Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Prince of Persia: The Lost Crown (PS5)
80 100 1

Review Prince of Persia: The Lost Crown (PS5)

Een van de opvallendere gameaankondigingen van het afgelopen jaar is zonder twijfel die van Prince of Persia: The Lost Crown. Terwijl we nog altijd zitten te wachten op de beloofde remake van The Sands of Time, trakteerde Ubisoft ons uit het niets op beelden van dit gloednieuwe deel dat terugkeert naar de 2D roots van de serie. Wij hebben hem voor je gespeeld.


Terug naar 2D

Prince of Persia: The Lost Crown
is een actie-avontuur in de Metroidvania-stijl. Dit betekent dat je begint in een grote wereld die aanvankelijk redelijk afgesloten is, maar zich geleidelijk aan voor de speler opent. Het kan goed zijn dat je aan het begin van de game bijvoorbeeld een kistje of deur ziet, maar er nog niet bij kunt totdat je een bepaalde vaardigheid hebt vrijgespeeld. De Prince of Persia-franchise is bij uitstek geschikt voor dit type game, en het is dan ook niet echt een verrassing dat Ubisoft dit idee groen licht heeft gegeven. Wat echter wel verrassend is, is de studio achter deze game: Ubisoft Montpellier. Deze studio is bekend van onder andere de platformspellen uit de Rayman-serie en de cultklassieker Beyond Good & Evil.

Dat deze studio een goede platform game kan maken is geen geheim, maar een goede Metroidvania is andere koek. Gelukkig lijkt de studio helemaal thuis te zijn in het genre, want deze Prince of Persia staat als een huis. Of moeten we paleis zeggen?

In The Lost Crown kruip je in de huid van Sargon: een jonge krijger uit de Immortals-clan die de taak krijgt de vermiste prins op te sporen. Je speelt dus niet als de prins uit de titel, wat vanwege verhaaltechnische redenen een logische keuze is. Gewapend met je twee trouwe zwaarden trek je het Qaf-gebergte in op zoek naar de verloren stad, de god van tijd en kennis, en natuurlijk de prins. Het is een boeiend verhaal met intrigerende personages die Sargon helpen of juist tegenwerken tijdens zijn reis.


Zoeven door het scherm

Hoe verder je komt, des te uitgebreider wordt je arsenaal. Sargon begint slechts met zijn zwaarden, maar al snel krijgt hij een pijl en boog en zelfs krachten waarmee hij de tijd kan beïnvloeden. Tijdens je avontuur verzamel je ook tal van amuletten die elk een unieke vaardigheid met zich meebrengen. Zo geeft de ene je bijvoorbeeld meer levenspunten, terwijl de andere ervoor zorgt dat je meer schade toebrengt wanneer je een vijand vanuit de lucht aanvalt. Op deze manier kun je Sargon naar smaak aanpassen, zodat hij wat beter aansluit op je speelstijl.

Een opvallend aspect van The Lost Crown is hoe soepel het speelt. Met een druk op de knop zoeft Sargon door het scherm en naarmate je meer vaardigheden vrijspeelt wordt dit nog vloeiender. Zo ontgrendel je bijvoorbeeld een dash waarmee je over grote gaten in de wereld kunt springen, maar ook vijanden kunt ontwijken of tegen muren kunt opklimmen. Tijdens het spelen ben ik regelmatig op plekken gestuit met bijvoorbeeld schatkistjes die ik nog niet hoorde te openen, maar door op creatieve wijze gebruik te maken van Sargon's krachten lukte dit toch. Op deze manier biedt dit vrij lineaire avontuur toch veel vrijheid en dat komt goed uit de verf.


Enorm gevarieerd

Iets anders waar zich dit in uit, zijn de zijmissies. Tijdens je avontuur kom je diverse kleurrijke figuren tegen die jouw hulp nodig hebben. Zo ontmoet je iemand die wil dat je acht in de wereld verstopte krijgers een kopje kleiner maakt, maar ook een piraat die zijn papegaai is kwijtgeraakt. Daarnaast kom je regelmatig valse muren en geheime routes tegen, waardoor je reistijd door het Qaf-gebergte korter wordt.

