Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pikmin 4 (Switch)
90 100 1

Review Pikmin 4 (Switch)

Er zijn van die games waar bijna iedere gamer maandenlang naar uitkijkt. Voor de Switch was dat dit jaar natuurlijk The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Maar er stond nog een ander vervolg van een bekende Nintendo IP op de releaselijst. Een serie die ook al jarenlang meegaat en een vaste schare fans vergaard heeft. Ik heb het natuurlijk over de Pikmin-serie, want bijna tien jaar na het verschijnen van Pikmin 3 op de Nintendo Wii (en zo’n 3 jaar na Pikmin 3 Deluxe op de Switch) is het eindelijk tijd voor Pikmin 4. Komt dit nieuwe deel volledig tot bloei op de Nintendo Switch? Of smoort de Pikmin-opmars in de kiem door het lange uitstel van deze nieuwe telg? Je leest het in deze review.In Pikmin 4 moet je, hoe kan het ook anders, weer eens de ultieme pechvogel Olimar redden. Hij is voor de zoveelste keer neergestort op de aarde-achtige planeet PNF-404. Deze keer is hij echter niet de enige schipbreukeling. Het noodsignaal dat hij de ruimte in stuurde heeft de aandacht van heel wat andere schatzoekers getrokken. Met desastreuze gevolgen. Als klap op de vuurpijl loopt jouw reddingsmissie al direct in de soep. De crash van je ruimteschip is het beginpunt van dit nieuwe avontuur.Veel nieuws of meer van hetzelfde?
Een soortgelijk scenario als in de vorige games dus, maar voor een diepgaand verhaal moet je deze Pikmin-game niet spelen. Waar de serie juist excelleert is op het gebied van de gameplay. Pikmin 4 doet in de basis niet veel verrassende dingen. Wederom sta je aan het hoofd van een groeiend legertje Pikmin. Een soort plantachtige wezentjes die elk hun unieke eigenschappen hebben. Samen ga je op pad om grondstoffen te verzamelen, monsters te verslaan en je bemanningsleden en andere schipbreukelingen te vinden. Pikmin 4 breidt deze formule uit en voegt daar een aantal nieuwe elementen aan toe. Zoals twee nieuwe Pikminsoorten. Eén daarvan is de IJs-Pikmin, die water (en vijanden) kan bevriezen om zo bepaalde onbereikbare plekken toch toegankelijk te maken. De Gloei-Pikmin kom je voor het eerst tegen tijdens de nieuwe nachtmissies, waarbij je op een Tower Defense-achtige wijze een kleine basis moet verdedigen.

