlvol, al had er wel iets meer variatie in de vijanden mogen zitten. Je investeert toch al rap enkele tientallen uren in Immortals Fenyx Rising en dan ben je die cyclopen, harpijen en minotaurussen wel beu.

 


Kleurrijk spektakel
Immortals Fenyx Rising verschijnt op zowat elk denkbaar platform. Ik heb de game voor deze recensie gespeeld op de Xbox Series X en dan spat de kleurrijke wereld echt van het scherm, ongeacht de keuze voor prestaties of visuele kwaliteit. Screen tearing zoals bij Assassin’s Creed: Valhalla op televisietoestellen zonder VRR heb ik hier gelukkig niet opgemerkt en de laadtijden zijn lekker snel. De visuele stijl roept andermaal herinneringen op aan grote inspirator Breath of the Wild en het is een feest om elke virtuele vierkante centimeter te ontdekken. De verschillende regio’s van de Golden Isles onderscheiden zich visueel ook sterk van elkaar. Zo staan de groene grasvelden met azuurblauwe beekjes in Aphrodites gebied bijvoorbeeld in schil contrast met het roodgetinte en nogal kale slagveld van Ares, maar het blijft altijd een lust voor het oog. Het ontwerp van de personages en de dieren vind ik minder geslaagd dan de wereld die ze bevolken, maar dat kan de pret niet drukken.Conclusie
Immortals Fenyx Rising is niet het onvergetelijke meesterwerk waar het spel enorm veel inspiratie uit put, maar doorstaat de vergelijking met zijn grote voorbeeld indrukwekkend goed en een beter compliment kun je de game eigenlijk niet geven. Ubisofts nieuwe open wereld-avontuur kent heel veel gelijkenissen, maar los daarvan scoort het ook met een tof vechtsysteem, de komische vertelling (al zal dat van persoon tot persoon verschillen) en een visueel zeer aantrekkelijke setting waar je elke virtuele vierkante centimeter van wil verkennen. Als er mij straks bij de traditionele eindejaarslijstjes wordt gevraagd wat mijn verrassing van het gamejaar 2020 was, dan zal Immortals Fenyx Rising mijn antwoord zijn.

 
 

 


Deze review is geschreven door Davy De Rauw.
 

 

Aantal keer bekeken: 6784 

Laagste prijzen voor Immortals: Fenyx Rising - Shadowmaster Edition (XboxSeriesX)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Morda
Morda ( 15796   22) 04-12-2020 21:09
Leuke review! Komt zeker in de collectie maar wanneer die wat lager in prijs is. Dan nog twijfelen of het de PS of Switch versie wordt
avatar van Canyarion
Canyarion ( 929   3) 04-12-2020 21:16
Quote:
Leuke review! Komt zeker in de collectie maar wanneer die wat lager in prijs is. Dan nog twijfelen of het de PS of Switch versie wordt
Haha,dat hoor ik van zoveel mensen. "Leuk, in de aanbieding."
Ik ben dus benieuwd hoe dit spel gaat verkopen.
avatar van Mmootje
Mmootje ( 163 ) 04-12-2020 21:19
Quote:
[..]
Haha,dat hoor ik van zoveel mensen. "Leuk, in de aanbieding."
Ik ben dus benieuwd hoe dit spel gaat verkopen.
Ik heb 'm wel gewoon gekocht Hoop (zeer) positieve video's over gezien en vind het er tof uit zien, dus ben benieuwd.
avatar van Morda
Morda ( 15796   22) 04-12-2020 21:24
Ik moet BOTW nog uitspelen, maar vind dat wapen systeem niet fijn, dus misschien deze toch wat eerder oppikken. Visueel ziet de game er prachtig uit. Ik hou van een kleurrijke wereld. Nou ja..Misschien kan ik de kerstman lief aankijken.
avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 53 ) 04-12-2020 22:32
Rol: Reviewer
Quote:
Ik moet BOTW nog uitspelen, maar vind dat wapen systeem niet fijn, dus misschien deze toch wat eerder oppikken. Visueel ziet de game er prachtig uit. Ik hou van een kleurrijke wereld. Nou ja..Misschien kan ik de kerstman lief aankijken.

Ik ben ook blij dat ze niet voor weapon durability (of uitvoerig je inventory managen) hebben gekozen, want dat had deze game ook minder tof gemaakt.
avatar van Bart4june
Bart4june ( 1516   6) 04-12-2020 22:48
Hopelijk ergens volgend jaar op de Xbox Game Pass.
avatar van Malistix
Malistix ( 1432   3) 05-12-2020 07:17
Quote:
Hopelijk ergens volgend jaar op de Xbox Game Pass.

ik kan me geen ubi soft game heugen (ooit) die op gamepass is gekomen, dus die kans acht ik zeer klein. Ubi soft heeft 1) hun eigen dienst op pc waar je deze games kunt spelen voor een maandelijks bedrag en 2) bied al hun games aan via google stadia
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5182   37) 05-12-2020 08:27
Quote:
[..]


ik kan me geen ubi soft game heugen (ooit) die op gamepass is gekomen, dus die kans acht ik zeer klein. Ubi soft heeft 1) hun eigen dienst op pc waar je deze games kunt spelen voor een maandelijks bedrag en 2) bied al hun games aan via google stadia

