Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pokemon Sword/Shield - Expansion Pass (Switch)
70 100 1

Review Pokemon Sword/Shield - Expansion Pass (Switch)

Iets meer dan een half jaar nadat Pokémon Sword en Shield zijn uitgekomen, komt ontwikkelaar Game Freak met de eerste helft van de Expansion Pass: The Isle of Armor. Dit is de eerste keer dat de Pokémon games DLC krijgen, in tegenstelling tot de vorige games uit de hoofdlijn die telkens een “Special Edition” kregen, zoals Pokémon Ultra Sun/Ultra Moon dat waren van Pokémon Sun/Moon. Met andere woorden: bijna precies dezelfde game, maar dan weer voor de volle mep. Deze Expansion Pass vervangt nu dat er een soort van “Ultra Sword” en “Ultra Shield” in het najaar uit zouden komen en is daarmee een stuk voordeliger voor de portemonnee: de Expansion Pass is €29,99. Maar is het dit bedrag ook waard? Lees snel verder!Het eerste deel van de Expansion Pass - The Isle of Armor - is 17 juni 2020 uitgekomen. Het tweede deel - The Crown Tundra - komt in het najaar van 2020 uit. Er is nog niet veel bekend over The Crown Tundra, naast dat het zich afspeelt in een winters landschap. Jij wordt daar de leider van een verkenningsteam. En er komen ook meer legendarische Pokémon in voor. Dat was alle info… Dus genoeg over deel 2, laten we het hebben over het deel dat nu uit is!

Pokémon komen weer uit hun bal!
The Isle of Amor speelt zich af op een eiland ten oosten van het vaste land van Galar, en het gehele eiland is een “Wild Area”. Dit betekent dat je op het hele eiland zelf je camera kunt bedienen, het bomvol zit met Pokémon, er verschillende klimaten te vinden zijn (bossen, grotten, zeeën, etc.), er veranderende weersomstandigheden zijn en er raid battles plaats kunnen vinden.Je komt al vrij snel bij de Dojo, de centrale ontmoetingsplaats van het eiland, gerund door meneer Mustard en zijn vrouw Honey. Mustard geeft je een aantal leuke quests waarbij je ook nog eens het eiland verkent. Uiteindelijk moet je tegen hem vechten met je nieuwe van hem verkregen Pokémon Kubfu en ontrafel je het geheim van het Gigantamaxen, een speciale vorm van Dynamaxen. Pokémon die hiervoor in aanmerking komen worden nu nog groter, sterker en veranderen van uiterlijk.Er zijn meer dan 100 nieuwe Pokémon te vinden, wel van de oudere generaties, dus geen nieuwe ontwerpen. Maar dat is nogal een behoorlijk aantal, gezien er eerst maar 400 Pokémon in Galar te vinden waren. Ook hoef je nu iets minder te ruilen, er zijn er deze keer maar slechts een paar versie exclusief! Ook grappig is een uitgebreide Alolan Diglett speurtocht (vindt ze alle 150!), waarbij je Alola-versies van Pokémon kunt krijgen.Erg leuk is de terugkerende feature dat de eerste Pokémon in je party weer achter je aanloopt! Jammer genoeg kan dit alleen op het eiland, als je weer naar het vaste land van Galar gaat dan moet hij helaas weer in zijn bal. Dit achter je aanlopen is wel heel erg wennen, want omdat je je telkens in een Wild Area bevindt denk je de hele tijd dat er een wilde Pokémon op je af komt rennen, in plaats van je eigen.

Eilandhoppen in stijl
Ook krijg je een Style Card waarmee je veel nieuwe kleding kan kopen en uit een aantal nieuwe kapsels kunt kiezen. Jammer genoeg moet je voor die nieuwe kleding wel weer terug naar de kledingwinkels op het vaste land. Er zijn namelijk geen winkels op het eiland. Het is wel mogelijk om de Dojo een upgrade te geven door je Watts er aan uit te geven, maar wat je er voor terugkrijgt staat niet in verhouding met het aantal dat je er voor moet betalen (na 100.000 Watts heb je alleen nog maar een haarstylist, een Rotomi terminal en een vending machine).Ook kun je vechten met restricties, waarbij je telkens maar maximaal drie Pokémon mag kiezen van hetzelfde type en daarmee een aantal trainers achter elkaar moet verslaan, terwijl alle Pokémon op hetzelfde level worden gezet voor de eerlijkheid. Dit is nog wel het meest uitdagende onderdeel van het hele eerste deel van de DLC.