Naast het hoofdverhaal is er dus genoeg te doen en je wordt aangemoedigd om alle hoeken en gaten van de spelwereld te verkennen. Ondanks dat je je regelmatig in eerder bezochte gebieden bevindt, verveelt dit nooit. Dit komt onder andere door de enorm gevarieerde spelwereld die niet alleen bestaat uit gebergtes, maar ook uit een betoverend bos, een slijmerige ondergrondse kerker en een gevangenis. Sommige van deze omgevingen doen zelfs een beetje denken aan de oude 2D Prince of Persia-titels, compleet met vallen, wat een leuke knipoog is voor fans van het eerste uur.

Flitsende dans

Waar de game echt schittert zijn de vele baasgevechten. Elke baas heeft een eigen scala aan moves en met simpel hak- en slawerk red je het niet. Tijdens gevechten is het van groot belang dat je de aanvallen en patronen van je vijanden herkent en daarop inspeelt. Zo kun je gele aanvallen pareren, maar rode moet je juist ontwijken. In de baasgevechten komt dit het beste tot uiting wat vaak resulteert in een soort flitsende dans tussen Sargon en zijn vijand. Ook de vele puzzels die de game kent zijn erg uitdagend, waarbij het een hele verademing is dat Sargon niet om de 10 seconden de oplossing naar het scherm roept.

Ik heb het spel grotendeels op de standaard moeilijkheidsgraad gespeeld, waarop de bazen een goede uitdaging bieden die eerlijk aanvoelt en nooit frustreert. Voor de hardcore spelers onder ons zijn er nog twee moeilijkere niveaus, er is een makkelijke modus voor beginners én je kunt zelfs handmatig instellen hoeveel schade jij en je vijand elkaar toebrengen.

Optioneel toegankelijk

Het is fijn om te zien dat Ubisoft zoveel moeite steekt in het toegankelijk maken van haar games. Zo kent The Lost Crown ook meerdere opties voor spelers die kleurenblind zijn, kun je indien nodig lastige platformgedeeltes overslaan en is er zelfs een Guided-mode waarin constant op de kaart wordt aangegeven waar je naartoe moet. Uiteraard is dit allemaal optioneel, dus spelers die hier niks van willen weten kunnen ervoor kiezen om dit gewoon niet aan te zetten in de opties. Als kers op de taart is er ook nog de mogelijkheid het spel volledig in het Perzisch te spelen voor de speler die zich nog dieper wil onderdompelen in de spelwereld.

Ook op technisch vlak moeten we deze Prince of Persia prijzen. De game is oorspronkelijk ontwikkeld met de Nintendo Switch in gedachten, waarop het zowel in handheldmodus als in de dock 60 frames per seconde haalt. Ik mocht van Ubisoft aan de slag met de PlayStation 5-versie, waar het spel zelfs 120 frames per seconde behaalt. Dit draagt enorm bij aan het snelle gevoel van de game. Op een enkele keer na, waar het spel voor een seconde iets langzamer draaide tijdens het aanmaken van een autosave, kan ik hier dan ook niks negatiefs over zeggen. Helaas stuitte ik tijdens mijn avontuur wel op een grotere bug. Zo vond ik namelijk de verloren papegaai van de eerdergenoemde piraat, maar toen ik de kamer uitliep verdween deze waardoor de missie niet meer af te ronden is. De missieomschrijving in het menu is ook leeg, dus het lijkt erop dat hier iets mis is gegaan. Onze versie van het spel werd geleverd met een zogenaamde Day 1-patch die enkele foutjes oplost en de moeilijkheid van de game iets beter balanceert, maar op deze manier kan ik het spel niet voor 100% uitspelen, dus hopelijk volgt er snel een tweede patch.