Rainbow Six Siege Deluxe Edition onlangs. Beetje een atypische Ubisoft-game natuurlijk, maar wie weet bevalt het ze wel en volgen er meer. Voordat Fenyx Rising er dan op staat zijn we zeker anderhalf jaar verder, dus om daar nou op te wachten zonder enige zekerheid dat ie ook echt komt..
avatar van Josplays
Josplays ( 3956   3) 05-12-2020 08:51
Ook ik zal toch even wachten totdat de game dik in de aanbieding is. Vermaak mij op het moment nog heel erg met Watch Dogs Legion
avatar van ThijssieNL
ThijssieNL ( 569   1) 05-12-2020 08:53
Heb teveel te spelen op het moment , dus wacht wel ff op een prijsdrop^^
avatar van Cali030
Cali030 ( 420   1) 05-12-2020 09:35
Had de game gekocht op de PS5 na zeer positieve reviews van ACG en Skillup, voor mij is het ook de verrassing van het jaar. Het is een audiovisueel plaatje, een toffe mix tussen BOTW en de classic open Ubisoft games maar dan met een plezierig kleine scope in compacte wereld vol met leuke content i.p.v. honderd uur aan filler content en nutteloos grote afstanden die continu moeten worden afgelegd.avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 70918   109) 05-12-2020 10:40
Quote:
[..]
Haha,dat hoor ik van zoveel mensen. "Leuk, in de aanbieding."
Ik ben dus benieuwd hoe dit spel gaat verkopen.
Is ook omdat het een Ubisoft game is dus 100% zeker is dat die goedkoper wordt. 😛
avatar van Pallie
Pallie ( 761   4) 05-12-2020 12:25
Erg leuk spel, verslavend ook. Leuke stijl en gameplay.
avatar van WizzNL
WizzNL ( 721 ) 05-12-2020 12:41
Heb hem gekocht via de US shop voor omgerekend 48 euro, hoef ik niet op een sale te wachten.
avatar van ThijssieNL
ThijssieNL ( 569   1) 05-12-2020 12:48
Quote:
Heb hem gekocht via de US shop voor omgerekend 48 euro, hoef ik niet op een sale te wachten.
En nu wil je een lollie ofzo? :p 48(50eu) vindt ik nog veel geld , wacht liever een half jaar tot ie rond de 30-35 zit maarre veel plezier ermee!
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5182   37) 05-12-2020 13:40
Quote:
[..]

En nu wil je een lollie ofzo? :p 48(50eu) vindt ik nog veel geld , wacht liever een half jaar tot ie rond de 30-35 zit maarre veel plezier ermee!

Wat moet je met een lolly als je Fenyx Rising hebt met z’n zuurstokkleurtjes?
avatar van WizzNL
WizzNL ( 721 ) 05-12-2020 13:44
Quote:
[..]

En nu wil je een lollie ofzo? :p 48(50eu) vindt ik nog veel geld , wacht liever een half jaar tot ie rond de 30-35 zit maarre veel plezier ermee!

Ik vindt? Jij krijgt nog geen lolly.
avatar van Ronda
Ronda ( 90 ) 05-12-2020 16:00
Quote:
de keuze van de makers om het weapon durability-systeem uit Breath of the Wild dan weer niet onder hun kopieermachine te leggen, is een hele goede want dat is alleen maar vervelend.
Hoezo? In botw heb ik met alle verschillende wapens gespeeld en geëxperimenteerd waar ik in andere games vaak bij 2 of
3 verschillende wapens blijf hangen. Vond dit erg goed bedacht en uitgevoerd.
Leuke review. Deze pik ik een keer op in de sale.
avatar van SSJDennis
SSJDennis ( 5749   15) 05-12-2020 19:40
Quote:
[..]

Hoezo? In botw heb ik met alle verschillende wapens gespeeld en geëxperimenteerd waar ik in andere games vaak bij 2 of
3 verschillende wapens blijf hangen. Vond dit erg goed bedacht en uitgevoerd.
Leuke review. Deze pik ik een keer op in de sale.
ik merk dat ik hierdoor in BotW eeuwig wapens bewaar die ik vervolgens nooit gebruik, omdat de situatie zich nooit voor doet om ze echt te moeten gebruiken.

Deze game ga ik tzt halen voor de switch. Maar wacht ook liever op een price drop van de gold bundle wel te verstaan. De Sint is geweest dus kan eindelijk los met 3D all stars en xenoblade DE
avatar van Offensive1985
Offensive1985 ( 97 ) 06-12-2020 10:42
Dit spel bleef maar in me hoofd spoken. Heb hem daarom toch maar gekocht. Helaas geen switch versie kunnen vinden voor een leuke prijs, dus daarom maar genoegen genomen met de PC versie.
avatar van Legofan3333
Legofan3333 ( 958   2) 07-12-2020 15:39
Een hele toffe game tot nu toe. De beste Ubisoft titel sinds Rayman legends.
avatar van AngeloG
AngeloG ( 2898 ) 08-12-2020 11:01
Ik heb deze game sinds zondag.
Ik vermaak mijzelf zo erg.
Dit is wat ik even nodig had, een open wereld game maar dan echt open ala Breath of the Wild.
Ja het is een directe kopie maar ik vermaak mijzelf zeeeeeer goed.
Ondertussen al weer 8,5 uur op de klok staan .
avatar van Tebeth
Tebeth ( 1256 ) 09-12-2020 17:14
Leuke review. Lijkt me een toffe game, ook een leuk alternatief voor BotW degenen onder ons die niet in het bezit zijn van een Switch (yep, that's me!).
Net als bijna alle voorgaande reacties wacht ik ook even op een leuke aanbieding in een of andere sale. Op dit moment nog genoeg andere dingen om eerst te spelen!
avatar van MBMA
MBMA ( 430   4) 19-12-2020 22:24
Hele toffe game, speelt erg fijn weg op de switch!