Kort, klein en kinderspel
Want als je een beetje je best hebt gedaan in het basisspel dan heb je makkelijk al wel een aantal Pokémon richting level 100 getraind. Met alle wilde Pokémon die je tegenkomt die allemaal level 60 zijn hoef je niet echt veel tegenstand te verwachten. Je komt op het eiland geen nieuwe trainers tegen om mee te vechten, alleen een paar in de Dojo en de gevechtstoren. De enige uitdaging in het verhaal van dit deel van de DLC zit erin dat je alléén met je nieuwe verkregen Pokémon Kubfu de toren in kunt, en je die dus eerst een stuk omhoog moet trainen. Hier gaat nog wel wat tijd in zitten en dat is behoorlijk saai.Ook krijg je een nieuwe rivaal. Klara in Sword en Avery in Shield. Maar ook deze rivaal geeft je geen uitdaging en komt te weinig aan bod om een goed uitgewerkt karakter neer te zetten. Ze komen irritant over en hebben niet genoeg diepgang.

Jammer genoeg voelt het eiland wel erg klein aan als je net arriveert. Je loopt of fietst vrij snel door alle gebieden heen, en hoewel de zee nog best wel groot is en je behoorlijk wat tijd kwijt kan zijn om alle eilandjes bij langs te gaan of er ergens nog een Diglett verstopt is, had het eiland wel iets groter gemogen voor het bedrag dat je kwijt bent aan de DLC. Je betaalt de helft van de prijs van het basisspel, dan mag je toch ook wel een behoorlijk nieuw gebied terug verwachten? Even afwachten dus hoe groot het gebied van The Crown Tundra wordt.Conclusie
Is de Expansion Pass het waard om er drie tientjes aan uit te geven? Dat ligt helemaal aan jezelf. Kon je je prima vermaken in de basisgame en vind je het erg leuk om nieuwe gebieden te ontdekken en je Pokédex te vullen? Dan zul je zeker veel plezier beleven aan deze DLC. Hoewel het verhaal van The Isle of Armor niet zo lang is, kun je je hier genoeg uren in vermaken. En dan is er in het najaar nog altijd The Crown Tundra. Maar als je binnen een uur of 30 wel klaar was met de basisgame en niet echt veel geeft om het vullen van je Pokédex, dan moet ik je teleurstellen en dan kun je je geld beter houden. Want dan heb je deel 1 na een kleine vijf uur echt wel gezien.

  

 

Deze review is geschreven door Lisa Halman.

 

Aantal keer bekeken: 8898 

Laagste 3 prijzen voor Pokemon Sword/Shield - Expansion Pass (Switch)

29.99 32.98 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 6.4
€  29.99€ 0.00   € 29.99
Game Mania 8.3
€  29.99€ 0.00   € 29.99
Nedgame.nl 9.6
€  32.98€ 0.00   € 32.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 03-07-2020 23:37
Als ze alle pkmn erin zouden doen wel.
Nu niet eerlijk😑
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 2012 ) 03-07-2020 23:48
Ja maar die konden er niet in omdat ze te druk waren met de next gen animaties van alle Pokemon *kuch* Pokemon Stadium had 23 jaar geleden betere animaties *kuch*
Er komen steeds meer concurrenten voor Pokemon. Temtem en Nexomon bijvoorbeeld.
Ik ben klaar met Gamefreak. Die gasten kunnen gewoon geen 3D games maken. Zo'n groot team en The Pokemon Company met de grootste franchise op aarde. En dan komen ze met deze lelijke onafgemaakte rommel. Tja, er staat Pokemon op de hoes. Dus waarom nog moeite doen. Het breekt toch wel records.

