Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Persona 5 Royal - Launch Edition (PS4)
90 100 1

Review Persona 5 Royal - Launch Edition (PS4)

In de review-in-progress kon je al lezen over de grootste nieuwe veranderingen die zijn gemaakt in het hoofdverhaal van Persona 5. Voor meer informatie aangaande nieuwe personages en gameplaytoevoegingen verwijs ik je dus door naar dat artikel. In deze recensie zal ik vooral aandacht schenken aan de nieuwe epiloog (ook wel het derde semester genoemd) en een algemene indruk geven van het spel na de 140 uur die ik eraan heb gespendeerd.Een epiloog in een epiloog
De meeste nieuwe content in Persona 5 Royal is te vinden in de nieuwe epiloog. Deze heeft een ietwat rare positie in het verhaal gekregen, namelijk in de epiloog van het oorspronkelijke verhaal. Ik ga hier uiteraard geen enorme spoilers neergooien, maar laat het gezegd zijn dat het hoofdverhaal een vrij duidelijk einde kende. Gedurende het hele spel hebben allerlei evenementen een spanningsboog gebouwd naar dat ene hoogtepunt waarin alles samenkomt. Het voelt daarom een beetje vreemd dat in Royal zo kort op deze grote gebeurtenis een verhaallijn volgt die eigenlijk maar weinig met al het voorgaande van doen heeft. Niet elke liefhebber van Persona 5 zal deze aanpassing aan het einde evengoed kunnen waarderen, aangezien de structuur van het verhaal nu aan het einde aan het wankelen wordt gebracht. Wellicht was het beter geweest om de nieuwe story arc te introduceren op een eerder punt in het spel of zelfs om het als ¬stand-alone campagne aan te bieden.Is de nieuwe verhaallijn dan alleen maar slecht nieuws? Nee, verre van zelfs. Het nieuwe Palace is mooi vormgegeven, uitgebreid en huist de meest interessante antagonist van het hele spel. Deze antagonist en de thematiek die hij/zij met zich meebrengt stelt de personages en de speler voor een aantal interessante morele dilemma’s. Waar in de rest van Persona 5 Royal de antagonisten zo uit een Disney-film lijken te komen met hun cartooneske kwaadaardigheid, is het in de laatste campagne zowaar lastiger te achterhalen wat goed en slecht is. De toon neemt bij vlagen een complexiteit aan die ik graag al eerder in het spel gezien had.

Wel moet gezegd worden dat de gameplay in het derde semester zijn dieptepunt bereikt. Omdat de rest van het spel niet echt gebalanceerd is met de nieuwe epiloog in gedachten, zullen de meeste spelers al hun Social Stats en zo goed als alle Confidants gemaximaliseerd hebben. Dit betekent dat het normale ritme van een Persona-spel, waarin je goed moet nadenken over hoe je je tijd besteed en op welk gebied je sterker wilt worden, niet opgaat voor het nieuwe semester. Het maakt simpelweg niet echt meer uit hoe je je tijd besteedt en dat is jammer. Royal lijkt dit te beseffen door de eerste paar uur van het verhaallijn de controle uit handen van de speler te nemen, waarbij je dag in dag uit exact hetzelfde moet doen. Om een of andere reden is besloten tijdens dit segment ook de veelgebruikte fast travel-optie weg te nemen, waardoor je zo’n zeven keer dezelfde zinloze route mag afleggen. Dit is precies wat het spel niet nodig had na zo’n 120 uur; sowieso heeft Persona 5 Royal in de tweede helft soms moeite om het hoge tempo van de eerste helft te behalen.Tenslotte een opmerking voor terugkerende Persona 5-fans: de nieuwe verhaallijn neemt zo’n twintig uur in beslag en daarbuiten zijn de meeste nieuwigheden de vele handige quality of life-veranderingen. Ook het nieuwe karakter Yoshizawa is buiten de epiloog om niet vrij speelbaar. Houd er dus rekening mee dat je ervaring met Royal grotendeels hetzelfde zal zijn als die met Persona 5.

Fenomenaal totaalplaatje
Voor de RPG-liefhebber die Persona 5 nog nooit heeft gespeeld, biedt Royal een geweldig mooi pakket. De catchy Jazz-soundtrack is uitstekend en is afwisselend genoeg om na 140 uur nog steeds aangenaam te zijn. De graphics stammen op technisch vlak uit het PlayStation 3-tijdperk, maar dankzij slimme stijlkeuzes ziet het spel er in alles ontzettend gelikt uit – wat des te meer geldt voor het ontwerp en de animaties van nieuw personage Yoshizawa. Turn-based vechten is nog nooit zo vlot en spectaculair geweest. Hoewel de personages soms wat vastzitten in hun anime-archetypes, zal je aan het einde van de rit het gevoel hebben ze allemaal goed te kennen. Elke verhaallijn is onderhoudend en presenteert interessante thema’s als rechtvaardigheid, loyaliteit, rebellie, zelfstandigheid en nog vele andere. Met zijn 140 uur duurt Persona 5 Royal iets te lang en vraagt het een toewijding en zee van tijd die de meeste spelers alleen tijdens een quarantaine of andere ramp op kunnen brengen. Hoe dan ook is Persona 5 Royal een game die geen enkele liefhebber van JRPG’s mag missen.

