Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Persona Q: Shadow Of The Labyrinth (3DS)
83 100 1

Review Persona Q: Shadow Of The Labyrinth (3DS)

Het valt me de afgelopen tijd heel erg op dat crossover-titels als paddenstoelen uit de grond schieten in Nintendo’s gamebibliotheek. Denk hierbij aan Pokémon Conquest op de originele DS, een smeltkroes van de werelden van Game Freak’s Pokémon en Tecmo Koei’s Samurai Warriors. Een ander voorbeeld is het welbekende Super Smash Bros. Brawl op de Wii, waar voor het eerst personages verschenen van een derde partij (i.e. Konami’s Solid Snake en SEGA’s Sonic). Het mengen van verschillende populaire franchises vindt blijkbaar gretig aftrek bij de fans, en wellicht trekt dit verschijnsel tevens gamers aan die niet eens bekend zijn met één van of zelfs beide IP’s. Ook voor mij smaken crossover-games naar meer, en heb ik onlangs het genoegen gekregen om mijn tanden te zetten in deze nieuwste spin-off van de Persona-serie.

 
Perso-wat? Etri-hoe?
Voor de niet-kenners: Persona is een serie videogames ín een serie. Deze hoofdserie genaamd Megami Tensei is een langlopende reeks videogames van Atlus, die voornamelijk bestaat uit role-playing games waar bovennatuurlijke verschijnselen, mythologieën en demonen de boventoon voeren. De eerste reeks games van de Megami Tensei-serie, variërend van de NES tot de Game Boy, zijn in de eerste instantie exclusief in Japan uitgebracht. Sinds de release van Persona 1 (PlayStation) in het westen, zijn andere games van de serie door de opvolgende jaren binnengedruppeld op de westerse markt. Persona is slechts één van de handvol sub-series in de Megami Tensei-hoofdserie, maar verreweg de bekendste.

Bij een crossover komen uiteraard ook elementen die niet in het Persona-universum horen aan bod. De eer gaat naar een franchise tevens van Atlus: Etrian Odyssey. Deze fantasievolle 3D dungeon crawler-serie is een reboot van een genre die hedendaags niet meer zoveel voorkomt, en grijpt terug naar de pittige mechanieken van vergelijkbare games als Wizardry en Phantasy Star. De eerste game kwam uit op de DS en is sindsdien altijd uitgegeven in het westen (al dan niet altijd in Europa). De games borduren voort op de 3DS, en met Persona Q heeft de Etrian Odyssey-serie eens een titel te pakken die niet in hun eigenlijke middeleeuwse wereld afspeelt.

 
Etrian mechanics, Persona feels
Deze dungeon crawler, overigens de eerste titel van de Persona-subserie ooit op een Nintendo-systeem, bouwt zich voort op twee specifieke populaire Persona-games, namelijk Persona 3 en Persona 4. Nadat je op ‘New Game’ hebt gedrukt, kun je vanaf moment één kiezen welke cast van de twee Persona-games je je hoofdteam wilt maken. Alleen deze keuze bepaalt al een aanzienlijk deel van veranderingen in dialoog, gebeurtenissen en uitkomsten in het verhaal; een zeer typerend Persona-element. Verder kun je in Persona-stijl je gekozen hoofdpersonage een voor- en achternaam geven. Een kritiekpuntje hier is wel dat het aantal letters die je kan invoeren best beperkt is, wat verschilt van de hoofdgames. Vervolgens kies je een moeilijkheidsgraad met een keuze uit vijf niveaus, waarvan het moeilijkste niveau ‘Risky’ een soort hardcore-modus is: als je hoofdpersonage de pijp uit gaat, is je game ook voorgoed over. Ten slotte kun je eindelijk in de wereld van Persona stappen, en gaan genieten van de lange, dialoogrijke intro met geanimeerde tussenfilmpjes. De omgeving, menu’s, dialogen en de sfeer ogen en voelen heel erg aan als je gemiddelde Persona-aflevering, versterkt met de funky kleuren en symboliserende vormen.


Pas wanneer je de mogelijkheid krijgt om op eigen houtje te bewegen door de schermen, merk je al gauw dat het een heuse Etrian Odyssey-achtige game betreft. In elke Etrian-titel heb je een thuisbasis, waar je onder andere kan uitrusten en alle inkopen kan doen, inclusief het bijvullen van je verbruiksgoederen en het verbeteren van je uitrusting. Naast deze procedures heb je ook een weelde van queesten die je kan accepteren voor een beloning, en de mogelijkheid om je summons genaamd Persona’s te versterken om zo de potentie van je personages te amplificeren. Wat ook nog kenmerkend is bij Etrian Odyssey is het zelf bijhouden van een plattegrond. Per deel is dit systeem steeds verder en uitgebreider uitgewerkt, en Persona Q zet deze traditie voort. Met de map in je hand dwaal je met zijn vijven op z’n Etriaans door de labyrinten vol vijandige ‘Shadows’, waarbij je steeds stap voor stap jezelf door de levels banjert en uitkijkt voor schatten, valkuilen, geheime doorgangen en sterke monsters. Gevechten met deze monsters gebruiken voornamelijk de oude Etrian Odyssey-formule, maar dan tezamen met Persona-elementen zoals de Persona’s die je personages kunnen oproepen, de speciale namen en de moordende ‘All-Out Attack’ voor het Persona-gevoel. Met de aanwezige StreetPass-functie van de 3DS kun je je Persona’s delen met andere spelers om te gebruiken bij het fuseren ervan, voor het verkrijgen van sterkere entiteiten die je arsenaal aan vaardigheden en spreuken uitbreiden. Ook kunnen spelers hun informatie uitwisselen over hun team en voortgang in het verhaal, net zoals in de andere 3DS Etrian-games.