Leuk stukje. Maar voor hardcore fans van het eerste uur doet GF veel te kort. Dat ze de ogen uit hun kop schamen daar. Ik sla deze buggy DLC over.
Ik kijk uit naar Pokemon Snap 2. Hier heeft Gamefreak geen hand in gehad. En dat zie je meteen. Hier zit wel passie en enthousiasme in.
avatar van Trevyka
Trevyka ( 160 ) 03-07-2020 23:52
Oké, dan speel ik Pokemon Blue wel opnieuw.
avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 1125   9) 04-07-2020 11:23
Het is erg lastig om nu te beoordelen of de expansion pass het geld waard is. Er is nog niet eerder hiermee gewerkt in Pokémon games en het is pas deel 1 van 2. Ik vond het extra verhaal niet veel voorstellen (ook voor een Pokémon game) en vooralsnog voelt het als echt geld betalen om met Kubfu/Urshifu te kunnen spelen. The Crown Tundra mag bewijzen dat deze dlc het geld waard is. Ik zou het tot slot wel fijn hebben gevonden als je automatisch de expansion pass voor de parallelle versie krijgt of op z’n minst tegen gereduceerd tarief een 2e pass, mocht je beide versies hebben. Maar het blijft natuurlijk Nintendo/Pokémon...
avatar van Huntingmoon
Huntingmoon ( 213   1) 04-07-2020 11:49
Het is gewoon oplichterij. Dit had gewoon in de main game moeten zitten en anders gratis DLC. Hier geld voor neertellen is het gewoon niet waard. Helaas is de pokemon community vaak hardleers zolang het geld blijft komen doen ze het straks nog een keer.
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 2012 ) 04-07-2020 11:59
Ja, ik ben ook een deel van het probleem. Ik koop met mijn domme kop ook gerust beide versies. En in deze tijd moet je ook nog Nintendo Online hebben, en Pokemon Home en Bank. Nintendo lacht zich kapot. 200 euro winst p.p met deze troep. Het is gewoon bizar dat een leuke game als Pokemon Masters hier verbannen is (want super optionele lootboxen die je totaal niet nodig hebt) maar dat oplichterij als dit en FIFA etc etc wel gewoon oke zijn. Ik mis de Gamecube tijd. Toen was gaming nog klein en wilde iedereen zich bewijzen.
avatar van FrikandelPinda
FrikandelPinda ( 61 ) 04-07-2020 14:37
Deze DLC vergelijken met Fifa en lootboxes is natuurlijk grote onzin. Je weet hier wat je krijgt, het was erg duidelijk vooraf dat het ging om een DLC met een focus op competitive battling.
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 04-07-2020 15:10
Quote:
Ja, ik ben ook een deel van het probleem. Ik koop met mijn domme kop ook gerust beide versies. En in deze tijd moet je ook nog Nintendo Online hebben, en Pokemon Home en Bank. Nintendo lacht zich kapot. 200 euro winst p.p met deze troep. Het is gewoon bizar dat een leuke game als Pokemon Masters hier verbannen is (want super optionele lootboxen die je totaal niet nodig hebt) maar dat oplichterij als dit en FIFA etc etc wel gewoon oke zijn. Ik mis de Gamecube tijd. Toen was gaming nog klein en wilde iedereen zich bewijzen.

Pokémon masters is niet zozeer hier verbannen, het zijn de Belgen die moeilijk doen. Pokemon company had waarschijnlijk geen zin in gedoe en heeft de game ook hier maar niet uitgebracht.

Overigens is Fifa ook de klos het moment dat de lootbox wet hier van kracht gaat. En als ze een beetje onderzoek doen dan is Go natuurlijk ook de klos. Eieren en raidpassen vallen 100% onder gatcha praktijken die niet mogen hier
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 04-07-2020 16:04
Quote:
Ja, ik ben ook een deel van het probleem. Ik koop met mijn domme kop ook gerust beide versies. En in deze tijd moet je ook nog Nintendo Online hebben, en Pokemon Home en Bank. Nintendo lacht zich kapot. 200 euro winst p.p met deze troep. Het is gewoon bizar dat een leuke game als Pokemon Masters hier verbannen is (want super optionele lootboxen die je totaal niet nodig hebt) maar dat oplichterij als dit en FIFA etc etc wel gewoon oke zijn. Ik mis de Gamecube tijd. Toen was gaming nog klein en wilde iedereen zich bewijzen.

Ik ben het helemaal met je eens wat betreft Pokemon, dat zo een enorm bedrijf zulke middelmatige rommel uitbrengt breekt mn hart. En ook deze domme idioot geeft elke generatie weer al zijn geld aan gamefreak.

Maar je nostalgische gevoel over de Gamecube tijd blijft echt complete onzin. Ik heb het al eens eerder gezegd, die generatie en de generaties ervoor hadden allemaal dezelfde bullshit als nu maar in een ander jasje. Dat we het toen niet zagen doordat we toen pubers met nauwelijks internet toegang waren zegt niet dat het toen beter was.

