Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
MotoGP 10/11 (Xbox360)
80 100 1

Review MotoGP 10/11 (Xbox360)

“Wat is hier allemaal aan de hand?!”, vraagt mijn vriendin verontwaardigd. Door de bulderende motoren die uit de Dolby Surround-set schallen is ze bijna niet te verstaan. Ik manoeuvreer mijn felrode Aprillia over het asfalt terwijl ik links en rechts mijn tegenstanders inhaal. Sinds de nieuwe Moto GP 10/11 in mijn Xbox 360 zit heb ik weinig contact meer met de buitenwereld. “Sorry Jen,” antwoord ik, “ik maak nog even dit rondje af en dan leg ik het uit.”

Ik was behoorlijk verast dat Moto GP me zo aansprak: motorsport heeft me namelijk nooit echt geboeid. Dit soort games worden natuurlijk met name gekocht door de fans van de sport, maar kan het spel ook leuk zijn voor mensen die onbekend zijn met de serie?Met de vlam in de pijp!
Bij het opstarten krijg ik de keuze uit de verschillende spelopties. Ik kan kiezen uit de Challenge modus, Single modus, Carrière modus en de Multiplayer. Ik besluit om de carrière modus te starten. Allereerst moet ik mijn coureur aanmaken en moet  dus wat gegevens over mijzelf invullen, een motorpak kiezen en een type motor selecteren. Vooral het vormgeven van mijn personages vind ik een leuke bezigheid. Zo ook in Moto GP, waar ik de keuze krijg uit verschillende soorten pakken waarvan ik de kleuren en motieven naar eigen smaak kan aanpassen.

Eenmaal gestart krijg ik snel mijn eerste race voorgeschoteld. Ik word gelukkig bijgestaan door een vriendelijke computerstem die me precies uitlegt hoe ik de motor moet besturen. Ik kom er echter al snel achter dat het niet alleen de motor is die ik moet besturen, maar dat de zitpositie van de bestuurder zelf ook een grote invloed heeft op het rijgedrag van de motor. Op een recht stuk moet je de rijder plat op de motor laten liggen door A ingedrukt te houden, terwijl je voor de bocht de rijder weer rechtop moet laten zitten om het remmen en te sturen te vergemakkelijken. Je kan ervan uitgaan dat je als beginneling regelmatig in de grindbak terecht komt. Maar wat is het gaaf als het je dan eindelijk lukt om met volle vaart perfect door die bocht te glijden.

Het spel bevat wel een aantal hulpmiddelen om het racen wat gemakkelijker te maken. Zo hebben ze de perfecte lijn aangegeven op de weg en is de besturing te vereenvoudigen. Ook kan je na een mislukte bocht even terugspoelen zodat je hem nog eens kan overdoen.
Na de race wordt beoordeeld hoe netjes je gereden hebt en ontvang je reputatiepunten. Afhankelijk van deze reputatiepunten bieden sponsors nieuwe contracten aan waarmee je geld kan verdienen. Deze verdiensten kan je dan weer investeren in personeel, die bijvoorbeeld onderzoek kunnen doen naar betere onderdelen. Naarmate het seizoen vordert, zal je steeds betere sponsors krijgen en krijg je steeds beter materiaal tot je beschikking.
Een andere leuke toevoeging is dat je in de Carrière modus met een maatje kan spelen in split screen co-op. De tweede speler speelt dan de tweede rijder in je team waardoor je moet samenwerken om het beste resultaat te halen. Let wel, dit kan dus alleen in split-screen en dus niet online.


De geur van verbrand rubber
Maar nadat ik het spel een aantal uurtjes gespeeld had kwamen begon ik me toch te ergeren aan een aantal dingen. Zo is de A.I. van de tegenstanders echt om te janken. Ze lijken zich totaal niets aan te trekken van jouw weggedrag en rijden constant hun eigen lijn. Het kwam dan ook geregeld voor dat wanneer ik weer eens uit de grindbak klom om weg te rijden, een andere tegenstander met 250 km/u achterop beukte. Op zich wel handig voor het opstarten maar natuurlijk helemaal niet realistisch.

Daarbij vind ik de besturing ook niet helemaal intuïtief aanvoelen. Ik had me ingesteld op een wat steilere leercurve, maar toch kreeg ik soms het gevoel dat de motor niet helemaal deed wat ik wilde en, belangrijker,  dat dat niet aan mij lag. Zo kreeg ik het bijvoorbeeld niet voor elkaar om de chicanes door te komen, zelfs niet na een aantal keren proberen.
De andere modi vond ik persoonlijk ook minder interessant, men name omdat het teammanagement daar geen rol meer in speelt. Zo heb je nog de Time-Trial modus, Single race modus en World-Championship modus (race een kampioenschap zonder team management). Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat andere spelers liever alleen racen en zich niet willen bezighouden met het managen van hun team.

De multiplayer is wel erg leuk. Je kan in deze modus met maar liefst 20 mensen tegelijk online. Het is natuurlijk wel een stuk moeilijker, omdat je de tijd niet meer terug kan draaien zoals in de singleplayer, maar zo hoort dat in multiplayer . Wellicht leuk voor wanneer je wat geoefender bent.


Waar voor je geld?
Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van motorrace games en daarom moet deze review ook als zodanig worden gelezen. Hardcore Moto GP fans zullen misschien tegen een aantal problemen aanlopen die mij niet eens waren opgevallen. Spelers die een keer een Moto GP-spel willen spelen kan ik dit spel echter heel erg aanraden. Ik heb me er goed mee kunnen vermaken en door de toevoegingen van de multiplayer en de co-op blijft het spel ook op de lange termijn vermakelijk.
Nieuwe spelers moeten wel bereid zijn om wat tijd en moeite in het spel te steken, want zoals ik al aangaf is de leercurve behoorlijk stijl.
 

Deze review is geschreven door Daan Ceelie
 

 

Oordeel MotoGP 10/11 (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 80
  • Originality 75
  • Sound 75
  • Replay 85
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 8223 

Laagste 1 prijzen voor MotoGP 10/11 (Xbox360)

25.99 25.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  25.99€ 0.00   € 25.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Arabyus
Arabyus ( 7143   2) 17-04-2011 18:12
Rol: Forum Moderator
Als je eerst de review in de PU leest en daarna deze dan zie je wel behoorlijke verschillen.
avatar van Ned Waccur
Ned Waccur ( 65 ) 18-04-2011 07:47
Dat is ook een van de redenen dat ik geen PU reviews meer lees. :p

Daarnaast is deze review geschreven door iemand die geen hardcore motorrace fan is.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 23-04-2011 01:07
Leuke review als je geen motor freak ben, dan wordt je het wel door deze game aanrader!
avatar van Oliebol46
Oliebol46 ( 182 ) 27-04-2011 17:19
Ik heb de demo gespeeld en ben weer teleurgesteld door dit spel, besturing is vergeleken met sbk nep en bijvoorbeeld rossi die dit jaar voor ducatti uitkomt was in de demo bij yamaha(ik weet niet of dit in het echte spel ook zo is). Sbk ga ik weer kopen als die uitkomt, de motogp serie sla ik helaas weer over.