 

 
 

Deze review is geschreven door David Doorakkers.

 

Aantal keer bekeken: 4979 

Laagste prijzen voor Persona 5 Royal - Launch Edition (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Jelster
Jelster ( 96 ) 24-04-2020 20:49
Heerlijke game, een godsgeschenk tijdens de crisis inderdaad, want weet niet waar ik anders de tijd vandaan zou kunnen halen. Zit op 90 uur. Nog even te gaan
avatar van StingArt
StingArt ( 193 ) 24-04-2020 20:51
Ik vind de kritiek op het derde semester niet correct. Alleen gamers die een guide volgen of veterans die weten wat ze doen zullen al hun social stats + confidants gemaxt hebben op een eerste playthrough voordat het derde semester begint. Iemand die op basis van deze review besluit om wel of niet Persona 5 Royal te kopen zal daar hoogst waarschijnlijk niet mee in aanmerking komen.

Daarnaast is er meer te doen dan de Confidants, heb je in de Thieves Den gekeken? Daar zijn zat items en trophies voor te verdienen waar je zeker nog wel het hele derde semester zoet mee bent. Ik er was in September al klaar met alle Confidants en zelfs met December + January was er niet genoeg tijd om de Thieves Den compleet te maken.

De Thieves Den is een toevoeging dat zowiezo benoemt had mogen worden in de review. Zeker in de plaats van het stukje waar de afname van fast travel wordt bekritiseert. Weet je waarom het spel je door de wereld laat lopen? Zodat je eens goed op kan letten wat er verandert is aan de wereld. Als je fast travel zou gebruiken dan liep je alles mis. Maar goed niet iedereen heeft er baat bij om met de NPC's te praten enzovoort, kan ik snappen. Maar dan nog ben je niet eens 5 minuten in totaal aan het lopen wil je dit segment 'rushen'. Dus ik vind niet dat zo'n klein onderdeel, dat een plus is voor de gamers die van 'world building' houden, echt opgenoemt had moeten worden en dan wel als min-punt in een review van dit formaat.

Verder vind ik dat 140 uur niet een min-punt van zichzelf is. Zoals te lezen is in de review is het spel gewoon 140 uur lang goed. Ja, dat een gemiddelde huisman daar geen tijd voor heeft is een ander verhaal. Dan moet zo'n persoon gewoon dit spel niet kopen met de verwachting dat hij het deze maand nog uit kan spelen. Dan doet zo'n persoon er maar lekker een jaar over, als zo'n persoon er een jaar lang lang mee kan doen hoe kan dit dan ooit een min punt zijn? Dat is gewoon een dikke vette plus.

Segmenten waar de game je even echt aandacht wil geven aan de wereld waarin je loopt, zoals aan het begin van het derde semester, en games die 140 uur duren zijn enkel dikke min-punten voor maar 1 type persoon: de mensen die het spel niet meer zien zitten maar er toch doorheen moeten om een andere reden. Reviewers bijvoorbeeld.
avatar van Benenstrekken
Benenstrekken ( 1052 ) 25-04-2020 10:11
Heerlijke game. Ben er zo van aan het genieten! Ik ben dit spel begonnen na FF7 en ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want ik had me enorm verveeld met FF7R wetende hoe goed een RPG kan zijn. Zeker aan te raden.
avatar van Hercule
Hercule ( 6873   4) 25-04-2020 10:26
Ik heb per ongeluk de dlc persona gedownload in het eerste paleis en nu is mijn personage net One Punch man.

Is er een manier om ze ergens tijdelijk te stallen?
avatar van Jelster
Jelster ( 96 ) 25-04-2020 11:45
Quote:
Heerlijke game. Ben er zo van aan het genieten! Ik ben dit spel begonnen na FF7 en ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want ik had me enorm verveeld met FF7R wetende hoe goed een RPG kan zijn. Zeker aan te raden.

Exact dit. Ben zelfs gestopt met FF7R voor dit en wat een wereld van verschil. En ook het voorbeeld dat turn based nog steeds perfect kan, en ook zou moeten in dit soort spellen. Een enorm gemis in FF7R.
avatar van Benenstrekken
Benenstrekken ( 1052 ) 25-04-2020 16:52
Quote:
Ik heb per ongeluk de dlc persona gedownload in het eerste paleis en nu is mijn personage net One Punch man.

Is er een manier om ze ergens tijdelijk te stallen?

Je kan hem weg doen en later weer kopen. Je kan hem ook simpelweg niet gebruiken.