We leven in de gouden tijd van gaming, echt waar. Voor iedereen, elk genre.
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 2012 ) 04-07-2020 16:20
Hoe is mijn nostalgie onzin? Voorheen kocht je een game voor 60 euro en dat was het. Nu ben je 60 euro kwijt, mag je nog leuk een season pass halen. Daarnaast nog micro transactions en timesavers. Ook nog leuk een online sub zoals Nintendo Online of Playstation+
En dan zijn er ook nog games als Anthem die met nep trailers en beloftes komen. En vervolgens koop je een totaal ander product. Ik zie de gouden tijd van gaming niet. Maar leuk voor jou dat jij zo positief bent. Maar mijn favo hobby wordt de grond ingestampt door non-gamer executives die leuk vanuit hun hoge torentjes met goudstaven aan het LEGO'en zijn. Gaming gaat niet meer om de gamers. Maar om de investeerders. Studio's en publishers hebben zelfs psychiaters in dienst zodat ze hun microtransactions zo effectief mogelijk kunnen maken. En mensen als ik zijn daar vatbaar voor. Ik ben in Pokemon GO al 700+ euro kwijt. En in mijn eerste twee maanden van Elder Scrolls Online al 300+
GameFreak had gewoon nog 2 jaar nodig om dit spel af te maken. Dat ze nog 30 euro vragen voor iets dat gewoon in de game had moeten zitten is schandalig. Om Todd Howard van Bethesda te quoten ''“It’s not how you launch, it’s what it becomes,'' Dat is echt een gezonde en consument vriendelijke mindset! Zolang de game maar snel uitgebracht wordt en de shareholders blij zijn is alles goed.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 04-07-2020 16:33
Quote:
Hoe is mijn nostalgie onzin? Voorheen kocht je een game voor 60 euro en dat was het. Nu ben je 60 euro kwijt, mag je nog leuk een season pass halen. Daarnaast nog micro transactions en timesavers. Ook nog leuk een online sub zoals Nintendo Online of Playstation+
En dan zijn er ook nog games als Anthem die met nep trailers en beloftes komen. En vervolgens koop je een totaal ander product. Ik zie de gouden tijd van gaming niet. Maar leuk voor jou dat jij zo positief bent. Maar mijn favo hobby wordt de grond ingestampt door non-gamer executives die leuk vanuit hun hoge torentjes met goudstaven aan het LEGO'en zijn. Gaming gaat niet meer om de gamers. Maar om de investeerders. Studio's en publishers hebben zelfs psychiaters in dienst zodat ze hun microtransactions zo effectief mogelijk kunnen maken. En mensen als ik zijn daar vatbaar voor. Ik ben in Pokemon GO al 700+ euro kwijt. En in mijn eerste twee maanden van Elder Scrolls Online al 300+
GameFreak had gewoon nog 2 jaar nodig om dit spel af te maken. Dat ze nog 30 euro vragen voor iets dat gewoon in de game had moeten zitten is schandalig. Om Todd Howard van Bethesda te quoten ''“It’s not how you launch, it’s what it becomes,'' Dat is echt een gezonde en consument vriendelijke mindset! Zolang de game maar snel uitgebracht wordt en de shareholders blij zijn is alles goed.

Nee vroeger kocht ik games waar bugs in zaten (niet a bugs life) en daar moest je het mee doen. Je save was kapot, of je kon simpelweg niet verder. Dikke pech. Niks aan te doen. Geen patch. 1x hebben ze een cartridge terugstuur actie gedaan en dan kreeg je een gepatchte terug. Ideaal 🤷🏻‍♂️

Als je oprecht denkt dat alle games nu om microtransacties en extra geld verdienen draaien, dan kijk je gewoon in de verkeerde richting. Ik denk regelmatig bij jouw posts, doe eens een tijdje wat anders, word je vrolijker van!

Dat je 700 eu aan pokemon go uitgeeft is problematisch, daar moet je serieus wat mee. Huilen dat de ontwikkelaar misbruik van je maakt gaat er bij mij écht niet in. Tenzij je 10 bent.

avatar van Ktugach
Ktugach ( 21079   493) 04-07-2020 16:40
Rol: Administrator
Mijn dochter moet eerst de main story uitspelen voordat ze deze mag kopen

En 700 euro aan pokemon go is toch niet zo erg, als je het omrekent naar aantal uur gespeeld is het waarschijnlijk goedkoper dat menig andere game die je hebt gespeeld.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 04-07-2020 16:46
Quote:
Mijn dochter moet eerst de main story uitspelen voordat ze deze mag kopen

En 700 euro aan pokemon go is toch niet zo erg, als je het omrekent naar aantal uur gespeeld is het waarschijnlijk goedkoper dat menig andere game die je hebt gespeeld.