Iets minder ingrijpend is de mogelijkheid om deze keer je eigen karakter te creëren. Het verandert niets aan de opzet van de game, toch is het leuk om met een iets persoonlijkere hoofdpersoon rond te mogen lopen. Ook nieuw is de schattige reddingspup Oatchi, die je op je reis bijstaat en als een soort groepje Pikmin werkt. Hij kan vijanden aanvallen, schatten meetrekken, dingen opsporen met zijn reukvermogen en jou op zijn rug – samen met alle Pikmin uit je team – lopend of zwemmend door de levels dragen. Daarnaast kun je Oatchi gedurende het spel upgraden met de punten die je krijgt door schipbreukelingen te redden. Zo krijgt Oachi steeds meer vaardigheden.Potdandori dat is tof!
Uiteindelijk is het de bedoeling om zo efficiënt mogelijk de verschillende gebieden te doorkruisen. Deze variëren van bosrijke omgevingen tot een strandlevel en zelfs een huiskamer. In deze levels versla je monsters en verzamel je zoveel mogelijk voorwerpen. Die zet je om in Sparklium, waarmee je ruimteschip opgeknapt wordt. Daarnaast zijn er grondstoffen te vinden die je kunt gebruiken om bruggen en schansen te bouwen of om jouw karakter en Oatchi verder mee te upgraden. Ieder level speel je onder een bepaalde tijdsdruk: voor zonsondergang moet je weer terug bij je ruimteschip zijn. Je zult je ontdekkingstocht daarom over meerdere dagen moeten uitsmeren om alles in een level gedaan te krijgen. Omdat je dit keer geen maximum aantal dagen hebt om alles in te doen – zoals in Pikmin 3 wel het geval was – voelt dit allemaal wel een stuk minder zenuwslopend dan voorheen. Je kan dus redelijk rustig te werk gaan om alles op 100% te voltooien. Het is natuurlijk wel een stuk leuker om iedere dag toch zoveel mogelijk te doen door al multitaskend te werk te gaan.Hoogtepuntje in deze levels zijn de (uit Pikmin 2 terugkerende) ondergrondse locaties met verschillende verdiepingen. Hier komt Pikmin 4 helemaal goed uit de verf. Puzzelen en tactisch verslaan van vijanden met een beperkt aantal Pikmin werkt in nauwe gangen nog beter dan bovengronds. In andere ondergrondse locaties word je door mysterieuze, door bladeren bedekte ruimtewezens uitgedaagd voor een duel. Daar komt efficiëntie pas echt om de hoek kijken. Pikmin 4 heeft daar zelfs een mooi Japans woord voor: Dandori. Dat staat voor enorm georganiseerd en efficiënt te werk gaan. En dat heb je ook zeker nodig om deze levels te voltooien. Helemaal wanneer je voor de platina medaille gaat.Pikminpuntjes
Deze Dandori-duels kun je ook tegen iemand anders op de bank spelen, maar daar blijft het qua multiplayer-mogelijkheden bij. Je kunt wel in co-op de hoofdspeler helpen door met een cursor steentjes of speciale items op vijanden te gooien, maar een echte co-op functie zoals in het vorige deel ontbreekt. Een ander nadeel is dat Oatchi op een gegeven moment zo sterk is geworden, dat hij bijna in zijn eentje de meest voorkomende vijanden aan kan. Nou moet Pikmin 4 het ook zeker niet van zijn hoge moeilijkheidsgraad hebben. Dat is aan de ene kant soms jammer, maar aan de andere kant zorgt het ervoor dat de game zeer toegankelijk is voor de jongere gamer. Ondanks het feit dat de meeste vernieuwingen goed werken, bieden de nieuwe nachtmissies weinig diepgang. Die zijn eerst nog wel aardig om te doen, maar daarna wordt het vooral meer van hetzelfde en komt het qua tactiek niet in de buurt van de kleurrijke dag-levels die Pikmin 4 rijk is. Het zijn kleine minpuntjes op een verder heerlijke game, dus laat je hier zeker niet door ontmoedigen bij je keuze om deze game aan te schaffen.Waar voor je geld?

Pikmin 4 biedt je namelijk absoluut waar voor je geld. Focus je je enkel op het hoofdverhaal, dan zie je na zo’n 20 uur wellicht al de credits voorbij rollen. Maar dan is er nog zoveel te doen, dat je er makkelijk nogmaals 20 uur bij kan optellen. De keuze van Nintendo om Pikmin 4 vooral voort te laten bouwen op de basis van het uitstekende vorige deel is de juiste. De toegevoegde nieuwe elementen, terugkerende ondergrondse locaties en de grotere hoeveelheid content zorgen voor een soort best-off gevoel. Het is daardoor de perfecte game voor de beginnende Pikmin-speler, terwijl ook de doorgewinterde fan volledig opfleurt van deze nieuwe telg. Ik heb me in ieder geval ontzettend vermaakt met Pikmin 4. Zoveel zelfs dat ik het als keiharde Diablo-fan helemaal niet erg vond om me even van de duistere Diablo-kerkers los te maken en te reizen naar de kleurrijke, schattige wereld van Pikmin. Een groter compliment kan ik potdandori bijna niet geven!


 

 

Frido van der Wal (ThaHobbit)

Filmprogrammeur bij een bioscoop, filmliefhebber, gamer en sportman in hart en nieren. Houdt zich als Neerlandicus vooral met de eindredactie bezig, maar voor een review op zijn tijd kun je hem ook wakker maken. Of een potje FIFA ...