Lang zoet

Ubisoft belooft met Prince of Persia: The Lost Crown een hoofdverhaal van tussen de 20 en 25 uur. Ik heb er zelf 21 uur over gedaan, inclusief een deel van de zijmissies. Dit is aanzienlijk langer dan de gemiddelde Metroidvania-titel, waar je vaak tussen de 10 en 15 uur zoet mee bent. Wil je alles ontdekken, dan kun je daar gerust nog wat uurtjes aan toevoegen. Tel daarbij op dat de game tegen een gereduceerd tarief in de schappen komt – op moment van schrijven zelfs onder de 45 euro – en ik kan gerust zeggen dat je met The Lost Crown meer dan waar voor je geld krijgt. 2024 is nog maar net begonnen en we hebben nu al te maken met een topper. Dit zou er wel eens eentje kunnen zijn voor de eindejaarslijstjes.

Conclusie

Prince of Persia: The Lost Crown
is niet alleen een terugkeer naar oude glorie. Het is ook nog eens een belachelijk vette Metroidvania. De diversiteit in vijanden, krachten en omgevingen zorgt keer op keer weer voor verrassingen en houdt daarmee de spelervaring fris. Het heeft even geduurd, maar wij zijn blij dat de prins van Ubisoft weer terug is.


 

Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 6568 

Laagste 3 prijzen voor Prince of Persia: The Lost Crown (PS5)

22.00 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.3
 
€  22.00€ 0.00   € 22.00
AllYourGames.nl 9.0
€  24.95€ 0.00   € 24.95
Bol.com 7.6
€  24.99€ 0.00   € 24.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Maltorius
Maltorius ( 2625   3) 11-01-2024 18:55
Blijkt een verassend goede game te zijn. Zojuist maar even besteld :-)
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 5134   109) 11-01-2024 18:57
Ubisoft titel: als je een paar maanden geduld hebt liggen er een paar bij de lokale mediamarkt (of zelfs op hun site) voor 2 tientjes
avatar van Romeetje
Romeetje ( 657   12) 11-01-2024 18:59
Oehh lijkt me heel leuk!! Zo meteen maar eens de demo uitproberen, staat in de downloads ^^
avatar van GJ
GJ ( 6399   7) 11-01-2024 19:00
Rol: Forum Moderator
Quote:
Ubisoft titel: als je een paar maanden geduld hebt liggen er een paar bij de lokale mediamarkt (of zelfs op hun site) voor 2 tientjes
Gepost door: Zienobleejd op 11-01-2024 18:57

Hij is vanaf de launch al goedkoper te krijgen, dus ik ben benieuwd of dat bij deze zo snel gebeurt.

Overigens is er nu ook een demo te downloaden op (naar mijn weten) alle platformen, dus check die vooral! En voor PC-spelers is de game vanaf volgende week ook inbegrepen in het Ubisoft+ abonnement.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5518   20) 11-01-2024 19:07
Fijn wanneer devs gewoon een old-skool game maken zoals we het willen hebben, dus niet Always Online, GaaS, Season Passes, aparte DLC nickel & diming. Gewoon een game. Normale prijs, normale speelduur. Klaar. Fijn.
avatar van Josplays
Josplays ( 3955   3) 11-01-2024 20:28
Quote:
Ubisoft titel: als je een paar maanden geduld hebt liggen er een paar bij de lokale mediamarkt (of zelfs op hun site) voor 2 tientjes
Gepost door: Zienobleejd op 11-01-2024 18:57

Precies dit. Sterker nog, wacht wel een jaartje zodat ik het op Steam kan kopen voor 8€ ofzo en dan lekker op de Steam Deck spelen. Lijkt mij wel een leuke game, maar ga er niet volle prijs voor betalen.
avatar van Vloetje
Vloetje ( 4044   54) 11-01-2024 20:46
Ik wilde ook wachten op een significante korting, maar na het lezen van een aantal reviews ben ik bang dat dat niet gaat lukken. Deze wil ik wel heul graag spelen zeg.
avatar van GJ
GJ ( 6399   7) 11-01-2024 20:53
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Precies dit. Sterker nog, wacht wel een jaartje zodat ik het op Steam kan kopen voor 8€ ofzo en dan lekker op de Steam Deck spelen. Lijkt mij wel een leuke game, maar ga er niet volle prijs voor betalen.
Gepost door: Josplays op 11-01-2024 20:28