...ware het niet dat “menig andere game” niet ook gratis gespeeld had kunnen worden. Je verdedigt het bedrag maar ze heeft zelf al aangegeven er mee te zitten. Dan is het dus problematisch. Maar goed als ik niet flauw doe: 700 euro sinds de launch is niet veel als je er plezier uit haalt.
avatar van Sezpey
Sezpey ( 171 ) 04-07-2020 18:15
Is die €30 enkel voor deze DLC? Moet je voor Crown Tundra weer €30 neertellen?
avatar van Userverwijderd37
Userverwijderd37 ( 450 ) 04-07-2020 19:05
€700 aan 1 game, ja dat is wel problematisch hoor maargoed het ligt ook wel een beetje aan je inkomsten. Als je dik binnenkomt elke maand dan kan t nog wel...
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 04-07-2020 20:41
Ik geef zelf geen geld uit aan Go maar ik ken mensen die geen traditionele gamers zijn en maandelijks 100 euro aan pokecoins spenderen.

Van dat geld kopen ze raid passen en met mooi weer gaan ze de hele dag raiden. Als ze voor 20 euro per week daar erg veel plezier aan beleven dan is dat geld goed besteed
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 04-07-2020 20:52
Quote:
Is die €30 enkel voor deze DLC? Moet je voor Crown Tundra weer €30 neertellen?

Nee dat is voor de combinatie!

Wel jammer want ik was liever hierna gestopt. Had ik de helft (?) bespaard. Als Crown 2x zo goed is als deze uitbreiding is het nog steeds nog niet half zo goed als ik zou willen.

Mijn review voor deze uitbreiding (maar ook voor deze hele generatie):

Zielloos.
avatar van Sezpey
Sezpey ( 171 ) 04-07-2020 21:24
Quote:
[..]Nee dat is voor de combinatie!
Goed om te weten, dankjewel
avatar van Trevyka
Trevyka ( 160 ) 04-07-2020 23:44
Wow, 700 euro aan Pokemon Go.. Heb je dan het gevoel dat je echt waar voor je geld hebt gekregen? Serieuze vraag. Aangezien je in je stukje verder behoorlijk negatief over de huidige staat van de industrie bent, waar ik het op zich ook wel mee eens ben.

Vind 1000 euro voor een halfgare mobile game + TESO wel enorm veel geld. Ieder z'n ding natuurlijk. Ik maar denken dat die grand strategy games van Paradox al behoorlijk duur zijn, met een dozijn expansions die je voor een tientje per stuk koopt wanneer ze in de aanbieding zijn. Vallen mijn uitgaven nog wel mee als ik het zo hoor, haha.
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 05-07-2020 00:56
Pokémon sword en Shield zijn matig en gamefreak mag zich terecht schamen voor deze games.

Maar verder is dit echt de best mogelijke tijd om gamer te zijn. Licentie games zijn goed, game breaking glitches kunnen gemaakt worden, dlc en updates zorgen er voor dat games langer relevant blijven, niche games komen naar het westen, games zijn betaalbaarder dan ooit, enz.

Het was vroeger echt niet beter om een gamer te zijn.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9160   14) 05-07-2020 02:06
Quote:

Maar verder is dit echt de best mogelijke tijd om gamer te zijn.

Het was vroeger echt niet beter om een gamer te zijn.

Beide kanten hebben een punt. Games kunnen dankzij updates gefixed worden en DLC geeft extra levensduur aan games. Maar aan de andere kant worden genoeg games ook praktisch onspeelbaar naar winkels verzonden onder het mom "we fixen het later" en genoeg ontwikkelaars maken misbruik van DLC.

Zoals Team Ninja dat 90 Euro vraagt voor een season pass en als je de haarkleur van je fighter aan wil passen mag je ook nog eens dokken.

En de criminele praktijken van EA daar begin ik niet eens aan.

Ja er zijn goede licentie games maar ook slechte zoals deze en de aankomende Transformers game.
avatar van Chlo690
Chlo690 ( 115   3) 05-07-2020 13:05
De DLC sprak me niet zoveel aan, vind de open world zelf niet zo leuk (liever oldskool gangetje gangetje), heb ipv maar Pokemon Lets Go Pikachu opgepakt.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 794 ) 05-07-2020 20:03
Ik vind hem wel leuk, jammer dat het maar 107 nieuwe pokémon zijn. De dex is wel 207 groot maar dat komt omdat er 100 pokémon uit shield/sword te vinden zijn op het eiland. De zeraora shiny was wel leuk event. De diglets zijn geinig en verlengen de boel wat. De dojo scam is om gewoon gescammed te worden bij die honey, maar je wil het toch completen 3,2 miljoen watts... Gelukkig is er diggingpa.
avatar van Lisa
Lisa ( 1958 ) 23-10-2020 11:32
Rol: Reviewer
Vanaf vandaag is de tweede uitbreiding, The Crown Tundra, uitgekomen! Met een groter gebied dan The Isle of Armor en weer extra Pokémon. Waaronder heel veel Legendaries!