Verdict
Grafisch gezien is Persona Q niet een hoogstandje van de bovenste plank, maar daar heeft de focus ook nooit gelegen bij de serie; deze is immers geen Final Fantasy bijvoorbeeld, en de serie is zeker interessant en inspirationeel genoeg om bestempeld te worden als uniek. De gehanteerde ‘chibi’-art voor de personages mag er zeker wezen en verwelkom ik met open armen. De 3D-functie geeft louter wat diepte in de voor- en achtergrond, en voegt verder geen extra waarde toe. Verder speelt de game gameplay-wijs weg als Etrian Odyssey, terwijl de rest een en al fan service is voor Persona-fanaten. Het beste van twee werelden zou ik zeggen. Ook al gaan teruggehaalde elementen ten koste van de originaliteit van de game, dit aspect geeft geen negatieve indicatie weer van de vele uren plezier ik in de game gehad heb. Integendeel zelfs. Daarnaast staat de Persona-serie tot nog toe altijd garant voor een sfeervolle, moddervette soundtrack. De game kan tot slot meerdere malen herspeeld worden dankzij de keuze in het begin tussen de twee protagonisten, de verscheidene moeilijkheidsgraden, en de diverse keuzes in-game die kunnen leiden tot verschillende eindes.


Kort en bondig
Persona Q: Shadow of the Labyrinth is in zijn essentie meer een ware Etrian Odyssey-titel met een Persona-twist dan andersom. Het als traditioneel beschouwde RPG-genre is net zoiets als de fiets steeds opnieuw uitvinden: in deze instantie blijft deze een fiets zoals we die kennen, maar dan beter en verder voortgebouwd. Hier slaagt deze game weer in door de bestaande grenzen van de Etrian-games wederom te verleggen en de serie in het geheel te verbeteren. Een geslaagde crossover-game, waar de Persona- en Etrian Odyssey-sausjes uitstekend met elkaar in synergie vloeien. Ik wacht nu met smart op komende crossover-games, zoals Shin Megami Tensei X Fire Emblem en de zojuist aangekondigde Etrian Odyssey and the Mystery Dungeon!

Deze review is geschreven door Ling Fan

 

Oordeel Persona Q: Shadow Of The Labyrinth (3DS)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 90
  • Replay 85
  • Eindcijfer 83

Aantal keer bekeken: 8443 

Laagste 3 prijzen voor Persona Q: Shadow Of The Labyrinth (3DS)

48.00 56.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  48.00€ 0.00   € 48.00
GameResource 10
€  49.95€ 0.00   € 49.95
Bol.com Partner 8.5
€  56.99€ 0.00   € 56.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van L1F3Stream
L1F3Stream ( 5559 ) 01-12-2014 00:41
Erg genoten van beide reeksen! Zo te lezen een geslaagde combinatie, hopelijk snel in huis!
avatar van GJ
GJ ( 6033   7) 01-12-2014 01:48
Rol: Forum Moderator
Zoveel zin in deze game! Helaas laat bol me in de steek, maar gelukkig heb ik Pokémon en Smash om me zoet te houden.
avatar van Kimmetjuh
Kimmetjuh ( 115 ) 01-12-2014 09:15
Bol laat je niet in de steek maar de leverancier. Uitlevering is uitgesteld tot 5 december, daar hebben alle winkels nu last van. Thans volgens game mania
avatar van MarkDG
MarkDG ( 1525   5) 01-12-2014 12:32
Ik vind Persona heerlijk, maar Etrian Odyssey echt geen fuck aan. Weet dankzij deze review vrij zeker dat ik 'm laat liggen. Thanks Terug naar Pokémon, KH2.5 en Tales of Hearts.
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 01-12-2014 16:53
Bedankt voor de reacties guys !
Mark, ironisch genoeg is deze game wèl weer meer geschikt voor Persona-fans dan voor Etrian Odyssey-liefhebbers. Dat is te danken aan het feit dat je meer van deze game zal genieten indien je bekend bent met de Persona-serie. Laat de gameplay je alsjeblieft niet afschrikken, en gun deze game die in de core toch echt Persona is alsnog een kans. Ik beveel deze game echt aan iedere Persona-lover van harte aan !
avatar van Wolfear
Wolfear ( 79 ) 01-12-2014 20:23
Ik ben grote fan van Etrian, en de Shin Megami Tensei spellen, heb alleen nooit persona kunnen spelen. Dit spel leek me dus super interessant. Daarom heb ik de anime van persona 4 maar gekeken, zodat ik het verhaal (van 4) zou kennen. Ik vond dat ook leuk dus heb de special edition gepre-ordered. Ben er echt super blij met het spel en deze review krijgt mij duimpjes omhoog.
avatar van Xor
Xor ( 34392   1445) 01-12-2014 20:30
Glo strikes again(pupupupu):
Quote:
vanaf moment een kiezen welke cast
Ik vermoed dat je "Moment één bedoelt? Want als ik dit hardop lees, dan klinkt het voor mij al heel raar ;p.