De game komt voorlopig helaas niet uit op Steam. De komende tijd is het een Epic Games Store exclusive (al kun je hem dacht ik ook in Ubi's eigen launcher kopen). Uiteraard is die versie wel gewoon te spelen op de Steam Deck.
avatar van Nightshade
Nightshade ( 1281   2) 11-01-2024 22:55
Ik heb de demo net gespeeld, en ben er zeer positief over. Draait ook erg goed op de Switch. Daar heb ik wel 44 euro voor over. Ik heb echt zin om de volledige game te spelen.

Destijds overigens de Sands of Time trilogie en BG&E ook op release gekocht, en ondanks dat ze binnen enkele maanden veel goedkoper waren, heb ik daar nooit spijt van gehad.
avatar van Budgetpaardje
Budgetpaardje ( 27535   21) 12-01-2024 01:50
Quote:
Ubisoft titel: als je een paar maanden geduld hebt liggen er een paar bij de lokale mediamarkt (of zelfs op hun site) voor 2 tientjes
Gepost door: Zienobleejd op 11-01-2024 18:57

Dat dacht ik ook met Assassin's Creed Mirage, maar die wil maar niet zakken in prijs. Misschien heeft Ubi een nieuwe strategie, of meer vertrouwen in hun games, maar ik betwijfel of deze zo snel in prijs daalt als dat het voorheen ging bij Ubi games.

Kekke review GJ. Je hebt me op z'n minst overtuigd om de demo een kans te geven. De stijl staat me erg tegen, het lijkt me teveel op Fortnite (en daarmee op alle volgende mobile games).
avatar van GJ
GJ ( 6399   7) 12-01-2024 02:25
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

het lijkt me teveel op Fortnite
Gepost door: Budgetpaardje op 12-01-2024 01:50

Fortnite mocht willen dat hun art direction zo strak in elkaar zat, haha. Maar ik snap wat je bedoelt. Probeer er doorheen te kijken . Het is het waard!
avatar van Reptile
Reptile ( 2468   6) 12-01-2024 03:55
Demo morgen even downloaden en spelen. Ben benieuwd! Blij dat Prince of Persia terug keert op toneel.
avatar van Mr_style
Mr_style ( 3254   102) 12-01-2024 07:42
Quote:
Ubisoft titel: als je een paar maanden geduld hebt liggen er een paar bij de lokale mediamarkt (of zelfs op hun site) voor 2 tientjes
Gepost door: Zienobleejd op 11-01-2024 18:57

Misschien geeft PS PLUS volgend jaar gratis spel … we weten nooit
avatar van Ice-Cerberus
Ice-Cerberus ( 220   1) 12-01-2024 11:52
Hmm had eigenlijk totaal geen verwachtingen voor deze game maar dit klinkt wel enorm goed. Mis de prince of persia games enorm en goede metroidvanias zijn altijd MEER dan welkom
avatar van LukkyNL
LukkyNL ( 169 ) 12-01-2024 12:03
Ik ben allergisch voor Ubisoft, dus helaas voor mij. Maar ben nog wel ff zoet met BG3. Deze zal binne notime weer in de (digitale) budgetbakken liggen.
avatar van Josplays
Josplays ( 3955   3) 12-01-2024 13:48
Quote:
[..]


Dat dacht ik ook met Assassin's Creed Mirage, maar die wil maar niet zakken in prijs. Misschien heeft Ubi een nieuwe strategie, of meer vertrouwen in hun games, maar ik betwijfel of deze zo snel in prijs daalt als dat het voorheen ging bij Ubi games.