Aantal keer bekeken: 5636 

Laagste 3 prijzen voor Pikmin 4 (Switch)

47.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  47.99€ 0.00   € 47.99
Bol.com 6.7
€  47.99€ 0.00   € 47.99
Coolblue 6.5
€  47.99€ 0.00   € 47.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 2224   68) 02-08-2023 13:21
Nog niet gespeeld maar hoor de meesten roepen dat het inderdaad weer een toffe game is
avatar van Canyarion
Canyarion ( 834   3) 02-08-2023 14:53
Potdandori.
avatar van Gamy
Gamy ( 4696   17) 02-08-2023 15:39
het ziet er goed uit, koop later wel
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 02-08-2023 16:06
Rol: Forum Moderator
Ik heb gehuild bij het lezen van ‘potdandori’.

Er zit overigens echt wel moeilijke content in deze game. Wanneer je voor het eerst de credits bereikt zit je eigenlijk pas ongeveer op de helft van het spel. De levels die daarna volgen zijn een stuk moeilijker. Ook speel je hierna een bonusmodus vrij die vrij pittig is, en wanneer je die verslaat speel je wéér iets vrij waar zelfs Pikminveteranen van het eerste uur het moeilijk mee hebben. Een perfect voorbeeld dus van een spel dat voor iedereen makkelijk uit te spelen is, maar wat echt wel genoeg uitdaging biedt wanneer je het onderste uit de kan wil halen.
avatar van Pinkbulbasaur
Pinkbulbasaur ( 54 ) 03-08-2023 09:37
Tot nu toe geniet ik enorm van deze game ! Merk wel dat ik nu bij de wat moeilijkere challanges kom wat ik persoonlijk wel weer minder vind. ik wil gewoon relaxt kunnen lopen en verzamelen met mijn pikmin, die tijdsdruk pfffff! xD
Maar echt leuk verhaal lijn en zeker een aanrader
avatar van Arteroot
Arteroot ( 172   1) 03-08-2023 11:17
Heb de eerste 2 levels 100% gehaald en dat was al pittiger dan verwacht. Deel 3 was veel te simpel, niet dat de game slecht was, maar toch anders dan deel 1 en 2.

Ben benieuwd naar de rest van de game
avatar van Saego
Saego ( 1811   1) 03-08-2023 12:55
Briljante game, tot nu toe heel veel plezier gehad met de weinige uren die ik gespeeld heb.
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 10511   52) 03-08-2023 15:06
Ik vind het echt jammer dat de co-op multiplayer zoals in deel 3 er niet meer is...
Dus heb hem ook niet gepre-orderd, ga hem later wel halen bij een aanbieding.
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 03-08-2023 16:18
Rol: Forum Moderator
Ik mis Bingo Battle 💔
avatar van Deckers
Deckers ( 311   5) 03-08-2023 20:13
Top game
avatar van Inguh
Inguh ( 464   1) 03-08-2023 22:54
Jammer van die online functie. En ik had gehoord dat de game vrij kort was. Ik wacht dus even met het aanschaffen tot ik een leuk prijsje tref. Bedankt voor de review!
avatar van BeWanno
BeWanno ( 649   25) 04-08-2023 08:58
Had hem al gekocht voor release, want heb genoten van eerste 3 games in de serie. Meer pikmin is altijd goed. Nu nog de tijd vinden om hem daadwerkelijk te spelen. Zelda slokt te veel tijd nog..
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 2224   68) 04-08-2023 15:22
Nu je t zegt, die eerste 2 delen op de Gamecube heb ik ook nog liggen 3 ook en 4 binnenkort, prachtig om de reeks bij te houden zo
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 04-08-2023 23:39
Rol: Forum Moderator
Quote:
Jammer van die online functie. En ik had gehoord dat de game vrij kort was. Ik wacht dus even met het aanschaffen tot ik een leuk prijsje tref. Bedankt voor de review!
Gepost door: Inguh op 03-08-2023 22:54

Ik heb 40 uur gedaan over het 100%en van alle gebieden en heb nog een ongespeelde spelmodus die je na de credits vrijspeelt + de content die daarna vrijkomt om meer tijd in te stoppen. Vind dat niet echt kort, tbh.
avatar van Megane377
Megane377 ( 6261   32) 07-08-2023 02:54
Wil deze ook in mijn collectie, wacht wel tot het wat zakt in prijs, ben nog bezig met deel 3.