Voor de rest vind ik dit wel een goede review ;p. Alleen ik merk wel dat er meer over Etrian Odyssey wordt gepraat(er wordt veel vergeleken met Etrian Odyssey). Ook mis ik waar deze game eigenlijk over gaat(bijv. wie zijn de nieuwe personages in de game? Wat is de storyline van deze game? enz.). En dat is niet alleen bij jouw review. Maar ook bij anderen :/(zag het ook in de review van Persona 4 Arena Ultimax. Daar las ik ook niet wat bijv. het verhaal was. Ja. Dat de gebeurtenis in Ultimax pas na Persona 4 Arena is. Oke. Maar niet wat er precies in de game gebeurt). Ik vraag mij af of dit misschien iets is wat BG had voorgesteld(om meer over de in-game te praten dan i.p.v. dat er ook een beetje over de verhaal van game wordt gesproken ;P).

Misschien dat het in de toekomst anders zal worden. Who knows. Iig *thumbs up* voor jouw eerste BG review .
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 01-12-2014 21:58
Thanks Wolfear en Glo ! Ja klopt, ik had in de eerste instantie ook 'moment één' opgeschreven maar het werd aanvankelijk verbeterd... anyways, nu weet ik zeker dat dat een punt is die ik gewoon correct had geformuleerd.

Je hebt wel gelijk dat ik ook wat dieper in de Persona-esque elementen van de game heb kunnen duiken en meer over het verhaal zelve kon vertellen. Ook al is het basically een EO-game in de gameplay, het is en blijft tóch officieel een Persona-spinoff. Al heb ik wel even beknopt de roots van beide series beschreven, maar nog steeds.
Ik zal deze punten in ieder geval in mijn hoofd knopen, en wie weet schrijf ik ooit nog iets in het vervolg. Heb nu in ieder geval een review template waarop ik kan terugvallen voor het structuur
avatar van Crispy
Crispy ( 109 ) 01-12-2014 22:39
Rol: Reviewer
Ben ook met deze game bezig en ik vind het helemaal fantastisch! Al moet ik wel zeggen dat er met de mechanics van EO én die van Persona samen, wel heel veel in één game gepropt is. Voor de nieuwkomers kan ik me voorstellen dat het allemaal wat overweldigend is.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 02-12-2014 00:30
Quote:
Ik vermoed dat je "Moment één bedoelt?
Ik heb deze review nagekeken. "één" is geen correct Nederlands. De context maakt duidelijk of het om het lidwoord of het cijfer gaat.
Quote:
Alleen ik merk wel dat er meer over Etrian Odyssey wordt gepraat(er wordt veel vergeleken met Etrian Odyssey).
Ik denk niet dat er veel te vertellen valt over het Personagedeelte van het spel, buiten het feit dat elk personage een Persona heeft. Volgens wat ik heb gelezen gedragen de personages zich alsof Persona 3 en Persona 4 nooit zijn gebeurd (dus geen character development), en gebeurt er verhaalsgewijs amper iets tot je ver in het spel bent. Het is gewoon fan service voor Personafans in een spel dat speelt als Etrian Odyssey.
avatar van Snakesonic
Snakesonic ( 989   1) 03-12-2014 19:04
Quote:
Ik ben grote fan van Etrian, en de Shin Megami Tensei spellen, heb alleen nooit persona kunnen spelen. Dit spel leek me dus super interessant. Daarom heb ik de anime van persona 4 maar gekeken, zodat ik het verhaal (van 4) zou kennen. Ik vond dat ook leuk dus heb de special edition gepre-ordered. Ben er echt super blij met het spel en deze review krijgt mij duimpjes omhoog.

Persona 3 en 4 zijn een must. Zeker een aanschaf van een ps2/ps3 waard
avatar van Trinity7
Trinity7 ( 179 ) 03-12-2014 19:56
Quote:
[..]


Persona 3 en 4 zijn een must. Zeker een aanschaf van een ps2/ps3 waard

Of je koopt een Vita en haalt 4golden en 3portable!
avatar van Wolfear
Wolfear ( 79 ) 04-12-2014 18:38
Quote:
[..]


Of je koopt een Vita en haalt 4golden en 3portable!

Dat zou ik oh zo graag willen doen, maar als student heb ik geld nog tijd ervoor.
(persona q is mijn enige spel waarschijnlijk voor de eerst volgende 3 maanden).