Kekke review GJ. Je hebt me op z'n minst overtuigd om de demo een kans te geven. De stijl staat me erg tegen, het lijkt me teveel op Fortnite (en daarmee op alle volgende mobile games).
Gepost door: Budgetpaardje op 12-01-2024 01:50

Jawel, als je namelijk kijkt naar Assassin's Creed Mirage voor PC zie je dat die in October uitgekomen is voor 50€* en in december was al de eerste sale en toen koste die 35€* Dus al een korting van 15€ in 2-3 maanden tijd. Nu zal dat voor console wat langer duren, sterker nog, na even controleren zie ik dat die op Xbox nu ook al 15€ korting heeft.

Misschien bedoel je korting met fysiek dat het langer duurt, dat durf ik idd niet te zeggen, maar digitaal heeft Mirage dezelfde kortingen die ik nu al verwacht van Ubisoft games. Zelfde hoop ik dat met Avatar gebeurd zodat ik die eerdaags kan oppikken voor een tientje.

*Info heb ik hier vandaan: https://isthereanydeal.com/game/assassinscreedmirage/history/
avatar van Vuurtoren
Vuurtoren ( 486 ) 12-01-2024 13:51
Niks voor mij, maar het valt me wel op dat steeds minder games direct naar de budget bak doorgaan en dat is een goede ontwikkeling. Bovendien als je gaat zitten wachten op de budget bak wil je de game niet echt en dan kan je deze beter helemaal niet kopen. Sinds ik alleen nog de games koop waar ik echt op zit te wachten verspil ik geen tijd meer met goedkope games die ik eigenlijk toch niet echt leuk vind.
avatar van Xor
Xor ( 35786   1537) 12-01-2024 14:21
Quote:
[..]


Dat dacht ik ook met Assassin's Creed Mirage, maar die wil maar niet zakken in prijs. Misschien heeft Ubi een nieuwe strategie, of meer vertrouwen in hun games, maar ik betwijfel of deze zo snel in prijs daalt als dat het voorheen ging bij Ubi games.

Kekke review GJ. Je hebt me op z'n minst overtuigd om de demo een kans te geven. De stijl staat me erg tegen, het lijkt me teveel op Fortnite (en daarmee op alle volgende mobile games).
Gepost door: Budgetpaardje op 12-01-2024 01:50
Of je bent de BF deals vergeten. Toen was de game voor ~€33 á €35 te krijgen. Bij Amazon kon je nog extra korting hebben en had je voor ~€30 de game binnen.

En je vergeet ook nog andere Ubisoft games die uitkwamen. The Crew Motorfest bijvoorbeeld. 1 van de racing games wat ook positief werd opgepakt door mensen. Was rond BF voor €40 te krijgen. En de maand erna, december, voor €30. Zal misschien de komende maanden misschien voor €25 of zelfs voor €20 opeens in de aanbieding zijn, want ja, de sales zullen niet sterk blijven.

Kortom. Er zal een prijsdaling komen. Alleen het zal pas harder gaan wanneer er echt weinig exemplaren verkocht zijn. Maar Ubisoft kennende zal op een gegeven moment de prijswaarde ook zelf laten dalen. Dat is altijd zo geweest(met alle andere uitgevers hetzelfde verhaal. EA games die alleen goed verkopen blijven nog sterk in de prijs en zakken langzaam zoals EA Sports FC, maar andere games zoals Immortals kan je al voor ~€25-€30 kopen terwijl hij eerst de volle pond was). Het enige wat misschien nog de prijs sterk hoog zal vasthouden, is misschien de Switch versie. Maar uiteindelijk ligt het aan de sales en de sales target.

Ik denk dat het vooral kijken is wat men wilt hebben. Ik bedoel. Als je nu toe bent aan een nieuwe game en je bent nieuwsgierig hoe deze game is, dan heeft een review lezen wel zin. Want dan vraag je je af of het geld waard is om deze nieuwe game nu te nemen of dat men beter voor een andere game moet kijken. Maar als iemand al weinig zin heeft om de volle pond te betalen, eigenlijk wel een andere game te spelen heeft en ook kan wachten op deze game, dan kan men gewoon wachten totdat er een prijsdrop is waar men zegt "Hey. Voor dat bedrag wil ik de game wel kopen! ". En met Ubisoft kennende zal er wel een pricedrop komen. Tenzij er een FOMO situatie gebeurd.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5518   20) 12-01-2024 14:41
Demo even geprobeerd, wel leuk, sommige dingen nog iets onduidelijk qua upgrades. Mooi dat er ook een optie is om de game in het Persisch te spelen. Grafisch niet heel indrukwekkend, en dat hoeft ook niet voor een game als deze, maar het valt wel op.

Zodra de game een keer 15 euro ofzo is, is het een leuke ‘tussendoor’/impuls aankoop.
avatar van FreakyDreams
FreakyDreams ( 209 ) 12-01-2024 15:55
Quote:
Grafisch niet heel indrukwekkend, en dat hoeft ook niet voor een game als deze, maar het valt wel op.
Gepost door: Yi-Long op 12-01-2024 14:41

Hij is ook eerst voor de switch ontwikkelt dus verwacht ik grafisch iets minder spectakel... maar als ie lekker wegspeelt is dat voor mij belangrijker!
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 305   4) 12-01-2024 17:24
Iedereen die deze al bij voorbaat afkeurt "Omdat Ubisoft", misschien beter onderzoek doen voordat je iets afschrijft. Dit is niet zomaar Ubisoft, dit is Ubisoft Montpellier. De studio achter Rayman, Beyond Good & Evil en Valliant Hearts. Stuk voor stuk uitstekende games en kijkend naar de reviews lijkt dit er weer eentje te zijn.

Geen game in opdracht vanuit de grote baas, maar vanuit de developers zelf.
avatar van Il padrino
Il padrino ( 58 ) 13-01-2024 04:19
Ik kijk dus al best een tijdje uit naar deze game.
Na het spelen van de demo alleen maar meer.
Ben enthousiast en positief verrast.
Ga deze dus ook gewoon op de release halen.
Wil het gewoon nu spelen en niet over een paar maanden.
Als ik een game echt leuk vind gun ik het de devolepers ook om er de volle prijs voor te betalen.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1823   2) 13-01-2024 20:52
Geweldige demo! Speelt enorm heerlijk weg. Beetje jammer dat bepaalde gamers deze game links laten liggen vanwege de naam van de uitgever. Je mist wat moois. Anyway...Day one voor mij!

Petje af voor de Montpellier Studio van Ubi 👌🏻
avatar van Coenstegeman
Coenstegeman ( 199 ) 13-01-2024 22:25
Quote:
Fijn wanneer devs gewoon een old-skool game maken zoals we het willen hebben, dus niet Always Online, GaaS, Season Passes, aparte DLC nickel & diming. Gewoon een game. Normale prijs, normale speelduur. Klaar. Fijn.
Gepost door: Yi-Long op 11-01-2024 19:07

Volgens Digital Foundry is de Switch-versie de enige waar je NIET verplicht hoeft in te loggen in een Ubi-account om überhaupt te kunnen spelen... Best wel een dealbreakertje voor mij.

https://youtu.be/Juhb32ZEu5c?si=uraIF7jaBJFmDYdb
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5518   20) 14-01-2024 12:39
Quote:
[..]


Volgens Digital Foundry is de Switch-versie de enige waar je NIET verplicht hoeft in te loggen in een Ubi-account om überhaupt te kunnen spelen... Best wel een dealbreakertje voor mij.

https://youtu.be/Juhb32ZEu5c?si=uraIF7jaBJFmDYdb
Gepost door: Coenstegeman op 13-01-2024 22:25

Wow, dat is idd wel heel slecht, en voor mij ook een dealbreaker.